TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398869 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 04, 2024, 08:45:42 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Mleko - zdrava namirnica ili otrov?  (Pročitano 24440 puta)
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #21 poslato: Septembar 21, 2012, 10:09:54 posle podne »

Biochemo zvani "referenca". ;D
Sačuvana
BBBbbb
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1177


Jusqu'ici tout va bien…

« Odgovor #20 poslato: Septembar 21, 2012, 06:52:05 posle podne »

Tesko da ces kod njega poloziti, nemas reference :P
A ako tije potreba za oporavkom jedini adut za whey, na pogresnu kartu igras, taj proces je dosta dug...
Sačuvana
P. Heath
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1967


NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #19 poslato: Septembar 21, 2012, 01:57:24 posle podne »

Izgleda da me smatras totalnom neznalicom ,ali ajde da pokusam da polozim ispit.Whey protein,iliti protein iz surutke je najbrzi protein koji postoji pa se upravo zbog toga pije neposredno posle treninga.Posle treninga ,telo je pod stresom i potrebni su mu proteini, a nijedna hrana ne moze toliko brzo da se svari.Ukratko, to bi bilo to..Da li sam polozio ?
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #18 poslato: Septembar 21, 2012, 11:39:35 pre podne »

@ Biochemo
Ne gledamo pogresno na stvari.Jasno mi je da je bolje posle treninga imati i tih 15 grama kazeina ako vec nemas whey, ali opet ,kazein posle treninga ne ide.Ne zelim da pocetnici pogresno uce,zato sam i morao da prokomentarisem.Amerikanci i Kanadjani ,stalno vrse neka luda istrazivanja.

Dobro, onda meni početniku objasni zašto ti je whey najbolji za posle treninga. Molim te.

@ Biochemo

Nisam lud da pijem "raw" mleko, to nikad nisam radio, vec ga prokuvamo u serpi ili tepsiji, ako je u serpi onda se ne moze puno kajmaka skupiti jer je povrsina mala tako da to mleko odmah pijem, dok kad je tepsija u pitanju onda obicno ostavi se nekoliko sati da se kajmak nakupi na povrsini zatim se skine i ostavi na jednu stranu a mleko normalno pijes, ako nije puno vruce mogu 2 litre da popijem za 5minuta...

2 litre za 5min i da ti stolica naredna 2 dana bude ok? Ti si dečko medicinski fenomen. :D Super ako možeš. :)

@Dr Gorana Grkovic

super je što ste stavili reference. :) Toga previše fali u informativnim tekstovima danas.

Hvala! :-) Reference su nephodne kako bi potvrdile verodostojnost podataka, tako svi znamo da tekst, pored informativnog karaktera, ima i medicinsku, odn. naucnu potvrdu.

jašta. A takoĂ°e (što je nekad i bitnije) možemo da proverimo priču u textu. IzvoĂ°enje (pogrešnih) zaključaka u tekstovima informtivnog karaktera je danas postalo kriminalno.
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #17 poslato: Septembar 20, 2012, 10:28:13 posle podne »

Ja uopsteno obozavam mlecno proizvode...kupovno mleko jedino volim sa nes kafom, a za klopu i pice najvise domace, isto vazi za sir...cak u zadnje vreme cepam i domace kozje...
Ja uvek cepam domace kozje mlekce, zato sto moja baba donosi iz sela! :D

Utoliko bolje, kozje mleko ima manje kalorija, vise vitamina a lakse se vari od kravljeg. I jos domace...:-)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #16 poslato: Septembar 20, 2012, 09:54:07 posle podne »

Ja sam konstantno na 3 do 5dcl mleka(iz tetrapaka) dnevno. Volim ga.
Pored toga, obožavam i domaći kravlji sir, koji mi je isto vrlo često na meniju.
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #15 poslato: Septembar 20, 2012, 08:21:36 posle podne »

Ja uopsteno obozavam mlecno proizvode...kupovno mleko jedino volim sa nes kafom, a za klopu i pice najvise domace, isto vazi za sir...cak u zadnje vreme cepam i domace kozje...
Sačuvana
Starfucker
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 823


Nec Hercules contra duos

« Odgovor #14 poslato: Septembar 20, 2012, 04:30:48 posle podne »

@ Biochemo

Nisam lud da pijem "raw" mleko, to nikad nisam radio, vec ga prokuvamo u serpi ili tepsiji, ako je u serpi onda se ne moze puno kajmaka skupiti jer je povrsina mala tako da to mleko odmah pijem, dok kad je tepsija u pitanju onda obicno ostavi se nekoliko sati da se kajmak nakupi na povrsini zatim se skine i ostavi na jednu stranu a mleko normalno pijes, ako nije puno vruce mogu 2 litre da popijem za 5minuta...
Sačuvana
P. Heath
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1967


NO PAIN - NO GAIN

« Odgovor #13 poslato: Septembar 20, 2012, 03:37:36 posle podne »

@ Biochemo
Ne gledamo pogresno na stvari.Jasno mi je da je bolje posle treninga imati i tih 15 grama kazeina ako vec nemas whey, ali opet ,kazein posle treninga ne ide.Ne zelim da pocetnici pogresno uce,zato sam i morao da prokomentarisem.Amerikanci i Kanadjani ,stalno vrse neka luda istrazivanja.
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #12 poslato: Septembar 20, 2012, 03:08:50 posle podne »

@Dr Gorana Grkovic

super je što ste stavili reference. :) Toga previše fali u informativnim tekstovima danas.

Hvala! :-) Reference su nephodne kako bi potvrdile verodostojnost podataka, tako svi znamo da tekst, pored informativnog karaktera, ima i medicinsku, odn. naucnu potvrdu.
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #11 poslato: Septembar 20, 2012, 02:58:38 posle podne »


Jedino zašto pakovano mleko može da bude problem je zbog toga u kom su stanju krave i da li i šta im daju. Mikrobiološki food grade mleko ima stroge standarde koji moraju da se poštuju. Sa druge strane primena antibiotika i eventualno hormona zarad dobijanja više proizvoda i smanjivanja MO nije potpuno isključena praksa. O5 primena hormona na životinjama u prehrambenoj industriji je priča za sebe i ne može se ticati samo mleka.
[/quote]

Tacno, jako je bitno cime se hrane krave i sta im jos dodaju, ali, kao sto si rekao, na kraju to mleko mora da dobije sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Cesto se poslednjih godina pominju afere takve vrste, kako u mleku ima antibiotika i hormona i ko zna cega jos, nikad nista od toga ne bude dokazano do kraja ali utice na ljude. Potrosnja mleka je u stalnom padu bez obzira na korisne sastojke koje ima.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #10 poslato: Septembar 20, 2012, 02:45:08 posle podne »

@Dr Gorana Grkovic

super je što ste stavili reference. :) Toga previše fali u informativnim tekstovima danas.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #9 poslato: Septembar 20, 2012, 02:44:29 posle podne »

Mleko nije lose, ali ne treba preterivati.
Samo mi nije jasno kakva korist od njega ako se uzima posle treninga kao sto je napisano u tekstu..

Volim mleko ali pijem ga samo ujutro uz ovsene nekih 3 dl jer sam sklon gojenju..Bez laktoze omiljeno!
A posle treninga je skroz beskorisno.Zna se sta ide u pwm-whey sa vodom i prost secer pa cvrst obrok ili ako nemate whey odma belanca ili neko meso najbolje belo u tom slucaju + pirinac..

gledate pogrešno na stvari. Ovo je bila studija koja je pratila efekat mleka posle treninga. Pratili su neke parametre u uslovima koje su zadali - bilo je zgobdno podvrgnuti osobe treningu i dati im da piju mleko. Ono što je razlikovalo grupu jedan i grupu 2 je 15g visoko kvalitetnog proteina dnevno više u grupi koja je pila 1/2L mleka. Samo to je možda dovoljno da napravi razliku.

Sa druge strane da li se zna šta je pravi pwm nisam siguran. U poslednje vreme se sve više nosim mišlju da je sporiji protein bolji protein - nebitno kad se konzumira. You can only metabolise so much in a short period of time. Naravno isključujem pro i teške dijete.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2338


« Odgovor #8 poslato: Septembar 20, 2012, 02:39:20 posle podne »

Napokon neko da govori pozitivno o mleku :) Ne volim mleko iz tetrapaka jer tacno osjetim po ukusu da je razblazeno vodom, kad god imam priliku da pijem domace mleko sa sela popijem i do 3 litre na dan...

nije razblaženo vodom nego je homogenizovano. To mu potpuno menja matrix - tj razaranje lipidnih globula na manje im drastično povećava površinu što dovodi do toga da je količina prirodnog emulgatora (fosfolipida i proteina) nedovoljna da oformi micele i plus ih fizički odvaja od istih. Te sitne kapljice masti usput ulepe kazein na površini i dobijamo aglomerate koji su reda veličine oko 0.4um (mikro nemam "mi"). U kravljem mleku pre homogenizacije lipidne micele su veličine oko 2-4um što im omogućava da se raslojavaju kao blesave. Bez ulepljenog kazeina imaju manju gustinu i manju rastvorljivost u vodi, tako da je mleku koje je sveže sa krave dovoljno da odstoji 15min i da dobijemo prst debeo sloj masti na površini. Sa druge strane u homogenizovanom mleku nećete naći kapljice masti i raslojavanje već je u svakom delu mleko skoro identično i smooth (homogenost).

Promena teksture mora da utiče na ukus. Ne samo to već i način pasterizacije. Zavisno od vremena izlaganja i koliko visokim temperaturama moguć je različit stepen hemijskih konverzija (kao kuvanje mleka jelte), što ponekad dovodi do gubitaka osetljivih činioca mleka kao što je vit B12 ili vit C. (Mada nas za vit C baš briga u ovom slučaju jer ga ionako ima premalo). Kod UHT mleka imamo solidne gubitke folata, B12, tiamina i Vit C, mleko malo požuti zbog visoke temperature kojoj se izlaže i malo menja ukus. Ali ima rok trajanja 6-9 meseci i čuva svoje makronutrijentne vrednosti.

Svi hejtujete tehnološke postupke tj mleko kao komercijalni proizvod a da se ni sekunde ne setite da nije baš moguće mleko onako direktno sa krave dopremiti u supermarket. Ne dajem prednost ni jednom ni drugom, lično pijem mleko iz tetrapaka tokom godine što ne znači da kad mi se ukaže prilika ne preĂ°em na direktno sa krave mleko.

Jedino zašto pakovano mleko može da bude problem je zbog toga u kom su stanju krave i da li i šta im daju. Mikrobiološki food grade mleko ima stroge standarde koji moraju da se poštuju. Sa druge strane primena antibiotika i eventualno hormona zarad dobijanja više proizvoda i smanjivanja MO nije potpuno isključena praksa. O5 primena hormona na životinjama u prehrambenoj industriji je priča za sebe i ne može se ticati samo mleka.

Da sumiram - mleko sa krave ima oko 3.2 proteina, 3.2-3.9 mlečne masti, 4.8 UH. Mleko iz tetrapaka ima 3.2 proteina, 3.2 mlečne masti, 4.8 UH. Nutritivno, problema nema.



ps
@Starfucker - LOL voleo bih da sedim sa tobom u prostoriji i da te gledam kako piješ 3l živog mleka za 24h. :D Ne bih voleo da te gledam narednih 5 dana. haha
Sačuvana
Stefan991
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 306

« Odgovor #7 poslato: Septembar 20, 2012, 02:01:16 posle podne »

Volim mleko ali pijem ga samo ujutro uz ovsene nekih 3 dl jer sam sklon gojenju..Bez laktoze omiljeno!
A posle treninga je skroz beskorisno.Zna se sta ide u pwm-whey sa vodom i prost secer pa cvrst obrok ili ako nemate whey odma belanca ili neko meso najbolje belo u tom slucaju + pirinac..
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 18 upita.