TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 411103 Teme od strane 25087 Članovi Poslednji član: ShaunteMay

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 28, 2026, 10:36:26 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 15 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Minimalistički pristup treningu – može li 3× nedeljno po 30 min da da rezultate  (Pročitano 140947 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #222 poslato: danas u 09:39:12 posle podne »

Evo i nekoliko brzih lekarskih saveta za sve koji imaju sedalni posao:
Pravilo 50/10: Na svakih 50 minuta sedenja, ustanite i šetajte ili se istežite barem 10 minuta.
Posturalno istezanje: Na poslu povremeno uradite blago istezanje grudi (otvaranje ramena) i istezanje vrata.
Trening bez klupa: Ako većinu dana presedite, neka vam bar 80% vežbi na treningu bude u stojećem stavu.
Pri citanju tvog posta i to zadnje recenice setih se jedne dogodovstine sto se meni desilo tamo negde oko 2010 godine.Naime bili smo na moru u Crnoj Gori i kao i uvek nasao sam teretanu jer sam ta osoba koja i na letovanju mora da vezba.Tokom jednog od treninga radio sam naizmenicni pregib sa bucicama za biceps u stojecem stavu kada mi neko iz teretane pride i kaze:a sto stojis jadan ne bio kada tu vezbu mozes i sedeci raditi.... naravno nastavio sam i dalje da radim tu vezbu stojeci sto svima i preporucujem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #221 poslato: danas u 09:33:41 posle podne »

Odličan tekst, Miki! Potpisujem svaku reč. Kao lekar moram da dodam da tvoja šala o tome kako će, ali ne samo reumatolozi, već i fizijatri i ortopedi,ostati bez posla zapravo uopšte nije daleko od istine.
Hvala ti puno!!!
Nadam se da ce puno ljudi procitati,oni koji vec jesu da se malo podsete.
Ja bih bio najsrecniji dr.Anita!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #220 poslato: danas u 07:40:13 posle podne »

Evo i nekoliko brzih lekarskih saveta za sve koji imaju sedalni posao:
Pravilo 50/10: Na svakih 50 minuta sedenja, ustanite i šetajte ili se istežite barem 10 minuta.
Posturalno istezanje: Na poslu povremeno uradite blago istezanje grudi (otvaranje ramena) i istezanje vrata.
Trening bez klupa: Ako većinu dana presedite, neka vam bar 80% vežbi na treningu bude u stojećem stavu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #219 poslato: danas u 07:39:10 posle podne »

Potpuno si u pravu za teretanu – apsurdno je da nakon 8 sati sedenja u kancelariji dođemo na trening i tamo opet sednemo na klupu. Vežbe u stojećem stavu (poput stojećeg dvoručnog pregiba, potiska bučicama ili veslanja u pretklonu) aktiviraju stabilizatore trupa, teraju "core" da radi i troše neuporedivo više kalorija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #218 poslato: danas u 07:38:47 posle podne »

Dugotrajno sedenje je postalo bolest modernog društva. Kada sedimo satima, ne samo da skraćujemo fleksore kuka i slabimo gluteuse (što direktno vodi do bolova u donjem delu leđa), već usporavamo i metabolizam, cirkulaciju i smanjujemo osetljivost na insulin. Telo je stvoreno za pokret, a ne za statičnost.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #217 poslato: danas u 07:38:27 posle podne »

Odličan tekst, Miki! Potpisujem svaku reč. Kao lekar moram da dodam da tvoja šala o tome kako će, ali ne samo reumatolozi, već i fizijatri i ortopedi,ostati bez posla zapravo uopšte nije daleko od istine.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #216 poslato: Jul 27, 2026, 10:07:10 posle podne »

Treba biti realan i reci sa način života jednostavno nekome ne dozvoljava redovnu fizičku aktivnost.
Ali da se baš nema vremena ni tri puta nedeljno za nešto lagano e u to ne verujem.
Tri puta nedeljno po pola sata lagane šetnje ili vežbanja je samo 1,5 sat od ukupno 168 sati koliko nedelja ima. To je manje od 1% našeg vremena. Telo je stvoreno za kretanje, a ne za sedenje, i svako može (i mora) da pronađe toliko prostora za sebe ako želi da spreči hronične bolesti u budućnosti.
Apsolutno se slazem,o tome sam pisao pre par godina u textu Ustani i setaj koji trenutno ne mogu da nadem a ima je u textoteci.
Našao sam taj text. Pisao sam ga pre 14 godina,2012 godine.

https://forum.pansport.rs/index.php?topic=168881.0
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #215 poslato: Jul 27, 2026, 09:02:32 posle podne »

Treba biti realan i reci sa način života jednostavno nekome ne dozvoljava redovnu fizičku aktivnost.
Ali da se baš nema vremena ni tri puta nedeljno za nešto lagano e u to ne verujem.
Ne znam sta bi trebalo da se desi da ja ne treniram.Ja i kad sam radio fizicki posao i onda sam vezbao posle 9 sati fizickog posla,ja jos 2-3 sata vezbao u teretani svaki dan osim nedelje.Sa tim da smo subotom radili 6 sati od 8-14 casova.
Neverovatan primer discipline, kapa dole! Retko se viđa takva motivacija.
Moj jedini savet, kao lekara, jeste da osluškujete svoje telo. Znam da ti Miki to radiš ali kažem zbog ostalih. Granica između zdrave navike i iscrpljivanja organizma je veoma tanka. Rad u fabrici ili na terenu je sam po sebi neka vrsta treninga snage i izdržljivosti. Dodavati na to još tri sata teretane svakog dana može preopteretiti srce i nervni sistem. Zato oprezno.
Hvala ti puno dr.Anita!
Da,apsolutno se slazem sto se tice osluskivanja tela tice!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #214 poslato: Jul 27, 2026, 09:00:23 posle podne »

Tri puta nedeljno po pola sata lagane šetnje ili vežbanja je samo 1,5 sat od ukupno 168 sati koliko nedelja ima. To je manje od 1% našeg vremena. Telo je stvoreno za kretanje, a ne za sedenje, i svako može (i mora) da pronađe toliko prostora za sebe ako želi da spreči hronične bolesti u budućnosti.
Apsolutno se slazem,o tome sam pisao pre par godina u textu Ustani i hodaj koji trenutno ne mogu da nadem a ima je u textoteci.
« Poslednja izmena: Jul 27, 2026, 10:09:42 posle podne od strane Miki Mihajlovic » Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #213 poslato: Jul 26, 2026, 06:15:51 posle podne »

Ne znam sta bi trebalo da se desi da ja ne treniram.Ja i kad sam radio fizicki posao i onda sam vezbao posle 9 sati fizickog posla,ja jos 2-3 sata vezbao u teretani svaki dan osim nedelje.Sa tim da smo subotom radili 6 sati od 8-14 casova.
Neverovatan primer discipline, kapa dole! Retko se viđa takva motivacija.
Moj jedini savet, kao lekara, jeste da osluškujete svoje telo. Znam da ti Miki to radiš ali kažem zbog ostalih. Granica između zdrave navike i iscrpljivanja organizma je veoma tanka. Rad u fabrici ili na terenu je sam po sebi neka vrsta treninga snage i izdržljivosti. Dodavati na to još tri sata teretane svakog dana može preopteretiti srce i nervni sistem. Zato oprezno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #212 poslato: Jul 26, 2026, 06:13:31 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #211 poslato: Jul 24, 2026, 09:59:25 posle podne »

Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #210 poslato: Jul 24, 2026, 08:57:31 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #209 poslato: Jul 23, 2026, 09:27:22 posle podne »

Zdravlje u ek treba da bude apsolutni prioritet, pak ima pojedinaca koji toga nisu u potpunosti svesni.
Fizička aktivnost je, takođe, veliki deo zdravlja.
Ima ljudi koji vise trose na kola nego na sebe i svoje zdravlje.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #208 poslato: Jul 23, 2026, 09:26:38 posle podne »

Nešto se uskrati i nađe vremena jer ipak je ivo zdravlje.
Koje ako se jednom narusi tesko mozemo vratiti na dobar put.....zato treba da cuvamo svoje zdravlje!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 15 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 17 upita.