TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395144 Teme od strane 25006 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 25, 2024, 07:50:42 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pravilno kombinovanje hrane  (Pročitano 15837 puta)
Nitro
Gost
« Odgovor #6 poslato: Januar 11, 2009, 12:50:21 posle podne »

Kako povisiti HCL onda?
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #5 poslato: Januar 11, 2009, 11:58:45 pre podne »

u krv mogu uci aminokisline di tri peptidi , ako udju neki veci molekuli proteina onda nesto nije uredu sa zdravljem

nadimanje i to ostalo , to je zbog nedovoljnog nivoa HCL

a ono sto se spava posle rucka to je zbog slabe insulinske osetljivosti


ostalo me mrzi da komentarisem
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #4 poslato: Januar 11, 2009, 10:56:18 pre podne »

 :D
Samo ja mogu da probudim Markonija iz mrtvih
Sačuvana
Nitro
Gost
« Odgovor #3 poslato: Januar 11, 2009, 10:16:16 pre podne »

ne jesti krompir sa proteinima?...lol
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #2 poslato: Januar 11, 2009, 08:28:13 pre podne »

ovaj , pa ne
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #1 poslato: Januar 11, 2009, 07:56:00 pre podne »

Veliki izazov: odvojiti belancevine i skrob, odnosno proteine od ugljenih hidrata!

- Jer je varenje skroba alkalno, i ono zapocinje u ustima - pljuvacka pretvara skrob u secer (pljuvacka je alkalna), a zatim se varenje nastavlja u zeludcu.

- Varenje belancevina se odvija u kiselini, odnosno pri ulasku koncentrisanih belancevina u zeludac oslobadja se tacno odredjena kolicina zeludacne kiseline koja je potrebno za razlaganje.


E sada, kada unesemo zajedno ugljene hidrate i proteine u istom obroku t.j. zajedno, sadrzaj zeludca je neutralisan reakcijom baze i kiseline a nepotpuno svarena hrana onda fermentira u probavnom traktu, samim tim je mnogo manja iskoristenost svih hranjljivih materija, a takodje dolazi do uzrokovanja nadimanja, podrigivanja i stvaranja gasova (eto vam odgovora za temu o uzroku gasova...). I praznjenje stomaka biva odlozeno, t.j. moze doci do zatvora...
Takodje, mnoge alergije mogu da se izazovu jer veliki molekuli nepotpuno svarenih belancevina kao sto je histamin, mogu da prodru u krvotok i izazovu alergijske reakcije.


Moze neko da se zacudi jer postoje namirnice koje svojom prirodom sadrze u sebi i skrob i belancevine, kao sto su zitarice i mnoge vrste povrca, ali radi se o tome da one ne sarze koncetrisan skrob i koncetrisane belancevine istovremeno, prevladavaju ili jedno ili drugo, tako da je uticaj onog cega manje ima - zanemarljiv.

Naravnom povrce je neutralno i moze se kombinovati sa bilo kojom vrstom hrane.

Sto se voca tice, treba obratiti paznju: uz obroke zasnovane na skrobu treba jesti samo banane, grozdje, zute kruske (prezrele), urme ili smokve (odnosno "zasecereno" voce), dok sve ostalo voce moze da se uzima sa belancevinama.

Isto jako bitno: ne jesti krompir sa proteinima t.j. mesom nikako!

Idealno bi bilo da prodje 3-4 h izmedju obroka skrob-belancevina i/ili obrnuto (dok naravno izmedju moze neutralna hrana - povrce ili ista ona koju smo i jeli pre toga)...

Najcesce greske:

Spagete (pasta) sa sirom, jaje i tost, sir na tostu, pita sa mesom, riba sa krompiricima, meso sa krompirom, sendvic sa mesom, pica sa sirom, jaje i sendvic i td...

Ukoliko vam se cesto spava posle rucka/obroka to je znak da se pogresno hranite, t.j. da lose kombinujete hranu...

Veoma je tesko primeniti ovaj nacin ishrane, cak i priblizno, ali isplati se, i to na dugorocno jer ukoliko se jednom naviknete i nadjete najbolji nacin kasnije i nece biti toliko tesko... Naravno mnogobrojno greske su neizbezne za one koji zele da pokusaju...

Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 17 upita.