TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403345 Teme od strane 25061 Članovi Poslednji član: Mikelele

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 05, 2025, 06:28:04 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 915952 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2337 poslato: Avgust 06, 2015, 10:29:08 pre podne »

Svako neka radi kako misli da je najbolje...a Boky, gluposti nisu, samo zato sto smo materijalno ograniceni pa se snalazimo "zbirom na racun dovoljnog unosa", ne znaci da je nesto glupo, retardirano, netacno i sl.

A sto se tice nasih yt profija...volim takva poredjenja...ako su nam zlatni standard, dajte da ih kopiramo u potpunosti...  ;D

Kao sto rekoh na pocetku ove divne rasprave i sam se toga cesto ne pridrzavam...ali malo polemike nije na odmet  ;D

Ipak...najveci Boziji dar ljudima, je sloboda izbora...
Sačuvana
boky95
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2336 poslato: Avgust 06, 2015, 08:00:54 pre podne »

Mani te se gluposti, ja imam obrok kad jedem kuvana jaja, piletinu, sir i jogurt ;D To mi tako bude nekad sedmi obrok, sve što ostane od ostalih obroka ili sticajem okolnosti stigne u frižider, od svega po malo i namlati se solidna količina proteina :)
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
Pecha
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #2335 poslato: Avgust 06, 2015, 04:28:05 pre podne »

Kombinacija vise proteina u obroku nikad bolja stvar po mom misljenju, a kolko vidim ni ovi profiji nemaju nista drugacije misljenje zakljucujuci po njihovim obrocima.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Stefan L.
Gost
« Odgovor #2334 poslato: Avgust 06, 2015, 01:57:11 pre podne »

Nece sigurno propasti u nama.

Varice se sporije i to je to.

Pametniji je nas organizam od nas.

Pricamo o zdravim ljudima.

Nisam video jednu studiju koja to potvrdjuje,sem teorije koja je pisana najkasnije 90-tih.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2333 poslato: Avgust 05, 2015, 11:08:47 posle podne »

Ne dragi moj Stefane...

Ne potiru se "direktno"...izlažem ono što je logično i zasnovano na zakonima funkcionisanja našeg digestivnog trakta...čini mi se da prebzo donosiš zaključke i loše interpretiraš izrečeno...

Interakcije postoje, ma koliko mi to ne želeli da prihvatimo...ipak naš digestivni sistem ima limite i po pitanju enzimske obrade i aktivnosti enzima koji učestvuju u ovom procesu...što se odražava i na interakcije po pitanju brzine apsorpcije istih...

Da li je isto za naš digestivni sistem variti samo oslić( riblje meso ima manje vezivnog tkiva) ili i oslić i neki od izvora kazeina, ili nekog crvenog mesa...ali jedna čaša mleka neće biti toliki problem...ali šta ako imamo npr. 200 gr sira uz sve to...

Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #2332 poslato: Avgust 05, 2015, 10:28:10 posle podne »

Dve vrste proteina u istom obroku i kao sta,potiru se,je l?

A sta kad jedes recimo jaja sa jogurtom za dorucak pa na trening a posle treninga Whey?

Smetace jedno drugom u istom obroku a nece u razmaku od 3-4 sata?

Ili pojedes junetinu sa nekim sirom za rucak a onda trening pa posle treninga whey pa biftek ili riba?

To je sve u par sati,sve je u procesu varenja,da je situacija takva kao sto mislis bio bi problem onda jesti u istom danu ili bar sa razmakom od 6-8 sati.

To je trip isto kao da ces opasti ako ne jedes 30-60 min posle treninga.
Sačuvana
Gym Hater
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2331 poslato: Avgust 05, 2015, 10:17:56 posle podne »

Ja ne znam koga da citiram ni odakle stvarno. Nikad u zivotu tako nesto nisam cuo, da kad jedes dve vrste proteina,a ustvari si pojeo manje proteina jer jedna drugoj ne daju da se svare.
Kucam na engleskom sve zivo pokusavam, pa na srpskom i nista ni blizu ove teme mi ne izadje.
Otvorim enciklopediju ono u sva tri nivoa ishrane imas meso i mleko u istim obrocima.
Ne hvata mi Print-Screen pa sam morao da uslikam.

http://www.dodaj.rs/f/W/yF/2t8UiPW7/1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/n/ED/19wFn2M6/2.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3/dC/4rLTaQD6/3.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1z/kR/4DQMlxOm/4.jpg

Nije Mr.O, SportKlub Superliga Srbije.  :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2330 poslato: Avgust 03, 2015, 11:15:07 posle podne »

Au, ja sam to mleko u kesi jedno vreme pio direktno, koje su posledice?

Pa i ja sam rastao na tom mleku, bez kuvanja...tako da...  ::)

Čisto da razjasnimo neke stvari...oko obrade mleka...

Mleko u kesi( kratkotrajno) je pasterizovano...a pasterizacija je tehnološka operacija obrade mleka, kao i sanitarna mera za uništenje svih patogenih mikroorganizama štetnih po zdravlje ljudi . Sprovodi se zagrevanjem mleka na temperaturama nižim od 100 ºC u odreðenom vremenskom intervalu. Kao neki vid "prevencije"...dodatno kuvanje nije isključivo neophodno..

UHT mleko je sterilizovano( dugotrajno)...a sterilizacija je tehnološka operacija kojom se mleko podvrgava temperaturama preko 100 ºC. UHT je skraćenica za ultra-high-temperature. Obično se sprovodi na temperaturama od 135-142 ºC, u toku nekoliko sekundi.  Tokom kratkotrajne sterilizacije se u potpunosti uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore.

A tu je i homogenizacija...Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja masnih kapljica u mleku,  radi postizanja veće stabilnosti emulzije mlečne masti u vodi. Veličina kapljice mlečne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-2 µm. Homogenizovano mleko ima puniji ukus, intenzivniju belu boju, a izdvajanje mlečne masti na površinu je sprečeno. Najčešće se koristi dvostepena homogenizacija. Bez homogenizacije mlečna mast bi se izdvojila na površini proizvoda.

Dakle...UHT mleko nazivaju i mrtvim mlekom...dok je u pasterizovanom prisutna "još koja iskra života"( slikovito rečeno)...

Nadam se da nam je sada jasnije šta je kajmak na površini, zašto se javlja i sl.

Ali šta se sve "gubi" industrijskom obradom mleka... detaljno... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kvalitet-mleka-u-ishrani.html

Čitajte tekstoteku...ima dosta korisnih stvari...
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2329 poslato: Avgust 03, 2015, 11:10:41 posle podne »

Pa, kontam da i to iz kese prodje neku termičku obradu...
:)
Nije strašno što si pio tako, ali ga prokuvaj drugi put ako hoćeš...
Sačuvana
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2328 poslato: Avgust 03, 2015, 11:02:33 posle podne »

Brate ja sam se vodio logikom cim se prodaje u supsrmarketima moze direktno
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2327 poslato: Avgust 03, 2015, 10:59:38 posle podne »

Verovatno ništa bitno, pošto si preživeo...
:D
Sećam se da je i meni baba direktno iz kese davala pre 100 godina...
Sačuvana
leevu
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2326 poslato: Avgust 03, 2015, 10:56:39 posle podne »

Au, ja sam to mleko u kesi jedno vreme pio direktno, koje su posledice?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2325 poslato: Avgust 03, 2015, 10:49:34 posle podne »

Moj naklon za velikog gurua...Hatera...koji se u tajnosti sprema za Mr.O  ;D

Hm, a da li je naš guru upoznat sa mogućim interakcijama više vrsta proteina u istom obroku( varenje - enzimska obrada)? Čak se opovrgava moguća interakcija i po pitanju apsorpcije istih?! Pogotovu kombinacije mleka i mlečnih proizvoda sa npr. mesom...

Šta li o tome kaže neki od poznatih bb( atleta)? Neki citat?

Dakle, bilo bi najbolje da se to ispoštuje( što i sam često ne uradim)...doduše, drago mi je kada forumaši doslovno "primene" detalje...ali "praćenje" nekih krupnijih stvari nekako ne ide...

Znači ako kupim sveže mleko od 2.9% mlečne masti, otklonim kajmak i pijem samo mleko, da li to znači da sad mleko ima npr. manje od 2% mlečne masti, što je poželjno za mene, a da nisam znato osiromašio unos proteina? Ne mora precizna deklaracija ali neki generalni zaključak?! Šta je savet, jesti taj kajmak ili ne? Čini mi se ipak ga odložiti sa strane :) sudeći po tvom objašnjenju

Čemu tolika opsesivnost sa svim tim?

Da to formulišemo...većinski deo tog kajmaka čini mlečna mast koja je poreklom od masnog sadržaja samog mleka...tj. to je mešavina većeg dela masti i manjeg dela proteina i hidrata...dakle, konzumiraj isti da bi dobio kompletan profil sadražaja masti i proteina iz kupljenog mleka( ako idemo u nutritivne detalje)...

Bez ekstrema sa mlekom...i tako je kao stalno ponavljam pasterizacija, homogenizacija i sterilizacija drastično umanjila sve benefite konzimacuje ove namirnice...da po strani ostavimo uticaj na acido-baznu ravnotežu i sl.

Mada sa druge strane ako uporedimo UHT mleko( sterilisano) i ovo "delimično" pasterizovano( u kesi)...ipak je mleko u kesi bolje rešenje...
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2324 poslato: Avgust 03, 2015, 08:32:21 posle podne »

OK, to nisam znao...
Sačuvana
Gym Hater
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2323 poslato: Avgust 03, 2015, 08:12:44 posle podne »

"jedan obrok-jedan izvor proteina"

Nema nikakve razlike ako jedes i vise razlicitih izvora. Treba u toku dana da jedes sto vise razlicitih vrsta tada telu dajes mogucnost da bira. A dal ces ti u jednom da jedes samo jednu vrstu ili vise je sasvim svejedno :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 12 upita.