TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405424 Teme od strane 25067 Članovi Poslednji član: BlueCloud

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 05, 2025, 12:23:14 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   |  (Urednik: Zoltan Kozma)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: problem sa chuchnjevima ...  (Pročitano 10742 puta)
jovo18
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: Oktobar 15, 2007, 09:09:38 pre podne »

Mislim da bi i ja mogao da dam skroman doprinos tvojoj kolekciji Funny Gym Video  :D sta sam sve video i cuo :D
Sačuvana
DHEA
Napredni član
Van mreže Van mreže

"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #47 poslato: Oktobar 14, 2007, 09:45:27 posle podne »

@ Mladen - 99% da mislimo na istu vežbu! Vežba jeodlična i da, radi se sa velikim težinama i većim brojem ponavljanja. A po meni JS je suicidna vežba... ko ne zna, opasno je zaglavio u kolica... Radio sam 3x 10x 30 kg (sa olimpijskom šipkom) i to mi je bilo sasvim dovoljno, bez ikakvih vidljivih posledica po leða. Čim se malo vrnem u neku formu, probaću sa tegom, verujem da je bolje nego sa šipkom.

@ Jovo - što se pravilnog izvoðenja tiče, da sam snimao ono što su mi "samostalne zanatlije" pričale i pokazivale, imao bih DVD "Funny Gym Video"!  ;D ;D ;D  "Kada se ide u čučanj, kolena se NE savijaju!"...  ili ranije kada sam radio nabačaj, pa se naðe neki pametan da mi pokaže kako se to "stvarno" radi... joooooj životeee...  ;D ;D ;D
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
jovo18
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: Oktobar 14, 2007, 10:54:54 pre podne »

Slazem se sa tom konstatacijom, moja preporuka je u pravcu da se covek ne povredi. Ipak je bolje ojacati ih samostalno, a ne da dodje do spontanog ojacanja usled pritiska i stimulacije cucnja(najbolja vezba za stimulaciju rasta celog tela). Posebno je rizik veci ukoliko se cucanj ne izvodi u striktnoj formi, a vezbaca koji ga izvode pravilno je manji broj, uglavnom se radi o ljudima koji samostalno pocinju da vezbaju. Imajuci jake trbusnjake i ledjnjake zastitice se od eventualnih povreda.
Sačuvana
Mladen Jovanovic
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

dipl. kondicioni trener

« Odgovor #45 poslato: Oktobar 14, 2007, 10:43:32 pre podne »

DHEA, ako je 'tempo' vežbe dosta brz (X0X0 : Poliquin), onda tačno znam na koju vežbu misliš. Ima varijanta kada se propinjes na prste i kade se ne propinjes na prste. Radi se veći broj ponavljanja i to najviše za vertikalni odraz (gledao sam tu vežbu na DVD: Parisi Speed School Verticaj Jump Method). Nije loša kao pomoćna/dodatna vežba.

Što se tiče Jump Squats (sa do 30% od 1RM),nisam neki ljubitelj. Treneri koriste JS kao 'tranformaciju' max. jačine u expl. snagu, ali su JS vrlo spori u usporedbi sa samim skokom, sprintom, sportskom tehnikom i sl. Vrhunski trener Charlie Francis je protiv te vežbe i daje dobre razloge zašto. Skok sa pločom od 5-20kg je druga stvar i obožavam tu vežbu!

Jovo18,
Bas iz tog razloga ja ne gnjavim trbušnjake mnogo, jer iz prostog razloga, ukoliko mozes da cucnjes 150kg onda imas dovoljno snazan trup. Ukoliko sportista sa 150kg ode na 180kg, onda su i trbusnjaci i ceo trup napredovali. Maltene, najbolja vezba za trbusnjake su cucnjevi --- uz malo izometrijskih vezbi za trbusnjake to je to.
Sačuvana
If you start with a poor assumption, you reach a poor conclusion!
jovo18
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #44 poslato: Oktobar 14, 2007, 09:33:28 pre podne »

Bitno je takodje napomenuti da ledjni misici(misici lumbalnog dela) kao i stomacni moraju biti dovoljno snazni prilikom izvodjenja ove vezbe kao i slicnih vezbi koje podrazumevaju polucucanj(izmedju ostalog i kod svih ostalih vezbi tegovima) posto mozemo da podignemo mnogo vise(nogama)nego sto ledja i stomak mogu da podrze. Ovo su oslonci tela stoga sto su oni jaci to ce mo biti sigurniji da do povrede nece doci i naravno, mocemo i vise da se opteretimo.
Sačuvana
DHEA
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Oktobar 13, 2007, 11:09:38 posle podne »

Ispucavanje iz polučučnja - teg na leðima, stojeći stav, a izvodi se tako što se kreće u polučučanj, ali ugao izmeðu potkolenice i butne kosti bi trebalo da iznosi izmeðu 150- 160 stepeni. Nakon toga sledi "ispucavanje" tega + opružanje u skočnom zglobu... Nadam se da sam lepo opisao...  ::)   Sve u svemu, već sam rekao da se ispucavanja ne preporučuju fudbalerima i to ne zato što su "fudbaleri", već zato što na mnogo lakši način doći do explozivnosti...

Imao sam priliku da gledam Mariju Šestak (ex Martinović, troskok) dok radi "jump squats" sa 80 kg... tako da ima svrhe raditi sa više kg, ali ne sa fudbalerima.
Sačuvana

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
Mladen Jovanovic
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

dipl. kondicioni trener

« Odgovor #42 poslato: Oktobar 13, 2007, 09:23:31 pre podne »

Mladene, dobro reče - trebalo bi... A gde su tu loše organizacije treninga (čitaj: pripremnog perioda)!?

"Trening snage sportista bi trebao da se sastoji od nabacaja, cucnja, mrtvog dizanja, zgibova, veslanja, bencha, military pressa, rumuna i pokoje jednonozne vezbe (iskorak, bugari, bocni iskorak, step-up...). 3-5 vezbi po treningu. Vise od toga je nepotrebno u vecini slucajeva."  - na sve ovo dodaš izbačaj ( + varijacija sa nabačajem) + ispucavanja iz polučučnja i eto šta sam kao atletičar radio u teretani...
Pod 'ispucavanjem iz cucnja', podrazumevas 'jump squats' ili Dynamic Effort Squats (pogledaj Westside trening)? Nisam bash ljubitelj 'jump squats' sa šipkom, ali sa nekim igracima sam radio skokove iz cucnja sa 10kg plocom (do 20kg, ne vidim neku svrhu sa vise), pogotovo sa golmanima.
Sačuvana
DHEA
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Oktobar 13, 2007, 01:01:39 pre podne »

Mladene, dobro reče - trebalo bi... A gde su tu loše organizacije treninga (čitaj: pripremnog perioda)!?

"Trening snage sportista bi trebao da se sastoji od nabacaja, cucnja, mrtvog dizanja, zgibova, veslanja, bencha, military pressa, rumuna i pokoje jednonozne vezbe (iskorak, bugari, bocni iskorak, step-up...). 3-5 vezbi po treningu. Vise od toga je nepotrebno u vecini slucajeva."  - na sve ovo dodaš izbačaj ( + varijacija sa nabačajem) + ispucavanja iz polučučnja i eto šta sam kao atletičar radio u teretani...
« Poslednja izmena: Oktobar 13, 2007, 01:07:53 pre podne od strane DHEA » Sačuvana

M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Oktobar 12, 2007, 07:10:09 posle podne »

Cucanj sa uglom u kolenu od 90 stepeni nije pun cucanj vec 1/4 cucnja. Polucucanj je kada je gornji rub natkolenice (butine) paralelan sa zemljom. Pun cucanj je sve ispod toga (Butt to ground).
Kada neko kaze ili savetuje da se radi pun cucanj, misli se do one dubine (negde u zoni polucucnja i ispod) prilikom koje se ne gubi prirodna krivina u donjem delu ledja.
Ako hocete vise o cucnju, 'trk' do amazon.com i narucite 'Starting Strength' od Mark Rippetoe i Lon Kilgore.

A da, BTW, cucanj od 90 stepeni (1/4 cucanje) je mnogo opasniji od dubokok cucnja (polucucanj i nanize ukoliko nema gubljenja tehnike i posture) iz prostog razloga jer kod 1/4 cucanje kilaze koju mozete da podignete su mnogo vece. Vece kilaze, veci stress, pogotovo u toj zoni u kojoj nema prevelike aktivacije gluteusa i zadnje loze.

Sto se tice fudbala... fudbaleri bi trebali vecu paznju da obrate na maksimalnu jačinu, eksplozivnost i akceleraciju, nego na izdrzljivost. Mozes ti 'brale' da trcis kolko oces, ako nisu u stanju da skocis, pobegnes, istrcis u prostor, striktno markiras, udjes u duel, nema igraca od tebe...
Trening snage sportista bi trebao da se sastoji od nabacaja, cucnja, mrtvog dizanja, zgibova, veslanja, bencha, military pressa, rumuna i pokoje jednonozne vezbe (iskorak, bugari, bocni iskorak, step-up...). 3-5 vezbi po treningu. Vise od toga je nepotrebno u vecini slucajeva.
ukoliko nekog interesuje moja 'filozofija' treninga fudbalera, na ovom linku moze skinuti jedan 'manual' kojeg sam napisao. Link istice za 10-tak dana.
http://download.yousendit.com/7A7BBC8900F6CB76

A evo ga i Mladen legenda , covek sve zna

welcome
Sačuvana
Mladen Jovanovic
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

dipl. kondicioni trener

« Odgovor #39 poslato: Oktobar 12, 2007, 06:48:05 posle podne »

Cucanj sa uglom u kolenu od 90 stepeni nije pun cucanj vec 1/4 cucnja. Polucucanj je kada je gornji rub natkolenice (butine) paralelan sa zemljom. Pun cucanj je sve ispod toga (Butt to ground).
Kada neko kaze ili savetuje da se radi pun cucanj, misli se do one dubine (negde u zoni polucucnja i ispod) prilikom koje se ne gubi prirodna krivina u donjem delu ledja.
Ako hocete vise o cucnju, 'trk' do amazon.com i narucite 'Starting Strength' od Mark Rippetoe i Lon Kilgore.

A da, BTW, cucanj od 90 stepeni (1/4 cucanje) je mnogo opasniji od dubokok cucnja (polucucanj i nanize ukoliko nema gubljenja tehnike i posture) iz prostog razloga jer kod 1/4 cucanje kilaze koju mozete da podignete su mnogo vece. Vece kilaze, veci stress, pogotovo u toj zoni u kojoj nema prevelike aktivacije gluteusa i zadnje loze.

Sto se tice fudbala... fudbaleri bi trebali vecu paznju da obrate na maksimalnu jačinu, eksplozivnost i akceleraciju, nego na izdrzljivost. Mozes ti 'brale' da trcis kolko oces, ako nisu u stanju da skocis, pobegnes, istrcis u prostor, striktno markiras, udjes u duel, nema igraca od tebe...
Trening snage sportista bi trebao da se sastoji od nabacaja, cucnja, mrtvog dizanja, zgibova, veslanja, bencha, military pressa, rumuna i pokoje jednonozne vezbe (iskorak, bugari, bocni iskorak, step-up...). 3-5 vezbi po treningu. Vise od toga je nepotrebno u vecini slucajeva.
ukoliko nekog interesuje moja 'filozofija' treninga fudbalera, na ovom linku moze skinuti jedan 'manual' kojeg sam napisao. Link istice za 10-tak dana.
http://download.yousendit.com/7A7BBC8900F6CB76
Sačuvana
Josephine
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Avgust 31, 2007, 07:42:39 pre podne »

Pa to sve vreme i pricam, ima jako mnogo slicnosti, narocito u pripremnom periodu... :)
Sačuvana
DHEA
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Avgust 30, 2007, 11:55:17 posle podne »

Slažem se ja sa vama, ali iz priče sa domaćim fudbalerima, došao sam do zaključka da im je lakše da rade na izdržljivosti nego na explozivnosti! Zato je i pisalo: ali neću da "čačkam mečku"...   ;)

Posle ove večeri zaista ne znam šta da mislim... Večeras sam se video sa prijateljima, a jedan od njih je skoro imao priliku da gleda treninge Intera i Juventusa i nije mogao da veruje kolika je sličnost atletskog i kondicionog treninga fudbalera!  :o  Iskreno, nisam mu preporučivao jer postoji i lakši ( čitaj: bez tegova) način da doðe do explozivnosti, ali ako zaista nema problema sa bilo kojim zglobom i ako je pod nadzorom, onda ne vidim nijedan razlog zašto ne bi radio ispucavanja...

Sačuvana

Josephine
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Avgust 30, 2007, 07:01:39 posle podne »

Dhea je verovatno permutovao skocne zglobove i kolena...

U svakom slucaju, kratki sprintevi, od 20 do 30 m su jedan od osnovnih elemenata fudbala, kako lokk i rece.
Pa njihov trening ne moze da prodje bez tih sprinteva ili skokova. Ako igrac nema eksplozivnost, nema sta da trazi u fudbalu... Mozda da bude sudija, a i to  tesko :)
Lokk, moj ti je savet da radis upravo polucucanj, sa opisanim tezinama.

Pozdrav
Sačuvana
Lokk1
Gost
« Odgovor #35 poslato: Avgust 30, 2007, 06:53:24 posle podne »

explozinvnost je mozda i najvaznija ... sve su to kratka istrchavanja ... retko cesh ti na utakmici istrchati vishe od 20 m ...
ne znam odakle vam to da su mi kolena nacheta ;) nikada u zivotu nisam imao problem sa kolenima .. kontam da samo pogreshno radim ...
Sačuvana
Josephine
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Avgust 30, 2007, 04:30:35 posle podne »

Pa upravo zato im je neophodna ta vezba, fudbal se cesto i sastoji od kratkih sprinteva (osvajanje praznog prostora i oslobadjanje u istom), a da ne pominjem neophodnu jacinu odraza... izdrzljivost je tu na globalnom nivou, ali ako igde postoji demonstracija eksplozivnosti, onda je to u fudbalu, izmedju ostalog....
Mislim, ovo pricam iz cistog iskustva jer sam i sama dugi niz godina bila igrac u jednom takvom kolektivnom sportu, i jako cesto smo u pripremnom periodu imali bas takve treninge sa ispucavanjima, na svojih 60 kg ide 120 kg tereta i to pod nadzorom najboljih trenera atletike.
« Poslednja izmena: Avgust 30, 2007, 04:34:11 posle podne od strane Josephine » Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 12 upita.