TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406359 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 02, 2025, 04:00:26 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 157 158 [159] 160 161 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 1018961 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1855 poslato: Maj 09, 2015, 12:37:05 posle podne »

Zasto bas boranija?!  ;)

Sve u svemu, vecina recepata obuhvata prvo kuvanje boranije, pa "obradu" u rerni( ako vec ima potrebe za tim)...tako da...ako ti vec boranija ne odgovara, alternative uvek ima...

Inace...

"Boranija potiče iz Perua, odakle su je indijanska plemena prenela na ceo američki kontinent,a španski osvajači je doneli u Evropu u 16. veku. Danas su najveći proizvoðači boranije SAD, Kina, Japan, Spanija, Italija i Francuska.

Boranija i zdravlje

Iako boranija ima malo kalorija prepuna je hranljivih sastojaka. Ona je odličan izvor vitamina C, K i mangana, veoma dobar izvor vitamina A, hranljivih vlakana, kalijuma, folata i gvožĂ°a, a dobar izvor magnezijuma, tiamina( vitamina B1), riboflavina( vitamina B2), bakra, kalcijuma, fosfora, proteina, omega-3 masnih kiselina i niacina( vitamin B3).
Zbog obilja vitamina A i C preporučuje se pacijentim koje pate od ateroskleroze i dijabetesom prouzrokovanih srčanih bolesti. Ova dva vitamina su odličan tandem u borbi protiv slobodnih radikala.Šolja boranije obezbeðuje 16,6% preporučenih dnevnih doza vitamina A i 20,2% vitamina C. Zaštitnici kardiovaskularnog sistema su i hranljiva vlakna, kalijum, folat, magnezijum i riboflavin. Magnezijum i kalijum snižavaju pritisak, dok folat pretvara potene koji štite ovaj organ od oštećenja. Pored toga hranljiva vlakna iz boranije vezuju toksine i uklanjaju ih pre nego što naude ćelijama debelog creva. Ovo povrće pomaže i pacijentima koji pate od astme, osteo i reumatoidnog artritisa.

Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina koji štiteboranija ovaj organ od oštećenja cijalno opasan molekul homocistein u benigni molekul. Kako homocistein direktno oštećuje zidove krvnih sudova njegova koncentracija u organizmu može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara.
Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina
.

Boranija je dobar izvor riboflavina( vitamin B2) koji pomažu da se smanje migrenozni napadi, a s obzirom da sadrži gvožĂ°e koje obezbeduje prenos kiseonika iz pluća u sve ćelije tela pospešuje proizvodnju energije i metabolizam.

BORANIJA KALORIJE VITAMINI MINERALI
u 120 g (jedna šolja)

43,75 kalorija
20 mcg vitamina K
12,13mg vitamina C
0,37 mg mangana
832,50 IU vitamina A
4 g hranljvih vlakana
373,75 mg kalijuma
1,60 mg gvožĂ°a
31,25 mg magnezijuma
57,50 mg kalcijuma
48,75 mg fosfora
2,36 g proteina

SAVET PLUS:
Probajte kratko proprženu boraniju sa šitake pečurkama.
Prodinstajte boraniju sa crvenim paprikama i belim lukom, dodajte maslinovo ulje, so i biber i dobićete ukusnu salatu.
"

« Poslednja izmena: Maj 09, 2015, 12:40:56 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1854 poslato: Maj 09, 2015, 11:06:33 pre podne »

Pa, da...
Ako ti se svidi pravićeš ponovo, ako ne, nešto promeniš...
:)
Mada, ako kuvanu u rernu staviš, kontam da će gnjecava biti i vodu će pustiti.
Probaj u svakom slučaju...
:)
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #1853 poslato: Maj 09, 2015, 10:47:40 pre podne »

Ja razmisljam da probam kuvanu da stavim na pek papir sa piletinom, ali se plasim ishoda :D
Eksperimentisi, nikad nista neces znati dok ne probas sam
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1852 poslato: Maj 09, 2015, 10:30:04 pre podne »

Ja razmisljam da probam kuvanu da stavim na pek papir sa piletinom, ali se plasim ishoda :D
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #1851 poslato: Maj 09, 2015, 09:50:44 pre podne »

Mozes sa piletinom u rerni na pek papiru
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1850 poslato: Maj 09, 2015, 09:31:15 pre podne »

Pa, pravio sam musaku od nje, ali je i onda kao barena (bez obzira što je u rerni)...
:/
:)
Probaj da je manje bariš, ili na pari...
:)
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1849 poslato: Maj 09, 2015, 09:13:19 pre podne »

Zato sto ne mogu da je smislim kuvanu :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1848 poslato: Maj 09, 2015, 12:43:29 pre podne »

Zbog čega baš u rerni...?!?
:)
Sačuvana
Tranda90
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 161

« Odgovor #1847 poslato: Maj 09, 2015, 12:19:50 pre podne »

Pozdrav, ako nije problem napisite neki recept za pripremu boranije (u rerni). Hvala
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1846 poslato: Maj 04, 2015, 10:34:36 pre podne »

Ovo je bilo baš jako tamno; bilo je dosta krtije i duže mu je trebalo da se ispeče.
Možda i nije bilo pileće; primetio sam to kada sam kupovao, ali mi je bilo glupo da pitam...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1845 poslato: Maj 04, 2015, 10:15:46 pre podne »

Pored boje mesa i boja masnog tkiva kod zivine moze biti indikativna na nacin tova, tj. "hranu za tov"...

Zuckasta boja masnog tkiva kod "pilica" jasno ukazuje na nesto "prirodniji" nacin tova...( kukuruz,jecam i sl.)...
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #1844 poslato: Maj 04, 2015, 06:18:54 pre podne »

Hvala, takodje...
:D
Meso volim, tako da se verovatno neću razočarati...
:)
Fazan mi se svideo; a kada si spomenuo tamnu boju mesa, par puta mi se dešavalo da pileće belo bude baš dosta tamno (što mi se svidelo...).
:)
Razlika u boji mesa i žumanceta kod živine pokazuje da li je živina tovljena koncentratima u kavezima ili na ''seoski'' način malo ''čistijom'' hranom. Gusto i žuto žumance i tamno i žilavo meso su odlike ovog drugog.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1843 poslato: Maj 01, 2015, 08:50:26 pre podne »

Hvala, takodje...
:D
Meso volim, tako da se verovatno neću razočarati...
:)
Fazan mi se svideo; a kada si spomenuo tamnu boju mesa, par puta mi se dešavalo da pileće belo bude baš dosta tamno (što mi se svidelo...).
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1842 poslato: Maj 01, 2015, 12:54:40 pre podne »

Srðan nastavlja da nas oduševljava "egzotičnim" mesnim delikatesima...  ;)

Ukratko o istoj...

Morka, misirka, biserka, dukatka (Numida meleagris) ima izduženo, ovalno telo kojoj je leðna linija skoro vodoravna. Glava je mala, gola, lice plavobele boje Na glavi ima jedan rožni izraštaj. Telo je obraslo gustim perjem, noge su duge, a vrat kratak. Boja može biti plavkasta, srebrnastosmeða, siva i bela. Za sve boje, karakteristična su, sedefasto bela okruglasta polja u obliku bisera. Mužjak (misirac) je nešto krupniji, ima veći rog i veće podbradnjake.

Meso morki je tamnije boje, po ukusu je slično mesu fazana, jarebice ili prepelice i veoma je cenjeno. Dostiže težinu od 1,3 do 2 kg. 100 g mesa ima 153 kalorije, sadrži: 23,4 g proteina, 6,6 g masti, minerale (natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, jod fluor, bakar) i vitamine (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, E, K). Meso mlade morke je vrlo meko i ukusno, naročito ako se priprema kao divljač.
Jaja su manja od kokošji, ljuska je pegava, mrkožute boje, vrlo tvrda. Težina mase jajeta je 45-50 g, tečna su i finog ukusa. U odnosu na kokošja, jaja morki sadrže više masti i imaju veću hranljivu i kaloričnu vrednost.

Prijatno...

Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1841 poslato: April 30, 2015, 01:39:19 posle podne »

Da li neko zna kakvo je morčije meso?
Otvirila se neka mesara, pa ima dosta pernatih životinja...
:D
U suštini, više me interesuje kakav je ukus nego nutritivne vrednosti...
:)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 157 158 [159] 160 161 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 12 upita.