TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398377 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 03:05:21 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Mitovi i činjenice o unosu soli  (Pročitano 1976 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #25 poslato: Oktobar 17, 2023, 05:20:48 posle podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Nisam,iskreno. Znam da je secer neogranicen. Zasto so ima rok trajanja,ne znam.
Ja nisam znao za secer,ali tek sad mi onda nije jasno za so.
Jeste. Obrati nekad pažnju da na pakovanju šećera piše da je neograničen rok trajanja. A za so uvek piše određeni rok trajanja.
Obraticu svakako,za so sam znao,za secer ne.Sta moze da bude razlog,sta mislite?
Iskreno, nisam to istrazivao zasto bi bilo tako. A ovako mi i nije bas jasan princip.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #24 poslato: Oktobar 17, 2023, 07:52:11 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Nisam,iskreno. Znam da je secer neogranicen. Zasto so ima rok trajanja,ne znam.
Ja nisam znao za secer,ali tek sad mi onda nije jasno za so.
Jeste. Obrati nekad pažnju da na pakovanju šećera piše da je neograničen rok trajanja. A za so uvek piše određeni rok trajanja.
Obraticu svakako,za so sam znao,za secer ne.Sta moze da bude razlog,sta mislite?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #23 poslato: Oktobar 16, 2023, 10:16:33 posle podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Nisam,iskreno. Znam da je secer neogranicen. Zasto so ima rok trajanja,ne znam.
Ja nisam znao za secer,ali tek sad mi onda nije jasno za so.
Jeste. Obrati nekad pažnju da na pakovanju šećera piše da je neograničen rok trajanja. A za so uvek piše određeni rok trajanja.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #22 poslato: Oktobar 16, 2023, 04:25:22 posle podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Nisam,iskreno. Znam da je secer neogranicen. Zasto so ima rok trajanja,ne znam.
Ja nisam znao za secer,ali tek sad mi onda nije jasno za so.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #21 poslato: Oktobar 13, 2023, 10:47:12 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Nisam,iskreno. Znam da je secer neogranicen. Zasto so ima rok trajanja,ne znam.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #20 poslato: Oktobar 12, 2023, 10:35:00 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Za odredene hrane mi je jasno zasto je to potrebno ali kako moze so da se pokvari?
Da li sti ili bilo ko video pokvarenu so?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #19 poslato: Oktobar 12, 2023, 08:32:23 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
To je posebno,kada krenu sa tim rokovima.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #18 poslato: Oktobar 11, 2023, 08:05:44 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
I jos kod morske soli napisu rok trajanja....to mi je vrh.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #17 poslato: Oktobar 11, 2023, 08:04:55 pre podne »

So je uzrok visokog krvnog pritiska

Istina. Prekomerni unos soli povećava krvni pritisak kod oba pola i u svim uzrastima, a dugotrajna konzumacija značajnih količina soli može izazvati visok krvni pritisak (hipertenziju). Od visokog krvnog pritiska boluje 1/3 odrasle populacije Srbije, jedan od najvažnijih faktora rizika je prekomerni unos soli. Hipertenzija je iza 62 odsto moždanih udara i 49 odsto koronarne bolesti srca.
To jeste. Samo je bilo reci i da so navodno ne utice na povecanje pritiska. Ja smatram da definitivno veci unos soli utice na povecanje pritiska.
Sve sto je veci od preporucenog narusava zdravlje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #16 poslato: Oktobar 11, 2023, 07:15:16 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Isto kao sto se tvrdi za neke druge vrste soli,ali opet je to natrijum-hlorid. Jedino sto neke u svom sastavu imaju i jos druge minerale,pa se zbog toga vise cene.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #15 poslato: Oktobar 11, 2023, 07:11:23 pre podne »

Morska so je zdrava

Nije sasvim tačno. Postoje različite vrste soli, u zavisnosti od toga odakle dolazi so (morska, kamena so), da li je rafinisana i koje je veličine zrna (krupna, kristalna, fina). Mesto porekla soli utiče na sadržaj mikroelemenata, ali njegove glavne komponente su uvek natrijum i hlorid.

Visok krvni pritisak može biti uzrokovan prekomernim unosom natrijuma i sa ove tačke gledišta, upotreba morske soli umesto kuhinjske soli nema mnogo koristi. Osim natrijum hlorida, morska so sadrži i druge minerale, zbog čega se smatra zdravijom.
Tako je. Vise je marketinski trik. Natrijum-hlorid je sve to.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #14 poslato: Oktobar 11, 2023, 07:09:45 pre podne »

Mnogo manje soli za decu!

Obratite pažnju i na unos soli kod dece.Svet ukusa formiran u mladosti utiče na ceo njihov život. Dnevni unos je 1 gram do 1. godine, zatim 2 grama do 3. godine, 3 grama do 6. godine i 4 grama do 11. godine. Preko 11 godina možete računati na količinu za odrasle, koja je 5 grama.
Izuzetno vazno. Kao i za unos secera u detinjstvu,tako i za so.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #13 poslato: Oktobar 11, 2023, 07:08:46 pre podne »

Jedemo previše soli

Tako je. Dnevno konzumiramo više od tri puta veće količine soli koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) (5 g/dan). U našoj zemlji, prema podacima reprezentativnog zdravstvenog istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za nauku o hrani i ishrani 2009. godine, prosečan unos soli za žene je 12 grama, a za muškarce 17,2 grama dnevno.

Prema mišljenju stručnjaka, naš jezik ne bi otkrio ni 10-20 posto smanjenja u sadržaju soli u našoj hrani. Dijetetičari kažu da je u osnovi potrebno u proseku mesec dana da se navikne na manje slan ukus. Stoga se unos soli mora postepeno smanjivati.

Pogledali smo dve tabele ishrane brze hrane da bismo saznali koja od njihovih jela imaju najviše, a najmanje soli. U jednom od njih prednjači tost sa slaninom (106 grama proizvoda sadrži 2,4 grama soli, što pokriva skoro polovinu preporučenog dnevnog unosa soli), a u drugom restoranu prednjači Deluxe tortilja (244,6). gram proizvoda sadrži 1,6 grama natrijuma, pa je so stoga mnogo više od toga). Najmanje soljeno jelo je  cezar salata (0,2 i 0,4 grama).
Kao i secer koji je u mnogim namirnicama, tako isto vazi i za so. Ima ga svuda i jos dodavanje soli,pa to definitivno utice na krvni pritisak.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Na mreži Na mreži

Poruke: 7308


« Odgovor #12 poslato: Oktobar 11, 2023, 07:07:28 pre podne »

So je uzrok visokog krvnog pritiska

Istina. Prekomerni unos soli povećava krvni pritisak kod oba pola i u svim uzrastima, a dugotrajna konzumacija značajnih količina soli može izazvati visok krvni pritisak (hipertenziju). Od visokog krvnog pritiska boluje 1/3 odrasle populacije Srbije, jedan od najvažnijih faktora rizika je prekomerni unos soli. Hipertenzija je iza 62 odsto moždanih udara i 49 odsto koronarne bolesti srca.
To jeste. Samo je bilo reci i da so navodno ne utice na povecanje pritiska. Ja smatram da definitivno veci unos soli utice na povecanje pritiska.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29334


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #11 poslato: Oktobar 10, 2023, 09:06:15 pre podne »

Ako se znojite, morate povećati unos soli

Ne nužno. Često se kaže da bi sportisti i fizički radnici trebalo da konzumiraju više soli, posebno na vrućini, zbog gubitka tečnosti. Kao rezultat fizičkog napora, gubimo ne samo vodu, već i elektrolite. Potom uključuju natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum i hlorid, između ostalih. Kada se konzumiraju umereno, sportski napici su korisni tokom takmičenja i dugotrajnih treninga, a dobro utiču na performanse sportista. Prilikom vežbanja možete odabrati mineralnu vodu sa niskim sadržajem natrijuma, ali bogatu kalcijumom i magnezijumom.

Zato moj savet je da ne solite posebno hranu da ne biste preterali u vašem unosu soli i time doprineli nezdravoj ishrani i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.326 sekundi sa 18 upita.