TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 10:22:48 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Naprsnuce ligamenta.  (Pročitano 11864 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Mart 12, 2015, 02:04:08 posle podne »

povreda (pucanje) prednjeg ukrštenog ligamenta ima za posledicu nestabilnost kolena - posebno pri pokretima promene pravca (levo/desno, rotacije, neravlne podloge...)

kada se sve smiri, skine longeta, treba pregledati koleno i napraviti procenu daljeg lečenja i sportske aktivnosti...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Mart 12, 2015, 02:01:21 posle podne »

ovo je prikaz pokreta kako najčešće dolazi do kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta
- pokret rotacije na stajnoj nozi
- zvuk pucanja
- otok kolena (izliv krvi)
- nestabilnost kolena

>to su znaci koji govore u prilog povrede prednjeg ukrštenog ligamenta
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Mart 12, 2015, 01:55:59 posle podne »

ovo je prikaz kako se izvodi Lahmanov test, da li ti je radjeno takvo testiranje?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Mart 12, 2015, 01:52:21 posle podne »

noga treba da je bandažirana elastičnim zavojem, možeš i sedeti ali noga treba da je podignuta....

jesi siguran da je 800ml bilo u kolenu (ili možda 80ml?)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Mart 12, 2015, 12:39:31 posle podne »

najverovatnije se radi o kidanju (rupturi LCA) prednjeg ukrštenog ligamenta kolena (!)
da li je kompletna ili parcijalna ruptura (kidanje) - odreduje se Lachmanovim testom za pregled kolena...
Sačuvana
Ulquiorrax
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 10, 2015, 06:24:25 posle podne »

Danas sam bio kod ortopeda na kontroli , skinuli su mi longetu da vide o cemu se radi , koleno mi je bilo oteceno puno krvi , izvadili su mi to (800ml) i rekli mi da je verovatno prednji ligament naprso ali da nije skroz pukao , drugi stepen naprsnuca. Vratili su mi longetu i za 2 nedelje imam kontrolu uz to pijem neke tabletice , do povrede je doslo jer nisam bio zagrejan dovoljno  , bio sam u duelu nekom i stao nezgodno ne mogu da se setim precizno jer jo to bio delic sekunde i samo se cuo jak zvuk iz kolena bas kao kad nesto pukne. Imam 19 godina i bavim se fudbal od kad znam za sebe , redovni trenizni itd.. Nema tacke na kolenu koja je osetljiva na dodir.
Smem li sedeti za kompjuterom ili moram da lezim da mi noga bude podignuta sve vreme? (tesko mi je ceo dan u krevetu da provedem to je nemoguce)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 09, 2015, 10:50:29 posle podne »

Ako možeš preciznije da opišes pokret pri kom je nastala povreda...
(mehanizam je važan u nastanku povrede kolena)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 09, 2015, 10:45:36 posle podne »

Da li ima neki deo kolena koji je osetljiv na dodir?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Mart 09, 2015, 10:44:48 posle podne »

Za sada - lokalno led 5x nadan po 7 minuta oko kolena, posle leda elasticni zavoj umotas koleno (bandaza elastična od potkolenice do iznad kllena).
Mirovanje. Noga podignuta.

RICE protokol (rest, ice, compression, elevation)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Mart 09, 2015, 10:42:16 posle podne »

Danas na utakmici sam usao ne zagrejan i stao nezgodno i cuo sam kao i ostali kao prelom neki i zabolelo me je u predelu kolena, znao sam da su lligametni, mogu da savijem nogu i sve ali kad stanem na nogu bezi mi noga na desno(leva noga) , bio sam u SOmboru rekli su mi da je naprsnuce drugog stepena (kod casice pa levo malo ispod,  leva noga) Ne boli me uopste tj samo trne noga konstantno , samo kad se krecem onda me zaboli koji put.
Moram ici na neku magnetnu rezonancu da utvrde koji ligament je tacno naprso.
Moje pitanje bi glasilo jel cu ja moci da nastavim sa fudbalom ili da batalim to jer necu ponovo da mi se desi ovo. Iskreno mi recite.  :-\ :-\
Pozdrav,  da li ima otoka kolena?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Mart 09, 2015, 10:40:30 posle podne »

U fudbalu se uvek moze desiti povreda kao i u ostalim kontaktnim sportovima, mada moze i u nekim sportovima u kojima nema kontakta vec sam sebi proizvedes povredu nezgodnim pokretom i slicno.

Poenta je da li i koliko volis sport kojim se bavis a onda ides u smeru da minimalizujes sanse za povredu. Znaci ojacati sve neophodne grupacije misica. Konkretno za fudbal su najbitnije noge kao sto i sam pretpostavljas. Moguce je da em se nisi zagrejao em ne radis mimo fudbala vezbe za jacanje misica, em se ne istezes posle fudbala.. Sve to zajedno rezultuje povredom.

Kad saznas sta ti se tacno desilo, to ces da zalecis a onda ti sledi trenazni proces koji ce te za ubuduce bolje pripremiti za fudbal. Nebitno da li je profi ili rekreativno, greska je iz fotelje krenuti na utakmice bez prethodne pripreme.
Pozdrav  :)
Kako koleno?
Sačuvana
NATURE
Napredni član
Van mreže Van mreže

Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #2 poslato: Mart 08, 2015, 05:34:28 posle podne »

U fudbalu se uvek moze desiti povreda kao i u ostalim kontaktnim sportovima, mada moze i u nekim sportovima u kojima nema kontakta vec sam sebi proizvedes povredu nezgodnim pokretom i slicno.

Poenta je da li i koliko volis sport kojim se bavis a onda ides u smeru da minimalizujes sanse za povredu. Znaci ojacati sve neophodne grupacije misica. Konkretno za fudbal su najbitnije noge kao sto i sam pretpostavljas. Moguce je da em se nisi zagrejao em ne radis mimo fudbala vezbe za jacanje misica, em se ne istezes posle fudbala.. Sve to zajedno rezultuje povredom.

Kad saznas sta ti se tacno desilo, to ces da zalecis a onda ti sledi trenazni proces koji ce te za ubuduce bolje pripremiti za fudbal. Nebitno da li je profi ili rekreativno, greska je iz fotelje krenuti na utakmice bez prethodne pripreme.
Sačuvana
Ulquiorrax
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Mart 07, 2015, 11:52:23 posle podne »

Danas na utakmici sam usao ne zagrejan i stao nezgodno i cuo sam kao i ostali kao prelom neki i zabolelo me je u predelu kolena, znao sam da su lligametni, mogu da savijem nogu i sve ali kad stanem na nogu bezi mi noga na desno(leva noga) , bio sam u SOmboru rekli su mi da je naprsnuce drugog stepena (kod casice pa levo malo ispod,  leva noga) Ne boli me uopste tj samo trne noga konstantno , samo kad se krecem onda me zaboli koji put.
Moram ici na neku magnetnu rezonancu da utvrde koji ligament je tacno naprso.
Moje pitanje bi glasilo jel cu ja moci da nastavim sa fudbalom ili da batalim to jer necu ponovo da mi se desi ovo. Iskreno mi recite.  :-\ :-\
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.122 sekundi sa 19 upita.