TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394580 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 29, 2024, 07:45:41 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Celodnevna ishrana  (Pročitano 49661 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #135 poslato: Decembar 23, 2015, 01:39:47 posle podne »

Ovde pričamo o ishrani sportista. Dali bi trebalo da se razlikuje ishrana  ljudi  koji rade trening sa opterećenjem i ljudi koji treniraju neki borilački sport npr kik box ili judo.

Kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana je u osnovi zdrave ishrane i rekreativaca i profi sportista...

Jedina razlika je u sagledavanju potreba, tj. ciljeva...ipak i "princip treninga" se razlikuje...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #134 poslato: Decembar 23, 2015, 01:35:54 posle podne »

200 g. belog mesa u nekom od obroka kao izvor proteina. Dali se meso meri pre obrade  ili 200 kad je kuvano i I dali može neko da kaže ako je merio koliko kalira belo meso prilikom kuvanja ili pečenja.

Kao sto rece Cvetko sve namirnice se mere pre termicke obrade...

He, he...lep izraz "kaliranje"...

Niko ti sa sigurnoscu ne moze reci koliko neka namirnica gubi ili dobija na "tezini" po obradi( kuvanje, pecenje)...ako nema preterivanja sa termickom obradom trebalo da su sto manji gubici...

Mada na sajtu http://nutritiondata.self.com/ imas info za nutritivnu vrednost nekih namirnica posle kuvanja, pecenja, przenja i sl.

Npr. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/10047/2
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #133 poslato: Decembar 23, 2015, 01:26:01 posle podne »

Ovde pričamo o ishrani sportista. Dali bi trebalo da se razlikuje ishrana  ljudi  koji rade trening sa opterećenjem i ljudi koji treniraju neki borilački sport npr kik box ili judo.
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #132 poslato: Decembar 23, 2015, 12:59:41 posle podne »

Sve se meri pre termicke obrade.

200g svezeg mesa ima ~40g proteina, a kada se ispece bice manje grama, ali ce i dalje biti 40g proteina.
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #131 poslato: Decembar 23, 2015, 12:55:27 posle podne »

200 g. belog mesa u nekom od obroka kao izvor proteina. Dali se meso meri pre obrade  ili 200 kad je kuvano i I dali može neko da kaže ako je merio koliko kalira belo meso prilikom kuvanja ili pečenja.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #130 poslato: Decembar 08, 2015, 12:39:05 posle podne »

Ako mi je dnevno potrebno 300g. ugljenih hidrata. Kako da rasporedim njihov unos u toku dana.

Eh, da smo malo vise citali tekstoteku...  ;)

Kao i uvek, moj predlog za 3 najbitnija tajminga unosa hidrata su prvi jutarnji obrok, obrok pre treninga i obrok posle treninga, eventualno ako postoji neki obrok izmedju...naravno, obrok pre pocinka( poslednji obrok) bez unosa hidrata "carb free"...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

Nadam se da smo jasno razgranicili sta su prosti, sta slozeni hidrata, a sta su vlakna i koja je njihova upotrebna vrednost?!
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #129 poslato: Decembar 08, 2015, 12:27:31 posle podne »

Treniram uglavnom uveče oko 20 h.
Sačuvana
Gym Hater
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 641


« Odgovor #128 poslato: Decembar 08, 2015, 12:19:57 posle podne »

U kako su ti aktivnosti rasporedjene u toku dana.
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #127 poslato: Decembar 08, 2015, 10:03:35 pre podne »

Ako mi je dnevno potrebno 300g. ugljenih hidrata. Kako da rasporedim njihov unos u toku dana.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #126 poslato: Novembar 12, 2015, 11:18:05 pre podne »

Najkrace moguce - ako zelis najbolje za przenje uvek se odluci za zasicenu mast...da se okanemo prica o tacki dimljenja i sl., vec da pojednostavimo pricu...zasicene masti na visokim tempreaturama ne prelaze u trans-formu, kao sto je to slucaj sa nezasicenim mastima, tj. uljima...naravno neka ulja imaju manju verovatnocu za nastanak trans masti, poput extra virgin maslinovog ulja...ali moj glas ide kokosovom ulju, maslacu, svinjskoj masti...

A zasto svinjska mast...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/nepravedna-osuda-svinjske-masti.html

A sto ne probas sa grilom? Pecenje?
« Poslednja izmena: Novembar 12, 2015, 11:22:23 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #125 poslato: Novembar 12, 2015, 11:11:37 pre podne »

Kap maslinovog te nece ubiti, jos ako imas ekstra tiganj mozes i bez icega.
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #124 poslato: Novembar 12, 2015, 10:14:17 pre podne »

Kuvano belo mi se smučilo. Znam da nije dobra alternativa ali kada bi morao da biram na čemu ću da pržm belo meso šta bi bila vaša preporuka : svinjska mast, maslinovo hladno ceĂ°eno ili maslac. Nedavno sam pročirao na vašem sajtu članak o maslacu i probao sam nije loše. Hvala
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #123 poslato: Novembar 10, 2015, 11:54:08 pre podne »

Što se tiče kandiranih plodova aronije,brusnice dali i oni mogu posle treninga zameniti suvo grožĂ°e, i koliko grama dnevno mogu da pojedem aroniju ili brusnicu.Hvala.

Ajmo prvo da definisemo glagol "kandiranje" - zašećeriti, posuti šećerom, prevući šećerom; ušećeriti (fr.)

E sad ajmo malo detaljnije o nekim pojmovima...

Dakle, kandirano voće su zapravo čitavi ili izrezani plodovi koji se impregniraju šećernim sirupom (potapanjem i ukuvavanjem). Zbog visokog udela suve materije kandirano voće je stabilan proizvod tako da je ovaj postupak pogodan i za čuvanje voća tokom zime, budući da u adekvatnim uslovima ovako obraĂ°eno voće može stajati i do pola godine.

Postoji i nesto sto se zove kristaliziranje (lediranje) gde se "stvara šećerni omotač" koji se koristi u finaliziranju kandiranog voća.

Dakle, jedno je suvo voce( dehidrirano voce) i a nesto drugo kandiranje...

Detaljnije... http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija/tehnologija-proizvodnje-kandiranog-voca

A sto ne bi uzeo dekstrozu...ili bananu? Bar znas na cemu si...ili pak bolje se opredeli za suvo voce...ipak vecina tih namirnica je bogatija fruktozom koja nije tako efikasna u pwm...mada u suvom vocu( pogotovu suve kasije i sljive) ima dosta vlakana i korisnih minerala poput kalijuma...tako je sve to dobar narodni lek za probleme sa probavom  ;)

Mada jedna saka istog nece biti neko fatalno sagresenje...  ;)

" Bolje je lično "napraviti" kandirano voće, biće bolje od kupljenog, a znaćete da "nema štetnih sastojaka". U sirup od 1 kg šećera i 1 l vode, doda se 1 kg voća isečenog na kolutove 2 cm debljine, ili na kockice. Ako idu celi komadi, najpre ih treba izbosti viljuškom.
Gotov sirup sipa se u široku staklenu posudu, doda se voće, koje sirup mora da prekrije, i tako ostavi 12 dana. Potom se izvadi na pergament papir i ostavi da se suši. Posle može da se drži u tegli šest meseci, kao pravi dragulj. Tako se dobija mnoštvo prozirnog voća nalik malim draguljima.
";)
Sačuvana
bbahtijarevic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 126

« Odgovor #122 poslato: Novembar 10, 2015, 07:19:31 pre podne »

Što se tiče kandiranih plodova aronije,brusnice dali i oni mogu posle treninga zameniti suvo grožĂ°e, i koliko grama dnevno mogu da pojedem aroniju ili brusnicu.Hvala.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #121 poslato: Oktobar 01, 2015, 10:28:11 pre podne »

Hteo bi da čujem vaše mišljenje poštovani Slaviša o jednom mom receptu za ugljene hidrate i da čujem još neki recept od forumaša. Ovako: 200 g. ovsenih pahulja samleti i dodati 2 jelovne kašike integralnog brašna,malu kašičicu sode bikarbone,jelovnu kašiku kakao,2kašike džema od recimo šljiva i sa kiselom vodom promemešati to sve dok se nedobije polu gusta smesa. Ostaviti da ostoji 30 minuta i peći u rerni na 200-250 stepeni pola sata. Kolač možete preliti sa 50 g čokolade za kuvanje i mislim da je super kao poslastica.

Kao poslastica je ok...ukusno "zvuci"...lep recept...

Ali kao sto stalno ponavljam bilo da se radi o suplementima poput kofeina, npr. ili "dijet poslasticama"..."razlika izmedju leka i otrova je doza"...tj. uneta kolicina, neki ljudi se jednostavno "opuste" i povode za tom univerzalnom etikecijom "integralno, dijetalno, zdravo" i od nekoliko "kolacica" to preraste u "prezderavanje"...i naravno, "opravdanje" je - ah, to je zdravo, dijetalno, integralno...  ;D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 18 upita.