TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398419 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 04:49:12 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koštunjavo voće  (Pročitano 24368 puta)
filip85
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 283

« Odgovor #3 poslato: Novembar 19, 2009, 01:17:13 posle podne »

zanima me šta se dešava sa mastima iz koštunjavog voća prilikom termičke obrade??
da li prelaze u trans-masti i austomatski postaju loše prilikom pečenja u rerni, na primer?
keva baš sprema sad za slavu pa joj "kradem" lešnike, bademe, orahe i sl, samo je problem što su joj lešnici i bademi uglavnom pečeni u rerni...
Sačuvana
bojanjolie
Ja samo BOLJI!
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 790


Be yourself no matter what they say!

« Odgovor #2 poslato: Novembar 19, 2009, 12:18:30 posle podne »

Sto se tice kostunjavog voca ja bih tu posebno izdvojio klasican orah....U osusenoj varijanti ima 24,1 g proteina....Medjutim nije to glavna prednost oraha jer generalno proteini iz kostunjavog voca su slab tj. los izvor proteina. Orah u sebi sadrzi i 2g omega 3 kao i 33g omega 6 masnih kiselina! A o benefitima istih narocito omega 3 ne treba posebno govoriti jer je vec dosta bilo reci na forumu.....
Sve vrednosti su na 100g....

http://www.nutritiondata.com/facts/nut-and-seed-products/3137/2
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #1 poslato: Novembar 19, 2009, 11:01:21 pre podne »

Puno pričamo o koštunjavom voću... pa hajde da krenemo redom, koje su prednosti ovih plodova... ako imate interesantne članke na ovu temu, molim postavite ovde

npr brazilski orah

Plod stabla brazilskog oraha izgleda poput kokosovog oraha, na kojem se nalaze drvenasti okruglasti smeĂ°i oklopi koji mogu biti teži i više kilograma, a unutar njega se nalazi 8 - 24 nama poznatih brazilskih oraha trouglastog oblika.
Prvi put se spominju čak u 16.veku, kada su se sakupljali njegovi plodovi za umorne vojnike, koji su se brzo oporavili tom hranjivom namirnicom.

U svom sastavu brazilski orah ima 14,3% proteina, od kojih znatan deo pripada aminokiselini metionin, tako da je on najbogatiji prirodni izvor te aminokiseline.
Kombinujući brazilski orah s ostalim orašastim plodovima - posebno s indijskim orahom ili pistaćima, ili sa žitaricama i mahunarkama, dobićemo idealan sastav svih potrebnih aminokiselina i to u primarnom, prirodnom obliku.
Brazilski orah je bogat i vitaminima B1, B2, B3, B5 i kalijumom i magnezijumom. Sadrži i vitamin E i selen, koji su moćni antioksidansi, a ujedno je, kao i ostali orašasti plodovi, bogat i zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.115 sekundi sa 17 upita.