TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402385 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 13, 2025, 05:53:21 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 233 234 [235] 236 237 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 857059 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #717 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:47:02 pre podne »

Nisam mislio na prejedanje pre spavanja.
Mislim, 30 minuta pre no što odem u krevet nagrebem malo Ele, desetak indijskih i čašu mleka (ako imam).
Da li je i to "problem"?
Taj obrok ni ne smatram večerom...
Večeram 3+ sati pre spavanja (UH bez).
Sada sam skontao da nisam OK postavio pitanje.
:D
Pitanje: koliko sati pre sna je poslednja šansa za unos UH?
Izvinjavam se...
:D

Unos ugljenih hidrata treba prilagoditi vremenu treninga...tj. poslednji unos hidrata...

Da napomenem, moja preporuka bi bila da složene hidrata imate na meniju, uz prvi obrok, u obroku pre treninga...neposredno posle treninga oko 30 gr prostih hidrata sa "brzim izvorima amino kisleina"( whey protein) i "čvrst obrok posle treninga" treba da sadrži složene hidrate...dakle,to je i poslednji unos hidrata...tj. u obroku posle treninga  ;D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #716 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:39:47 pre podne »

Nisam mislio na prejedanje pre spavanja.
Mislim, 30 minuta pre no što odem u krevet nagrebem malo Ele, desetak indijskih i čašu mleka (ako imam).
Da li je i to "problem"?
Taj obrok ni ne smatram večerom...
Večeram 3+ sati pre spavanja (UH bez).
Sada sam skontao da nisam OK postavio pitanje.
:D
Pitanje: koliko sati pre sna je poslednja šansa za unos UH?
Izvinjavam se...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #715 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:39:02 pre podne »

Ja elu i kikiriki pojedem pola h h pred spavanje, a ako jedem to 2h pre, kad legnem vec sam gladan

Kako se inače hraniš? Koliko obroka dnevno imaš? Unosiš li dovoljno složenih ugljenih hidrata? Unos proteina?

Radiš "na masi"?
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #714 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:34:14 pre podne »

Ja elu i kikiriki pojedem pola h h pred spavanje, a ako jedem to 2h pre, kad legnem vec sam gladan
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #713 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:30:39 pre podne »

Nema prejedanja pred spavanje. Čak iako se radi "na masi" nema smisla jesti kasno uveče.
Poslednji obrok treba da bude maksimalno 2h pre spavanja i treba da bude lagan. Za "večeru" bi trebalo izbegavati masnu i slanu hranu, kao i veliku količinu povrća koje nadima...glavni razlog je varenje koje ometa san...
Veče svakako nije vreme kada treba da se nadoknade kalorije koje nismo uneli ranije u toku dana!
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #712 poslato: Oktobar 04, 2014, 11:22:58 pre podne »

Koliko sati pre sna se podrazumeva "poslednji obrok bez UH" u toku dana?!?
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #711 poslato: Oktobar 03, 2014, 07:01:01 pre podne »

Forumasi, da li spremate hranu ujutru za ceo dan (ili uvece za naredni) ? Da li kuvate pirinac od jednom za ceo dan pa rasporedjujete ? Da li jedete iz cinijia ili tanjira, i sta od ta dva vise volite ? Cisto informativno pitanje za sve sa foruma.
Pošto radim od 07h, veče pre ispečem meso, narendam kupusa i paprike u plastičnu činiju, ubacim meso i sutra ujutru nosim na posao za užinu. A za doručak ispečem jaja na teflonu, ali to zahteva buĂ°enje bar sat i po ranije, oko pola 6.
Naravno da je lepše jesti sveže pripremljeno, meso pogotovo, ali ja sam u glavi stabilan po tom pitanju. Na poslu ne mogu peći meso, čak ga ni ne podgrevam tamo. I više volim iz tanjira nego iz činije, ali me te plastične činije ne čine nešto nesrećnim.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #710 poslato: Oktobar 02, 2014, 10:56:26 posle podne »

Jedino rešenje mi je još tiganj i šerpe na posao da nosim...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #709 poslato: Oktobar 02, 2014, 10:43:39 posle podne »

Jedan period otprilike godinu ipo, dok sam bio prepušten sam sebi( živeo sam), ustajao sam oko 7 svakog jutra i pripremao obroke, prinač, krompir, belanca, piletina( belo)...naravno 2 puta nedeljno sam išao u nabavku po pitanju svežeg voća i povrća...neko će reći jednolično...ali kvalitetno...

I ja volim tanjir...nekako mi prija preglednost hrane ispred sebe...

Naravno sada sam ponovo u toplom porodičnom gnezdu okružen najmilijima, koji su počeli da menjaju svoje navike zbog mene...ali na bolje...manje kuvanja, više savetovanja...sve je pripremljeno neposredno pre obedovanja  ;D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #708 poslato: Oktobar 02, 2014, 10:41:01 posle podne »

Glavni ručak sveže pripremljen jedem; ali poluužine nisam u mogućnisti da spremam sada za odma'...
:)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17720


« Odgovor #707 poslato: Oktobar 02, 2014, 10:37:26 posle podne »

Ja ne volim da mi hrana stoji i da je podgrevam, zato obicno spremam odmah pre obroka :)
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #706 poslato: Oktobar 02, 2014, 10:10:35 posle podne »

Zavisi kako radim...
Nekada dan pre spremim za sutra (uglavnom jelo za posle treninga, pirinač i belo meso), a nekad' pre posla za posle treninga i večeru...
:)
Ako misliš na pirinač, i iz činije i iz tanjira; zavisi od proizvodjača...
:D
Volim tanjir, i to što veći...
;D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #705 poslato: Oktobar 02, 2014, 09:54:00 posle podne »

Forumasi, da li spremate hranu ujutru za ceo dan (ili uvece za naredni) ? Da li kuvate pirinac od jednom za ceo dan pa rasporedjujete ? Da li jedete iz cinijia ili tanjira, i sta od ta dva vise volite ? Cisto informativno pitanje za sve sa foruma.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #704 poslato: Septembar 29, 2014, 12:21:12 posle podne »

OK
Hvala...
:)
Znači, nisam pogrešio što sam kupio brašno i pirinač...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #703 poslato: Septembar 29, 2014, 12:17:19 posle podne »

Čudesna biljka koja hrani daje spefičan šmek – vlašac je, kako se pripoveda, u drevnom Rimu mogao da odgodi čak i izvršenje smrtne kazne; tačnije, ukoliko bi poslednji obrok bio spremljen bez vlašca, sticalo bi se pravo na odlaganje pogubljenja.  ;D

Pripada porodici "luka"...koliko znam, koristi se kao začin, bogat je gvožĂ°em, vitaminom A i vitaminom C...pomaže kod anemije,lošeg apetita, poremećaja varenja,opekotina od sunca, bolova u grlu, smatra se da ima i anti-kancerozna svojstva...

Rukola je bogata vlaknima tako da je dobra za "probavu"...bogata je i anti-oksidansima...vitaminom K...tu su i vitamini B-grupe...sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da ublažavaju stanja upale...

Crveni pirinač je kvalitetan beli pirinač, podvrgnut fermentaciji gljivicama Monascus purpureus, iz koga se dobija ekstrakt vrlo bogat raznim oblicima aktivnih supstanci – metabolitima – koji su nazvani monakolini, a ustvari su prirodni statini, odnosno inhibitori enzima odgovornog za sintezu holesterola. Od svih monakolina, kojih je devet, najaktivniji je Monacolin K ( mevinolin ili lovastatin ), inhibitor HMG – CoA reduktaze, enzima koji učestvuje u sintezi holesterola u jetri.
U medicinske svrhe crveni pirinač koristi se za "jačanje rada slezine", bolje varenje, kao i cirkulaciju.
Crveni pirinač dokazano deluje kod smanjivanja koncentracije ukupnih triglicerida i holesterola, LDL holesterola, a "podiže" pozitivni HDL holesterol.

Spelta je stara vrsta pšenice koja je u Evropi uzgajana još pre par hiljada godina.  Speltino zrno raste "zajedno sa ljuskom" i tako sazreva. Početkom dvadesetog veka pojavile su se nove ukrštene vrste pšenica koje su imale veće prinose.  Tako je Spelta potisnuta a zbog svojih poznatih vrednosti  se upotrebljavala samo  u ishrani trkackih konja.

Zrno Spelte je prijatnog sladunjavog ukusa i jedina je namirnica koja sadrzi ugljene hidrate ,masti,mineralne materije ,vitamine ,celulozu u idealnom odnosu za nas organizam.

Spelta sadrži i visok procenat niacina( vitamin B3) i selena koji doprinose" zdravoj ćelijskoj deobi" ,takoĂ°e sadrzi elemente koji su odgovorni za regulaciju nivoa secera u krvi.

Sadrzi gluten ali gotovo u tragovima tako da se moze naci u jelovniku i kod osoba koje su alergicne na psenicu i imaju intoleranciju na gluten..

Od Speltinog zrna mlevenjem moze se dobiti Speltino brašno koje se moze upotrebljavati za pripemu peciva i testenina...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 233 234 [235] 236 237 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 13 upita.