TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 396191 Teme od strane 25011 Članovi Poslednji član: Milenatcblg

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 15, 2024, 09:34:14 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Pomoc oko treninga i ishrane (pocetnik)  (Pročitano 14285 puta)
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #27 poslato: Februar 26, 2015, 01:37:39 posle podne »

Ljudi zanima me kako racunate vrednosti. Recimo ja procitao na netu da kuvani integralni pirinac ima oko 24g UH na 100g kuvanog pirinca a ja kesi pirinca pise da ima 75g UH na 100g, naravno sirovog. Pa me zanima kako racunate vrednosti kad spremate jelo? Da li racunate vrednosti sa ambalaze ili po netu?
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #26 poslato: Februar 14, 2015, 09:58:09 pre podne »

ako si na masi,  čak i sa malo voćnog jogurta dobije jako lep ukus.... možeš čak dodati i neko šumsko voće (kad ima, ja dodam jagode, višnje....)   bude kao desert, totalno zaboraviš da jedeš ellu :)
Sačuvana
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #25 poslato: Februar 13, 2015, 11:26:12 posle podne »

ella mi je skro ok kad pomesam sa jogurtom i to polako pijuckam dok slusam muziku recimo :)
« Poslednja izmena: Februar 14, 2015, 02:37:42 pre podne od strane yuga » Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11500


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #24 poslato: Februar 13, 2015, 03:17:37 posle podne »

Ella pomešana sa hladnom vodom bude nalik jogurtu, možeš probati i tako...  a može i sa mlekom ili jogurtom, ukusno je.

Možeš dodati pola merice npr Scitec whey profesiional jagoda bela čokolada na pola kutije ella sira (ne treba da dodaješ ni vodu ni bilo šta drugo)  samo dobro sjediniš.  Jako je ukusno! probaj i javi utiske :)

a ako ti je ella nepodnošljiva, nemoj na silu, jedi druge izvore proteina, mladi sir, jaja, piletinu i dr
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #23 poslato: Februar 13, 2015, 01:30:20 posle podne »

Hvala na savetima :) Inace jaja sam potapao u medicinski alkohol 70% zbog bakterija na ljusci. Ovo su sveza domaca jaja. Povremeno bih ipak malo rizikovao jer nisam neki ljubitelj kuvanih i przenih jaja dok sirova lako unesem i do 10 komada bez problema sa mlekom i bananom. Hvala na savetima i preporuci za protein!

JAKO BITNO, VEZANO ZA "ZIVA JAJA" - NAPOMENA ZA SVE FORUMASE...

Problem sa "zivim jajima" je i gliko-protein zvani avidin( prisutan u "presnom belancu"), koji sprecava biotin( vitamin H, pripada vitaminima B grupe) da "udje" u organizam. Jaja su inace bogat izvor biotina... Kuvanjem ce se avidin razdvojiti od biotina, i kao takav ce biotin biti kompletno absorbovan u nasem telu.
Inace, avidin stupa u interakciju sa biotinom iz drugih izvora, ako ziva jaja unosimo sa ostalom hranom bogatom biotinom...

Inace, uloge biotina su...

- razgradnja i sinteza nekih proteina, masti i ugljenih hidrata
- proizvodnja energije potrebne za rad tela
- razvoj i rast
- održavanje zdravlja kože
- održavanje zdravlja kose
- održavanje zdravlja nervnih celija
- održavanje zdravlja mišića
- održavanje zdravlja crvenih krvnih zrnaca

Inace, poslednjih godina sve je više izveštaja o tome da deficit biotina utiče na metabolizam i nivo glukoze u krvi( secer u krvi) i da može biti od velike koristi u lečenju dijabetesa( tip 2, insulinska rezistencija). U jednom istraživanju, u kojem se bolesnicima od dijabetesa tipa 2( insulin nezavisni) mesec dana davalo 9 mg biotina na dan, pokazalo, da se bolesnicima glukoza merena "na tašte" smanjila za čak 45%.

Sto se tice simptoma nedostatka biotina...

Obično su prvi simptomi koji se pojave opadanje kose, lagani do jaki dermatitis i promene u raspoloženju praćene apatijom( bezvoljnost). Dermatitis koji se javlja u nedostatku biotina u telu obično se manifestuje kao ljuštenje kože i crvenilo. Svrab ne mora da biti prisutan. Dermatitis je najčešće prisutan u području oko usta, nosa, očiju i ušiju. Deficit biotina obično nastaje zbog poremećaja u apsorpciji vitamina kao što su bolesti creva, jetre, želuca, alkoholizam, primena kontraceptivnih pilula, antikonvulzivnih lekova( protiv epilepsije) i preterano konzumiranje presnih belanaca. Najčešći simptomi nedostatka biotina su sledeći:

- dermatitis
- seboroični dermatitis
- upala jezika
- lagana depresija
- apatija
- pospanost
- opadanje kose
- lokalizovana parestezija( trnjenje, zmarci)
- anoreksija( gubitak apetita)
- bolovi i slabost u mišićima
- povremene mučnine
- lagana anemija
- povećan holesterol u krvi
- poremećaji u nivou glukoze u krvi( pogorsanje dijabetesa)


« Poslednja izmena: Februar 13, 2015, 02:03:51 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #22 poslato: Februar 13, 2015, 07:46:17 pre podne »

Hvala na savetima :) Inace jaja sam potapao u medicinski alkohol 70% zbog bakterija na ljusci. Ovo su sveza domaca jaja. Povremeno bih ipak malo rizikovao jer nisam neki ljubitelj kuvanih i przenih jaja dok sirova lako unesem i do 10 komada bez problema sa mlekom i bananom. Hvala na savetima i preporuci za protein!
Ljuska jajeta je porozna, tako da sadržaj jajeta može da bude kontaminiran bakterijama i pre nego ih ti očistiš medicnskim alkoholom. Izbegavaj živa svakako.
Sačuvana
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #21 poslato: Februar 13, 2015, 02:18:56 pre podne »

Hvala na savetima :) Inace jaja sam potapao u medicinski alkohol 70% zbog bakterija na ljusci. Ovo su sveza domaca jaja. Povremeno bih ipak malo rizikovao jer nisam neki ljubitelj kuvanih i przenih jaja dok sirova lako unesem i do 10 komada bez problema sa mlekom i bananom. Hvala na savetima i preporuci za protein!
Sačuvana
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 221


« Odgovor #20 poslato: Februar 11, 2015, 03:18:44 posle podne »

Potrudio sam se da sredim ishranu. Ubacio sam pored belog i crvenog mesa jos i jaja na razne nacine :) cak i sveza sirova belanca mesana sa bananom i mlekom. Posto uskoro planiram da uzmem neki whey protein pa bih zamolio za neku preporuku. Hvala puno!

Da napomenem da sam dobio savet od drugara da kupim OPTIMUM WHEY PROTEIN GOLD STANDARD ali vidim da ga u pan sportu nema. Zanima me koji da uzmem? I naravno uzeo bih neki kompleks vitamina i minerala.
moja preporuka Skitec profesional jagoda bela cokolada ili koji god ukus. Neces se pokajati sigurno :)
a ako se odlucis za neki blend,neka Power protein bude tvoj izbor :)
Sačuvana
maja Pavlovic
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #19 poslato: Februar 11, 2015, 03:01:09 pre podne »

Izbegavaj "sirova jaja", dakle, dovoljno termičke obrade(minimum 5 minuta kuvanja ili 3 minuta przenja)  će biti i mera zaštite protiv bakterijskih infekcija Salmonellom( toksikoinfekcija ), najčešće(  osim ukoliko se ne radi o pasterizovanom "tečnom belancetu")

"Patogene bakterije mogu biti i na ljusci i u unutrašnjosti jaja, pa se mora voditi računa pri rukovanju i postupcima, kako pre, tako i posle razbijanja ljuske. One se mogu veoma lako i brzo prenositi sa jaja na druge namirnice, ruke manipulatora i pribor. Da bi se u kućnim uslovima sprečila kontaminacija patogenim bakterijama sa jaja, potrebno je jaja skladištiti čista i odvojena od drugih namirnica, a nakon manipulacije sa jajima potrebno je dobro oprati ruke, kao i sav korišćen pribor. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se u ishrani koriste samo termički obraĂ°ena jaja. Pri termičkom tretmanu potrebno je obratiti pažnju na visinu primenjene temperature i vreme delovanja temperature. Postupkom kuvanja jaja, u kućnim uslovima, uništavaju se patogene bakterije. Neki ljudi konzumiraju „rovita“, nedovoljno termički obraĂ°ena jaja, što se ne preporučuje, jer postoji mogućnost da su patogene bakterije prisutne.

Danas se u industrijskoj proizvodnji hrane, sve češće, koriste konzervisana jaja. Jaja se najjčešće konzervišu pasterizacijom, sušenjem ili hlaĂ°enjem. Pod pasterizacijom jaja podrazumeva se primena temperatura do 60 ºC, a najčešće se koristi temperatura od 54 ºC u trajanju od 45 minuta. Ova temperatura je dovoljna da uništi patogene bakterije, a da pri tom ne doĂ°e do denaturacije proteina jaja. Termički se mogu obraditi jaja u ljusci, bez ljuske ili posebno belance i žumance. Pasterizovana jaja imaju široku primenu kao sirovina, kako u kućnim tako i u mnogim prehrambenim recepturama. Sušenje se primenjuje kada je potrebno smanjiti aw vrednost jaja i na taj način onemogućiti razvoj patogenih bakterija. Jaja se najčešće suše u struji toplog vazduha na 54 ºC, ili u kontaktu sa zagrejanom površinom. Na ovaj način konzervisana jaja se mogu čuvati na sobnoj temperaturi sedam dana. Osnovni cilj primene visokih temperatura u procesu konzervisanja jaja, je da se unište Salmonelle, koje najčešće izazivaju toksikoinfekcije ljudi, nakon konzumiranja kontaminiranih jaja. Ukoliko se jaja i proizvodi koji sadrže jaja ne konzumiraju odmah nakon termičke obrade, potrebno ih je skladištiti u frižideru (www.foodsafety.com).
"

Posle treninga se odluči za whey sa vodom( mleko može usporiti "željenu brzinu" whey proteina) i 1 banana...
« Poslednja izmena: Februar 11, 2015, 03:02:59 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #18 poslato: Februar 11, 2015, 12:54:03 pre podne »

bananu umutim sa belancima i mlekom i to popijem
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9518


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #17 poslato: Februar 11, 2015, 12:04:22 pre podne »

Ne zaboravi da je pored kvalitetnih izvora proteina( proteini visoke biološke vrednosti) iz hrane prevashodno, nepohodan i unos složenih ugljenih hidrata u pravilnoj razmeri...kao i zdravih masti...

Obavezno pročitaj o značaju pravilnog doziranja ugljenih hidrata "na putu za povećanje mišićne mase"... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

Banana je izvor prostih ugljenih hidrata( dominantno - desktroze=glukoze), možeš je ubaciti posle treninga sa whey( idealno)...

Po pitanju vitaminsko-mineralnih kompleksa preporuka za My Favorite Multiple® Energizer od Natrol INC... http://www.pansport.rs/Vitaminsko-mineralni-kompleksi/Za-rekreativce-i-aktivne-ljude/NI325-My-Favorite-Multiple%C2%AE-Energizer.html

Razmisli i o OBAVEZNOJ suplementaciji omega-3 esencijalnim masnim kiselinama... http://www.pansport.rs/Esencijalne-masne-kiseline/NI107-Omega-3-Fish-Oil-1000-mg.html




Sačuvana
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #16 poslato: Februar 10, 2015, 11:41:29 posle podne »

tnx !
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2230


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #15 poslato: Februar 10, 2015, 05:05:04 posle podne »

Da, gold standard je najbolji ali tebi je sve jedno koji god uzeo. Sto bi davao 1000din vise (tako nesto) jer je skuplji, kad ces imati iste rezultate koji god whey uzeo.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
yuga
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 43

« Odgovor #14 poslato: Februar 10, 2015, 03:16:29 posle podne »

Potrudio sam se da sredim ishranu. Ubacio sam pored belog i crvenog mesa jos i jaja na razne nacine :) cak i sveza sirova belanca mesana sa bananom i mlekom. Posto uskoro planiram da uzmem neki whey protein pa bih zamolio za neku preporuku. Hvala puno!

Da napomenem da sam dobio savet od drugara da kupim OPTIMUM WHEY PROTEIN GOLD STANDARD ali vidim da ga u pan sportu nema. Zanima me koji da uzmem? I naravno uzeo bih neki kompleks vitamina i minerala.
« Poslednja izmena: Februar 10, 2015, 03:22:49 posle podne od strane yuga » Sačuvana
Gym Hater
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 641


« Odgovor #13 poslato: Februar 07, 2015, 03:09:12 pre podne »

Imace tu dovoljno, on sa 75 kg opet dobije 300gr to izadje 4gr/kg mada ti detalji ne sluze nicemu kad se svi razlikujemo pa neka doda i oduzme ako treba to mu je samo ako ce da krene. To ti je bilo, Jeli koliko ima pirinac na 100 gr? 87 a za sta ce to tebi? :D Burazer je omasio.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.113 sekundi sa 18 upita.