TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403242 Teme od strane 25060 Članovi Poslednji član: yyz_17

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 22, 2025, 04:56:22 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 7309 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31137


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #85 poslato: Maj 13, 2025, 07:48:17 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #84 poslato: Maj 12, 2025, 04:00:38 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Jeste. U nasem podneblju je hleb obavezan deo trpeze.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #83 poslato: Maj 12, 2025, 03:58:51 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Sopstveno zdravlje se cesto ne ceni.
To sam primetio samo mi nije jasan razlog.....brines se o svemu u zivotu,a o soptsvenom zdravlju ne.....
Zdravi ljudi to podrazumevaju dok ne naiđu na neki ozbiljniji problem.
Samo zato sto olako shvataju svoje zdravlje i smatraju da ce zauvek biti nepromenjeno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #82 poslato: Maj 12, 2025, 03:57:31 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Naravno. Problem je sto postoje osobe kojima je prioritet automobil ili pas, macka. A o svom zdravlju ne vodi racuna. A ono treba da je na prvom mestu.
Takve treba pustiti na miru ako baš uopšte ne vide mane svog životnog stila.
Kako je meni to u pocetku tesko padalo....da neke ljude treba pustiti....da ne mozes svakog "spasiti"....
Probamo, ako vidimo da pricamo kao sa zidom, onda nista. Sta da se radi.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #81 poslato: Maj 12, 2025, 03:56:59 posle podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Jesi imao jos neke simptome, osim crvenila ruku?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #80 poslato: Maj 12, 2025, 03:55:58 posle podne »

Najčešće se sreću u namirnicama. Samo je bitno da nismo preosetljivi na ta jedinjenja, kao što si spomenula. Jer nekada osoba nije alergična recimo na neko voće, nego na sam aditiv koji se koristio, u ovom slučaju konzervans.
Zato sam i pokrenula i potrudila se da objasnim temu. Često smo alergični na neki sastojak za koji nismo ni znali da je sadržan, bilo da se radi o hrani ili kozmetičkim preparatima.
Da. Isto kao i sa lekovima. Nekada je u pitanju alergijska reakcija na pomoćnu supstancu, a ne na sam lek.
Čak i medicinsko osoblje retko kad na to posumnja pa eto podsetnika da se i o tome razmišlja.
Jeste. Obicno se okrivi sama aktivna supstanca, a cesto postoji alergija na neku pomocnu supstancu.
Baš tako, a ništa ne smemo zanemariti.
Da. Treba biti i uporan, kako bi se otkrilo na sta postoji alergija. Jer cesto nije lako utvrditi, bas zbog ovih razlicitih pomocnih supstanci.
Ne znam kako uopšte otkriti koji je tačno od aditiva ili konzervanasa...
Imao sam srecu izgleda ili vrhunskog doktora.
Jeste li otkrili tačnu supstancu?
Tacnu ne,ali nesto od toga sto cini hranu dugotrajnijom.....to trebam izbegavati koliko god mogu,jesti kad god mogu sto svezije.
Dobro bi bilo da svi koristimo sto vise sirovo voce i povrce.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #79 poslato: Maj 12, 2025, 03:55:15 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Soptsveno zdravlje treba svakom da bude najveci prioritet!
Svakome i uvek na prvom mestu. To ne sme da bude drugacije.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #78 poslato: Maj 12, 2025, 03:54:41 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Na nekim napisu 3 emulgatora. A onaj rezani, upakovani ima bas dosta. Zato i moze da se odrzi nekoliko dana.
A zamisli one konzerve sto smo dobijali u vojsci i na datum proizvodnje je pisalo 1965....i ti po9jedes i nista mu nije....ni tebi,osim recimo malo nadimanja....
Pricali su mi i to. Da se jelo nesto sto je pre nekoliko decenija proizvedeno. Neki nacin pakovanja je bolji u ocuvanju namirnica. Kao sto je konzerviranje u konkretnom slucaju.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #77 poslato: Maj 12, 2025, 03:53:15 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Sopstveno zdravlje se cesto ne ceni.
To sam primetio samo mi nije jasan razlog.....brines se o svemu u zivotu,a o soptsvenom zdravlju ne.....
Pojedine osobe misle da ce zdravlje biti nepromenjeno zauvek. Mora se i svoj organizam negovati, kao sto recimo negujemo neku biljku ili kucnog ljubimca.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #76 poslato: Maj 12, 2025, 03:52:01 posle podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
To se sa voćem baš često dešava. Odlično si se setio.
Razne su situacije sa kojim se covek srece. A ovo je kontrektno bila jedna teska alergijska reakcija. Srecom, sve se dobro zavrsilo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8660


« Odgovor #75 poslato: Maj 12, 2025, 03:50:48 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Treba dobro predložiti prioritete.
Naravno. Problem je sto postoje osobe kojima je prioritet automobil ili pas, macka. A o svom zdravlju ne vodi racuna. A ono treba da je na prvom mestu.
Takve treba pustiti na miru ako baš uopšte ne vide mane svog životnog stila.
Pokusamo da ukazemo da treba da se promene. Ako ne daje rezultate,onda ne mozemo da trosimo energiju uzalud.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #74 poslato: Maj 12, 2025, 03:33:01 posle podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Možda od preterivanja, možda ti u tom periodu sama banana nije odgovarala, a možda su tad koristili i neke specifične pesticide.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #73 poslato: Maj 12, 2025, 03:31:48 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #72 poslato: Maj 12, 2025, 03:30:59 posle podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Na nekim napisu 3 emulgatora. A onaj rezani, upakovani ima bas dosta. Zato i moze da se odrzi nekoliko dana.
A zamisli one konzerve sto smo dobijali u vojsci i na datum proizvodnje je pisalo 1965....i ti po9jedes i nista mu nije....ni tebi,osim recimo malo nadimanja....
To se ne računa. 😂 Još ne znam da se nekome nešto desilo od vojne hrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5030


« Odgovor #71 poslato: Maj 12, 2025, 03:30:06 posle podne »

Znajte razliku: Sulfiti naspram sulfata
Ako ste pažljivo pročitali spisak sastojaka na poleđini bilo koje hrane ili kućnog proizvo često nailazite na ova dva sastojka, tako da je razumevanje kako se razlikuju i čemu služi zaista vredna informacija.
Mislim da je ovo najvaznije i da ljudi tu prave najvece greske,zato na ovo treba obratiti najvecu paznju.
Treba se informisati o onome što unosimo u svoje telo.
I to doslovno o svemu,jer mozda bas vam to pravi probleme na sta vi niste ni mislili ili ste mislili da nije vazno....
A ne samo voditi racuna o svojim kucnim ljubimcima i automobilu. Nego i o svom organizmu.
Ukrao si mi recenicu!I to svoj organizam staviti na prvo mesto pa tek onda sve ostalo!
Sopstveno zdravlje se cesto ne ceni.
To sam primetio samo mi nije jasan razlog.....brines se o svemu u zivotu,a o soptsvenom zdravlju ne.....
Zdravi ljudi to podrazumevaju dok ne naiđu na neki ozbiljniji problem.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 14 upita.