TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398485 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 26, 2024, 10:39:08 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Treniranje tokom prehlade  (Pročitano 24054 puta)
liquid speed
Napredni član
Van mreže Van mreže

To weird to live,To rare to die

« Odgovor #21 poslato: Decembar 15, 2006, 08:59:11 posle podne »

smiley mi je znacio mozda nesto vise u smislu da sam zatecena dobrim i korisnim tekstom...
mala ispravka je ta da nisam mislila da izlazim da trcim kada me trese temp. od 43,vec da mi prija trcanje kada osetim blage,pocetne simptome i da imam utisak da mi to pomogne da brze prebolim

a priznajem da mi je dopuna otvorila oci

u svakom slucaju drago mi je sto imamo jaku strucnu podrsku na forumu

u tvom pisanju nema sta da me uvredi,jedino da me nauci necemu novom i radujem se novim porukama

a komplimente ne znam ko ne voli,tako da... 
samo tako nastavi   ;D    ;)

pozdrav
Sačuvana
Balls-to-the-wall trainig.You sweat.You push.It hurts.In here,there's no room for crybabies,no place for talking trash.Just raw lifting.This is real deal.This is Animal.Can you handle it?
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Decembar 15, 2006, 08:22:27 posle podne »

Hvala na dopuni :)

A sad dopuna dopune ;)
Šanse da coxackie virus izazove miokardititis su zaista skoro kako si i napisao.. dakle veoma veoma male.. još ako dodamo činjenicu da coxackie uzrokuje samo manji deo "običnih" prehlada onda se zaista ne treba plašiti toliko toga.. Mada zaista bolje sprečiti nego lečiti (jer je u principu samo zalečivo)...

Momci koji padaju na terenu pre padaju od efedrina nego od vorusa ali to je već druga priča ;)
Sačuvana
Dr Mihailo Gavrilovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Decembar 15, 2006, 07:43:14 posle podne »

@Liquid:

Smiley koji si stavila znaci "embarassed" odnosno "posramljen", barem ga ja koristim u tom kontekstu.
Razumeo sam da si u svom postu pre mog teksta navela kako volis da se bavis fizickom aktivnoscu i kada si bolesna ne razmisljajuci puno o tome da li je to dobro ili ne po tvoje zdravlje. Kako sam ja u tekstu zatim objasnio zasto to ne mora uvek da bude pametno i zdravstveno korisno ucinilo mi se da "embarassed" smiley koji si stavila posle toga  znaci da si "priznala" da u onome sto si napisala mozda nisi bila u pravu pa si zbog toga i stavila "embarassed". Inace volim kada neko prizna da nije u pravu i to volim da nagradim komplimentom jer smatram da je to danas jako retko i da je takva vrsta komunikacije nesto sto fali ovom nasem mentalitetu. Barem mi se ucinilo da se o tome radi.
   Mozda sam ja razmisljao malo ispred tebe a mozda i smiley-i umeju da budu dvosmisleni. Kompliment si u svakom slucaju dobila, a verovatno ti i pristaje s obzirom da su tvoje poruke na forumu koliko mogu da otpratim uglavnom  pametne i neuvredljive, za razliku od poruka nekih drugih clanova, koje cesto odisu prepotencijom i spremnoscu na "fight" ali ih ja lako podvedem pod nesto sto je rezultat nezeljenih efekata anabolickih steroida pa ne reagujem.
   Ako te je mozda nesto uvredilo u mom pisanju, sorry, a i ako smatras da moj kompliment nije bio na mestu, vise ih nece biti.

Pozdrav!
Sačuvana
P A J S E R
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Decembar 15, 2006, 07:06:41 posle podne »

Ni ja,ali je dobar tekst...ja se teretane klonim kad god sam malo bolestan i prehladjen.ali ne mogu da izbegnem fudbal ili basket cak i kada  sam na antibioticima,sto je retko.Izdrzim dan,dva a onda jednostavno moram na nekakav sport...ali teretanu nikako...
Sačuvana
liquid speed
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Decembar 15, 2006, 05:11:38 posle podne »

ne razumem  ???
Sačuvana
Balls-to-the-wall trainig.You sweat.You push.It hurts.In here,there's no room for crybabies,no place for talking trash.Just raw lifting.This is real deal.This is Animal.Can you handle it?
Dr Mihailo Gavrilovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Decembar 15, 2006, 03:09:26 posle podne »

:-[

You shouldn't be.  ;)

Bas si skromna.
« Poslednja izmena: Decembar 15, 2006, 03:14:46 posle podne od strane mikele » Sačuvana
liquid speed
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Decembar 15, 2006, 02:10:46 posle podne »

:-[
Sačuvana
Dr Mihailo Gavrilovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Decembar 15, 2006, 01:50:59 posle podne »

Mozda bi bilo od koristi da dodam jos nesto sto bi moglo da ima dodatni znacaj u celoj ovoj prici, i mozda kao dodatak odlicnom tekstu doktorke Svarc.

Nije u pitanju neka potvrdjena naucna cinjenica niti nesto izvuceno iz sadrzaja nekog udzbenika vec zakljuchci jedne diskusije koju smo imali davno na fakultetu pokrenutu na slicnu temu: fizicka aktivnost tokom prehlade odnosno gripa.

Jedan razlog "protiv fizicke aktivnosti", uz ono sto je navela doktorka u tekstu, je i cinjenica da se tokom prehlade, uprosceno govoreci, organizam stavlja u jedno alarmno stanje metabolizma podignutog na visi nivo, povisenih katabolickih procesa, povisene telesne temperature, uglavnom kao nespecifican imuni odgovor kojim se pokusavaju donekle stvoriti nepovoljni uslovi za dalji napredak infekcije odnosno razmnozavanje virusa, odnosno mikroorganizama.
   Sve to trosi znacajno vise energije nego u u nekom normalnom, "zdravom stanju" sto dodatno opterecuje kardiovaskularni sistem inace zaduzen da obezbedjuje tkiva i organe kiseonikom i uopste hranljivim materijama. Kada pricamo o coveku/zeni ocuvanog zdravlja, solidnog imuniteta, neizmucenog hronicnim bolestima ili staroscu i o fizickoj aktivnosti koja ne ide do nekih ekstremnih granica sve to moze da prodje bez vecih problema medjutim, tu sada nastupa nastavak price. 
   Za znacajan broj virusa inace doveden u vezu sa gripoznim stanjima i prehladama se smatra da poseduju odredjeni kardiotropan potencijal, prevedeno "napadaju" srcani misic, u manjoj ili vecoj meri. Na stranu stavljam cuveni Coxackie virus o kome znaju i ptice na grani, i koji je trenutno "IN" jer kad god dodje neko u skorije vreme kod lekara sa nedefinsanim tegobama i dosta informacija pohvatanih iz dnevne stampe, a uz to i zeljom da zadivi komsiluk i okolinu informacijom da ima neku egzoticnu bolest, odmah pocinje da lekara gadja dijagnozama kao sto su Coxackie miokarditis, da trazi bihemijske analize tipa Creatin kinaza izoenzima ili trazi hitan uput za Magnetnu Rezonancu (koja, jelte, "odmah pokaze sta ima unutra i od cega si bolestan, znam jer je isla i moja komsinica i sve joj je pokazalo.").  ;D
   No dobro, da se vratimo non-Coxackie miokarditisima. Pretpostavlja se dakle, da kod nekh osoba postoji mogucnost da virus razvije neku blagu, uglavnom asimptomatsku formu miokarditisa koja moze u ekstremnim situacijama da bude i zivotno ugrozavajuca.Da pojasnim jos malo:
   Uzmite u obzir citavu pricu navedenu gore: visoku temperaturu, povecanu prokrvljenost tkiva zbog povisenog metabolizma i temperature i time povecan "krvni kapacitet" citave mreze krvnih sudova, srce koje mora da poveca zbog toga broj otkucaja u minutu i da snaznije pumpa, dakle srce koje je na visokim obrtajima i ide sve vise ka "crvenom polju na obrometru". A uz to je i bolesno.
   Ako na sve to dodate i jednu intenzivnu seansu u teretani, tipa 120-130 kg iz bench-a pri pulsu od 120-130 ili vise,sa pauzama od 30 sekundi do minut, kardio od 30 minuta ili cak manje (pricam o treningu koji nije nimalo ekstreman vec
svakodnevica za ozbiljnijeg vezbaca), mozete raditi sebi o glavi, konkretno srce moze da vam otkaze u trenutku,padnete u kao sveca i da niko nikada ne sazna sta vam se zapravo desilo.
   Da ne ispadne da plasim i dramatizujem suvise, slazem se da je relativno mala verovatnoca da se ovako nesto desi, ali mogucnost postoji a cak i ako je ona 1:100000 (izmisljam cifru) za onog kome se desi njemu ce biti 100%. Mozda se neko i seca slucajeva iz stampe, ja pamtim barem 2 u poslednjih 5 godina: mlad fudbaler, zdrav, prav, bez ikakavih tegoba, mozda sa malom kijavicom ili blagom temperaturom, tokom treninga ili utakmice je na zaprepascenje svojih drugova pao kao pokosen na terenu i izgubio zivot. Klubski lekar nije otkrio nista prethodno (uglavnom malo toga, prakticno nista se ne moze naslutiti o blagom miokarditisu sem simptoma koji su prakticno nepostojeci:blage mucnine, lupanje srca i tome slicno sto moze da se javi tokom prehlade). Sumjam i da se EKG, koji inace ne mora da pokaze nesto posebno, radi rutinski igracima koji nisu imali tegoba pre svake utakmice. Mnogi ovakvi slucajevi i dalje ostaju nedokazani jer je za potvrdu virusnog miokarditisa uglavnom nedovoljna   obdukcija i izgled organa, a histoloske pertrage na viruse se ne rade rutinski jer su jako skupe i rezervisane za slucajeve koji imaju sudko-medicinski znacaj.
   Nadam se da nisam puno preplasio ovim tekstom, iako smatram da je pametnije upoznati ljude sa krajnjim posledicama i time u njima probuditi svest da ne dozvole da do toga dodje. Slazem se da je katastrofa za ozbiljnog vezbaca potpuno iskljuciti trening na 10-ak dana ali bi bilo pametno makar tokom stanja koje sam naveo raditi vezbe u daleko manjem obimu i intenzitetu.
  U svakom slucaju, mislite o tome.
Sačuvana
liquid speed
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Decembar 14, 2006, 04:59:16 posle podne »

razumemo se svi
trcim kada mi prija,kada mi prija ne trcim,bez obzira da li se osecam zdravo ili me hvata neka prehlada...  ;)  :)
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Decembar 14, 2006, 04:54:08 posle podne »

sve je to ok što su rekli Vuksa i fanatik.. Ipak trčanje dovodi do stvaranja endorfina hormona sreće i zdravlja tako da zaista nije loše malo se istrčati..
Ali kao što sam napisala u tekstu ovo važi samo za blage prehlade.. kad si onako malo slomljen ;)
Sa tegovima je to drugačije.. treba veća koncentracija i snaga a to odvlači imunitet od borbe protiv virusa
Sačuvana
vuksa
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Dip. trener

« Odgovor #11 poslato: Decembar 14, 2006, 02:33:59 posle podne »

to a i ja meni su rekli ovo...bolje da ne odes na trening nego da odes ne pripremljen....i jeste tako tad se najcesce desavaju povrede
Sačuvana
al se nekad dobro jelo :)
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Na mreži Na mreži

Never give up!

« Odgovor #10 poslato: Decembar 14, 2006, 01:43:47 posle podne »

Kada je nas oganizam prehladjen, kada smo bolesni ili osecamo ranu fazu malaksalosti...mnogo je bolje da taj dan pauziramo.Pa cak i vise dana ako treba.Organizam tada nije spreman za fizicke napore vec mu treba odmor.Vecina vezbaca se boji da slucajno ne oslabi ili izgubi na masi.Verujte mi to se nece dogoditi.Bas naprotiv jedite,odmarajte i sve ce biti ok.
Inace moj trener Biserka Sipka mi je jednom prilikom rekla:
-Kada si jako umoran,ili osecas malaksalost...napravi pauzu taj dan, jer je to mnogo bolje nego da mucis organizam.
Sačuvana
Mare_01
sieg heil! :)
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

PANTA REI

« Odgovor #9 poslato: Decembar 14, 2006, 11:35:59 pre podne »

potpuno si u pravu, i ja kazem isto.
naravno ako vas bas uhvati - onda mirovanje, cist vazduh, adekvatna ishrana i ostalo.
Sačuvana
(\__/)
(='.'=)  Ovo je zeka. Kopirajte i zalepite zeku u vas
(")_(")  potpis kako bi mu pomogli da zavlada svijetom.
liquid speed
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Decembar 14, 2006, 10:54:37 pre podne »

meni u blagoj prehladi jako prija da istrcim malo.
kasnije sam kao nova
od trcanja mi skoci temperatura,ubrza se krvotok sto sve na svoj nacin doprinese tome da brze odnesem pobedu nad malim mikroskopskim agresorima  8)
to je kada su u pitanju blagi pocetni simptomi
kada krene prvi osecaj malaksalosti,prekasno je za bilo sta...   :-\
Sačuvana
daniela svarc
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Decembar 06, 2006, 05:21:44 posle podne »

Što se tiče alergije, zvučaće možda neobično, ali preporučujem homeoterapiju.. Ona se pokazala veoma efikasnom u lečenju takvih vrsta bolesti... Moja iskrene preporuke :)

Što se tiče vežbanja... nema tu šta više da se doda na žalost.. verujem da se rokaš vitaminima i da uzimaš bar BCAA, ako ne i whey... to bi ti bilo to..

dakle rešenje je jedinu u rešavanju ili bar smirivanju alergije
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 18 upita.