TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 03:38:23 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povratak nakon duge pauze od 5 godine  (Pročitano 11387 puta)
daredevil86
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 102


« Odgovor #25 poslato: Avgust 02, 2015, 10:56:26 posle podne »

Pa sipao sam pola kesice koja je pola kg. Tako da sam oko 250gr skuvao i ispalo mi je kao ceo lonac od 1L do vrha i to sam jedva pojeo iz dva puta za ceo dan.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #24 poslato: Avgust 02, 2015, 10:46:34 posle podne »

Ne znam, evo dva dana nisam jeo hleba, jedem sve iste obroke uz pirinac umesto hleba. Tj beli pirinac, pojedem i pola kilograma belog mesa sa pirincem i paradajzom bez hleba i imam osecaj kao da cu da se onesvestim od gladi. Nista mi ne drzi sitost, bas se lose osecam.
Sreca vikend pa nisam isao u teretanu, inace u teretanu bih se onesvestio sad u ovakvom stanju odmah posle prve serije zgibova :D

A koliko si pirinča pojeo uz obrok?

Ne zaboravi da ga meriš pre kuvanja?!  ;)
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #23 poslato: Avgust 02, 2015, 10:31:44 posle podne »

Meni isto nije dovoljno kalorija kad jedem samo pirinac pa moram uvek da ubacim ili testeninu ili vise crne cokolade i orasastog.


Pirinac je kabast pa je tesko pojesti ga dovoljno kolicinski.
Sačuvana
daredevil86
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 102


« Odgovor #22 poslato: Avgust 02, 2015, 10:12:22 posle podne »

Ne znam, evo dva dana nisam jeo hleba, jedem sve iste obroke uz pirinac umesto hleba. Tj beli pirinac, pojedem i pola kilograma belog mesa sa pirincem i paradajzom bez hleba i imam osecaj kao da cu da se onesvestim od gladi. Nista mi ne drzi sitost, bas se lose osecam.
Sreca vikend pa nisam isao u teretanu, inace u teretanu bih se onesvestio sad u ovakvom stanju odmah posle prve serije zgibova :D
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #21 poslato: Avgust 01, 2015, 02:16:18 posle podne »

a za ovaj integralni sto sam kupio izgleda da mora da se cisti, a ja nemam vreme i za to.
Wtf :D
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #20 poslato: Avgust 01, 2015, 11:37:08 pre podne »

Malo vise citanja Foruma, tj. tekstoteke i sve ce biti jasnije...evo teksta od "dvoboju" belog i integralnog pirinca...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/uvena-dilema-beli-ili-integralni-pirina.html

Ukoliko je pirinač jedina namirnica koja čini vaš obrok, integralnom pirinču biće potrebno možda nešto više vremena za varenje, pa ćete se osećati „više sitim” nakon takvog obroka. Ipak, baš kao „u slučaju GI”, osećaj sitosti zavisi od više „sastojaka” našeg obroka.

Ukoliko uz pirinač jedete i neko povrće, piletinu, biće svejedno da li je to beli ili smeĂ°i pirinač....tzv. efekat sumiranja na GI različitih namirnica koje imate na meniju...

Dakle, iz toga proizilazi da će obrok sastavljen iz belog pirinča, sa dodatkom nekih izvora vlakana, masti i/ili proteina imati približno isti uticaj na nivo šećera u krvi( GI – glikemijski indeks) kao i obrok koji čine smeĂ°i pirinač, vlakna, masti i proteini. Zbog toga se može reći da GI postaje neupotrebljiv kao faktor koji odreĂ°uje da li je beli pirinač dobar ili fatalno loš za nas.


Mani se slanih jela( ne vise od 5 gr dodatne soli dnevno, jer nasa ishrana i ovako u svom sastavu ima skrivene izvore natrijuma)...skuvaj pirinac i kraj price...manje komplikovanja...
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2015, 11:39:20 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
daredevil86
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 102


« Odgovor #19 poslato: Avgust 01, 2015, 05:38:22 pre podne »

Ma najbolje da ne jedem onda hleb uopste i da ga zamenim sa pirincem. Samo ne znam da li je ok onaj beli pirinac ili mora integralni? Ovaj beli sam oduvek jeo, a za ovaj integralni sto sam kupio izgleda da mora da se cisti, a ja nemam vreme i za to.
I do sada sam pirinac jeo samo sat vreme pre treninga, kuvan na vodi i posle toga zasladjen kasicicom secera ili vanilin secerom da ima neki ukus.
Jel imate neke predloge tj nacine spremanja pirinca za slana jela?
Sam spremam sve obroke a nisam bas neki kuvar za specijalitete, pa nisam eksperimentisao puno sa pirincem :D
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2015, 05:40:36 pre podne od strane daredevil86 » Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #18 poslato: Avgust 01, 2015, 01:58:21 pre podne »

Kolko se secam, Polikvin kaze da nema kvalitetnog hleba i da nista tako slicno ne moze parirati pirincu npr. On svim svojim klijentima zabranjuje bilo kakav hleb, sve zitarice sadrze neku AK koja signalizira mozgu da je telo gladno.

Na to nisam naisao ali znam i da je pirinac velikog gi indeksa a da je heljda manjeg pa je bolja za obroke pre treninga a pirinac Poliquin savetuje za posle treninga.

Zaboravih u kojoj temi sam kacio ono o mastima i jajima pa cu jos jedan tekst ovde da bacim...

http://www.strengthsensei.com/whole-eggs-or-egg-whites/
Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #17 poslato: Avgust 01, 2015, 01:40:21 pre podne »

Kolko se secam, Polikvin kaze da nema kvalitetnog hleba i da nista tako slicno ne moze parirati pirincu npr. On svim svojim klijentima zabranjuje bilo kakav hleb, sve zitarice sadrze neku AK koja signalizira mozgu da je telo gladno.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Stefan L.
Gost
« Odgovor #16 poslato: Avgust 01, 2015, 12:53:08 pre podne »

Jedna informacija iz struke koja je 100% proverena...

U Srbiji nema da se kupi u vecoj industrijskoj proizvodnji hleb koji je napravljen kako treba,kako je Bog rekao,kako treba da izgleda zdrav hleb...

Znaci brasno,so i voda...ili vise vrsta brasna,so i voda.Takodje nema hleb od celog zrna,jer se celo zrno odstrani zbog aflatoxina (moze se desiti da je u omotacu malo veci sadrzaj ali opet nije stetan,no da ne bi neko mogao da digne prasinu i napravi farsu kao sa mlekom) i zbog procesa mlevenja,jer je jednostavnije mlevenje sa odstranjivanjem opne koja je inace jednako kvalitetnog sadrzaja kao i unutrasnji deo zrna,da ne ulazim sad u botaniku i detaljisem.


Jedini nacin za pravi i kvalitetan hleb je privatna pekara za koju provereno znate da ga pravi kako treba ili da sami pravite.Takodje u Zemunu ima zdrava hrana u kojoj se moze naruciti hleb u kom je po zelji 40% heljda a 60 psenicno plus so i voda ili 40% raz a 60% psenica plus so i voda.


Znaci sem po narudzbini u Srbiji nema kvalitetnog hleba tako da je isti djavo sta jedete,sve su nijanse pa bar ako vec jedete hleb uzmite onda najukusniji da imate taj uzitak a kad vodite racuna pravite ili narucite da vam naprave ili ne jedite uopste ovaj industrijski.

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #15 poslato: Jul 31, 2015, 11:48:14 posle podne »

Ajmo malo o tipovima brašna...čisto bi znao da proceniš koji je idealan tip..  ;)  Tip 550 je belo brašno...sumarno, kupljeni heljdin hleb je "marketinški trik"...naseo si na "zvučno ime"...

"Pod brašnom u užem smislu podrazumevamo proizvode dobijene mlevenjem žitarica: pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, pirinča, prosa, heljde...
Najčešće upotrebljavano brašno u domaćinstvu je pšenično brašno dobijeno mlevenjem prethodno očišćene i pripremljene pšenice Triticum aestivum. Kvalitet pšeničnog brašna, a prema tome i njegova namena, zavise od tehnološkog kvaliteta pšenice koja se preraĂ°uje ali i od tehnološkog postupka mlevenja.

Zavisno od stepena mlevenja na tržištu se nalaze belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno celog zrna pšenice. Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dela zrna, a što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu perifernog dela zrna i tamnije je boje.

Belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550) dobija se u tehnološkom procesu mlevenja pšenice iz srednjih delova pšeničnog zrna (endosperma), kojeg čine najvećim delom skrob i proteini. Sadrži relativno male količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koja se nalaze u spoljnjem delu zrna.
Prema krupnoći čestica belo pšenično brašno na tržištu možemo da pronaĂ°emo kao glatko brašno i oštro brašno. Glatko pšenično brašno koristi se za pripremu raznih vrsta hleba i peciva, kolača od kiselog testa, za pripremanje i razvijanje pita... Oštro pšenično brašno koristi se za pripremu prhkih kolača, domaćih biskvita, palačinki...

Polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850) je tipično hlebno brašno, upotrebljava se uglavnom za izradu hleba i peciva. Ima nešto bolje nutritivne karakteristike od belog brašna zbog većeg sadržaja sastojaka koji potiču iz spoljnjeg dela zrna.

Crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo...). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniji sredine, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba.

Brašno celog zrna pšenice sadrži sve delove očišćenog i samlevenog zrna pšenice uključujući omotač i klicu i bogato je dijetetskim vlaknima, vitaminima B grupe, E vitaminom, mineralima Na, K, Ca, Fe i ima povećan sadržaj proteina u odnosu na belo brašno. Na tržištu se nalazi i pod nazivom graham brašno ili integralno pšenično brašno. Hleb od graham brašna je zbijene i grublje strukture, ali punog ukusa. U pripremi hleba i peciva preporučuje se da se meša sa belim ili polubelim pšeničnim brašnom da bi se dobila bolja struktura.

Osim standardnog tipskog pšeničnog brašna, na tržištu su prisutna i namenska pšenična brašna (npr. brašna za kisela testa, za pite...). Namenska brašna su mlinski proizvodi koji su svojim kvalitetom prilagoĂ°ena specifičnim zahtevima za odreĂ°ene vrste gotovih proizvoda. Za proizvodnju ovih brašna koriste se odabrane sorte pšenice iz kojih se odgovarajućim tipo, mlevenja i dodatnim tehnološkim postupcima postižu karakteristična svojstva za pojedine vrste namenskog brašna.

Upotrebom namenskog brašna i manje iskusne domaćice postižu odličan kvalitet proizvoda za koje su brašna namenjena.

Durum brašno je pšenično brašno proizvedeno iz pšenice staklaste strukture i velike tvrdoće Triticum durum koje daje kratka, žilava i neelastična testa.
Ovo brašno se koristi za proizvodnju testenina, a nije pogodno za pripremu hleba i drugih proizvoda od kiselog testa.

Dinkel brašno dobija se mlevenjem tzv. prapšenice Triticum spelta. Ovo brašno je sličnog sastava kao obično pšenično brašno, ali s većim sadržajem dijetetskih vlakana i proteina. Gluten je lošijeg kvaliteta pa se pri pripremi hleba treba mešati sa standardnim brašnom. Daje proizvode punijeg ukusa od proizvoda krušne pšenice.

Osim pšenice za proizvodnju brašna najčešće korišćene žitarice su raž i kukuruz.

Kukuruzno brašno upotrebljava se za pripremu hleba i peciva, tortilja, tradicionalnih jela... Za pripremu hleba i peciva potrebno je da se meša sa pšeničnim brašnom jer ne sadrži gluten. Uobičajeno je kukuruzno brašno prethodno staviti u vrelu vodu, ohladiti, a zatim umešati testo.

Raženo brašno se na tržištu nalazi kao tip 750, tip 950, tip 1250 i raženo brašno iz cielog zrna. Porastom količine perifernog dela zrna povećava se i nutritivna vrednost raženog brašna. Tako je raženo brašno tip 1250 visokovredan proizvod koji se odlikuje visokim sadržajem Ca i Fe, a proteini raži su veće prehrambene vrednosti u odnosu na proteine pšenice zbog povoljnijeg aminokiselinskog sastava. Ova vrsta brašna hlebu daje puniji ukus i svežinu, a zbog manjeg sadržaja kvalitetnog glutena i veće enzimske aktivnosti poželjno je da se meša sa pšeničnim brašnom.

Hleb s kukuruznim brašnom je žute boje, pomalo zbijene sredine (zavisno od količine kukuruznog brašna), punog aromatičnog okusa.
Uz pšenično, kukuruzno i raženo brašno na tržištu se nalaze: heljdino brašno, ječmeno brašno, zobeno brašno i proseno brašno, ali se ona koriste znatno reĂ°e u pripremi proizvoda od kiselog testa i to gotovo uvek uz dodatak pšeničnog brašna.
"

Po pitanju kreatina...

Alkalyn je idealan jer nema tzv. kreatinske nadutosti, niti stomačnih tegoba...a i faza punjenja nije potrebna, doduše trebaće bar desetak dana da se osete svi benefiti "energizing efekta" ovog oblika kreatina...ali "sigurno radi"...to je ono što je najbitnije!  ;)

Preporuka za tečni...ali i kapsulirani oblik je dovoljno efikasan!
« Poslednja izmena: Jul 31, 2015, 11:50:36 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
daredevil86
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 102


« Odgovor #14 poslato: Jul 31, 2015, 11:27:25 posle podne »

Pa pise ovako Sastojci: brasno(psenica,heljda 20%),voda,laneno seme, psenicno sladno brasno, psenicno brasno t-550, itd
Kupio sam ja pre neki dan i ovaj drugi pravi razani hleb ali nisam mogao da ga jedem, vlazan je kiseo i sve se oseca kao na kisele sljive i kisele kestene :D nema sanse njega da jedem.
Tek sada sam procitao zoltanov post o Kre - alkalyn, samo jos da se odlucim da li ovaj u kapsulama ili tecni da uzmem. A za monohidrat me to bas i brinulo da mi ne oteza jos vise problem sa  skidanjem stomaka.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Jul 31, 2015, 11:00:01 posle podne »

20% je heljda...a šta je ostalih 80%? Belo brašno?  ::)

Uvek detaljno pogledaj "sastav namirnica" koje kupuješ( odgovorni proizvoĂ°ači to jasno istaknu na "pakovanju")...

Jedini hleb u koji si 100% siguran da je od integralnog brašna je onaj koji sam napraviš od brašna u čiji si sastav, tj. kvalitet siguran!

Većina "hlebova" na tržištu je prepuna aditiva, pojačivača ukusa i sl. dodataka sa ciljem produžavanja trajnosti, bolje "teksture testa", poboljšanog ukusa...a da ne pričamo o "bojenju" belog brašna kakaoom npr., da bi se "dobio" crni hleb...

Potrudi se da bar 1 nedeljno imaš dan bez treninga( bilo da se radi o kardio treningu, ili treningu sa opterećenjem)...nema potrebe za krajnostima i uvoĂ°enjem tela u stanje neželjene pretreniranosti...

Biće ti dovoljno i 5 gr kreatina pre i 5 gr kreatina posle treninga...Zoltan je dao dobar predlog za alkalyn varijantu...probao?

Ali opet skrećem pažnju na akcentovanje promena na polju ishrane i treninga, a manje na suplementima...koji su samo simbolična podrška procesu koji dominantno zavisi od ishrane i treninga...
« Poslednja izmena: Jul 31, 2015, 11:01:49 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
daredevil86
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 102


« Odgovor #12 poslato: Jul 31, 2015, 10:11:31 posle podne »

Zasto bih uzimao? Pa da me pogura malo, da energiju i snagu i da me napumpa malo, uvek sam bio zadovoljan dejstvom kreatina.
Pa kreatin monohidrat bih uzimao, Prva 5 dana klasicno punjenje 4x5gr dnevno, ujutru na prazan stomak, pred trening, posle treninga i uvece.
A posle 2 puta dnevno po 5gr kada treniram a kada ne treniram samo ujutru na prazan stomak.
Sto se tice kardio treninga, mislim da bi mi najbolje odgovaralo ona 3 dana u nedelji kada ne idem u teretanu da radim kardio, posto planiram da sad idem 4 puta nedeljno.
Inace kupio sam sad neki Heljda hleb pise da je 20% heljda. Koliko je ovo bolje od obicnog hleba?
« Poslednja izmena: Jul 31, 2015, 10:16:42 posle podne od strane daredevil86 » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Jul 31, 2015, 01:33:46 posle podne »

Hvala jos jednom na detaljnom odgovoru!
Kardio i ne radim, jedino sto vozim biciklu skoro svaki dan i uvek posle treninga par kilometra.
Ali moracu da kupim pulsmetar. Da li je moguce biciklom postici intenzitet od 65-70% pulsa?
A danas nakon treninga popio sam whey i posle toga 50gr suvog grozdja i stvarno sam se bolje osecao kao da mi se brze vratila energija.
Treniracu i ovaj mesec da uvatim neku rutinu, ishranu sam ipak znatno poboljsao za xxx puta u odnosu na predhodnih 5 godina kada sam se hranio smecem i nisam trenirao. Pa mozda do kraja sledeceg meseca i vidim poboljsanja sto se tice trbusnjaka. Ali potruicu se svakako da radim kardio trening ali ne bih ovog meseca, tek sledeceg.
Inace zanima me jos jedna stvar, da li je pametno uz one navedene suplemente koje cu da narcuim, da uz to uzmem i kreatin? Znam da on skuplja vodu u misicima, ali zanima me da li ce kreatin imati neko dejstvo sto se tice stomaka, (negativno dejstvo) da mi napravi jos veci stomak? Secam se ranije kada sam ga uzimao uvek bih dobio bar 4-5kg.

Naravno da i voznja bajsa spada u "kardio"...i da, naravno da je moguce voznjom bajsa doci u zeljenu zonu pulsa...ako ima mogucnosti pulsmetar je odlicno resenje...ali mozes i okvrino procenti da li se nalazis u zeljenoj zoni pulsa...ides do nivoa zadihanosti, tj. dok god možeš normalno da pričaš bez zadihanosti( prekida daha)...

Sta je sustina kardio treninga? Najjednostavnije - postici zeljenu zonu pulsa, ostati dovoljno dugo u zeljenoj zoni pulsa...a bitna je u ucestalost kardio treninga...bar 3 puta nedeljno...mozes ga raditi posle treninga sa opterecenje( ne pre)...moze ti to biti "solo trening"( samo kardio tog dana)...mozes ga raditi ujutru na prazan zeludac, a popodne trening sa opterecenjem i obartno...

Koja bi bila upotrebna vrednost kreatina po tebi u ovom slucaju? Zasto bas kreatin?

Kako si planirao da uzimas kreatin u ovom slucaju? Monohidrat? Ili?

Kreatin moze biti dobra podrska u toku dijeta sa niskim unosom hidrata...

Kreatin (cist ili u transportnoj formi bez prostih hidrata ili alkalyn) – uzimanje kreatin monohidrata  povecava zalihe slobodnog kreatina i kreatin fosfata u misicima do 30%, cime se maksimizuje kapacitet stvaranja ATP-a (visoko energetskog misicnog goriva) sto je na ovim dijetama posebno vazno jer se ne mozemo toliko oslanjati na glikogen...

Npr. 5 gr kreatina pre treninga sa BCAA i glutaminom( bez prostih hidrata)...i posle treninga( sa opterecenjem) sa whey proteinom i 15-30 gr dekstroze, BCAA i glutaminom...
« Poslednja izmena: Jul 31, 2015, 01:35:51 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.08 sekundi sa 18 upita.