TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403345 Teme od strane 25061 Članovi Poslednji član: Mikelele

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 05, 2025, 06:29:09 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 915955 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4077 poslato: April 01, 2017, 09:58:10 posle podne »

S obzirom na ozbiljnost problema predlažem da otvoriš svoju temu u delu Foruma - pitanja iz oblasti medicine, pa možemo detaljnije o svemu...

U svakom slučaju ako nema realnih problema ne bi trebalo ići u krajnost...cilj nam nije hipohondrija  ;)

Btw...a šta očekuješ da će internista uraditi? Higijensko-dijetetski režim? Lekovi?  ;)
« Poslednja izmena: April 01, 2017, 10:02:01 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
NVK
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4076 poslato: April 01, 2017, 08:09:14 posle podne »

Ja idem jednom u 2 meseca kod nje u proseku jer nemam potrebe da idem cesce niti volim da idem tamo.
Problem je u njoj, ne u meni. Cak me moji teraju da uzmem od nje uput za kardiologa i internistu zbog veoma cesto povisenog pritiska u poslednjih godinu dana, ona i dalje ne da, a trazio sam joj bar 5 puta i to na inicijativu mojih ukucana.
Ona voli da prica, a ne da daje upute :D
Znam sta su izvori secera i znam sta je industrijski preradjena hrana.
Merio sam u apoteci minerale i vitamine prvi put u zivotu, iz radoznalosti, sad skoro. Cini mi se da su netacni rezultati tamo jer mi se ne poklapaju sa ishranom. Najvise me zanimaju cink, C vitamin, magnezijum, kalcijum i zdrave masti, zbog imuniteta, testosterona i istorije bolesti u porodici.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4075 poslato: April 01, 2017, 01:48:44 posle podne »

Sve pomenute stavke su deo "lab. analize" koju treba da uradiš vezano za "masnoće u krvi"  ;)

A o tome šta su trans masti... https://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/zle-trans-masti

Nadam se da znaš šta su izvori šećera u našoj ishrani i šta je industrijski preraðena hrana?!

Koncentracija vitamina i minerala, hm, hm...čemu to? Evo i ja da pitam? A na koje vitamine i minerale bi se fokusirao u analizama?

Trebalo bi da budemo realni u svojim očekivanjima kada su lab. nalazi u pitanju...najčešće se rade "nalazi" za Na i K...ostali retko( rutinski) i ako postoje "indikacije"( ozbiljnije manifestacije nekih bolesti i "poremećaja", tj. sumnja na iste)

Inače, lekari opšte prakse jedva čekaju da im na vrata ambulante doðe neko jako zabrinut za svoje zdravlje, i sa "spiskom" zahteva, od kojih je neke teško ispuniti...a još ako se isti (pre)često posećuje, e onda razumem koleginicu  ;)

Sačuvana
NVK
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4074 poslato: April 01, 2017, 06:25:02 pre podne »

Nz ne razumem se dovoljno da bih adekvatno odgovorio na sve.
Odradicu svakako preglede krvi i urina.
Sta treba da uzmem sve od uputa kod doktorke opste prakse, sem toga, da bih proverio lipidni status i ostalo? Sta konkretno da joj trazim?
Kad mi da upute, zakazacu i odradicu sta treba.
Ne osecam nikakve tegobe trenutno jedem ovako kako sam naveo jaja poslednjih 10ak dana :D
Takodje me zanima koji uput konkretno da joj trazim da bih izmerio koncetraciju vitamina i minerala? To pitam jer mi je prva 2 puta ta doktorka opste prakse rekla da mi to ne treba i nije mi dala, a kad sam navalio treci put rekla je da ona nema gde da me posalje za to, da se to ne radi i ostale neke gluposti, pretpostavljam samo zato sto smatra da je nepotrebno :D
« Poslednja izmena: April 01, 2017, 06:28:32 pre podne od strane NVK » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4073 poslato: Mart 20, 2017, 11:26:38 posle podne »

Pa sad  ;) A kakav je lipidni status sada? Jesi li u skorije vreme odradio lab. nalaz krvi i urina( akcenat na glikemiju, trigliceride, ukupni holesterol, HDL, LDL...)? Trans masti u ishrani? Šećeri? Industrijski preraðena hrana?

HDL je transportni oblik holesterola( najprostije rečeno), a holesterol je holesterol bio on u VLDL, HDL, LDL, razlika je u gustini "transportnih čestica", veličini, "smeru kretanja"...kao i količini...  ;)

O žumancetu...OBAVEZNO PROČITATI... https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana-cesto-postavljana-pitanja/hiljadu-puta-ponovljena-laz-postaje-istina-prica-o

Sumarno - holesterol čini zlim "ambijent u kome se nalazi" - DISBALANS omega-3 i omega-6 masnih kiselina U ISHRANI, UTICAJ TRANS MASTI, oksidacija...

Malo i o tome... https://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/holesterol-vas-najbolji-neprijatelj

Hm...kamen u žuči? UZ abdomena raðen skorije?

Neke tegobe su sada prisutne ili...?
« Poslednja izmena: Mart 20, 2017, 11:35:12 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
NVK
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4072 poslato: Mart 20, 2017, 06:28:24 posle podne »

Kreno sam da treniram.

Zanima me jel nezdravo ako jedem 4 cela jaja za dorucak i 6 belanaca kao poslednji obrok u toku dana?

Pretpostavljam da je u jajima HDL holesterol ali cuo sam da mogu i da imam probleme sa probavom od dosta zumanaca.

Jedem preko dana i meso i proteine neke iz drugih izvora.

Hvala :D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4071 poslato: Mart 17, 2017, 04:48:15 posle podne »

Imaš ti čak i ono stanovište da se sav unos hidrata "zbije" u dva obroka posle treninga...sve ostalo akcenat proteini i masti...

Sve u svemu, svi mi smo donekle i "navučeni" na hidrate, a i naše "telo" pamti neki obrazce hranjenja, tako da problem možda i nije tako ozbiljan kako nam se čini, sve je stvar navike i odvike...  ;)

Low-carb pristup je zagospodario "scenom"...  ;) Masti su zakon  ;)
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4070 poslato: Mart 17, 2017, 12:41:52 posle podne »

I ovo... http://www.benpakulski.com/uncategorized/i-really-dont-think-i-will-ever-eat-carbs-at-breakfast-as-long-as-i-want-to-continue-building-muscle/
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4069 poslato: Mart 17, 2017, 12:00:46 posle podne »

Iskreno nisam imao te padove jer nisam unosio ne znam kakve količine hidrata, ali pročitaj sledeći članak kada budeš imao vremena, ili bar onaj deo dole ''Key things to note''... tim nekim stavrima sam se vodio...probaću, pratim ogledalo svakako pa ću videti...http://www.benpakulski.com/blueprint-diet-and-nutrition/bodybuilders-choose-higher-fat-diet/
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4068 poslato: Mart 17, 2017, 11:35:45 pre podne »

Mislim da bi ti to bila dobitna kombinacija, drzace te duze sitim, neces imati nagle skokove i padove energije...
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4067 poslato: Mart 17, 2017, 07:11:52 pre podne »

Vidim dosta podeljenih mišljenja...u suštini probaću sad malo sa mastima i proteinima, pa ću videti...radim od 7 do 15h u kancelariji, bez fizičkih aktivnosti, mislio sam da koncentrišem hidrate u 2 obroka pre i jedan posle treninga...videću sad ovako kako ću funkcionisati na poslu, ako ne bude išlo lako ću se vratiti na staro.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #4066 poslato: Mart 16, 2017, 05:58:45 posle podne »

Ovo jako zavisi od samog čoveka to jest staža,iskustva i naravno cilja.
Nije isto kod rekreativca,naprednih vežbača i takmičara.Ni jedan način nije pogrešan ako se uskladi prema sebi.
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4065 poslato: Mart 16, 2017, 04:00:35 posle podne »

Individualno skroz, meni nekad prijaju uh u prvom obroku, nekad masti, opet zavisi sta cu raditi tokom dana itd...
A ovo "da ce telo nastaviti da sagoreva salo" mi ne kako ne ide, jer ako smo mi na kraju dana u suficitu nema od toga nista.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4064 poslato: Mart 16, 2017, 03:12:50 posle podne »

Šta reći...obe strane imaju pravo, a istina je negde izmeðu...neki pominju i tajming treninga, pa i obrok pre treninga u varijanti proteini + masti...a neki kažu da su hidrati dozvoljeni i u obroku pre počinka - dnevne varijacije osetljivost na insulin( može biti  ;) )

Mada ipak i glikoneogeneza "umeša prste", tako hteli mi to ili ne, deo amino kiselina ode do "glukoze"...

Lično sam uvek za ograničen unos hidrata uz naravno pravilan odabir izvora istih, kao i dovoljno vlakana...( u prvom jutarnjem obroku)...sve u svemu, vreme i nas izgled ce reci da li je pomenuta strategija na mestu...

https://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/dorucak-najvazniji-obrok-u-toku-dana
« Poslednja izmena: Mart 16, 2017, 03:15:23 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4063 poslato: Mart 16, 2017, 01:16:16 posle podne »

Ja sam ponekad kada nisam u zurbi doruckujem proteine + masti i tim danima se osećam mnogo bolje. Čak mi ne treba jutarnja kafa na poslu jer se odmah osećam "budno".
Sačuvana
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 11 upita.