TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398382 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 03:51:05 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Cigarete i sport  (Pročitano 1134 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Novembar 13, 2024, 08:24:38 pre podne »

Hajde da ne ulepšavamo stvar: nikotin je legalna droga! Organsko jedinjenje koje pripada alkaloidima. Oslobađa norepinefrin iz vegetativnog, simpatičkog nervnog sistema, adrenalin iz nadbubrežnih žlezda i antidiuretski hormon iz zadnjeg režnja hipofize. Njegov efekat povećava krvni pritisak, otkucaje srca, znojenje i smanjuje izlučivanje urina. Gastrointestinalni pokreti se obično usporavaju, ali može početi i refleks defekacije. Stimuliše centralni nervni sistem, u početku izaziva budnost, a kasnije deluje umirujuće. U umerenim dozama poboljšava mentalne funkcije, ubrzava reakcije, smanjuje pospanost i apetit. Nikotin povećava nivo dopamina u mozgu (čime se povećava osećaj zadovoljstva, ublažava anksioznost) i njegova konzumacija dovodi do teške zavisnosti. Dopamin je poznat kao "hormon sreće". Prema nekim studijama, njegovi efekti izazivaju barem jednako zavisnost kao i efekti kokaina ili heroina.
Postoje studije u kojima se navodi da nikotin izaziva jednaku zabisnost kao i heroin. Zbog dejstva na iste receptore.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Novembar 13, 2024, 08:21:48 pre podne »

Širom sveta, mnogi ljudi se prepuštaju ovoj štetnoj strasti i svakodnevno puše svoje omiljene cigarete. Pušenje je drugi vodeći uzrok smrti  nakon alkohola. Godišnje otprilike oko 6 miliona smrtnih slučajeva može biti povezano sa zdravstvenim oštećenjima uzrokovanim pušenjem.
Nestane cela jedna drzava. Podaci su zaista porazavajuci.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Novembar 13, 2024, 08:21:01 pre podne »

Da ne bude da samo pripovedam, ovaj text vam pišem iz iskustva. Nekada sam i ja spadao među pušače. Ne puno, ali pola kutije dnevno, vikendom je to znalo biti i kutija. I to dugi niz godina dok nisam primetio da mi i u sportskim rezultatima smeta. Nisam mogao tako da trčim kao pre, puno sam kašljao, teže sam dobijao vazduh itd....pa da ne biste i vi upali u istu grešku kao i ja podeliću sa vama moje iskustvo.
Izuzetno cenim sto uvek nesebicno delis svoja iskustva.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Novembar 13, 2024, 08:20:12 pre podne »

Nikotin stiže do mozga za 7 sekundi. Deluje na nikotinske acetilholinske receptore u centralnom nervnom sistemu. Ovi receptori se nalaze na nekim ćelijama centralnog nervnog sistema, u ćelijama vegetativnog nervnog sistema i u membranama prugasto-prugastih mišićnih ćelija. Nikotin stimuliše funkcije ovih ćelija, prvo izazivajući hiperaktivnost, a kasnije inhibiciju. Dakle, ima dvostruki efekat (prvo uzbudljiv, a zatim paralizirajući) na sve strukture.
Zanimljiva tema. Svaka cast. Dobro je ukazati na mehanizam dejstva cigareta, odnosno nikotina, i na fizicke aktivnosti.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #20 poslato: Novembar 12, 2024, 10:51:54 posle podne »

Nadam se da sam uspeo da vam barem malo  približim štetnost duvana i da nećete zapaliti a ako ste već pušač onda da ćete se odvići od toga kao i ja i pokazati dobar primer mladim naraštajima.
Super objašnjeno, dovoljno stručno, a i iz iskustva.
Hvala puno,jako sam se trudio!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Novembar 12, 2024, 10:51:27 posle podne »

Mnogi pušači vole da zapale odmah posle treninga, govoreći kako će sada biti dobro. Kao ujutru posle ustajanja ili posle jela. Uvek postoji nešto da se objasni. Dobro je znati da je pušenje, koje je već štetno, u ovom slučaju najmanje dvostruko je štetnije nego u drugim prilikama.
To je zaista tačno, sportisti pušači imaju potrebu odmah posle treninga da zapale cigaretu jer se organizam malo očisti od nikotina.
Strucnjaci kazu da je onda i najstetnije jer se kapilari rasireni....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Novembar 12, 2024, 10:50:47 posle podne »

Hajde da ne ulepšavamo stvar: nikotin je legalna droga! Organsko jedinjenje koje pripada alkaloidima. Oslobađa norepinefrin iz vegetativnog, simpatičkog nervnog sistema, adrenalin iz nadbubrežnih žlezda i antidiuretski hormon iz zadnjeg režnja hipofize. Njegov efekat povećava krvni pritisak, otkucaje srca, znojenje i smanjuje izlučivanje urina. Gastrointestinalni pokreti se obično usporavaju, ali može početi i refleks defekacije. Stimuliše centralni nervni sistem, u početku izaziva budnost, a kasnije deluje umirujuće. U umerenim dozama poboljšava mentalne funkcije, ubrzava reakcije, smanjuje pospanost i apetit. Nikotin povećava nivo dopamina u mozgu (čime se povećava osećaj zadovoljstva, ublažava anksioznost) i njegova konzumacija dovodi do teške zavisnosti. Dopamin je poznat kao "hormon sreće". Prema nekim studijama, njegovi efekti izazivaju barem jednako zavisnost kao i efekti kokaina ili heroina.
Nikotin deluje kao i svaka supstanca koja izaziva zavisnost, zato se i stvaraju i psihička i fizička zavisnost od nikotina.
Jako je tesko odreci se zavisnosti i zato sam posebno ponosan sto je meni to uspelo. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Novembar 12, 2024, 10:49:58 posle podne »

Mnogi bodi bilderi ga upravo koriste zbog smanjenja apetita, da bi lakše izdržali dijetu, ali ne koriste ih samo oni nego mnogi vrhunski sportisti nažalost.
Mnogo ljudi koriste da održavaju apetit niskim ili ne prestaju da puše zato što im se povećava apetit pri prestanku.
To uglavnom bilderi rade u zadnja 2 ili 3 meseca pred takmicenje.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Novembar 12, 2024, 07:30:09 posle podne »

Nadam se da sam uspeo da vam barem malo  približim štetnost duvana i da nećete zapaliti a ako ste već pušač onda da ćete se odvići od toga kao i ja i pokazati dobar primer mladim naraštajima.
Super objašnjeno, dovoljno stručno, a i iz iskustva.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Novembar 12, 2024, 07:29:39 posle podne »

Mnogi pušači vole da zapale odmah posle treninga, govoreći kako će sada biti dobro. Kao ujutru posle ustajanja ili posle jela. Uvek postoji nešto da se objasni. Dobro je znati da je pušenje, koje je već štetno, u ovom slučaju najmanje dvostruko je štetnije nego u drugim prilikama.
To je zaista tačno, sportisti pušači imaju potrebu odmah posle treninga da zapale cigaretu jer se organizam malo očisti od nikotina.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Novembar 12, 2024, 07:28:14 posle podne »

Nikotin deluje kao i svaka supstanca koja izaziva zavisnost, zato se i stvaraju i psihička i fizička zavisnost od nikotina.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Novembar 12, 2024, 07:23:33 posle podne »

Mnogi bodi bilderi ga upravo koriste zbog smanjenja apetita, da bi lakše izdržali dijetu, ali ne koriste ih samo oni nego mnogi vrhunski sportisti nažalost.
Mnogo ljudi koriste da održavaju apetit niskim ili ne prestaju da puše zato što im se povećava apetit pri prestanku.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Novembar 12, 2024, 11:28:21 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Novembar 12, 2024, 11:28:00 pre podne »

Ne morate ni da idete daleko, jer ovo zlo često puše na ulazu u teretanu ili na sportskom terenu. Obično nikome ne propovedam o štetnosti pušenja, jer to dobro znam , ali su u isto vreme svesni koliko je to štetno! Međutim, veoma me razočara kada vidim sportistu kako puši. Ove dve stvari mi nekako ne odgovaraju. Kakvu će takvi sportisti poslati poruku deci? Da je ok da se zapali cigareta? E pa nije!!!!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Novembar 12, 2024, 11:27:42 pre podne »

Čak i među vrhunskim svetskim sportistima možemo naći dosta ljudi koji puše. Prema mnogim ljudima, to ne utiče na njihov učinak, ali mislim da redovno pušenje definitivno dovodi do smanjenja performansi na duži rok. To sam osetio i na svojoj koži. Zbog smanjene sposobnosti apsorpcije kiseonika, uglavnom se smanjuje njihov aerobni rad. Jednostavno, neće biti dovoljno vazduha i umor će doći mnogo ranije. Čak i jednostavno spirometrijsko merenje pokazuje razliku između pušača i nepušača tokom udisanja i izdisaja.Ovo vam govorim iz sopstvenog iskustva.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 18 upita.