TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406355 Teme od strane 25075 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2025, 12:38:03 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 166 167 [168] 169 170 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 1018385 puta)
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1720 poslato: Mart 14, 2015, 05:27:22 posle podne »

Kada hleb pravim, nema strukturu klasičnog hleba zbog brašna koje stavljam.
Brašnu dodam so, vodu, sodu bikarbonu i semenke neke ako imam...
:)
Sačuvana
dziga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 55


« Odgovor #1719 poslato: Mart 14, 2015, 05:21:51 posle podne »

Cim da mesim hleb? Kvascem ili praskom za pecivo? Jel ima neke veze ili je sve jedno?
Sačuvana
BEING HONEST MAY NOT GET YOU A LOT OF FRIENDS
BUT IT`LL ALWAYS GET YOU THE RIGHT ONES.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1718 poslato: Mart 13, 2015, 01:16:50 pre podne »

Ja sad bas gledam i ne podudara se to da su emajl tiganji skupi :D https://www.metalacmarket.com/sr-Latn/p/3032010/Klasicni_tiganj_26_cm

Onda još bolje, eto zdrave uštede...  ;)
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 262

« Odgovor #1717 poslato: Mart 13, 2015, 12:50:09 pre podne »

Ja sad bas gledam i ne podudara se to da su emajl tiganji skupi :D https://www.metalacmarket.com/sr-Latn/p/3032010/Klasicni_tiganj_26_cm
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1716 poslato: Mart 12, 2015, 09:40:09 posle podne »

A sto niko sad ne spominje teflonske tiganje :D ? Pre je bar polovina foruma to koristila.

Ajmo malo istine i zablude o posuðu...

"Koje je posuðe da koristimo a da je bezbedno i zdravo?

Sigurno ste čitali da teflonsko posuðe nije zdravo. Ali zbog čega? Postoji niz dokazanih objašnjenja.
Jedno od tih jeste da je teflon neotporan na temperaturu na kojoj mi spremamo hranu, iako u reklamnim porukama stoji nešto sasvim suprotno.
Kod zagrevanja teflonske podloge na temperaturi od 240-350 stepeni C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
Ako ostavite suvu tavu na vatri makar 3 minuta, oslobodi će se još štetniji otrovi. Teflon je proizvod polimerne industrije, koji je za vreme Drugog svetskog rata  korišćen u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
PFC  spojevi koji sadrži teflon su otrovni i biološki nerazgradivi, oni narušavaju hormonsku ravnotežu u organizmu što može prouzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuju imunosistem i sprečava normalni razvoj fetusa.
Sve ovo ukazuje na to da je preporučljivo izbaciti teflonsko posuðe iz upotrebe.

Nova,lepo dizajnirana ali veoma štetna
Na konto svega ovoga, pojavljuje se jedna vrsta keramičkog posuða, koje je veoma lepo dizajnirano i veoma privlačno. Jedino cena možda nas natera da nabavimo sebi ovo posuðe umesto teflonskog. To je u stvari baš i dobro, što nas ne navodi da odmah posegnemo za ovim lepim posuðem. Zašto?
Bez obzira na reklamu oznaku da je “green”, da je “Eco”, ono je daleko od istine!
Naime keramika je lepljena sa specijalnim lepkom koje je isto tako štetno prilikom zagrevanja, jer isparava,a keramika je od nano čestica, koje još nisu baš ispitane.Te nano čestice se jako lako zavlače u naš organizam, prodiru veoma snažno ulaze u naše ćelije, lepe se na naša pluća i prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak.

Sada smo zbunjeni, i ne znamo šta izabrati?

Staro emajlirano posuðe je jedan od najboljih izbora za pripremanje hrane. Šta je emajl? Emajl je zapravo staklo tehnološkim postupkom prilepljen uz metal.
Ovo posuðe iako je nešto skuplje,  dugotrajno je, i zbog toga se najviše isplati kupiti ga.
Zdrave su sve staklene posude,vatrostalne zdele, činije.

Glineno i keramičko posuðe(kojem  nije samo jedan sloj nalepljen)je isto tako zdravo za pripremanje hrane inertno je ispušta far-infrared toplinu najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane.

Nerðajući čelik-Inox, posuðe sa debelim dnom, veoma dobar izbor, dugotrajni su i lako se održavaju. Jedina mana im je što su teški.
Ima još dosta materijala od kojih se danas pravi posuðe,ali ovaj izbor je najbezbedniji...
"

Ko je sada u pravu?  ;D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1715 poslato: Mart 12, 2015, 06:26:07 posle podne »

Koristim teflonski, ali moram malo maslinovog da stavim...
Možda je fora da mora da je nov tiganj...
:/
Svakako sam razmišljao da pazarim nov...
Imam teflonski pleh neki i taj mi je OK skroz...
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #1714 poslato: Mart 12, 2015, 04:44:54 posle podne »

Najjaci, bez kapi ulja przim jaja...
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 221


« Odgovor #1713 poslato: Mart 12, 2015, 02:55:39 posle podne »

Ja i dan danas koristim teflonski tiganj :)
Sačuvana
maja Pavlovic
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 262

« Odgovor #1712 poslato: Mart 12, 2015, 02:46:39 posle podne »

A sto niko sad ne spominje teflonske tiganje :D ? Pre je bar polovina foruma to koristila.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #1711 poslato: Mart 12, 2015, 02:26:34 pre podne »

Da da, kombinovacu svakog meseca od drugog takvog voca.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1710 poslato: Mart 12, 2015, 02:11:56 pre podne »

Bolje se odluči za sok od crne ribizle, kupine, maline...

ORAC je tu negde  ;) a i cena  ;)
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #1709 poslato: Mart 12, 2015, 02:08:10 pre podne »

Hvala na tekstu, malo ima antioksidanasa u ovom standarndom vocu (jabuke pomorandze banane...) pa bi pojacao nekim spkom od aronije.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1708 poslato: Mart 12, 2015, 01:49:41 pre podne »

4 Acala

Baš zbog kalorija...dakle unos suncokreta uklopiti u "dnevne potrebe za mastima"...

El. pekač mi se čini kao najbolje rešenje za tebe...ili pek papir...kese za pečenje mesa?
« Poslednja izmena: Mart 12, 2015, 02:17:54 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1707 poslato: Mart 12, 2015, 01:42:07 pre podne »

Sta je od voca/povrca najbolji antioksidans? Cuo sam za aroniju ali ne znam koliko je to tacno

Slobodni radikali su visoko-energentski oksidansi. Slobodnih radikala prirodno ima u ljudskom organizmu jer ih stvaraju sve ćelije, kao i leukociti, a učestvuju u fiziološkim procesima. Oni sami po sebi nisu štetni i normalno je da ih imamo u organizmu u manjim količinama. Problem nastaje kada dodje do nastajanja slobodnih radikala u višku, u organizmu, usled loše ishrane, UV-zračenja, duvanskog dima, pesticida, stresa, gladovanja, rengenskog ili radioaktivno jonizujućeg zračenja, etanola (vino, rakija, pivo), lekova i drugog. U takvim slučajevima organizmu su potrebni antioksidansi tj. elementi ili jedinjenja koji onemogućavaju delovanje radikala-oksidanasa kada su višku odnosno, kako se to u stručnoj literaturi pominje potreban je ORAC (engl. Oxigen Radical Absorbance Capacity – u prevodu kapacitet neutralizacije slobodnih radikala).Ovo nam pomaže kod bolesti srca (čisti krvne sudove i jača srce, lečenje malokrvnosti), u borbi protiv kancera i mnogih drugih bolesti.

ORAC je medjunarodno priznati standard za merenje kapaciteta oksidanata u hrani. Količina ORAC je kapacitet hranljivih sastojaka u absorbovanju slobodnih radikala, drugim rečima koliko je veća sposobnost da neutrališu kisionik, toliko je i jedinica ORAC te hrane veća.

ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) KAPACITET NEUTRALIZACIJE SLOBODNIH RADIKALA KISEONIKA

Poredjenje: sadržaj ORAC-a na 100g

Suva šljiva: 5.700, u tom nivou je i crna ribizla...
Acai bobice: 3.800,
Borovnica: 2.400...

Preporučena dnevna količina unošenja ORAC nutrijenta u organizam iznosi 5000...

A evo i jednog lepog teskta o zabludama...

"S vremena na vreme na tržištu se pojave neke magične svelečeće bobice. Sve te bobice su, po pravilu, do skora bila tajna zakopana u šumama Amazona, Sibira i Himalaja, ali eto baš sada je ta drevnočuvana tajna otkrivena i svelečeće bobice su postale dostupne običnom čoveku.

Godži bobice


Prva zabluda je da ovo voće sa Himalaja. Divlji godži tu i tamo raste na Tibetu (koji je zapravo okružen Himalajima), što i nije neka referenca dugovečnosti koju ove bobice obećavaju pošto je prosečan životni vek na Tibetu ispod 60 godina. Najveći proizvoðač godžija je Kina, verovatno zato što je gajenje drugih bobica, kao što su malina i kupina, ili nemoguće ili preskupo a godži raða kao lud i jeftin je. Inače, godži oduvek raste u jugoistočnoj Evropi kao samonikli divlji žbun.

Na sajtu gojibobice.com stoji da ove bobice: jačaju imunitet, poboljšavaju vid, cirkulaciju, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, proizvodnju spermatozoida, mogu ublažiti nuspojave hemoterapije, dijabetesa, leče bolove u leðima itd. Po novinskim člancima ćete naći još i da ove magične bobice leče impotenciju, rak, sidu i svaku drugu bolest koja vam padne na pamet


Kao potvrdu tvrdnji o svelečećim svojstima Godžija prevaranti koriste takozvani ORAC, meru antioksidativnog kapaciteta namirnica. Antioksidansi su dobri jer neutrališu slobodne radikale, koji zaista jesu uzrok većini oboljenja. Meðutim, od Godžija veći ORAC ima na primer crna ribizla, crna čokolada, crno vino itd. Što se tiče tvrdnji da Godži ima najviše vitamina C na svetu, ni to nije tačno, jer recimo kupus ima više vitamina C, kao i šipurak, paprika, pomorandža, jagode itd.

Aronija

Aronija ili takozvana Sibirska borovnica takoðe nije sa Sibira, nego je iz Severne Amerike. Nazvana je Sibirska jer je otporna na niske temperature, a marketing je učinio da ljudi misle da je ova takoðe svelečeća bobica strogo čuvana tajna bratske nam Rusije.

Citiram: lekovita svojstva aronije teško je nabrojati, ali navešćemo samo najpoznatija: snižava krvni pritisak, popravlja imunitet, zaustavlja proliv, sprečava virusne i bakterijske infekcije, reguliše rad štitne žlezde, uništava ćelije raka. Sva ova svojstva su isto kao i kod Godžija pripasana ORAC-u, i istina je da aronija ima veći ORAC nego Godži bobice, ali opet manji od crne ribizle, pčelinjeg polena, origana, cimeta itd.

Acai bobice

Ove bobice su navodno eliksir mladosti, snižavaju krvni pritisak, smanjuju holesterol, poboljšavaju imunitet, ali najvažnije  - od njih se mršavi. One su tajna čuvana u šumama Amazona. Neverovatno je kako ljudi reaguju na reč tajna: priča je uvek ista, oni koji imaju višak kilograma nemaju taj višak zato što se nepravilno hrane i ne vežbaju, već zato što ne znaju neku tajnu.

Svet je poludeo za njima kada je Opra Vinfri rekla da je od soka od asai bobica smršala 20 kilograma. Sve što kaže Opra, Amerikanci odmah poslušaju. Tako je u jednoj emisiji otkrila revolucionarnu tajnu da kafu ne morate kupiti u Starbucks-u, nego je možete napraviti i sami kod kuće. Sutradan je prodaja u Starbucksu opala za 50%.

Nama su ove bobice dostupne u tabletama, spakovanim u kutije na kojima piše: „Uz redukovanu ishranu i povećanu fizičku aktivnost, ovaj preparat može (ali neće prim. aut.) pomoći u smanjenju telesne težine.“ Kakvo otkriće! A šta ako ne redukujem ishranu i nastavim da ležim?

Ove tablete su zaista koncentrati antioksidanasa, i tipično ih imaju više od preporučene dnevne doze. Ovo naravno nije dobro, jer u velikim koncentracijama antioksidansi imaju prooksidativno, ili narodski rečeno, štetno dejstvo.

Poenta priče

Poenta je, naravno, u parama. Što se tiče Asai-ja, na svetu još nije izmišljena nikakva magična tableta od koje ćete smršati. Od većine njih ćete u početku samo izbaciti vodu, isprazniti džep, vrlo verovatno trajno oštetiti zdravlje i još više se ugojiti.

Malo pomalo pa će se na tržištu pojaviti neka egzotična biljka koja leči ovo ili ono. Noviji primeri su Graviola, koja navodno leči rak, i Garsinija Kambodža, od koje se mršavi.  Poenta je da se tamo neko bogati na tuðoj muci. Neke biljke sigurno mogu pomoći u prevenciji raka, ali nažalost nijedna ne može da ga izleči. Što se tiče Garsinije, isto kao i kod Asai bobica, grupa ljudi kojoj je dat ekstrakt Garsinije izgubila je isti broj kilograma kao ona kojoj je dat placebo (1).

Što se tiče Godžija i Aronije, tu stvari dobijaju malo drugačiji karakter, jer mogu da se gaje kod nas.  Radi se o čuvenoj srpskoj boljci da se pare zarade brzo i mnogo, a da se radi malo ili nimalo.  Primeri su čuveni veliki srpski projekti kao što su sir od magarećeg mleka, plantaže puževa, nojeva, tartufa, itd.


Godži i Aronija su, zapravo, žbunovi koji ne zahtevaju nikakve agrotehničke mere. Dovitljivi poljoprivrednici su u ovome videli šansu da posade te žbunove, sednu ispod kruške neko vreme, onda pokupe magične bobice i prodaju ih za „2000 dinara kilo“.  A kad se proizvodnja malo zahuhta, onda će da izvoze u Evropsku Uniju – tamo svi jedva čekaju da jedu srpske svelečeće bobice. Još dovitljiviji sadničari basnoslovno naplaćuju sadnice ovog samoniklog žbunja, a sve pod parolom: najprofitabilnije voće na svetu, laka zarada, super hrana itd.


Gore navedena svojstva svelečećih bobica nisu nikada potvrðena ni od jedne relevantne institucije. Sve su to zdrave voćke, i jedite ih ako naletite na njih u šumi ili slično (ako ste sigurni da su to te bobice), ali zaista nema potrebe da bacate pare na prazne priče, a da ne pričam koliko je  sramotno tvrditi da leče rak i ostale ozbiljne bolesti.


100g aronije ima više antioksidanasa od 100g kupine, s tim što je aronija groznog ukusa i skuplja usta više nego zelena mušmula. Bolje pojedite 150g kupina, mnogo su ukusnije. Nijedna od ovih „egzotičnih bobica“ nije značajno bolja od naših bobica kao što su crna ribizla, kupina, malina, drenjina, dudinja, šipurak itd.

Ja lično nemam ništa protiv ovih bobica, čak mi je sam taj naziv Godži toliko simpatičan da sam tako nazvala svoju kucu :)

Ali vrlo imam protiv kad neko hoće da mi proda maglu.

.

Deo teksta preuzet sa bloga profesora Zorana Vujčića i bloga Uroša Davidovića, gde možete pročitati više o Godži bobicama.

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9820262
"

« Poslednja izmena: Mart 12, 2015, 01:46:11 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 262

« Odgovor #1706 poslato: Mart 11, 2015, 01:05:07 posle podne »

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...

Suncokret su koristili još američki Indijanci. Sadrži 24% proteina( nekompletnih), 20% ugljenih hidrata, 47,3% ulja, zatim, fosfor, kalcijum, gvožĂ°e, jod, kalijum, cink, magnezijum, niacin, vitamine A, D, E (80mg), B3 (PP) i vitamin B12.

Lekovita svojstva suncoketa: U sebi sadrži dva najsnažnija antioksidansa vitamin E i selen, te je zato izrazito antikancerogen. Pored pomenutog sadrži B1, B5 vitamin i folnu kiselinu, dobar je i kao izvor mangana, magnezijuma, bakra i, naravno, vlakna. Takoðe, dobar je izvor gvožĂ°a.

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...

Po pitanju izbora tiganja preporuka za jedan lep tekst za čitanje...

"Tiganj - za neupućene

"Kako odabrati pravi tiganj?

Sinoć ponovo kružim po jednoj prodavnici kuhinjske opreme, išla sam da kupim magnet za noževe. Neplanirano napunim korpu i ničim izazvana kupim tiganj.

Doðem kući otvorim orman i onda shvatim da imam preko 15 vrsta različitih tiganja od različitih proizvoðača! Potpuni horor! I čemu sve to i zbog čega se uopšte opterećujem sa toliko tiganja... Naravno to je zato što nisam znala čemu koji služi i šta u kojem treba da pečem/kuvam i kako da ih održavam!

Kada odem u prodavnicu često mi se desi da čitam proizvoðačke pecifikacije bez da razumem suštinski šta su hteli da kažu, pa se  pogubim u nekakvim objašnjavanjima slojeva i materijala koje koriste za izradu. Onda kupim tiganj pa isprobam na njemu sve i svašta, 10% stvari budu dobre od celog eksperimenta, izgrebem ih, upropastim, isflekam trajno, iskrivim, (uništim ne lepljive slojeve) i onda ga stavim ga u orman i često ga više nikad ne izvadim...

Postoji mnogo vrsta i podvrsta tiganja, ali su ovo tiganji u podeli za koje ja mislim da svaka kuća treba da ima.

Tiganj prvo treba da podelimo u 4 osnovne (potrebne) kategorije:

1. Tiganj od nerðajućeg čelika
2. Gvozdeni tiganj
3. Keramički tiganj (non stick - ne lepljivi tiganji i sve varijatne istih)
4. Tiganj od bakra

Teflonski tiganj utvrðen kao kancerogeni, a do skora su se svi kunuli u njega, ali sada po svoj prilici morate da ga izbacite iz upotrebe, kao i većinu mleka, mlečnih proizvoda, a verovatno uskoro i mesa i GMO žitarice... Dakle, završićemo mi samo na vinu koliko ja vidim! ...Ali dobro to znam od samog početka :) Šalu na stranu, i da se vratimo smislenoj podeli:

1. Tiganj od nerðajućeg čelika
Ovo je tiganj koji se sastoji pretežno (suštinski) od tri sloja. Sve ostale tiganje od ovog materijala ne smatram tiganjima....Nerðajući čelik gore i dole, a izmeðu kao provodnik toplote se nalazi ili aluminijum ili bakar (ovo drugo malo teže i mnogo skuplje). Glavna karakteristika: izuzetno brza reakcija na smanjenje i povećanje toplote (mogu da se peru u mašini).
Problem kod ovog tiganja je što isto koliko instantno reaguje na smanjenje teperature ringle, toliko reaguje i na spuštanje hladne namirnice u tiganj, dakle izuzetno ga brzo hladi, pa zato nemojte računati na veliki šok temperature na namirnicu. Perfektna higijena i lako održavanje. Obavezan za sva dinstanja i generalno prvi tiganj koji bi trebalo imati u kući! Ako budete kupili skuplji tiganj od bolje legure nerðajućeg čelika sa debljim dnom, znajte da cete u njemu dobiti bolju hranu i lakše ćete ga čistiti. Mala napomena kad kupujete ovaj prvi i obavezni tiganj za svoju kuću obratite pažnju na oznaku i vrstu nerðajućeg čelika. Najbolje što možete da kupite nosi oznaku 18/10. Ali pravi 18/10 - čuvajte se falsh posuða po pijacama! Onda će vam biti jasno kako i sa kojim posuðem snimaju reklame za detrdžente gde sipaju dve kapi i sav zagor odeeee bez ribanja… e to nije zbog nove formule detrdženta, nego zbog formule inoxa!


2. Gvozdeni tiganj
Tiganj koji je napravljen od gvožĂ°a (obično sa različitim emajlom odozgo) je za moj pojam nešto što morate imate u kući ako ste ljubitelj mesa. Ne reaguje brzo na povećanje i smanjenje temperature, pa mu zato treba malo više vremena da se ugreje, ali kad se ugreje vrlo teško se hladi i ovo vam praktično obezbeðuje konstatnu toplotu i toplotni udar za sve vaše namirnice koje stavite u isti. Ovo je apsolutno najbolji tiganj za pečenje mesa! MUST HAVE! Ne ide u mašinu za pranje posuða. Što ga više koristite sve je bolji, praktično neuništiv. Ako ga ne koristite često, onda ga ostavite da stoji malo nauljenog ili zamašćenog. Idealan za rernu. Ovo je najbolji tiganj za postizanje trajnih opekotina najvećeg stepena! Najveći problem je neodržavanje i "pranje" ovog tiganja ukoliko ne postupate pravilno sa njim. Dakle, NIKAD u mašinu za pranje posuða i nikada ga nemojte ostavljati vlažnog (skloni su rði). Najbolje je nakon pečenja, dok je vruć, sipati još malo ulja na njega i drvenom varnjačom skinuti sve ostatke zagorenog ili zapečenog. Tek tada ga staviti u mlaku vodu 10 minuta sa detrdzentom za posuðe i obavezno oprati mekim sunðerom (nikako žicama) i dobro obrisati i osušiti! Stvaranje novog zaštitnog nelepljivog sloja ukoliko ste ga upropastili se radi sa velikom količinom soli i zagrevanjem do maksimuma, a potom nauljivanjem istog. Ukoliko imate mogućnosti kupite odmah u grill verziji (sa panini poklopcem) koji apsolutno zamenjuje sve vrste roštilja u kući i naravno ravan (kao na slici), u kojem sem mesa možete kuvati izvrsne djuveče, rižota itd…
Još jednom napominjem da sa ovim tiganjem morate biti jako pažljivi kad je održavanje u pitanju, jer ako ste nepažljivi ovu skupu spravu bi mogli da uništite nakon samo nekoliko pečenja, pa zbog sopstvenog neznanja proglasite ovaj fantastični tiganj neupotrebljivim!


3. Keramički tiganj
Ovi tiganji kako kažu svi veliki šefovi kuhinja, a delimično se slažem sa njima (naročito ako imate sve navedene vrste u ponudi) služe za pečenje jaja, omleta ili svega što u sebi sadrži jaje, i ni za šta drugo!
Imam u posedu 4 keramička tiganja (tri proizvoðača). Svi nakon nekoliko pečenja izgledaju kao da su stari 80 godina. Ne mogu da se peru u mašini za pranje posuða (što mi se uopšte ne dopada), nisu otporni na ogrebotine ni malo. Ne kažem da čovek ne treba da bude pažljiv sa posuðem, ali ja da robujem tiganju neću sigurno! Dakle ako ste ljubitelj jaja, i održavanja i rukovanja tiganjem "kao po jajima" onda je ovo tiganj za vas :)

4. Bakarni tiganj
Apsolutno nezamenjiv za pripremanje soseva, karamele, jednom rečiju pravi kolačarski tiganj. Karakteristika izuzetna reakcija na smanjenje i povećanje toplote. Provodnost savršena, od ivice do ivice, uključujući i deo sa strane ista temperatura svuda! Obično ga iznutra premazuju nekim slojem koji sprečava ulazak bakra u hranu... Ovo se najteže nabavlja od svih gore navedenih, mada ni gvozdeni nije baš pristupačan na svakom koraku.


Umesto 15 različitih i manje više jednakih čak i po dimenzijama, ovo je podela koja jedino ima smisla i po mom mišljenju ako znate koji za šta koristite svaki sledeći bi bio besmislen i višak.

Mali saveti: što teži to bolji, što deblje dno to bolje (za sada je tako)! Deblji tiganj će izmeðu ostalog biti garancija da se neće kriviti nakon zagrevanja i pečenja! Ručka da bude od silikona otpornog na toplotu idealno ili neka druga vrsta materijala koja može u rernu (onda imate varijantu da stavite i tiganj u rernu i dovršite pečenje do nekih 240 stepeni). I naravno da vam se dopada i da lepo leži u ruci.
I još jedna bitna stvar: ringla na kojoj grejete tiganj mora biti veća ili u milimetar istog prečnika kao dno tiganja koji naleže na ringlu! Sve ostalo vodi krivljenju i lošem i neravnomernom pečenju u tiganju!

Sada postoje gomila premaza, 2000 slojeva i knjige objašnjenja, ali još jednom ponavljam, naučite prvo osnovne modele i podele, šminka i detalji će vam kasnije pomoći da odaberete još bolju ili vama potrebniju varijantu.

Ako ne ukapirate suštinu odabira i vrste tiganja, kao i njigovo pravilno održavanje, završićete sa gomilom tiganja, večnim eksperimentima - a to znači sa brdom nesavršene, ali još češće i tragičnije brdom upropašćene hrane!

I za kraj:
Tiganj uvek treba da bude veličine ringle koju koristite ili manji (nikako veći). Kada uključite ringlu, sačekajte da se tiganj zagreje! Tek kada je tiganj dostigao željenu temperaturu onda sipajte ulje.
NIKAD ulje ne zagrevajte sa tiganjem zajedno izmeðu ostalog dobiće gorčinu (ili puter ili bilo koju drugu stvar koju stavljate u tiganj)!
"

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...

Suncokret su koristili još američki Indijanci. Sadrži 24% proteina( nekompletnih), 20% ugljenih hidrata, 47,3% ulja, zatim, fosfor, kalcijum, gvožĂ°e, jod, kalijum, cink, magnezijum, niacin, vitamine A, D, E (80mg), B3 (PP) i vitamin B12.

Lekovita svojstva suncoketa: U sebi sadrži dva najsnažnija antioksidansa vitamin E i selen, te je zato izrazito antikancerogen. Pored pomenutog sadrži B1, B5 vitamin i folnu kiselinu, dobar je i kao izvor mangana, magnezijuma, bakra i, naravno, vlakna. Takoðe, dobar je izvor gvožĂ°a.

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...

Po pitanju izbora tiganja preporuka za jedan lep tekst za čitanje...

"Tiganj - za neupućene

"Kako odabrati pravi tiganj?

Sinoć ponovo kružim po jednoj prodavnici kuhinjske opreme, išla sam da kupim magnet za noževe. Neplanirano napunim korpu i ničim izazvana kupim tiganj.

Doðem kući otvorim orman i onda shvatim da imam preko 15 vrsta različitih tiganja od različitih proizvoðača! Potpuni horor! I čemu sve to i zbog čega se uopšte opterećujem sa toliko tiganja... Naravno to je zato što nisam znala čemu koji služi i šta u kojem treba da pečem/kuvam i kako da ih održavam!

Kada odem u prodavnicu često mi se desi da čitam proizvoðačke pecifikacije bez da razumem suštinski šta su hteli da kažu, pa se  pogubim u nekakvim objašnjavanjima slojeva i materijala koje koriste za izradu. Onda kupim tiganj pa isprobam na njemu sve i svašta, 10% stvari budu dobre od celog eksperimenta, izgrebem ih, upropastim, isflekam trajno, iskrivim, (uništim ne lepljive slojeve) i onda ga stavim ga u orman i često ga više nikad ne izvadim...

Postoji mnogo vrsta i podvrsta tiganja, ali su ovo tiganji u podeli za koje ja mislim da svaka kuća treba da ima.

Tiganj prvo treba da podelimo u 4 osnovne (potrebne) kategorije:

1. Tiganj od nerðajućeg čelika
2. Gvozdeni tiganj
3. Keramički tiganj (non stick - ne lepljivi tiganji i sve varijatne istih)
4. Tiganj od bakra

Teflonski tiganj utvrðen kao kancerogeni, a do skora su se svi kunuli u njega, ali sada po svoj prilici morate da ga izbacite iz upotrebe, kao i većinu mleka, mlečnih proizvoda, a verovatno uskoro i mesa i GMO žitarice... Dakle, završićemo mi samo na vinu koliko ja vidim! ...Ali dobro to znam od samog početka :) Šalu na stranu, i da se vratimo smislenoj podeli:

1. Tiganj od nerðajućeg čelika
Ovo je tiganj koji se sastoji pretežno (suštinski) od tri sloja. Sve ostale tiganje od ovog materijala ne smatram tiganjima....Nerðajući čelik gore i dole, a izmeðu kao provodnik toplote se nalazi ili aluminijum ili bakar (ovo drugo malo teže i mnogo skuplje). Glavna karakteristika: izuzetno brza reakcija na smanjenje i povećanje toplote (mogu da se peru u mašini).
Problem kod ovog tiganja je što isto koliko instantno reaguje na smanjenje teperature ringle, toliko reaguje i na spuštanje hladne namirnice u tiganj, dakle izuzetno ga brzo hladi, pa zato nemojte računati na veliki šok temperature na namirnicu. Perfektna higijena i lako održavanje. Obavezan za sva dinstanja i generalno prvi tiganj koji bi trebalo imati u kući! Ako budete kupili skuplji tiganj od bolje legure nerðajućeg čelika sa debljim dnom, znajte da cete u njemu dobiti bolju hranu i lakše ćete ga čistiti. Mala napomena kad kupujete ovaj prvi i obavezni tiganj za svoju kuću obratite pažnju na oznaku i vrstu nerðajućeg čelika. Najbolje što možete da kupite nosi oznaku 18/10. Ali pravi 18/10 - čuvajte se falsh posuða po pijacama! Onda će vam biti jasno kako i sa kojim posuðem snimaju reklame za detrdžente gde sipaju dve kapi i sav zagor odeeee bez ribanja… e to nije zbog nove formule detrdženta, nego zbog formule inoxa!


2. Gvozdeni tiganj
Tiganj koji je napravljen od gvožĂ°a (obično sa različitim emajlom odozgo) je za moj pojam nešto što morate imate u kući ako ste ljubitelj mesa. Ne reaguje brzo na povećanje i smanjenje temperature, pa mu zato treba malo više vremena da se ugreje, ali kad se ugreje vrlo teško se hladi i ovo vam praktično obezbeðuje konstatnu toplotu i toplotni udar za sve vaše namirnice koje stavite u isti. Ovo je apsolutno najbolji tiganj za pečenje mesa! MUST HAVE! Ne ide u mašinu za pranje posuða. Što ga više koristite sve je bolji, praktično neuništiv. Ako ga ne koristite često, onda ga ostavite da stoji malo nauljenog ili zamašćenog. Idealan za rernu. Ovo je najbolji tiganj za postizanje trajnih opekotina najvećeg stepena! Najveći problem je neodržavanje i "pranje" ovog tiganja ukoliko ne postupate pravilno sa njim. Dakle, NIKAD u mašinu za pranje posuða i nikada ga nemojte ostavljati vlažnog (skloni su rði). Najbolje je nakon pečenja, dok je vruć, sipati još malo ulja na njega i drvenom varnjačom skinuti sve ostatke zagorenog ili zapečenog. Tek tada ga staviti u mlaku vodu 10 minuta sa detrdzentom za posuðe i obavezno oprati mekim sunðerom (nikako žicama) i dobro obrisati i osušiti! Stvaranje novog zaštitnog nelepljivog sloja ukoliko ste ga upropastili se radi sa velikom količinom soli i zagrevanjem do maksimuma, a potom nauljivanjem istog. Ukoliko imate mogućnosti kupite odmah u grill verziji (sa panini poklopcem) koji apsolutno zamenjuje sve vrste roštilja u kući i naravno ravan (kao na slici), u kojem sem mesa možete kuvati izvrsne djuveče, rižota itd…
Još jednom napominjem da sa ovim tiganjem morate biti jako pažljivi kad je održavanje u pitanju, jer ako ste nepažljivi ovu skupu spravu bi mogli da uništite nakon samo nekoliko pečenja, pa zbog sopstvenog neznanja proglasite ovaj fantastični tiganj neupotrebljivim!


3. Keramički tiganj
Ovi tiganji kako kažu svi veliki šefovi kuhinja, a delimično se slažem sa njima (naročito ako imate sve navedene vrste u ponudi) služe za pečenje jaja, omleta ili svega što u sebi sadrži jaje, i ni za šta drugo!
Imam u posedu 4 keramička tiganja (tri proizvoðača). Svi nakon nekoliko pečenja izgledaju kao da su stari 80 godina. Ne mogu da se peru u mašini za pranje posuða (što mi se uopšte ne dopada), nisu otporni na ogrebotine ni malo. Ne kažem da čovek ne treba da bude pažljiv sa posuðem, ali ja da robujem tiganju neću sigurno! Dakle ako ste ljubitelj jaja, i održavanja i rukovanja tiganjem "kao po jajima" onda je ovo tiganj za vas :)

4. Bakarni tiganj
Apsolutno nezamenjiv za pripremanje soseva, karamele, jednom rečiju pravi kolačarski tiganj. Karakteristika izuzetna reakcija na smanjenje i povećanje toplote. Provodnost savršena, od ivice do ivice, uključujući i deo sa strane ista temperatura svuda! Obično ga iznutra premazuju nekim slojem koji sprečava ulazak bakra u hranu... Ovo se najteže nabavlja od svih gore navedenih, mada ni gvozdeni nije baš pristupačan na svakom koraku.


Umesto 15 različitih i manje više jednakih čak i po dimenzijama, ovo je podela koja jedino ima smisla i po mom mišljenju ako znate koji za šta koristite svaki sledeći bi bio besmislen i višak.

Mali saveti: što teži to bolji, što deblje dno to bolje (za sada je tako)! Deblji tiganj će izmeðu ostalog biti garancija da se neće kriviti nakon zagrevanja i pečenja! Ručka da bude od silikona otpornog na toplotu idealno ili neka druga vrsta materijala koja može u rernu (onda imate varijantu da stavite i tiganj u rernu i dovršite pečenje do nekih 240 stepeni). I naravno da vam se dopada i da lepo leži u ruci.
I još jedna bitna stvar: ringla na kojoj grejete tiganj mora biti veća ili u milimetar istog prečnika kao dno tiganja koji naleže na ringlu! Sve ostalo vodi krivljenju i lošem i neravnomernom pečenju u tiganju!

Sada postoje gomila premaza, 2000 slojeva i knjige objašnjenja, ali još jednom ponavljam, naučite prvo osnovne modele i podele, šminka i detalji će vam kasnije pomoći da odaberete još bolju ili vama potrebniju varijantu.

Ako ne ukapirate suštinu odabira i vrste tiganja, kao i njigovo pravilno održavanje, završićete sa gomilom tiganja, večnim eksperimentima - a to znači sa brdom nesavršene, ali još češće i tragičnije brdom upropašćene hrane!

I za kraj:
Tiganj uvek treba da bude veličine ringle koju koristite ili manji (nikako veći). Kada uključite ringlu, sačekajte da se tiganj zagreje! Tek kada je tiganj dostigao željenu temperaturu onda sipajte ulje.
NIKAD ulje ne zagrevajte sa tiganjem zajedno izmeðu ostalog dobiće gorčinu (ili puter ili bilo koju drugu stvar koju stavljate u tiganj)!
"

Za Slavisu
A o teflon nema nista? Nisam znao da je keramicki samo za jaja. Meni treba za grilovanje belog mesa sa sto manje ulja, koji tiganj da uzmem za to sta je najbolje?
A sto se tice suncokreta ne treba ga jesti puno zbog kalorija ili nesto drugo?? Ja ponekad pojedem i 100grama na dan, posto je jeftiniji od badema, lesnika itd...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 166 167 [168] 169 170 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 14 upita.