TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398419 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 05:29:49 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povrede u sportu  (Pročitano 53074 puta)
Stefan L.
Gost
« Odgovor #56 poslato: Januar 20, 2011, 12:30:06 posle podne »

Sad sam to hteo da napisem.Radio sam sa sopstvenom tezinom,ali radio sam onu vezbu kad se radi u paru,onaj ko radi sa tobom te drzi u vazduhu,on stoji u blagom cucnju,tvoje noge su njemu oko struka,a kad radis spustas se skroz do zemlje,ali zemlju ne dotices,mozda malo kosom,a bio sam ne zagrejan,to je bilo na pocetku treninga,drug i ja smo pricali,i trener nas kaznio,posto mu je to bio drugi trening pa je trenirao strogocu,i radili smo te trbusnjake,kad sam uradio 5-6 cimnuo sam malo jace posto me trener prozivao kako mora brze,i tad sam osetio bol,kao da me nesto malo preseklo,kao da sa istegao neki misic.,naravno nastavio sam i odradio svih 20,i trenirao tri meseca sa bolom,nisam hteo da kazem nista,jer bi po toj budali ispao metiljav i kilav,posto nema covek pojma.Tek posle tri meseca sam odorio 10 dan i prestalo je,ali se sad javi bol kad god se umorim malo vise.
Sačuvana
BBBbbb
Napredni član
Van mreže Van mreže

Jusqu'ici tout va bien…

« Odgovor #55 poslato: Januar 20, 2011, 12:07:47 posle podne »

mini off - Jesi li pri povredi radio stomak sa opterecenjem ili samo sa sopstvenom tezinom?
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #54 poslato: Januar 20, 2011, 11:44:37 pre podne »

Boli me samo u prvoj situaciji,kad se sagnem da dohvatim prste,u preostale tri ne. :)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: Januar 20, 2011, 01:50:58 pre podne »

Pa ne znam,mozda,ali psoas major je malo sa strane,a meni je bol u sredini...Sta mislis da treba da radim,posto se bol javi samo kad se taj deo bas umori?!

Da li imaš bol u ledjima kada se saviješ da dodirneš prste na nogama?
Da li bol iz ledja ide duž zadnje strane noge?
Da li se javlja taj bol kada podižeš nogu ispravljenu u kolenu?
Da li boli kada iskoračiš jednom nogom, zadnja noga je oslonjena na koleno i prste (iskoračiš što više napred)?
 8)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: Januar 20, 2011, 01:41:36 pre podne »

:)

itbs nije koliko sam ja upucen trkacko koleno, trkacko koleno vezano striktno za koleno - patelu, meniskus ili tetive okolo, dok je ITB prica od gluteusa, samo sto se na kolenu oseti bol jer je zategnuta tetiva, inace nema veze sa kolenom.

a mislio sam na stres frakture, ne stres prelome (to je obican prelom?). stres fraktura, tipa stopala i slicno. to je vise mikrotrauma nego prelom. tj nije prelom uopste nego je bas mikrotrauma

..izgleda nisi baš upućen  :)
ITBS - (sindrom trenja iliotibijalne trake) kod ponavljanih pokreta fleksije/ekstenzije kolena (kao u trčanju), zategnuta iliotibijalna traka vrši trenje o lateralni epikondil butne kosti, te se posledično razvija upala samog traktusa ili pripadajuće burze. Ovaj sindrom spada u grupu sindroma lateralne strane kolena, tako da se ne može reći da sa kolenom nema veze. Važno je gde boli, a ne gde je početni pripoj strukture. '' ...ITBS jedan je od najkarakterističnijih sindroma čiji se nastanak dovodi u vezu sa trčanjem, i to ne samo atletičara i joggera, već i drugih sportista kojima je trčanje sastavni deo sportske aktivnosti....''
Povreda meniskusa nije karakteristična za trčanje, već za sportove gde postoji mehanizam rotacije natkolenice u odnosu na fiksiranu potkolenicu (fudbal, košarka, rukomet...)
fraktura je latinski (medicinski) naziv za prelom, tako da stres fraktura=stres prelom. U pitanju je baš prelom (fraktura) kao posledica overuse povrede (ponavljanih mikrotrauma).
Imenjače, maturski ti je odličan,nemoj da kvariš utisak  ;)
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #51 poslato: Januar 19, 2011, 01:14:56 posle podne »

Pa ne znam,mozda,ali psoas major je malo sa strane,a meni je bol u sredini...Sta mislis da treba da radim,posto se bol javi samo kad se taj deo bas umori?!
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: Januar 19, 2011, 11:36:58 pre podne »

psoas major verovatno
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #49 poslato: Januar 19, 2011, 10:57:27 pre podne »

Pozz svima,ako moze mala pomoc.Pre nekoliko meseci sam prilikom vezbe za stomak istegao misic (nisam siguran da je misic ili nesto drugo) donjeg dela ledja.Ne boli na dodir,vec osecam bol unutra i to ne uvek,vec samo kad se bas umorim.Kad odmorim par dan i ne vezbam bude dobro,ali cim u teretani radim ledja sutradan me boli.Ako sam u utorak radio ledja,u sredu osecam bol,kad sredom odem na trcanje boli me kod sprinteva,prilikom zaustavljanja-kocenja.Znam da ovako nije bas moguce sve sagledati celokupno,ali ako moze neki savet.Inace mazao sam konjskom mascu,zelenom i mnogo mi je pomogla.Kad sam se povredio odmorio sam samo par dana,verovatno se nisam skroz oporavio a opet poceo sa treninzima.Hvala
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #48 poslato: Januar 18, 2011, 10:22:15 posle podne »

:)

itbs nije koliko sam ja upucen trkacko koleno, trkacko koleno vezano striktno za koleno - patelu, meniskus ili tetive okolo, dok je ITB prica od gluteusa, samo sto se na kolenu oseti bol jer je zategnuta tetiva, inace nema veze sa kolenom.

a mislio sam na stres frakture, ne stres prelome (to je obican prelom?). stres fraktura, tipa stopala i slicno. to je vise mikrotrauma nego prelom. tj nije prelom uopste nego je bas mikrotrauma
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: Januar 18, 2011, 10:07:09 posle podne »

Vesele 70-e.... Ali retro je u modi!
Imenjače, možda moze da se kaže da su standardizovane, nisam siguran, ali su to tipične povrede za odredjeni sport. Spadaju u grupu overuse sindroma, a javljaju se zbog toga što sportista tokom sezone, i godina bavljenja sportom napravi hiljde i desetine hiljada ponavljanih pokreta...
Kao, na primer, trenje iliotibijalne trake (ITBS).
Plivačko rame
predstavlja imigment povredu ramena, tj sudaranje izmedju tetiva spoljašnjih rotatora ramena i akromiona i korakoakromijalnog ligamenta. Razvija se subakromijalni burzitis, tendinitis supraspinatusa, kao i ev. tendinitis tetive duge glave m.bicepsa. Tendinitis m.bicepsa se razvija iz razloga što moše tetiva da subluksira u plitkom žljebu tetive, kod ponavljanih zaveslaja u kraulu, ledjnom, delfinu..
Uzrok plivačkog ramena disbalans snage izmedju rotatora ramena, kao i zategnutost zadnjeg dela kapsule ramena. Zbog ponavljanih 1000...zaveslaja postoji prevaga unutrašnjih rotatora u odnosu na spolljašnje rotatore, što stvara funkcionalnu nestabilnost pri rotaciji ramena. Rezultat je impigment ramena.

Prsaško koleno Koleno u plivanju strada kod prsaša, tj kod njih je je karakteristična povreda prepona i kolena. U preponi stradaju aduktori, a kod prsaškog kolena, zbog valgus stresa, na medijalnoj strani kolena strada medijalni kolateralni ligament, razvija se medijalni sinovitis sa hondromalacijom medijalne strane čašice.

Što se tiče sofisticiranih povreda:
-distenzija (istegnuće) ligamenata - bacački lakat, plivačko koleno, palac golmana, skakačko koleno..
- tendinitisi (upale tetiva)/entezitisi: golferski lakat, teniski lakat, plivačko rame, ahilova tetiva u trčanju....
Inače, ITBS se još naziva trkačko koleno - tako da nije greška.

Stres prelomi su velika tema....  :)
Sačuvana
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #46 poslato: Januar 18, 2011, 04:33:46 posle podne »

Po meni su te povrede suvise 70's... suvise su "standardizovane"
U plivanju sam npr od 95 nikada nisam cuo da je neko imao problema sa kolenom...

Za rame je OK (i to uglavnom zbog plivanja lopaticama npr).

U trcanju je svakako ITBS jedna od najcescih ali kod nas doktori ni ne znaju za to.

Upravo kada sam imao ITBS (illiotibial band syndrome) rekli su mi koje kakveo trkacko, fudbalsko, tenisko koleno ili tako neka glupost. Smejao sam se od muke u lice doktoru...

Mnoge "sofitsticiranije" povrede su najcesce tipa stresnih fraktura ili upala tetiva ili ligamenata oko zglobova i slicno.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: Januar 18, 2011, 01:53:00 posle podne »

Markoni, neki tipični sindromi sportskih povreda prema vrsti sporta bi bili:
teniski lakat, golferski lakat, plivačko rame, bacački lakat, plivačko koleno, trkačka potkolenica, skakaško koleno......
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #44 poslato: Januar 17, 2011, 06:58:14 posle podne »

Koji te sportovi interesuju?

popularniji sportovi, nisam imao neki tacno odredjeni sport, onaj koji ti padne na pamet a znas koje su najcesc povrede ti napisi ako moze
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Januar 17, 2011, 06:21:06 posle podne »

Uzmi nešto od sledećeg (ojačaće ti ligamente i tetive, oni daju podršku skočnom zglobu):
-Joint Repair http://www.pansport.rs/shop.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=217&category_id=10
-MSM & Glucosamine (Double Strength) http://www.pansport.rs/shop.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=271&category_id=10
-kao i Kolagen+C
Takodje, jačaj mišiće potkolenice (najednostavnije podizanje na prste, sa polaganim spuštanjem). Jako su ti važne vežbe propriocepcije (osećaj balansa na nestabilnoj podlozi).
Znači: vežbe + suplementacija= jaki mišići, tetive i ligamenti. Odlična podrška tvom skočnom zglobu  ;)
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #42 poslato: Januar 17, 2011, 05:10:39 posle podne »

Jel bi mogao neko da mi kaze sta je najbolje uzeti za oporavak posle povrede skocno zgloba?!Proslo je tri meseca od tad,sve je ok,ali kao prevenciju bi uzeo nesto jer trcim svaki dan a cesto se menju podloge,treninzi...Glukozamin ili nesto drugo???Hvala
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 19 upita.