TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395189 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 28, 2024, 01:37:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Najbolje namirnice za borbu protiv upale u organizmu  (Pročitano 1612 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #9 poslato: Februar 28, 2022, 09:46:06 posle podne »


Grožđe
Grožđe sadrži antocijanine, koji smanjuju upalu. Pored toga, mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, gojaznost, Alchajmerovu bolest i očne poremećaje.
Grožđe je takođe jedan od najboljih izvora resveratrola, još jednog antioksidantnog jedinjenja koje ima mnoge zdravstvene prednosti.
Studije pokazuju da resveratrol može zaštititi srce od upale.


Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #8 poslato: Februar 28, 2022, 09:45:52 posle podne »

Pečurke
Dok na hiljade vrsta pečuraka postoji širom sveta, samo nekoliko je jestivo i komercijalno se uzgaja.
Pečurke imaju veoma malo kalorija i bogate su selenom, bakrom i vitaminima B grupe.
Takođe sadrže fenole i druge antioksidante koji pružaju antiinflamatornu zaštitu.
Jedno istraživanje je pokazalo da su pečurke koje se kuvaju značajno smanjile njihova antiinflamatorna jedinjenja. Stoga bi možda bilo najbolje da ih jedete sirove ili lagano kuvane.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #7 poslato: Februar 28, 2022, 09:45:40 posle podne »

Paprike
Paprike i su pune vitamina C i drugih antioksidanasa koji imaju moćne antiinflamatorne efekte.
Paprika takođe obezbeđuje antioksidans kvercetin, koji može smanjiti upalu povezanu sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa.
Čili paprika sadrži sinapinsku kiselinu i ferulnu kiselinu, koje mogu smanjiti upalu i podržati zdravije starenje.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #6 poslato: Februar 28, 2022, 09:45:26 posle podne »

Zeleni čaj
Verovatno ste čuli da je zeleni čaj jedan od najzdravijih napitaka koje možete popiti.
Istraživanja su otkrila da je njegovo konzumiranje povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, raka, Alchajmerove bolesti, gojaznosti i drugih stanja.
Mnoge njegove prednosti su zbog njegovih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.


Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #5 poslato: Februar 28, 2022, 09:45:09 posle podne »

Avokado
Avokado je prepun kalijuma, magnezijuma, vlakana i mononezasićenih masti koje su zdrave za srce.
Takođe sadrži karotenoide i tokoferole, koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka.
U jednoj visokokvalitetnoj studiji koja je uključivala 51 odraslu osobu sa viškom kilograma, oni koji su jeli avokado 12 nedelja imali su smanjenje inflamatornih markera interleukina 1 beta (IL-1b) i CRP.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #4 poslato: Februar 28, 2022, 09:44:56 posle podne »

Brokoli
Brokoli je izuzetno hranljiv.
To je povrće iz porodice krstaša, zajedno sa karfiolom i keljom.
Istraživanja su pokazala da je unos puno povrća krstaša povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i raka.
Ovo može biti povezano sa antiinflamatornim efektima antioksidanata koje sadrže.
Brokoli je bogat sulforafanom, antioksidansom koji smanjuje upalu u telu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #3 poslato: Februar 28, 2022, 09:44:42 posle podne »

Masne ribe
Masne ribe su odličan izvor proteina i dugolančanih omega-3 masnih kiselina. Iako sve vrste ribe sadrže neke omega-3 masne kiseline, ove masne ribe su među najboljim izvorima:
losos
sardine
haringa
skuša
inćuna
O ve masne kiseline pomažu u smanjenju upale, koja inače može dovesti do metaboličkog sindroma, bolesti srca, dijabetesa i bolesti bubrega.
Telo metaboliše ove masne kiseline u jedinjenja koja se zovu resolvini i protektini, koja imaju antiinflamatorne efekte.
Studije su otkrile da su ljudi koji su konzumirali losos doživeli smanjenje inflamatornog markera C-reaktivnog proteina (CRP).


Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #2 poslato: Februar 28, 2022, 09:44:29 posle podne »

Bobičasto voće
Prepuno je vlakana, vitamina i minerala.
Neko od najčešćih uključuju:
jagode
borovnice
maline
kupine
Bobičasto voće sadrži antioksidante koji se nazivaju antocijanini. Ova jedinjenja imaju antiinflamatorne efekte koji mogu smanjiti rizik od različitih bolesti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #1 poslato: Februar 28, 2022, 09:44:15 posle podne »

Upala može biti i dobra i loša.
S jedne strane, pomaže telu da se odbrani od infekcije i povreda. S druge strane, hronična upala može dovesti do bolesti.
Stres, nizak nivo aktivnosti i hrana koja izaziva upalu mogu povećati ovaj rizik.
Međutim, studije sugerišu da neke namirnice mogu pomoći u smanjenju hronične upale.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 18 upita.