TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406737 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2025, 10:11:14 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Značaj prevencije u zdravstvu.  (Pročitano 30202 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #119 poslato: Novembar 23, 2025, 03:26:45 posle podne »

Zdrava i uravnotežena ishrana

Nije dijeta – već stil života:

Više povrća, voća, integralnih žitarica

Manje pržene hrane, grickalica, šećera i industrijskih proizvoda

Ograničiti crveno i procesuirano meso

Umeriti alkohol

Čak i mala promena (npr. dodavanje 2 porcije povrća dnevno) dugoročno smanjuje rizik od bolesti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #118 poslato: Novembar 23, 2025, 03:26:25 posle podne »

Redovni preventivni pregledi

Ovo je najvažniji korak, jer čak 70–80% bolesti može biti otkriveno na vreme.

Kontrola krvnog pritiska (bar 1–2× godišnje)

Krvna slika, šećer, masnoće

EKG i ultrazvuk stomaka (1× godišnje ili prema preporuci)

Skrining:

Mamografija za žene 40+

Papa test svake 2–3 godine

Kolonoskopija nakon 50. godine

Pregled mladeža 1× godišnje
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #117 poslato: Novembar 23, 2025, 03:26:01 posle podne »

Svaki pojedinac može mnogo da uradi za svoju ličnu prevenciju, i to čak bez velikih ulaganja ili drastičnih promena. Najefikasnije preventivne mere su jednostavne, ali dosledne.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #116 poslato: Novembar 23, 2025, 03:24:43 posle podne »

Prevencija i životna sredina

Studije pokazuju da smanjenje zagađenja vazduha (PM2.5 čestica) značajno utiče na smanjenje prevalencije bolesti: na primer, u jednoj analizi, smanjenje nivoa finih čestica može da smanji pojavu hroničnih bolesti skoro za trećinu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: Novembar 23, 2025, 03:24:08 posle podne »

Gospodarske koristi prevencije – uštede i ROI

Studija koja koristi mašinsko učenje pokazuje da dosledna preventivna nega + poštovanje terapije (medikamentna aderencija) mogu da smanje rizik od hospitalizacije za oko 38 %.
Još jedna studija koristi simulaciju kako bi modelirala ROI (povraćaj investicije) kod hroničnih bolesti: pokazuje da ranije i adekvatne preventivne intervencije (posebno kod adherencije pacijenata) mogu doneti ROI veći od 20%, što znači da uloženi novac u prevenciju može dugoročno da „vrati“ višestruko kroz smanjene troškove lečenja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #114 poslato: Novembar 23, 2025, 03:23:18 posle podne »

Najnovije informacije o značaju prevencije za opštu populaciju

Veliki potencijal smanjenja hroničnih bolesti

Rano otkrivanje bolesti drastično povećava mogućnost izlečenja
Prema localnim izveštajima, “oko 80 % bolesti može da se spreči ili da se izleči ako se otkrije na vreme.”
Preventivni pregledi, kao što su laboratorijski testovi, EKG i ultrazvuk, omogućavaju da se bolesti otkriju dok su u ranoj fazi, kada je lečenje efikasnije i manje invazivno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #113 poslato: Maj 18, 2023, 04:59:17 posle podne »

Evo ovom prilikom bismo mogli da se složimo da treba nekad da nam taj "ljudski" faktor i empatija budu ispred administracije i pravila. Pravila svakako treba da se poštuju da bi neki red postojao ali hajde prvo da ispoštujemo ljude.
Slažem se da treba da ispoštujemo druge i da napravimo izuzetak od nekih pravila da bismo olakšali drugima. Samo nekada jednostavno nismo u mogućnosti da to sami uradimo.
Verujem i jasno mi je,ja ne krivim licno onu sestricu na magnetnoj,znam da nije ona smislila ovaj sistem,samo sam izneo svoja iskustva.A isto tako znam da sa malo ljudskosti se moze mnogo postici!
Razumeo sam te. Znam na šta si mislio. Nego ja sam čisto prokomentarisao. Slažem se sve.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: Maj 18, 2023, 04:54:08 posle podne »

Evo ovom prilikom bismo mogli da se složimo da treba nekad da nam taj "ljudski" faktor i empatija budu ispred administracije i pravila. Pravila svakako treba da se poštuju da bi neki red postojao ali hajde prvo da ispoštujemo ljude.
Slažem se da treba da ispoštujemo druge i da napravimo izuzetak od nekih pravila da bismo olakšali drugima. Samo nekada jednostavno nismo u mogućnosti da to sami uradimo.
Taj drugi deo je baš veliki problem...
Da. Neke stvari jednostavno ne zavise samo od nas.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #111 poslato: Maj 18, 2023, 08:16:14 pre podne »

Verujem
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: Maj 18, 2023, 08:15:59 pre podne »

Verujem i jasno mi je,ja ne krivim licno onu sestricu na magnetnoj,znam da nije ona smislila ovaj sistem,samo sam izneo svoja iskustva.A isto tako znam da sa malo ljudskosti se moze mnogo postici!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: Maj 18, 2023, 08:14:05 pre podne »

Naravno,nisam protiv pravila,stovise bez pravila nastaje haos,ali sto ti kazes za taj ljudski faktor....e to nam fali.I ne samo u zdravstvu,nego svugde,ja sam samo naveo svoje iskustvo kako sam prosao.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: Maj 17, 2023, 06:19:52 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: Maj 17, 2023, 04:48:51 posle podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: Maj 16, 2023, 08:11:35 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #105 poslato: Maj 16, 2023, 05:06:02 posle podne »

Evo jedan najnoviji slucaj i to sa mojim sinom.Boli ga desno koleno nekih nedelju dana.Nije velik bol,nije ostar bol,nije konstantan ali boli.Otisli smo kod decijeg lekara koji ispisuje rentgen.Toga ima kod nas u Topoli i odemo mi lepo na taj rentgen,2 dana nakon pregleda doktorice.Na rentgenu kazu da nije 100% vidljivo ali sumnjaju na meniskus da odemo kod ortopeda u Suboticu.Otisli u petak u Suboticu kod ortopeda,u 08:15 bili tamo i dosli na red u 13:00 casova iako nam je na uputu pisalo hitno.Ortoped kaze da se stvarno ne vidi na rentgenu,da ga mi ipak posaljemo na magnetnu rezonancu u Subotici.Pitam ga mogu li sad,kaze ne tek u ponedeljak.Dobijem uput danas ujutru od decijeg lekara na magnetnu u Suboticu gde idemo da zakazemo termin.Sestra pregleda papire,uput,nalaz lekara kao i rentgen snimak i kaze da uput i nalaz moramo skenirati pa se vratiti sa kopijom,to joj predati i u sredu ili u cetvrtak mozemo otici da dobijemo termin za magnetnu za nekih 2-4 meseca....Ja joj kazem gospodo posto nismo iz Subotice nego 30 km od Subotice da li mozemo da nazovemo i da nam telefonski kazete termin ona odgovara:ne morate vi licno doci,moze bilo ko....a trebalo bi u petak na ponovnu kontrolu kod ortopeda sa magnetnom rezonancom za koji su rekli da nema sanse.....
Ja shvatam da imaju puno posla i da nisu dovoljno placeni za svoj posao,ali.....dr.Anita i Nikola nemojte mi nista zameriti ovo se ne odnosi na vas,ja samo sam opisao svoje licno iskustvo sa nasim zdravstvom......Coveku u ovoj zemlji ne dao Bog da je bolestan ili da ga boli nesto....
Apsolutno ne shvatam ništa lično, razumem te i podržavam. Kada je dete u pitanju roditelji su posebno osetljivi i treba tako da bude. Ako nemamo vremena za decu i ako nam ona nisu prioritet, ko će ...
Hvala ti puno!
Ne samo da se radi o detetu nego moram nedeljno 3 puta putovati po 60km samo zato da bih dobio termin za kada moje dete moze ici na pregled.Pa u ovo moderno doba ne moze poziv na mobilni,poruka na viber,email itd???
Bilo bi lepo za takve situacije da postoje te opcije.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.064 sekundi sa 18 upita.