|
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:15:57 posle podne »
Kažu da je najoptimalnija spoljašnja temperatura za trčanje napolju oko 10°C, što je idealno za postizanje ličnih rekorda i brzih trka, dok je za trening generalno dobra temperatura između 10°C i 22°C, idealno oko 21°C, kada je vlažnost vazduha niska, a vetar blag. Više temperature mogu otežati postizanje dobrih rezultata i zahtevaju prilagođavanje treninga.
52
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:14:13 posle podne »
Odlične su temperature i za trčanje u prirodi.
To nazalost ne mogu ali brzi hod mogu a i zbog posla sam 6 sati u praku dnevno. 
I brz hod je super, kao i to što si aktivan na poslu.
53
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:13:33 posle podne »
3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo? Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)
Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.
Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.
Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Koliko god da se priča i piše o tome čini mi se da je malo.
Ima tako nekih stvari koje nije naodmet da kazemo vise puta ili da skrenemo paznju.
Apsolutno se slažem sa tim. Ponavljanje je svakako neophodno za učenje.
Sigurno znas onu staru latinsku izreku:repetitio est mater studiorum. Uhhhh,koliko mi je to puta cale rekao....i koliko je bio u pravu.
Pre svega ponavljanje grešaka i promašaja do uspeha.
Ja uvek kazem da je razlika izmedu sampiona i onog koji nije uspeo u tome da je sampion pokusavao dok nije uspeo!Nije prestajao posle prvih neuspeha.
Naravno, put do pogotka ide preko mnogo prethodnih promašaja.
I ne samo to nego ne treba se stiditi promasaja nego uciti iz njih i ici dalje napred!
To su mnogo važne životne lekcije.
54
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:12:57 posle podne »
Nadam se da sada lakše spavate. Malo su prijatnije temperature i dan je kraći.
Ja hvala Bogu nemam problema ni sa spavanjem kao ni sa jelom po ovim vrucinama.Jedino sto je kod mene razlika je unos tecnosti.Tokom cele godine pijem puno tecnosti ali po ovim vrucinama se trudim da to bude jos vise,ustvari telo mi tako trazi.
Ja recimo mnogo čvršći san imam kada su malo niže temperature napolju.
Meni je stvarno svejedno kada zaspim da li je hladno ili ne.Pored mene onda moze i ttop da prode ja necu osetiti nista....
Temperatura se oseti u prostorijama, a spoljašnja temperatura se prenese na temperaturu sobe ako se ne rashladi leti ili ugreje zimi. Zato je ljudima lakše da spavaju kad malo saglasni nakon velikih vrućina.
55
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:10:58 posle podne »
Završetak karijere — bilo da je u pitanju sport, umetnost, biznis ili neka druga profesija — može biti izazovan, ali i osnažujući trenutak. Nakon sportske karijere čovek se može posvetiti investiranju, hobiju, pisanju, a nakon neke druge može se konačno posvetiti fizičkoj aktivnosti i životu u prirodi.
Važno je samo imati neku preokupaciju, odnosno cilj.
Bukvalno. Obaveze pre svega u glavi, pa i u radu.
Ako naviknes sebe na to posle ti sve bude lako.Em sto imas plan sta i kako,em sto imas i okupaciju. 
Rad i okupacija su najbolja terapija. Ko se navikao na to kako će naći sebi posla.
Ja sam se uvek vodio time kako u takmicarskom delu mog zivota tako i u privatnom delu i pomoglo mi je uvek.Tako da svaka preporuka!
Nekako ja volim kada vidim da se neko bavi nekim administrativnim poslom u gradu recimo i vikendom na selu poljoprivredom, to mi je dokaz da se sve može. Ima takvih ljudi.
56
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:09:58 posle podne »
Završetak karijere — bilo da je u pitanju sport, umetnost, biznis ili neka druga profesija — može biti izazovan, ali i osnažujući trenutak. Nakon sportske karijere čovek se može posvetiti investiranju, hobiju, pisanju, a nakon neke druge može se konačno posvetiti fizičkoj aktivnosti i životu u prirodi.
Važno je samo imati neku preokupaciju, odnosno cilj.
Bukvalno. Obaveze pre svega u glavi, pa i u radu.
Ako naviknes sebe na to posle ti sve bude lako.Em sto imas plan sta i kako,em sto imas i okupaciju. 
Rad i okupacija su najbolja terapija. Ko se navikao na to kako će naći sebi posla.
Ja sam se uvek vodio time kako u takmicarskom delu mog zivota tako i u privatnom delu i pomoglo mi je uvek.Tako da svaka preporuka!
Naravno. Poželjno je da čovek ima par hobija/okupacija koji nisu vezani za osnovno zanimanje i posao. Tako prekid karijere će mnogo lakše pasti ljudima.
57
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:08:55 posle podne »
Završetak karijere — bilo da je u pitanju sport, umetnost, biznis ili neka druga profesija — može biti izazovan, ali i osnažujući trenutak. Nakon sportske karijere čovek se može posvetiti investiranju, hobiju, pisanju, a nakon neke druge može se konačno posvetiti fizičkoj aktivnosti i životu u prirodi.
To je u idealnom slucaju tako a mnogi se pogotovo sportisti a i recimo prosveta ,posto je moja majka bila profesorica engleskog jezika koji nisu spremni za "penziju" ili u sportskom smislu za povlacenje iz sporta cesto padnu u depresiju,osecaju se beskorisnim i ne znaju da iskoriste tu slobodu sto takav zivot nudi,a sa druge strane sportisti koji su dobro placeni navikli na zivot na velikoj nozi i ako nisu ulozili u nesto pametno sto ce im donositi zaradu potrosice svoj novac i brzo stici na ulicu nazalost....
Samo treba promeniti mindset. Sve ostalo je lakše.
Bas ta promena je najteza i tu mnogima treba pomoc.
Naravno, bilo bi poželjno da imaju podršku i pomoć pre svega svoje okoline, a onda i nas.
Nasu imaju svakako,ali po mom iskustvu bas ta najbliza okolina nedostaje....
U poslednje vreme se dosta potencira da ljudi prihvataju jedni druge ali kao da je efekat sasvim suprotan.
58
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Septembar 02, 2025, 06:07:49 posle podne »
Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama: Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.
Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.
Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).
Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.
Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).
Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.
Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo.....  Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Verovatno je to za njih sasvim dovoljna količina.
Veruj mi to kao da dobijes 3 zalogaja bureka...ne jednu cetvrtinu ili jednu osminu sto su neki jeli kao deca nego bukvalno 3 zalogaja....pa mi to operemo sa tanjira..... 
Pa danas po modernim restoranima se uglavnom takve količine i služe, a i ljudi toliko jedu. Verujem ja tebi ali ima ljudi kojima je to sasvim dovoljno.
59
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 01, 2025, 07:45:29 posle podne »
3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo? Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)
Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.
Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.
Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Koliko god da se priča i piše o tome čini mi se da je malo.
Ima tako nekih stvari koje nije naodmet da kazemo vise puta ili da skrenemo paznju.
Apsolutno se slažem sa tim. Ponavljanje je svakako neophodno za učenje.
Sigurno znas onu staru latinsku izreku:repetitio est mater studiorum. Uhhhh,koliko mi je to puta cale rekao....i koliko je bio u pravu.
Pre svega ponavljanje grešaka i promašaja do uspeha.
Ja uvek kazem da je razlika izmedu sampiona i onog koji nije uspeo u tome da je sampion pokusavao dok nije uspeo!Nije prestajao posle prvih neuspeha.
Naravno, put do pogotka ide preko mnogo prethodnih promašaja.
I ne samo to nego ne treba se stiditi promasaja nego uciti iz njih i ici dalje napred!
60
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Septembar 01, 2025, 07:44:52 posle podne »
Nadam se da sada lakše spavate. Malo su prijatnije temperature i dan je kraći.
Ja hvala Bogu nemam problema ni sa spavanjem kao ni sa jelom po ovim vrucinama.Jedino sto je kod mene razlika je unos tecnosti.Tokom cele godine pijem puno tecnosti ali po ovim vrucinama se trudim da to bude jos vise,ustvari telo mi tako trazi.
Ja recimo mnogo čvršći san imam kada su malo niže temperature napolju.
Meni je stvarno svejedno kada zaspim da li je hladno ili ne.Pored mene onda moze i ttop da prode ja necu osetiti nista....
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
|