TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403078 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 14, 2025, 02:22:20 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 3070 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Maj 06, 2025, 09:59:49 pre podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Jeste. Obicno se okrivi sama aktivna supstanca, a cesto postoji alergija na neku pomocnu supstancu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #26 poslato: Maj 05, 2025, 08:41:55 pre podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Meni je potrajalo godinama to nadimanje dok nismo nasli od cega je....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Maj 05, 2025, 08:41:25 pre podne »

I to se desavalo.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Maj 05, 2025, 08:40:56 pre podne »

Jako dobra tema i jako korisni saveti i odlican text!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Maj 05, 2025, 08:40:09 pre podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Maj 05, 2025, 08:38:35 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Maj 03, 2025, 09:38:33 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Maj 03, 2025, 11:21:19 pre podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Maj 02, 2025, 04:31:00 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Maj 02, 2025, 04:03:32 posle podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: April 30, 2025, 06:52:12 posle podne »

Sulfiti i sulfati su generalno bezopasni za one koji nemaju alergiju. Ako ste primetili da se osećate loše ili imate neke simptome koji se mogu povezati sa sulfatima i sulfitima, zakažite pregled kod lekara kako biste započeli istragu o izvoru vaše nelagodnosti. Moguće je da su sulfiti i sulfati uzrok vašeg problema.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: April 30, 2025, 06:49:45 posle podne »

Sulfati se više nalaze u kozmetici - šamponi, sapuni itd. Većina ljudi može koristiti proizvode koji sadrže sulfate bez posledica. Međutim, moguće je imati osetljivost na sulfate, što može dovesti do crvenila, svraba, iritacije i/ili osipa na koži.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: April 30, 2025, 06:48:07 posle podne »

Sulfite generalno ne treba izbegavati ali postoje ljudi koji imaju alergije ili osetljivost. Naravno, ovi ljudi bi trebalo da traže opcije bez sulfita gde god mogu. Iako će reakcije biti blage za većinu ljudi sa osetljivošću, postoji veoma mala populacija ljudi koja bi mogla da doživi nešto ozbiljnije. Pored hrane, sulfite možete pronaći u kozmetici, parfemima i mnogim lekovima. Ako imate poznatu alergiju, obavestite o tome svog lekara.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: April 30, 2025, 06:46:44 posle podne »

Sulfiti su konzervansi koji sprečavaju kvarenje hrane i sprečavaju promenu boje. Hrana i pića poput sušenog voća, salata, peciva, začina i određenih sokova sadrže sulfite. Zanimljivo je da se sulfiti mogu dodavati hrani ili se mogu prirodno pojaviti tokom procesa fermentacije. Jedna uobičajena namirnica koja sadrži sulfite je vino. Kako sastojci fermentišu, nusproizvod tog procesa je stvaranje sulfita. Bez ovog prirodnog konzervansa, ta stogodišnja berba koju čuvate za posebnu priliku neće imati poseban ukus.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: April 30, 2025, 06:45:12 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 14 upita.