TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 408128 Teme od strane 25079 Članovi Poslednji član: ZokiNS

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 06, 2026, 09:45:01 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Guarana  (Pročitano 5578 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #87 poslato: danas u 01:42:31 posle podne »

Maksimalni preporučeni dnevni unos kofeina za odrasle osobe je oko 400 mg. Prekomerna konzumacija može izazvati nesanicu ili ubrzan rad srca.
Ima kome i tih 400mg je puno a i ma i nas kojima je i tih 400mg malo.
Naravno necu opet da bude da sam rekao da ljudi slobodno piju vise od 400mg,ne sa time sam hteo reci da isto kao kod ostalih suplemenata i kod ovog svaciji organizam deluje drukcije.
U americi preporucena dnevna doza kofeina je 1500mg.....kod njih u obicnoj koka koli ima vise kofeina nego kod nas u turskoj kafi...isto kao sto im je svaki hleb sladak,kao da jedes kolac.Opet ne kazem da je to zdravo ili da tako treba samo navodim primer!
Moj drug je popio 2 flase kole od 0,5 litre i poceo krv da mu siklja kroz nos.I kad sam pogledao koliko kofeina sadrzi jedna flasa sve mi je bilo jasno.Posto je to bilo 2010 godine znaci pre 16 godina ne secam se tacne brojke,ali znam da je bila jako visoka.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: danas u 01:36:50 posle podne »

Sadržaj kofeina varira u zavisnosti od količine kafe i načina pripreme, ali evo prosečnih vrednosti za vaše omiljene napitke:
Domaća (turska) kafa: Šoljica od oko 200 ml sadrži između 80 mg i 160 mg kofeina. Iako je ukus intenzivan, veća količina vode i duža ekstrakcija čine je jednim od jačih napitaka po šoljici.
Espreso: Standardni "shot" od 30 ml sadrži oko 63 mg kofeina. Iako je kofein u espresu koncentrisaniji, on se pije u manjim količinama, pa prosečna šoljica obično ima manje kofeina od domaće kafe.
Nes kafa (Instant): Jedna kašičica (oko 2 g) instant kafe u proseku sadrži 30 mg do 90 mg kofeina. Kod gotovih kesica poput onih iz Nestlé asortimana (npr. 3u1), količina kofeina je obično manja, oko 45 mg do 65 mg po kesici.
Guarana: Energetsko piće Guarana u limenci od 250 ml standardno sadrži 80 mg kofeina (odnosno 32 mg na 100 ml).
A sadrzaj kofeina zavisi i od vrsta kafe i kod turske i kod espreso i kod svake i naravno sto si i ti napomenula od kolicine i nacina pripreme.
i onda uporedi jednu tursku kafu sa Guaranom.O tome ti pricam.Hvala ti! ;)
Napamet znam te brojke u zadnjih 5-6 godina,ne zato sto hocu ili me interesuje nego zato jer imam sina koji obozava energetska pica. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: danas u 01:33:15 posle podne »

Kada smo se dotakli i teme o kafi ja pijem nes jer mi prija i dobro razbudi.
Tursku ne pijem.Kada uzimam kofein u tabletama kafu ne pijem.
To je pametno jer kombinacija turske i kofein tablete bi ti bilo previse kofeina. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: danas u 11:45:47 pre podne »

Maksimalni preporučeni dnevni unos kofeina za odrasle osobe je oko 400 mg. Prekomerna konzumacija može izazvati nesanicu ili ubrzan rad srca.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: danas u 11:45:12 pre podne »

Sadržaj kofeina varira u zavisnosti od količine kafe i načina pripreme, ali evo prosečnih vrednosti za vaše omiljene napitke:
Domaća (turska) kafa: Šoljica od oko 200 ml sadrži između 80 mg i 160 mg kofeina. Iako je ukus intenzivan, veća količina vode i duža ekstrakcija čine je jednim od jačih napitaka po šoljici.
Espreso: Standardni "shot" od 30 ml sadrži oko 63 mg kofeina. Iako je kofein u espresu koncentrisaniji, on se pije u manjim količinama, pa prosečna šoljica obično ima manje kofeina od domaće kafe.
Nes kafa (Instant): Jedna kašičica (oko 2 g) instant kafe u proseku sadrži 30 mg do 90 mg kofeina. Kod gotovih kesica poput onih iz Nestlé asortimana (npr. 3u1), količina kofeina je obično manja, oko 45 mg do 65 mg po kesici.
Guarana: Energetsko piće Guarana u limenci od 250 ml standardno sadrži 80 mg kofeina (odnosno 32 mg na 100 ml).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #82 poslato: danas u 09:54:23 pre podne »

Kada smo se dotakli i teme o kafi ja pijem nes jer mi prija i dobro razbudi.
Tursku ne pijem.Kada uzimam kofein u tabletama kafu ne pijem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: Mart 05, 2026, 02:12:05 posle podne »

Jedino sto je kod energetskog pica stetnije od  turske kafe je secer,ali i tu ima vec zero varijanta,tako da ni to ne pije vodu.
Opet kazem ne podrzavam koriscenje energetskih pica samo hocu da kazem da nista nije stetnije popiti jednu redovnu solju turske kafe(a svi znamo da prosecan Balkanac ne pije samo jednu i to ne u maloj solji!) od jednog energetskog napitka sto se kolicine kofeina tice....a onda o pravom crnom caju nisam ni pisao koje se moze kupiti u prodavnicama zdrave hrane...to ima najvise kofeina....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: Mart 05, 2026, 11:50:21 pre podne »

Metoda ušmrkavanja eliminiše prirodne barijere tela za doziranje, pretvarajući relativno bezbedan suplement u supstancu sa visokim rizikom od akutnog trovanja i fatalnog ishoda.
Zato je doslo do usmrkavanja tih preworkouta jer je nekad bila jedna supstanca zvali su je efedrin i to se pilo pred takmicenje kako bi povecalo efikasnost takmicara na takmicenju.Efekat je slican kao da si popio par kafa....to mi pricali prijatelji.Zbog svoje efikasnosti ta supstanca se nalazi na doping listi ali ima je u obicnoj kapi za nos samo u znatno manjoj kolicini.....iliti u vecem rastvoru....ostalo vec predpostavljate...
Naravno opet napominjem da NE podrzavam koriscenje nikakvog energetskog napitka,ja i preworkout jako retko popijem,nego samo zbog toga sam ovo napisao da se zna odakle sve to potice....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: Mart 05, 2026, 11:43:14 pre podne »

Sluznica nosa nije predviđena za filtriranje čestica biljnog praha ili sintetičkih aditiva. Ušmrkavanje izaziva oticanje (edem), stalnu zapušenost nosa i česta krvarenja (epistaksu). Dugotrajna iritacija može dovesti do stvaranja čireva na sluznici i septalne perforacije.
Drago mi je da si ovo ovako istakla jer ako nista drugo bar ce ovo da ih obeshrabri da to rade.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: Mart 05, 2026, 11:42:19 pre podne »

Kada se energetsko piće (koja prirodno sadrži 2-4 puta više kofeina od kafe) unosi nazalno, ona zaobilazi gastrointestinalni trakt i metabolizam "prvog prolaza" kroz jetru.
Supstanca ulazi direktno u krvotok preko nazalne sluznice, što izaziva momentalni skok nivoa kofeina. Nagli priliv stimulansa može izazvati atrijalnu ili ventrikularnu fibrilaciju, koronarni vazospazam i srčani zastoj. Mogući su epileptični napadi, ekstremna agitacija, akutna psihoza i intracerebralna krvarenja usled naglog skoka krvnog pritiska.
Da ga ne treba koristiti nikako sa tim se apsolutno slazem,ono u cemu se ne slazem je kolicina kofeina kada kazes da sadrzi 2-4 puta vise kofeina od kafe to zavisi kakvu kafu pijes.Ako pijes 2 u 1 ili  3 u 1 i tako neke lake varijante onda da,ali ako pijes domacu iliti kako je mnogi zovu tursku kafu onda nije veci sadrzaj kofeina,jer oba sadrze oko 200mg kofeina i turska kafa i energetska pica.
Veruj mi znam to,pomno pratim jer imam jednog sina koji je kao i svi mladi obozavatelj energetskih napitaka pa sam dobro prostudirao gradivo. ;)
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: Mart 04, 2026, 08:12:55 posle podne »

Metoda ušmrkavanja eliminiše prirodne barijere tela za doziranje, pretvarajući relativno bezbedan suplement u supstancu sa visokim rizikom od akutnog trovanja i fatalnog ishoda.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: Mart 04, 2026, 08:12:20 posle podne »

Guarana nije čist kofein; ona sadrži i tanine, teobromin i teofilin. Iako ovi sastojci usporavaju oslobađanje energije pri oralnoj konzumaciji, pri ušmrkavanju njihova interakcija u visokim koncentracijama može dodatno opteretiti kardiovaskularni sistem pacijenta.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: Mart 04, 2026, 08:11:00 posle podne »

Prašak koji se udiše može dospeti dublje u disajne puteve. Čestice praha u plućima mogu izazvati infekcije ili granulomatozne reakcije. Postoji rizik od ožiljavanja plućnog tkiva i pojave simptoma sličnih astmi ili "kokičastih pluća" (bronchiolitis obliterans).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #74 poslato: Mart 04, 2026, 08:09:58 posle podne »

Sluznica nosa nije predviđena za filtriranje čestica biljnog praha ili sintetičkih aditiva. Ušmrkavanje izaziva oticanje (edem), stalnu zapušenost nosa i česta krvarenja (epistaksu). Dugotrajna iritacija može dovesti do stvaranja čireva na sluznici i septalne perforacije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: Mart 04, 2026, 08:09:03 posle podne »

Kada se energetsko piće (koja prirodno sadrži 2-4 puta više kofeina od kafe) unosi nazalno, ona zaobilazi gastrointestinalni trakt i metabolizam "prvog prolaza" kroz jetru.
Supstanca ulazi direktno u krvotok preko nazalne sluznice, što izaziva momentalni skok nivoa kofeina. Nagli priliv stimulansa može izazvati atrijalnu ili ventrikularnu fibrilaciju, koronarni vazospazam i srčani zastoj. Mogući su epileptični napadi, ekstremna agitacija, akutna psihoza i intracerebralna krvarenja usled naglog skoka krvnog pritiska.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.018 sekundi sa 12 upita.