TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402932 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 11, 2025, 11:43:15 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 2411 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #63 poslato: Maj 10, 2025, 05:00:54 posle podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
To se sa voćem baš često dešava. Odlično si se setio.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #62 poslato: Maj 10, 2025, 05:00:09 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Naravno. Problem je sto postoje osobe kojima je prioritet automobil ili pas, macka. A o svom zdravlju ne vodi racuna. A ono treba da je na prvom mestu.
Takve treba pustiti na miru ako baš uopšte ne vide mane svog životnog stila.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #61 poslato: Maj 10, 2025, 07:20:55 pre podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #60 poslato: Maj 10, 2025, 07:18:49 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
I tu se vec unesu aditivi u organizam.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #59 poslato: Maj 10, 2025, 07:18:02 pre podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Naravno. Problem je sto postoje osobe kojima je prioritet automobil ili pas, macka. A o svom zdravlju ne vodi racuna. A ono treba da je na prvom mestu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #58 poslato: Maj 09, 2025, 06:36:13 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #57 poslato: Maj 09, 2025, 06:35:26 posle podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Jeste. Obicno se okrivi sama aktivna supstanca, a cesto postoji alergija na neku pomocnu supstancu.
Baš tako, a ništa ne smemo zanemariti.
Da. Treba biti i uporan, kako bi se otkrilo na sta postoji alergija. Jer cesto nije lako utvrditi, bas zbog ovih razlicitih pomocnih supstanci.
Ne znam kako uopšte otkriti koji je tačno od aditiva ili konzervanasa...
Imao sam srecu izgleda ili vrhunskog doktora.
Jeste li otkrili tačnu supstancu?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #56 poslato: Maj 09, 2025, 06:34:37 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #55 poslato: Maj 09, 2025, 03:19:03 posle podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Jeste. Obicno se okrivi sama aktivna supstanca, a cesto postoji alergija na neku pomocnu supstancu.
Baš tako, a ništa ne smemo zanemariti.
Da. Treba biti i uporan, kako bi se otkrilo na sta postoji alergija. Jer cesto nije lako utvrditi, bas zbog ovih razlicitih pomocnih supstanci.
Ni na kraj pameti mi nije bilo veruj mi.
Retko kome bi to palo na pamet.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #54 poslato: Maj 09, 2025, 03:18:39 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Na nekim napisu 3 emulgatora. A onaj rezani, upakovani ima bas dosta. Zato i moze da se odrzi nekoliko dana.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #53 poslato: Maj 09, 2025, 03:17:31 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Sopstveno zdravlje se cesto ne ceni.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #52 poslato: Maj 09, 2025, 02:52:28 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Jeste,neki aditiv je bio u pitanju i bas mi je stvarao velike probleme....nikad ne bih pomislio na to,dok me lekar nije pitao....
Tu je problem što ih uglavnom ima mnogo u preradjenoj hrani pa je teško otkriti koji je u pitanju.
Tesko je to utvrditi.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 30990


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #51 poslato: Maj 08, 2025, 04:50:58 posle podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Jeste. Obicno se okrivi sama aktivna supstanca, a cesto postoji alergija na neku pomocnu supstancu.
Baš tako, a ništa ne smemo zanemariti.
Da. Treba biti i uporan, kako bi se otkrilo na sta postoji alergija. Jer cesto nije lako utvrditi, bas zbog ovih razlicitih pomocnih supstanci.
Ne znam kako uopšte otkriti koji je tačno od aditiva ili konzervanasa...
Imao sam srecu izgleda ili vrhunskog doktora.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 30990


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #50 poslato: Maj 08, 2025, 04:50:00 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 30990


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #49 poslato: Maj 08, 2025, 04:49:18 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.058 sekundi sa 13 upita.