TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405342 Teme od strane 25065 Članovi Poslednji član: Istraživač

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Avgust 31, 2025, 04:58:37 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana  (Pročitano 58746 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #354 poslato: Avgust 06, 2025, 02:50:47 posle podne »

Zato sto znam po sebi koliko me je nerviralo/zbunjivalo kada su meni nesto branili, a roditelji su to radili. Tako da sam shvatio da moras biti primer, a sa druge strane i po mene je dobro sto korigujem navike.
Iskreno bilo je tesko odjednom preseci da sa 10 kafa dnevno odjednom prestaem da  pijem kafu. To je mozda najteza stvar bila.
Svako odvikavanje i promena treba da idu postepeno.
Nekome odgovara i odjednom. Sve zavisi.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #353 poslato: Avgust 06, 2025, 02:50:07 posle podne »

Zato sto znam po sebi koliko me je nerviralo/zbunjivalo kada su meni nesto branili, a roditelji su to radili. Tako da sam shvatio da moras biti primer, a sa druge strane i po mene je dobro sto korigujem navike.
Iskreno bilo je tesko odjednom preseci da sa 10 kafa dnevno odjednom prestaem da  pijem kafu. To je mozda najteza stvar bila.
Mozda ti je bilo lakse da ides postepeno. Ali nekome je lakse i odjednom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #352 poslato: Avgust 06, 2025, 02:48:44 posle podne »

Smanjena ukupna telesna voda
Sa godinama se smanjuje mišićna masa, a povećava se masno tkivo.

Mišićno tkivo sadrži više vode nego mast, pa je ukupna telesna voda kod starijih manja za 10–15%.

To znači da organizam brže ulazi u stanje dehidracije.
I to je jedan od razloga zasto je vazno ostati aktivan i u poznim godinama, jer se tako ocuva misicno tkivo.
Ima i puno drugih razloga,sad si meni dao ideju za temu. ;)
Drago mi je, zbog toga. Aktivnost u poznim godinama ;D
Ja se trudim da dokle se god mogu mrdati ostanem aktivan kako fizicki tako psihicki. ;)
Bilo bi dobro da svi razmisljaju na taj nacin.
Važno je davati dobar primer!
Zaista je mnogo razloga za to da ljudi ostanu što više aktivni i sa starenjem, naravno ne valja prelaziti neke granice organizma i opterećivati se.
Samo umereno i u skladu sa sopstvenim mogucnostima.
Slažem se. Iako se ne treba opterećivati godinama, ne valja ih ni zanemarivati.
Jeste. Dobro je da smo svesni fizioloskih promena koje idu sa godinama.
Bez obzira na optimizam, u svakom trenutku treba da budemo svesni sebe.
Da. Zato sto se recimo jave povrede kod starijih, kada idu preko svojih mogucnosti. Pricam o svakodnevnom zivotu, ne samo o sportskim aktivnostima.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #351 poslato: Avgust 06, 2025, 02:46:53 posle podne »

Mišićno tkivo sadrži više vode nego mast, pa je ukupna telesna voda kod starijih manja za 10–15%.

I to je jedan od razloga zasto je vazno ostati aktivan i u poznim godinama, jer se tako ocuva misicno tkivo.
Ja se trudim da dokle se god mogu mrdati ostanem aktivan kako fizicki tako psihicki. ;)
Zaista je mnogo razloga za to da ljudi ostanu što više aktivni i sa starenjem, naravno ne valja prelaziti neke granice organizma i opterećivati se.
Meni pored svih tih navedenih i ne navedenih razloga mi dođe kao terapija! Posle treninga se osećam kao drugi čovek.
To se javlja sa vremenom, nakon određenog vremena ljudi shvate da je to odličan način za oslobađanje negativne energije.
Vidis a mene su moji bas zato upisali da se smirim jer sam bio hiperaktivan i moram priznati da su maximalno bili u pravu,puno mi je pomoglo.Vec za pola godine se videlo u skoli i sto se vladanja tice a i sto se ucenja tice.
Obicno se i govori o tome, da kada se postigne disciplina na treninzima, onda se postigne i u ucenju.
Steta sto nisam ranije postigao tu discipinu u treningu....da sam to mogao preneti na ucenje.....
Verujem da je teško i uskladiti profesionalni sport sa velikim školskim postignućima.
Sigurno je tesko uskladiti. Sada postoje sportske gimnazije i kao drzavne ustanove. Onda im je sve uskladjeno, sto se tice nastave i sporta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #350 poslato: Avgust 06, 2025, 02:45:21 posle podne »

Ja sam u poslednja 2 meseca izbacio alkohol(cak ni na proslavama),slatkise, kafu i sokove jer imam bebu, pa sam shvatio da je suludo da sutradan branim detetu te stvari a ja ih konzumiram. Tako da sam vec sada krenuo sa odvikavanjem od svega sto ne bih zeleo da dete radi/konzumira da bih mogao da budem rpimer.
Svaka ti cast. Odlicno sto tako razmisljas.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #349 poslato: Avgust 06, 2025, 09:58:48 pre podne »

Zavisi i to od osobe do osobe i kakva je promena u pitanju.Ako je hrana onda se slazem ali recimo i cigare sam ostavio kao sto je Dusan kafu sa jednog dana na drugi.
Slazem se sa tim, sto se same ishrane tice  nju sam uvek morao potepeno jer ti nagli prelazi se nisu pokazali dobro. Pogotovo kada sam hteo da dodam telesnu tezinu, pa 3 dana povecam unos kalorija i broj obroka, a onda narednih pet ne mogu da smislim hranu pa ne jedem skoro nista i ubrzo se vratim na staro.
Pored toga sto se nisu pokazali kao dobri su i stetni za zdravlje.Kako naglo dobijanje na tt tako i naglo gubljenje istog.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #348 poslato: Avgust 06, 2025, 09:57:53 pre podne »

A ja mislio da ti alkohol bio najteze,a sad se setih da si ti pio kafu sa red bullom....nikad ti tu sliku necu zaboraviti....ja da to popijem ja bi VIDEO zvukove a ne cuo.... ;D ;D ;D ;D

U tom periodu sam bas bio zavisnik od kofeina, ako se uracunaju kafe, energetska pica i plus same tablete kofeina pre treninga moze se reci da bi svaki dan pao doping test(sigurno sam unosio preko 800mg kofeina dnevno).
Zamisli ima jedan strongman Mitchell Hooper iz Kanade on dnevno unosi 1500mg kofeina dnevno....to je za mene nezamislivo.
Ja bi i od tvoje doze bio lose a od njegove ne mogu ni da zamislim.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #347 poslato: Avgust 06, 2025, 09:53:35 pre podne »

Zavisi i to od osobe do osobe i kakva je promena u pitanju.Ako je hrana onda se slazem ali recimo i cigare sam ostavio kao sto je Dusan kafu sa jednog dana na drugi.
Slazem se sa tim, sto se same ishrane tice  nju sam uvek morao potepeno jer ti nagli prelazi se nisu pokazali dobro. Pogotovo kada sam hteo da dodam telesnu tezinu, pa 3 dana povecam unos kalorija i broj obroka, a onda narednih pet ne mogu da smislim hranu pa ne jedem skoro nista i ubrzo se vratim na staro.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #346 poslato: Avgust 06, 2025, 09:50:12 pre podne »

A ja mislio da ti alkohol bio najteze,a sad se setih da si ti pio kafu sa red bullom....nikad ti tu sliku necu zaboraviti....ja da to popijem ja bi VIDEO zvukove a ne cuo.... ;D ;D ;D ;D

U tom periodu sam bas bio zavisnik od kofeina, ako se uracunaju kafe, energetska pica i plus same tablete kofeina pre treninga moze se reci da bi svaki dan pao doping test(sigurno sam unosio preko 800mg kofeina dnevno).
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #345 poslato: Avgust 06, 2025, 07:22:59 pre podne »

Znam, i najbolje je ići postepeno. Međutim ja sam od onih koji idu iz krajnosti u krajnost i znao sam da moram da presečem u jednom danu da bi napravio promene. Inače posle prve kafe, lako bih završio na drugoj..šestoj...
Potpuno te shvatam.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #344 poslato: Avgust 06, 2025, 07:22:28 pre podne »

Svako odvikavanje i promena treba da idu postepeno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #343 poslato: Avgust 06, 2025, 07:21:26 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #342 poslato: Avgust 06, 2025, 07:19:53 pre podne »

Sa tim da treba biti spreman za promene i shvatiti da nije jednako isto kod svakog.Kod nekog ranije se jave neke stvari kod nekog kasnije itd...
Lepo receno. 🙌
Hvala lepo!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #341 poslato: Avgust 06, 2025, 07:19:21 pre podne »

Bez obzira na optimizam, u svakom trenutku treba da budemo svesni sebe.
Kao sto je jedan moj drug rekao svako bi trebao na koju policu da se postavi u smislu da znas gde si u zivotu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #340 poslato: Avgust 06, 2025, 07:18:28 pre podne »

Meni pored svih tih navedenih i ne navedenih razloga mi dođe kao terapija! Posle treninga se osećam kao drugi čovek.
To se javlja sa vremenom, nakon određenog vremena ljudi shvate da je to odličan način za oslobađanje negativne energije.
Jeste. Zato je pozeljno za smanjivanje napetosti, kada su ljudi pod stresom. A danas je to cesta pojava.
Samo treba opet naglasiti da previše iscrpljujući treninzi mogu povećati napetost, umor, pogoršati san itd. Zato treba naći svoju meru u intenzitetu.
Naravno,ali to onda stvarno treba preterati da bi se stiglo u taj stadijum....
Ono što je za druge preterano možda je za tebe lagano, tako da svako ima i tu svoj prag.
Naravno isto tako i obrnuto mozda drugi imaju visi prag sto ja vec ne bih mogao....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 13 upita.