TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406280 Teme od strane 25076 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 16, 2025, 04:50:25 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Teretana i zeludacna kila  (Pročitano 18426 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Septembar 12, 2025, 06:45:51 posle podne »

Preporuke Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM):

Pre treninga:
Popiti oko 500 ml vode 2 sata pre vežbanja

Tokom treninga:

150–250 ml svakih 15–20 minuta, u zavisnosti od trajanja i intenziteta treninga, temperature i vlažnosti.

Nakon treninga:
Vratiti izgubljenu tečnost – oko 1.2–1.5 litara vode na svaki izgubljeni kilogram težine (moguće izmeriti se pre i posle treninga).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Septembar 12, 2025, 06:43:46 posle podne »

Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶  Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
Ukoliko se opet pojave bilo kakve tegobe najbolje je lično obratiti se lekaru.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Septembar 12, 2025, 11:35:51 pre podne »

Da da nikad nisam vežbala punog stomaka. Sačekam 1,5, 2h pa treniram. Pila sam mesec ipo dana terapiju, a pre toga sam snimala zeludac. Bilo je bolje ali nije sto posto. Sada kada dam zavrsila sa terapijom ponovo se kiselina javlja. Ujutru kada ustanem imam osećaj kao da sam popusila paklo cigareta, a inace nisam pusac vec tri godine. Negde sam čula da za vreme treninga ne treba piti vodu. Bukvalno samo malo okvasiti usta.
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2025, 02:23:14 posle podne od strane Lancica » Sačuvana
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Septembar 12, 2025, 11:29:01 pre podne »

Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶  Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Septembar 12, 2025, 08:06:29 pre podne »

Možda ne moraš prestati da vežbaš, ali treba da imaš prilagođen režim vežbanja, da modifikuješ treninge i postepeno gradiš toleranciju.

Šta verovatno smeš i treba da radiš:
Nisko-intenzivne vežbe – šetnja, lagana joga, pilates (ali bez položaja koji podižu stomak ili zahtevaju preveliko savijanje).
Vežbe disanja – dijafragmalno disanje jača „mišićni pritisak“ bez naprezanja i pomaže varenju.
Jačanje leđa i postura – dobra postura smanjuje pritisak na dijafragmu.
Vežbe u uspravnom položaju – stojeći ili sedeći pokreti sa malim opterećenjem, bez savijanja unapred.
Kratki i češći treninzi – npr. 20 minuta, ali 4 puta nedeljno.

Šta da izbegavaš:
Istezanja unapred (forward folds), pogotovo rano ujutru na prazan stomak.
Ležanje odmah posle jela ili vežbanje punog stomaka.
Vežbe u ležećem položaju na leđima s podizanjem nogu (npr. trbušnjaci, „bicikl“, leg raises) – pojačavaju pritisak na želudac.
Naprezanje trbušnih mišića (klasični plank, trbušnjaci).
Dizanje i nošenje tereta iznad 5–10 kg – čak i ako ti je to lagano, može pogoršati stanje.

Moram napomenuti da su ovo opšte smernice za medicinsko stanje koje je spomenuto, nikako nisu individualne smernice. Sve ovo bi bilo dobro za početak probati uz nekog dobro obučenog trenera koji može pratiti tvoje stanje i prevenirati vraćanje tegoba.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Septembar 12, 2025, 07:59:40 pre podne »

Veliki pozdrav za sve. Treba mi savet stručnjaka. Imam zeludacnu kilu I ostecenu sluzokozu snimala sam zeludac. Kad god treniram meni se zeludac pomeri stomak mi bude nadut i bol u zelucu čak često osetim i kiselinu. Vežbam sa malim kilazama. Gastroenterolog mi je rekao da smem da treniram a čovek koji mi namesti zeludac svaki put kada se pomeri on mi je rekao da ne mogu trenirati cim krenem da se istezem ja napravim problem. 😔 Da li moze neki savet i koje vezbe raditi?! Počela sam trenirati od februara i bas mi prija. Taman sam nasla da mi nesto odgovara međutim ne odgovara zelucu 😊 to je sve čisto rekreativno
Zdravo! Hvala ti što si podelila svoj problem – ovo je ozbiljna i kompleksna situacija, i potpuno je razumljivo da tražiš dodatni savet.
Najverovatnije neki pokreti tokom treninga povećavaju pritisak u trbuhu, što:
Povećava pomeranje želuca kroz dijafragmu (tj. pogoršava herniju),
Povećava refluks kiseline,
Vodi do nadutosti, bola, i osećaja "da se želudac pomerio".
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Septembar 11, 2025, 03:47:20 posle podne »

Veliki pozdrav za sve. Treba mi savet stručnjaka. Imam zeludacnu kilu I ostecenu sluzokozu snimala sam zeludac. Kad god treniram meni se zeludac pomeri stomak mi bude nadut i bol u zelucu čak često osetim i kiselinu. Vežbam sa malim kilazama. Gastroenterolog mi je rekao da smem da treniram a čovek koji mi namesti zeludac svaki put kada se pomeri on mi je rekao da ne mogu trenirati cim krenem da se istezem ja napravim problem. 😔 Da li moze neki savet i koje vezbe raditi?! Počela sam trenirati od februara i bas mi prija. Taman sam nasla da mi nesto odgovara međutim ne odgovara zelucu 😊 to je sve čisto rekreativno
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #15 poslato: Jun 30, 2025, 10:56:33 pre podne »

Zdravo svima,

Vraćam se na ovu temu jer vidim da se odavno nije pisalo, a nadam se da ima još nekog ko bi mogao da podeli iskustvo ili savet.

Imam dijagnostikovanu želudačnu kilu (hiatus hernia), a voleo bih da počnem sa fizičkom aktivnošću – pre svega laganim vežbanjem i jačanjem tela. Ali kada se na netu pogleda, gotovo se savetuje da ništa ne dižete :D

Zanima me da li neko zna za personalnog trenera u Beogradu koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem? Ili možda nekog fizijatra/terapeuta koji sarađuje sa trenerima? Takođe, članovi koji su odgovarali na ovoj temi dr Tutorov i Stojić vidim da nisu više aktivni, pa da li možda može da se sa njima stupi u kontakt?

Ako imate bilo kakav savet ili kontakt, bio bih zahvalan da podelite.

Pozdrav svima i hvala unapred!
Pozdrav,
Ja licno nisam imao ,imao je moj trening partner i on je i dalje vezbao sa tim ali je na kraju morao na operaciju,tako da bih ti i ja predlozio da ne treniras dok to ne resis ili dok ne nades nekog strucnjaka.
Nazalost kontakt sa pomenutim ljudima nemam,sigurno ih mozes pronaci na drustvenim mrezama.

Hvala Vam puno na odgovoru! Da li možda imate savet, kod kog stručnjaka otići, da li je primarno bolje naći dobrog gastoenterologa (i kog, ako ne sme da se piše ime u postu molim za porku) ili nekog trenera koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem.

Na prošloj kontroli dr je odbacio operaciju...
Nema na cemu,bar da sam mogao vise pomoci.
To bi stvarno lekari znali odgovor na to.
Nije mi jasno zasto je odbacio operaciju....
Ako ti nije problem javi nam sta je bilo.Hvala ti.
Sačuvana
skinnyfat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Jun 27, 2025, 10:56:59 posle podne »

Zdravo svima,

Vraćam se na ovu temu jer vidim da se odavno nije pisalo, a nadam se da ima još nekog ko bi mogao da podeli iskustvo ili savet.

Imam dijagnostikovanu želudačnu kilu (hiatus hernia), a voleo bih da počnem sa fizičkom aktivnošću – pre svega laganim vežbanjem i jačanjem tela. Ali kada se na netu pogleda, gotovo se savetuje da ništa ne dižete :D

Zanima me da li neko zna za personalnog trenera u Beogradu koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem? Ili možda nekog fizijatra/terapeuta koji sarađuje sa trenerima? Takođe, članovi koji su odgovarali na ovoj temi dr Tutorov i Stojić vidim da nisu više aktivni, pa da li možda može da se sa njima stupi u kontakt?

Pozdrav,
Ja licno nisam imao ,imao je moj trening partner i on je i dalje vezbao sa tim ali je na kraju morao na operaciju,tako da bih ti i ja predlozio da ne treniras dok to ne resis ili dok ne nades nekog strucnjaka.
Nazalost kontakt sa pomenutim ljudima nemam,sigurno ih mozes pronaci na drustvenim mrezama.

Hvala Vam puno na odgovoru! Da li možda imate savet, kod kog stručnjaka otići, da li je primarno bolje naći dobrog gastoenterologa (i kog, ako ne sme da se piše ime u postu molim za porku) ili nekog trenera koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem.

Na prošloj kontroli dr je odbacio operaciju...
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #13 poslato: Jun 25, 2025, 09:54:07 pre podne »

Zdravo svima,

Pozdrav,
Sačuvana
skinnyfat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Jun 24, 2025, 08:32:32 posle podne »

Zdravo svima,

Sačuvana
Boki_bgd
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Januar 05, 2016, 12:39:37 pre podne »

Naravno svestan sam toga da mogu ici zajedno...test na Heliko sam uradio i negativan je...uradio bi i gastroskopiju odmah ali na zalost aparat nine bio u funkciji...u svakom slucaju radicu je u koliko mi se ponove simptomi nadimanja i podrigivanja
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #10 poslato: Januar 05, 2016, 12:33:11 pre podne »

Gastritis, refluxni ezofagitis i hiatus hernia, mogu ići zajedno, to ne bi trebalo da zaboraviti...

Obrati pažnju i kada su u pitanju i NSAIL, tj. nesteroidni antiimflamatorni lekova poput aspirina, naproksena ili ibuprofena i sl., kao i alkohola...

Nekada problem može biti udružen i sa infekcijom bakterijom Helicobacter pilory...tu su i odreðeni testovi za dijagnozu...

Sve u svemu pridržavaj se datih saveta...izbegavaj prejedanje...

Sačuvana
Boki_bgd
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Januar 04, 2016, 11:53:07 posle podne »

Hvala puno obojici...to mi je i bila poenta kako vezbati(i biti u formi) sto je bitno za sveukupno zdravlje pa i za gastroenteroloske probleme i izbeci eventualno pogorsanje...inace isto mi je i doktor rekao da simptomi koje sam imao vise lice na gastritis i nemaju veze sa hernijom(preovladjujuci simptomi nadutost i podrigivanje skoro bez gorusice a znam kako ona izgleda jel je imam po nekada u toku noci posle konzumacije ogromnih kolicina hrane i pica,sto je doduse dosta retko,par puta godisnje)...hvala jos jednom na vrlo ljubaznim,strucnim i opsirnim odgovorima
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Januar 04, 2016, 11:55:13 pre podne »

vežbe jačanja dijafragme u slučaju postojanja hijatus hernije se ne preporučuju - jer one pokreću dijafragmu u većoj meri, a problem kod hijatus hernije je narušavanje anatomskih struktura koje održavaju položaj jednjaka i želuca na mestu prolaza kroz dijafragmu - tako da se povećava mogućnost kretanja želucaa na gore....
dolaze u obzir vežbe za stabilizatore trupa i stomačne mišiće (rade se statički, ne pun stomak, ili iritirajući napitci...), statički zadržaj znači 10-15sec zadržaj, 3x sa pauzom od 1min...
« Poslednja izmena: Januar 04, 2016, 12:57:34 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 18 upita.