TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398457 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 08:39:57 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 68 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: savet za ishranu  (Pročitano 198535 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #924 poslato: Mart 29, 2016, 10:47:48 posle podne »

Ne bih u danu punjenja išao više od 3-4 gr hidrata po kg...

Mada...da li možda naslućujem želju da kreneš na rigoroznije varijante? Low-carb? Keto? ;)

1 nedeljno "malo više hidrata" od predviĂ°enog neće biti fatalno...btw...u kojoj si nedelji rotacija?

Koliki je bf, okvirno?

Sačuvana
Kolev Nenad
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #923 poslato: Mart 29, 2016, 09:33:54 posle podne »

Svakako moras da probas jer je najgore imati taj prazan, ravan i vodenast izgled.

I zapisuj, zapisuuuuuj sve. Kada povecas hidrate pogledas sutra ujutru koja je razlika pa onda zapises.

Sve sto promenis ili ne promenis zapises jer ce ti to pomoci u buducnosti.

Veruj mi tako nadjes kljuc i ono sto telu odgovara. Tako naucis i gde si gresio.
Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #922 poslato: Mart 29, 2016, 09:29:06 posle podne »

Sto vise skidas bf potrebno ti je jace punjenje...
Sačuvana
Nase ce sjene hodati po Becu ,lutati po dvoru , plasiti gospodu...
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #921 poslato: Mart 29, 2016, 08:37:45 posle podne »

Drustvo, imam jednu nedoumicu. Prebrodila se kriza u glavi i sad je sve kul, ishrana bez cheat-ova vec druga nedelja (bukvalno nikakvih), treninzi idu lepo, tezine nikad bolje (mislim da je onaj Pedjin program od 12 nedelja odradio svoje jer su kilaze fino otisle gore), moja kilaza lagano krece opet na dole i ogledalo pokazuje napredak. Kad se sve uzme skupa, 6kg za 2 meseca nije lose. Pritom ne licim na estonskog maratonca vec je to sasvim ok, ono malo mase sto sam nabacio se ne drzi lose. E sad, ono sto mene interesuje je dan sa najvecim unosom uh. Rotacije su mi 0-100-150-0-100-150-200. U ovom danu kada je 200 uh bih trebao da radim kao neko punjenje ali ja se i posle tog dana osecam prazno. Dvoumio sam se da li da sad u nedelju tih 200 uh povecam na 300-400 ali da to bude samo taj jedan put. Da li ce to nesto pokvariti, usporiti i sl? I da li uopste ima potrebe povecavati?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #920 poslato: Mart 16, 2016, 11:34:58 pre podne »

Da, ali kada se telo navikne, ono se zapravo adaptiralo na postojece stanje i mozda je vec doslo do tzv. "platoa"...dakle, bas to nenavikavanje je mozda znak da dijeta jos uvek radi onako kako mi ocekujemo...cim se telo adaptira...eh, svi pobrojani zastitni mehanizmi su se ukljucili...i eto problema?!  ;)

Zato se i "igramo hidratima"...dam, ne dam...smanjim, podignem...uskracujem, punim se...let play with carbs...ne dam telu da se adaptira...  ;D

Moguce da i gresim? Bilo bi mi drago da je tako...  ::)

Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #919 poslato: Mart 16, 2016, 08:44:33 pre podne »

Juce bio dan sa 100g uh, mnogo je lakse proslo, odmah vise volje i lepo odradjen trening. Inace, i ja sam Slavisa mislio da se telo prilagodjava na sve samo da mu je potrebno vreme ali nije to bas brz period doduse takodje mislim da to zavisi i od ostalih faktora, odmora, spavanja, stresa i sl. Ali, malo se pregura u glavi, istraje se i guramo dalje. Mislim da je u ovom slucaju bolje otici i bez volje na trening nego ni ne otici.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #918 poslato: Mart 15, 2016, 10:41:02 posle podne »

Zar se mozak i organizam posle nekog vremena ne priviknu na ketonska tela pa onda pocnu da funkcionisu bez problema?

Hm, a pitanje je koliko je to vremena? Dakle, preciznija odrednica, a tu su i neke "subjektivne odrednice"...svako od nas drugačije reaguje na "non-stop" ketozu...ipak, istrajnost rešava problem...hm...how strong we are?

Zanimljiv članak...

http://rebootedbody.com/ketogenic-eating-problems/

Sačuvana
semi-pro
Redovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #917 poslato: Mart 15, 2016, 06:07:03 posle podne »

Zar se mozak i organizam posle nekog vremena ne priviknu na ketonska tela pa onda pocnu da funkcionisu bez problema?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #916 poslato: Mart 15, 2016, 11:27:39 pre podne »

Naravno da je i pitanje istrajnosti, tj. vremena presudno...ali ipak...

Zanima me vase misljenje o jednom mom tekstu...dosta vas ima slicne dileme, probleme...pitanja...

KAKO DIJETE MOGU USPORITI METABOLIZAM

Većina vrhunskih rekreativaca i amatera, kao i onih sa profesionalnim pretenzijama u veštini „vajanja sopstvenog tela“, govore o tri blisko povezana pristupa procesu skidanja masnih naslaga. To su zapravo 3 "dijete" koje mnogi lančano povezuju, a to su:

- Rotacije ugljenih hidrata - u toku nedelje, svaki dan imamo različit unos ugljenih hidrata, u zavisnosti od dana treninga i odmora, unos hidrata može biti različit npr. 50 - 100 - 150 - 50- 100 - 150 - 200 (grama hidrata na dnevnom nivou)...dan odmora je dan sa visokim unosom...mada su u osnovi rotacija tri vrste dnevnog ugljeno-hidratnog unosa – dan sa visokim unosom hidrata, dan sa niskim unosom i dan sa minimalanim unosom ili eventualno „nula hidrata“...

- Low carb dijeta - samo ime kaže, u toku nedelje svaki dan imamo veoma nizak unos ugljenih hidrata( low carb voće i vlaknasto povrće), npr. 50-100 g i nedeljom punjenje, obično od 300 i više grama, u zavisnosti od potreba.

- Keto dijeta - dijeta koja se zasniva na visokom unosu masti, umerenom unosu proteina( zbog glikoneogeneze), bez ugljenih hidrata( negde se pominje cifra ispod 50 g hidrata), osim vlaknastih izvora istih(povrće),dani punjenja su„blaži“...tzv. dijeta za kraj.
Obično većina „dijet kuru“ počne sa rotacijama, i onda se sukcesivno preĂ°e na rigorozniju low-carb i/ili keto-dijetu.

Išlo je dobro, a onda zastoj?! Šta se dešava?

Ok, upotrebili smo sav moguć arsenal na polju dijeta i treninga…pazili smo šta jedemo, brižljivo smo odabrali namirnice, lišili se skrivenih izvora „šećera“, da ne bi ispali iz ketoze…dakle, na „vrhuncu priče“ – ketogena dijeta, smo uspešno održavali stanje ketoze, nismo preterivali sa unosom proteina( rizik glikoneogeneze), unosili smo dovoljno zdravih masti, „pažljivo smo se punili hidratima“, hm, radili redovno sadržajan kardio, sa akcentom na HIIT…išlo je dobro..i onda „plato“…

Šta se dešava sa našim metabolizmom u ovom komplikovanom procesu?

PoĂ°imo od činjenice da svaka od dijeta „koje provereno rade“, zapravo predstavlja „kontrolisano gladovanje“. I sve metaboličke promene koje nam se dešavaju sa vremenom su zapravo rezultat upadanja našeg tela u „mod gladovanja“.

Ko će nam o tome bolje reći od profesionalnih bodibildera?!

Znate onaj „čuveni plato“ koji mnogi od njih pominju na svojim „yt – kanalima“.  Restrikcije u ishrani su bile tako drastične da su „štedeli i na unosu masti“, da ne govorimo o „večitoj nuli hidrata“, čak se negde pominje i svakodnevni dvočasovni kardio, ali sa vremenom daljeg napretka u „gubitku % telesne masti“ nije bilo!
Neki pominju i razne studije koje jasno ukazuju da „dugotrajno gladovanje“,  čitaj - restriktivne dijete dovode do usporavanja stope (bazalnog) metabolizma, što u značajnoj meri doprinosi stagnaciji u procesu redukcije masnih naslaga.

Što smo duže na dijeti to naše telo postaje sve manje sposobno da kroz restrikcije u ishrani i redovan, nekada i ekstreman trening, gubi telesnu mast.

Što smo lakši manje kalorija trošimo?!

Svakako da teži ljudi troše više energije za svakodnevne aktivnosti od onih „mršavijih“. Zar je svejedno hodati  5 km, sa težinom od 100 kg, ili sa težinom od 80 kg?
Hm, probajte da hodate sa džakom od 20 kg na svojim plećima? Biće vam jasno o čemu se radi?! Ako se rešite džaka od 20 kg koji vas „opterećuje“ svakako da ćete se lakše kretati, dakle, „trošiti manje kalorija“ za predviĂ°ene aktivnosti.

Da li „mod gladovanja“ utiče i naš nervni sistem, pre svega mozak?

Da, i naš mozak se adaptira na „mod gladovanja“, koji najkraće rečeno prestavlja „štednju energije“, tj. ekonomisanje svim raspoloživim resursima u cilju preživljavanja gladovanja. Da, naše telo se bori da preživi sa manjim unosom kalorija i da doĂ°e u stanje „ravnoteže“ usporavajući sve svoje aktivnosti ne bi li „uštedelo na potrošnji energije u stanju gladovanja“. Mozak kao glavni procesor našeg tela „podsvesno diriguje“ merama štednje...
Simptomi su svima poznati – bezvoljnost, jedva odradimo trening , sve nam teško pada, umara nas, „mrzi nas i da pričamo“…

A šta je sa mišićnom masom?

Ekstremima po pitanju „dijetisanja“ ugrožavamo i jedno od metabolički najaktivnijih tkiva – mišiće! Svi znamo onu skoro anegdotalnu činjenicu koja je i „naučno“ potvrĂ°ena – „više mišića, brži metabolizam“…dakle, „manje mišića, sporiji metabolizam“…

Ali kada podvučemo crtu, sve ove promene se dešavaju pod uticajem naših hormona!

Taksativno…

-   Dolazi do pada slobodnog testosterona, a svi znamo dragocenost istog na polju „mišićnog anabolizma“…

-   Raste kortizol, najveći neprijatelj mišićne mase zadužen „za razgradnju mišića i gomilanje telesne masti“

-   Tu je i problem vezan za aktivnost hormona štitne žlezde - naime, naša štitna žlezda proizvodi T4 (tiroksin, „neaktivni” oblik hormona štitne žlezde)...konverzija T4 (relativno neaktivan hormon štitnjače) u T3 (aktivni oblik hormona štitnjače) je drastično umanjena kada se ne unosi dovoljno ugljenih hidrata. Hormoni štitne zlezde su glavni regulatori brzine našeg metabolizma...dakle, manje T3 = „usporavanje metabolizma“, neki pominju i drugačiji tip uticaja na nivo hormona štitne žlezde( metabolizam istih), ali posledica je ista bez obzira na mehanizam - manje T3…

-   Bitan je i negativan uticaj na produkciju IGF-1, koji uz testosteron predstavlja jedan on najbitnijih faktora mišićnog rasta, oporavka, kao i „očuvanja mišićne mase“.

-   Promena odnosa leptina( hormon sitosti) i grelina( hormon gladi) u korist grelina.

Kao što i sami vidite, to su skoro sve hormonske implikacije „moda gladovanja“.

Možda zato "neki profesionalci" rizikujući zdravlje posežu za nedozvojenim sredstvima ne bi li sebi olakšali „mod gladovanja“ i posledice istog ?!

Zaključak za kraj…

Poenta naše priče nije odvaraćanje od potrebnosti dijete i plasiranje parole - „srećni i debeli“, već samo ukazivanje na moguće posledice restriktivne dijete, koja traje predugo( duže od  12 nedelja), a još ako je udružena sa krajnostima po pitanju treninga, eto još većeg problema…

NE MOŽETE VEČITO BITI NA DIJETI…

Ako pitate za mišiljenje, ako ste početnik - prvo ustalite redovne treninge, pročistite ishranu od „junk“ namirnica, pa posle 2-3 meseca odlučite kojim ćete putem krenuti. Dajte vremena svom telu da se prilagodi na trenažne napore i „clean ishranu“.

Za vas koji imate iskustva u redovnom treningu, a ishrana vam je „dovoljno clean“, savet vam je – bez krajnosti, rotacije će vam sasvim dobro odraditi posao…a ketogenu dijetu ostavite za one koji imaju dovoljno znanja, iskustva, a i pravog razloga da komplikuju sebi život…
« Poslednja izmena: Mart 15, 2016, 11:32:07 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #915 poslato: Mart 15, 2016, 11:22:08 pre podne »

Ne ocekujem ja takmicarsku formu za mesec dana, taman posla, znam kako sve to tesko ide. Ja samo hocu da sto vise smanjim bf pa onda od leta da krenem sa nekom konstantnom ishranom u laganom suficitu i laganim dodavanjem mase. Sada sam probao period masa/definicija i ne svidja mi se. Nigde ne zurim hocu da isprobam sve kako bih video sta meni najvise odgovara. Sto se tice treninga, ja mislim da su mi dovoljno jaki i teski posto se bas trudim oko toga i uvek gledam da dam svoj maksimum.
nisam mislio na tebe ali pune su teretane takvih...pogotovu zena kohe dodju u krajem aprila da se sprme za jun a imaju 20 kila viska ...doduse one misle samo 5-6...a kad joj kazes da joj treba bar mesec dva sa nauci samo mehaniku i koordinaciju pokreta i da ne moze skinuti salo samo sa stomaka i butina odjebete i ode da trci na traci u infarkt zoni...Marko Dimitrijevic je ovde pisao da je za rekreativce najbolje 50-35-15 p-uh-m i to sprovoditi duzi period uz blagi deficit iz hrane ibdeficit kalorija iz trenibga...
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #914 poslato: Mart 15, 2016, 11:00:00 pre podne »

Ja sam keto dijetu zapoceo pre dve nedelje, ciljani unos je bio oko 2-2.2gr proteina i oko 1gr masti dnevno...
Cilj je bio da se sredim za kraj juna za more...
Za dve nedelje sam izgubio 4,5kg , sto je po meni previse...svaki misic se ocrtava lepo ali tim temodo juna ne zelim i ne mogu da idem...
Odustao sam danas od keto dijete...
Vracam se na normalnu ishranu a dijetu cu primeniti zadnjih mesec, mesec ipo dana...

Iskreno sto se same dijete tice osecao sam se skroz ok...nikakvih smetnji, ok snaga se gubi ali to ide sa tim...

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #913 poslato: Mart 15, 2016, 10:35:17 pre podne »

Ne ocekujem ja takmicarsku formu za mesec dana, taman posla, znam kako sve to tesko ide. Ja samo hocu da sto vise smanjim bf pa onda od leta da krenem sa nekom konstantnom ishranom u laganom suficitu i laganim dodavanjem mase. Sada sam probao period masa/definicija i ne svidja mi se. Nigde ne zurim hocu da isprobam sve kako bih video sta meni najvise odgovara. Sto se tice treninga, ja mislim da su mi dovoljno jaki i teski posto se bas trudim oko toga i uvek gledam da dam svoj maksimum.
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #912 poslato: Mart 15, 2016, 10:16:44 pre podne »

Pa na to sam i mislio Terror, niko nema konstantnost. Treba dosta vremena i može se sve bez nekih ekstrema.
Sačuvana
Terror
Napredni član
Van mreže Van mreže

terroristes

« Odgovor #911 poslato: Mart 15, 2016, 09:58:47 pre podne »

O
Ja potpisujem da kada bi se neko držao nekom umerenijeg plana ishrane i trenirao muški na duži period, bez ikakvih ekstrema, nula, ketoze i svega da bi imali super rezultate. Samo je svima problem konstantnost.
A koliko si dugo na rotacijama? Mesec dana?

Moj savet( siguran sam da ima i drugačijih mišljenja) je da izbaciš nule i umesto njih ideš na 50 gr hidrata...nemoj taj "lagani reverse"...

Ja potpisujem da kada bi se neko držao nekom umerenijeg plana ishrane i trenirao muški na duži period, bez ikakvih ekstrema, nula, ketoze i svega da bi imali super rezultate. Samo je svima problem konstantnost.
Ima toga ali mislim da je vreme presudno.Svi bi za 2 meseca rotacija ili mesec ketoze da naprave takmicarsku formu a tovili se godinama...
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #910 poslato: Mart 15, 2016, 09:28:57 pre podne »

Oko mesec i po dana sam. Probacu jos ovu nedelju kako ide pa ako se nastavi ovako onda cu da izbacim nule pa da probam tako.
Sto se tice ovoga sto Twin i Boki pisu, iskreno, tako sam i planirao od leta da krenem. Da skinem sada jos koji kg i da budem sto manje mastan pa cu tako.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 68 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.12 sekundi sa 18 upita.