TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404160 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 09, 2025, 03:29:22 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ovsene pahuljice  (Pročitano 13909 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Jul 17, 2015, 02:49:19 posle podne »

Cena  130-150din/kg , ja obično kupujem po 2-3kg odjednom jer me mrzi da često idem do "zdrave hrane"
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Jul 17, 2015, 02:09:14 posle podne »

Imas na merenje, ja uglavnom uzimam na merenje i 15 din. je 100g. :)
Sačuvana
R1
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Jul 17, 2015, 01:33:25 posle podne »

Gde uzimate ovsene, recimo uzeo bih za mesec unapred, jel kupujete one integralne, fun fit cini mi se, 250g 70-80din ili ima na merenje jeftinije? 
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Jul 16, 2015, 12:15:12 pre podne »

"• fitinska kiselina u zrnevlju i povrću stvara komplekse (helate) sa mineralima (Ca, Fe i Zn) i smanjuje njihovu apsorpciju!"
Da li u zrnu ovsene pahulje ima ove fitinske kiseline? Mešamo ga sa mlekom, jedemo sa dodatkom mesa (Ca, Fe)... I da li se misli na smanjenu apsorpciju polisaharida ili Ca, Fe? Ako je novo formirano jedinjenje helat, onda bi trebalo i jedno i drugo? Ili grešim...

Naravo, čitajući pažljivo tekst "Značaj i uloga dijetetskih vlakana u ishrani" kaže "Dijetna vlakna su integralni deo biljnih ćelija, kod biljaka su ugljeni hidrati gradivne materije. Po prirodi su to polisaharidi..." a dalje "Uneta hranom dijetna vlakna ne podležu procesu varenja ni „na nivou” pljuvačne amilaze, a ni u tankom crevu pod uticajem pankreasnih enzima." E sad, kada ovde pričamo o ovsenim pahuljicama, mi znamo da su one kalorične, uzimamo polisaharid iz njih da nam zameni polisaharid iz belog hleba. A čim je kalorično, znači uspevamo da svarimo i u krajnjoj meri ćelija uvek u broju kalorija doðe do onog fruktozo-6-fosfat u dovoljnoj meri, što je i suština. Dakle, ako kažemo da ovsene imaju 400kcal, to je biološko iskoristljivo fermentiranje kod ljudi sa izvlačenjem te energije? U protivnom, u prevodu, ja trčim tolko i tolko, treba mi polisaharid is ovsenih tolko i tolko da se pokrijem, unesem kolko treba ali samo se deo resorbuje, ostatak nabubri i pravac na kolon a mi ostadosmo sa manjkom kalorija. Da li je dijetno vlakno upravo taj polisaharid, tj. onaj savet "treba uzimati složene šećere"?

Naravno, ovsene su primer, ali to recimo važi i za pasulj itd. Pasulj (mladi sirovi) 52   kcal, 7,7UH 4,1P, 0 masti na 100g. Da li je ovo bioiskoristljivost za ljude a da recimo sa veštačkom fermentacijom može i više da se izvuče kalorija, UH i proteina, ili pak dati biljojedu koji bi takoðe više kalorija izvukao?

Gde grešim?

U ovesnim imaš i vlakna i skrob( i to je polisharid)...dakle, skrob variš( biljni glikogen), a vlakna( beta glukani u mahunarkama) ne...sve su to polisaharidi...

Vauuuuuu...ali je ovde pitanja...  ;)

Da fitinske kiseline imaš u ovsu...ali umerena konzumacija rešava problem, ako bi baš da se rešiš fitinske kiseline...

Da bi smanjili sadržaj fitinske kiseline, odreðene namirnice, a pre svega žitarice, moramo da pripremamo na pravi način. Potapanje, klijanje, kuvanje (uopšte termičko obraðivanje) utiče na smanjenje fitinske kiseline. Aktivira se enzim fitaza koji neutrališe fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. U zavisnosti od vrste namirnice, trebalo bi ih potapati izmeðu 6 i 12 sati. Ovo poslednje važi posebno za mahunarke, pa nije ni čudo što su naše bake pasulj i sočivo uvek potapale. A mi smo mislili da je to samo zbog nadimanja. Pa nekada se ni hlebovi nisu ovako instant pripremali već se testo dugo kiselilo, nekada i danima.

Citiraću i Aleksandra Batričevića, diplomiranog  inženjera tehnologije, smer biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija...

“Prvo potapanje pa kuvanje.  Zbog razlike u koncentracionom gradijentu u vodi i žitaricama, tad je najbolji učinak, potapanje pre kuvanja. Ako prvo kuvaš, jedan deo fitinske gradi nerastvorne komplekse i džaba potapanje, ne može se rastvoriti sve i da hoće. Već na 40-55 stepeni celzijusa kreću reakcije u kojima se stvaraju nerastvorni kompleksi. Dakle, ne da ne treba kuvati, već i potapati u hladnoj il’ baš mlakoj vodi.”

Inače evo i moje greške pisanja u brzini vezano za sadržaj dijetnih vlakana...negde se pominje brojka od 6 gr za dijetna vlakna, negde 7, a i 9...sve u svemu...u ukupan kalorijski sadržaj iz hidrata ( oko 280 kCal iz hidrata) se sve računa( na 100 gr ovsenih)...dakle, od oko 60-70 gr hidrata, 6-9 gr otpada na vlakna, ostalo je skrob i "šećer"( prosti hidrati)...

Detaljniji info o mikro i makronutritivnom sastavu...

http://nutritiondata.self.com/facts/baby-foods/355/2

Dakle, pojam polisaharida je malo širi, obuhvata i skob i vlakna...s tim što je skrob svarljiv( za ljude), a vlakna nisu!
« Poslednja izmena: Jul 16, 2015, 12:18:14 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jul 15, 2015, 01:55:32 posle podne »

Ja ovsene uvek potopim uveče sa čim god da ih mešam i ujutru budu lepo mekane i ukusne. Ako se stavi knap tečnosti onda ujutru samo ovsene ostanu a ako se stavi malo više ne upiju baš sve. I jaja uvek kuvam uveče i oljustim ih jer kad ustanem mora odmah da se jede, nema čekanja. 
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jul 15, 2015, 01:43:49 posle podne »

Vlakna iz ovsenih nemaju nutritivnu vrednost, ali su potrebna i korisna?

Naravno...sve o znacaju vlakana...DETALJNO PROCITATI...( nista nece odvise,pa ni vlakana  ;) )

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/znaaj-i-uloga-dijetetskih-vlakana-u-ishrani.html
Sačuvana
R1
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Jul 15, 2015, 01:24:08 posle podne »

Vlakna iz ovsenih nemaju nutritivnu vrednost, ali su potrebna i korisna?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jul 15, 2015, 12:53:26 posle podne »

Danas sam probao prvi put ovsene pahuljice. Nekih 60-70g u 200ml mleka. Iznenadio sam se koliko mi prija ukus. Mnogo mi više prija dok su tvrde i ne razmekšaju se u mleku. Volim da ih omekšam žvakanjem. Takoðe iznenadio sam se koliko su jeftine u odnosu na kalorijsku vrednost. Ako sam dobro izračunao, ove koje sam kupio na meri u prodavnici zdrave hrane, na 100g ima oko 400kcal? Da li sam u pravu? U dnevnoj kombinaciji sa ostalim obrocima planiram da kombinujem sa belim pirinčem, pa da ove dve žitarice budu 700-800 kcal. Tako da mi obrok sa ovsenim pahuljama bude oko 60-70g (nekih 250kcal) za doručak. Kako vam se čini ova proporcija? Pod uslovom da sam dobro izračunao!

Drugo, pitao bih da li ih neko jede, onako, suve? Odmah u usta iz kese i žvaći...  ;D Meni uopšte nisu loše ni kao takve! Šta je problem sa takvim načinom?

Bas tako kao sto Cvetkoper napomenuo, na ovsene pahljice gledaj kao na izvore slozenih hidrata-dominantno...biljni proteini nisu najbolji izbor kao "muscle buliders"...ali ne bi trebalo zaboraviti da na 100 gr ovesnih pahuljica ima oko 16 gr dijetnih vlakana...a podsetimo da su dijetna vlakna nesvarljiva, i kao takva nemaju energetsku vrednost, vec su samo "balasni materijal" za nas digestivni trakt...dakle, od oko 60 gr ugljenih hidrata u sastavu ovsenih pahuljica deo otpada na dijetna vlakna...

Detaljnije o njima... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/znaaj-i-uloga-dijetetskih-vlakana-u-ishrani.html
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Jul 15, 2015, 11:48:13 pre podne »

Mislim da nije nikakav problem da ih jedes tako bez icega, ali problem je u tome sto ti fale proteini visoke bioloske vrednosti da bi ti taj obrok pio potpun. Ako ti je cilj bulk, onda jedi vise ovsenih slobodno, naravno ako ti se uklapa u dnevni unos.

I ja sam za sto manje komplikovanja sto se ovsenih tice u pocetku samo ih prelijem jogurtom/mlekom i odmah jedem ne mogu ja da cekam.
A u poslednje vreme ih ujtru cim ustanem potopim u vodu dodam cimet, kokos, kakao i dok skuvam jaja one lepo upiju vodu i dok oljustim jaja ja ubacim u mikrotalasnu na 1-2 min i ukus je odlican, dok raanije nisam mogao da smislim ovsene sa vodom.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Maj 26, 2015, 02:43:36 pre podne »

Slažem se Dušanom...što manje komplikovanja...ako se oko ovsenih pahuljica "diže tolika prašina" šta li će biti kada u pitanju bude neko komlikovano jelo?!  :D  ;)

Naša koleginica Monika je do detalja "apsolvirala" sve što se tiče navedene teme...evo dva njena članka za čitanje...jako korisno, dosta sam i sam naučio i nekada ove "bljutave" pahuljice učinio ukusnijim...( moja parola je bila - zvaći, gutaj i ne pitaj za ukus, bitno je da koristi), ali Monika je to znatno "stilizovala", do perfekcije ukusa...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/ovsene-pahuljice-na-vie-naina-za-va-zdrav-doruak.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/doruak.html

Ne zaboravite na naša tekstoteka obiluje korisnim člancima na temu ishrane, treninga i suplementacije...samo treba detaljno pregledati...
« Poslednja izmena: Maj 26, 2015, 02:49:23 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Maj 25, 2015, 11:51:08 posle podne »

Mene mrzi da čekam, sipam malo mleka samo da može da se jede.Ne volim ja da komplikujem sa hanom.
Sačuvana
Grejfrut
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Maj 25, 2015, 11:30:03 posle podne »

A ne cekas 10 minuta,odmah ih jedes
I koliko stavljas mleka koliko ovsenih?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2015, 11:24:41 posle podne »

Ranije sam ih mleo u mašinici za mlevenje keksa pa sam ih tako  jeo , sad samo prelijem sa malo hladnog mleka i jedem.
Sačuvana
Grejfrut
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2015, 11:21:15 posle podne »

Kako vi pripremate ovsene? I da li dodajete nesto u njih
Ja stavim oko 90gr ovsenih i 100ml mleka i sacekam 10-ak minuta i ostane mi vrlo malo mleka kao da jedem samo ovsene?? :D
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.663 sekundi sa 17 upita.