TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 386924 Teme od strane 24967 Članovi Poslednji član: nostalgia_traveler

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 07, 2023, 05:00:09 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Integralni pirinac?  (Pročitano 9891 puta)
MrPeki96
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 131


Ako si poceo nesto da radis,zavrsi to do kraja..

« Odgovor #34 poslato: Septembar 18, 2015, 08:28:31 pre podne »

@ belgrade style

O nekim stvarimo smo pisali...npr. o spelti, kinoi...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/penica-spelta-krupnik.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kinoa-trava-koja-je-elela-da-postane-itarica.html

Ali svakako sam siguran da je Stefan kompetentniji za neka pojašnjenja...


Jel ima recimo negde tema,sad cu opet smarati:)
Kako da se napravi plan ishrane,izracunavanje dnevnog unosa kalorija.
Odredjivanje nutrijenata po obroku i to.
Bilo bi lepo da ima tema,ako ima da li mozete ovde da postavite link :)
To me je uvek zanimalo.Uvek sam se pitao kako bodibilderi prave taj plan ishrane.
Mislim i pocetnicima bi bilo to korisno :)Pozdrav


Čini mi se da ne pratiš Forum dovoljno...Preporuke...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

Pročešljaj tekstoteku...ima dosta korisnih stvari... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/

Detaljno o nutritivnoj vrednosti svake namirnice... http://nutritiondata.self.com/

Svi alati za okvirno odreĂ°ivanje parametara energetske potrošnje, "kalorija"... http://www.dijeta.net/006_tablice-alati.htm
Hvala vam
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #33 poslato: Septembar 18, 2015, 12:13:29 pre podne »

Hvala Slavisa, već pročitano...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #32 poslato: Septembar 17, 2015, 11:26:00 posle podne »

@ belgrade style

O nekim stvarimo smo pisali...npr. o spelti, kinoi...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/penica-spelta-krupnik.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kinoa-trava-koja-je-elela-da-postane-itarica.html

Ali svakako sam siguran da je Stefan kompetentniji za neka pojašnjenja...

Jel ima recimo negde tema,sad cu opet smarati:)
Kako da se napravi plan ishrane,izracunavanje dnevnog unosa kalorija.
Odredjivanje nutrijenata po obroku i to.
Bilo bi lepo da ima tema,ako ima da li mozete ovde da postavite link :)
To me je uvek zanimalo.Uvek sam se pitao kako bodibilderi prave taj plan ishrane.
Mislim i pocetnicima bi bilo to korisno :)Pozdrav


Čini mi se da ne pratiš Forum dovoljno...Preporuke...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

Pročešljaj tekstoteku...ima dosta korisnih stvari... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/

Detaljno o nutritivnoj vrednosti svake namirnice... http://nutritiondata.self.com/

Svi alati za okvirno odreĂ°ivanje parametara energetske potrošnje, "kalorija"... http://www.dijeta.net/006_tablice-alati.htm
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 15627


« Odgovor #31 poslato: Septembar 17, 2015, 10:08:19 posle podne »

Pogledaj tekstove u tekstoteci na sajtu, tamo imaš dosta tekstova po pitanju ishrane.
Sačuvana
MrPeki96
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 131


Ako si poceo nesto da radis,zavrsi to do kraja..

« Odgovor #30 poslato: Septembar 17, 2015, 06:24:43 posle podne »

Jel ima recimo negde tema,sad cu opet smarati:)
Kako da se napravi plan ishrane,izracunavanje dnevnog unosa kalorija.
Odredjivanje nutrijenata po obroku i to.
Bilo bi lepo da ima tema,ako ima da li mozete ovde da postavite link :)
To me je uvek zanimalo.Uvek sam se pitao kako bodibilderi prave taj plan ishrane.
Mislim i pocetnicima bi bilo to korisno :)Pozdrav
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #29 poslato: Septembar 17, 2015, 04:42:59 posle podne »

Važi, hvala. Mislim da će nam svima biti korisno.
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #28 poslato: Septembar 17, 2015, 04:40:47 posle podne »

Moze,nije problem,napravicu posebnu temu za par dana samo o ratarskim namirnicama.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #27 poslato: Septembar 17, 2015, 03:11:41 posle podne »

A jel mozes nekad kad budes imao vremena da malo detaljnije napises i o psenici, heljdi, spelti itd? Sta jesti, sta izbegavati, kolicine uh, kako spremati... sve sto se setis...
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #26 poslato: Septembar 17, 2015, 02:59:04 posle podne »

Kad je pirinac u pitanju ljudi previse komplikuju,bolje bi bilo da obrate paznju na druge stvari tipa psenice,heljde,spelte...

Jeste integralni bogatiji hranljivim materijama ali nece nista faliti ako se jede i beli ili smedji.

:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #25 poslato: Septembar 17, 2015, 10:22:28 pre podne »

Sa pirincem je ista prica kao sa psenicom...proces obrade zrna cini svoje.

Integralni pirinac je prvobitni oblik pirinca,a beli je ustvari integralni ali bez ljuske.

Dakle da bi dobio beli pirinac odvojis ljusku u procesu proizvodnje.

Ljusku odvajaju zbog  procesa cuvanja pirinca,skladistenja i transporta...dakle jeftinije i jednostavnije.Da ne duzim zasto...


Ali ima dve vrste pirinca sa gomilom sorti,tj bar se misli da ima...

Jedna je Azijski pirinac a druga Africki...e sad postoji teorija da oba poticu od jedne vrste a postoji i teorija da Africki potice od Azijskog posto su nasli da u Kineskim provincijama se gaji pirinac preko 8000 godina.

To su sitnice koje nisu bitne za nas.

Da rezimiram...

Integralni pirinac je prvobitni oblik,otud i naziv integralni,a beli nastaje kad od integralnog odvojis ljusku.

Inace i kod psenice je tako,zato se i kaze hleb od celog zrna da je integralni ali ga ne proizvode jer se u ljusci koju odstranjuju nalazi odredjena kolicina aflatoxina koja iako nije stetna,moze dovesti do problema prilikom skladistenja...losi uslovi skladistenja itd.

Ukratko,proizvodjaci idu linijom manjeg otpora a vece zarade.

Na to dodaju aditive,boju i ostala sranja i osim sto jedemo osiromasen hleb,oni ga dodatno i zatruju.

p.s pirinac je iz familije Poaceae,tj familije trava,nije zito,kao ni heljda,a opet u ishrani ima ulogu kao zita.

Hvala tebra, mislim da je ovo bitno zbog svih nas...stalno se mlatimo podelama, a neki cak i prikazuju integralni( braon) pirinac, kao posebnu vrstu...

Ipak nema glutena sto je velika prednost pirinca...kod onih osetljivih na isti...

Pirinac - varijacije na istu temu...  ;)
« Poslednja izmena: Septembar 17, 2015, 10:32:00 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #24 poslato: Septembar 17, 2015, 03:42:35 pre podne »

Sa pirincem je ista prica kao sa psenicom...proces obrade zrna cini svoje.

Integralni pirinac je prvobitni oblik pirinca,a beli je ustvari integralni ali bez ljuske.

Dakle da bi dobio beli pirinac odvojis ljusku u procesu proizvodnje.

Ljusku odvajaju zbog  procesa cuvanja pirinca,skladistenja i transporta...dakle jeftinije i jednostavnije.Da ne duzim zasto...


Ali ima dve vrste pirinca sa gomilom sorti,tj bar se misli da ima...

Jedna je Azijski pirinac a druga Africki...e sad postoji teorija da oba poticu od jedne vrste a postoji i teorija da Africki potice od Azijskog posto su nasli da u Kineskim provincijama se gaji pirinac preko 8000 godina.

To su sitnice koje nisu bitne za nas.

Da rezimiram...

Integralni pirinac je prvobitni oblik,otud i naziv integralni,a beli nastaje kad od integralnog odvojis ljusku.

Inace i kod psenice je tako,zato se i kaze hleb od celog zrna da je integralni ali ga ne proizvode jer se u ljusci koju odstranjuju nalazi odredjena kolicina aflatoxina koja iako nije stetna,moze dovesti do problema prilikom skladistenja...losi uslovi skladistenja itd.

Ukratko,proizvodjaci idu linijom manjeg otpora a vece zarade.

Na to dodaju aditive,boju i ostala sranja i osim sto jedemo osiromasen hleb,oni ga dodatno i zatruju.

p.s pirinac je iz familije Poaceae,tj familije trava,nije zito,kao ni heljda,a opet u ishrani ima ulogu kao zita.
« Poslednja izmena: Septembar 17, 2015, 03:44:28 pre podne od strane Stefan L. » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #23 poslato: Septembar 16, 2015, 11:11:44 posle podne »


Koji je ukusniji po tebi?
I uz sta sve spremate pirinac?


Nekako sam sa vremenom odustao od te razmažene navike probiranja hrane po ukusu...bar je tako bilo dok nisam saznao i spoznao "upotrebnu vrednost" nekih namirnica...probaj više vrsta pirinča( dužine zrne...)...boja...i sam proceni...

Glavna inspiracija kad mi je nešto neukusno je "lajt motiv" da je "dobro za masu"...jedi i trpi, moja parola...  ;D Dobro sad malo začina tu i tamo dobro doĂ°e...  ;D

Evo jednog predloga - iseckati na sitne komade belo meso i ubaciti u pirinac, i jos dodati npr. jaje ili dva i eto zanimljivog mixa...

Pirinač plus juneće mleveno meso...hm eto "fila" za sarmice...punjene paprike...  ;D

Inače...

Možda živimo u zabludi...možda je jedina razlika u ovom našem pirinču stepen "obraĂ°enosti zrna" i dužina zrna?

Hm...Stefane, ovo je ipak tvoja oblast...šta misliš o tome? Da li imamo dve vrste pirinča ili samo jednu sa različitim stepenom obrade zrna?

"1) Grubi pirinac ili pirinac u ljusci (Paddy Rice) - Zrna pirinca u fulu.

2) Braon pirinac ili integralni pirinac - to su zrna pirinca sa kojih je uklonjen glavni omotac. Na zrnu i dalje ostaju braon slojevi koji mu daju tu braonkastu boji. Ti slojevi su veoma bogati vitaminima i mineralima a posebno sa vitamin B complexom. Ovde se mogu pojaviti jos dve vrste pirinca a to su crveni i crni pirinac. Dakle njihovi gornji slojevi su umesto braon ili crni ili crveni. I kod ovih vrsta pirinca srz ostaje bela.

3) Beli pirinac - Na engleskom se jos kaze i “polished” rice... i sama vam rec govori, dakle to je ovaj braon pirinac sa koga su uklonjeni ti dodatni slojevi i ostala je samo srz zrna.

4) Izduzeni porinac (Parboiled Rice) - To je isti ovaj pirinac cija su zrna pre skidanja omotaca prosla kroz proces gnjecenja i samim tim su izduzena. Ovakva zrna su veoma trazena na trzistu.
"

A prisetimo se i crvenog pirinča...

"Crveni pirinač je rezultat dugog i složenog procesa fermentacije mešavine kuvanog pirinča, crvenog vina, prirodnog soka biljke koja je u narodu poznata kao srčika i vode.

Na kraju se ovoj mešavini dodaju još i čestice buĂ°i, koje sadrže prirodan "statin"( lek koji blokira stvaranje holesterola) od kojih pirinač dobija karakterističnu crvenkastu nijansu.

Za razliku od veštačkih statina, koji se nalaze u većini lekova za snižavanje holesterola od kojih mnogi imaju i negativno dejstvo na organizam, posebno za srce i krvne sudove, prirodni statini iz crvenog pirinča nisu nimalo štetni.
"  :D

Uzrok ovome je jedna starija tema na Forumu...čini mi se da je ostala nedorečena...
« Poslednja izmena: Septembar 16, 2015, 11:18:55 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
AnĂ°elko
Gost
« Odgovor #22 poslato: Septembar 16, 2015, 04:47:54 posle podne »

da... ti?
ovome nije mesto ovde...odgovori mi u poruci...
Sačuvana
MrPeki96
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 131


Ako si poceo nesto da radis,zavrsi to do kraja..

« Odgovor #21 poslato: Septembar 16, 2015, 04:26:15 posle podne »

Inace ti si iz Sremske Mitrovice?
Sačuvana
AnĂ°elko
Gost
« Odgovor #20 poslato: Septembar 16, 2015, 04:13:34 posle podne »

samo cepaj  :)
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 21 upita.