TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405587 Teme od strane 25073 Članovi Poslednji član: Gpz

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 19, 2025, 09:03:30 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Teretana i zeludacna kila  (Pročitano 16463 puta)
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Septembar 17, 2025, 05:34:16 posle podne »

Hvala jos jednom. U petak imam kontrolu posle toga se cujemo. Pozdrav veliki
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #27 poslato: Septembar 17, 2025, 07:40:01 pre podne »

Hvala puno svima na odgovoru. I ja se nadam da ce kod mene proci samo od sebe. Treba ovih dana da idem na kontrolu kod Gastroenterologa svakako cu ispričati za ove simptome.
Nema na cemu,cekamo izvestaj i drzimo ti palceve.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Septembar 15, 2025, 03:20:48 posle podne »

Hvala puno svima na odgovoru. I ja se nadam da ce kod mene proci samo od sebe. Treba ovih dana da idem na kontrolu kod Gastroenterologa svakako cu ispričati za ove simptome.
Nema na čemu. Brz oporavak želimo i javi kako je sve proteklo.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Septembar 15, 2025, 12:34:42 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Septembar 15, 2025, 08:26:12 pre podne »

Imao sam slican problem,srecom pa se resilo samo,sto ne znaci da ne treba da se javis lekaru.
Promenio sam neke svoje navike,pogotovo ishrane kao i izostavljanja kafe i cigareta,ali je trebalo proci par godina da organizam reaguje.
Sto se vode tokom treninga tice treba piti,naravno ne toliko da osetis ili da ti predstavlja problem u treningu,pij redovno,svakako ces nakon treninga nadoknaditi vodu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Septembar 12, 2025, 06:47:16 posle podne »

Ukoliko ti uzimanje vode tokom treninga ne odgovara onda smanji intenzitet kako se ne bi mnogo znojila i onda ćeš imati manju potrebu za vodom.
Ne čekaj da osetiš žeđ – to je već znak blage dehidratacije.

Ne pij previše vode odjednom – može izazvati nelagodnost ili čak hiponatremiju (opasno niska koncentracija natrijuma u krvi).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Septembar 12, 2025, 06:45:51 posle podne »

Preporuke Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM):

Pre treninga:
Popiti oko 500 ml vode 2 sata pre vežbanja

Tokom treninga:

150–250 ml svakih 15–20 minuta, u zavisnosti od trajanja i intenziteta treninga, temperature i vlažnosti.

Nakon treninga:
Vratiti izgubljenu tečnost – oko 1.2–1.5 litara vode na svaki izgubljeni kilogram težine (moguće izmeriti se pre i posle treninga).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Septembar 12, 2025, 06:43:46 posle podne »

Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶  Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
Ukoliko se opet pojave bilo kakve tegobe najbolje je lično obratiti se lekaru.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Septembar 12, 2025, 11:35:51 pre podne »

Da da nikad nisam vežbala punog stomaka. Sačekam 1,5, 2h pa treniram. Pila sam mesec ipo dana terapiju, a pre toga sam snimala zeludac. Bilo je bolje ali nije sto posto. Sada kada dam zavrsila sa terapijom ponovo se kiselina javlja. Ujutru kada ustanem imam osećaj kao da sam popusila paklo cigareta, a inace nisam pusac vec tri godine. Negde sam čula da za vreme treninga ne treba piti vodu. Bukvalno samo malo okvasiti usta.
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2025, 02:23:14 posle podne od strane Lancica » Sačuvana
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Septembar 12, 2025, 11:29:01 pre podne »

Hvala Vam puno na odgovoru. 🫶  Znaci mi. Prilikom vežbanja verovatno naprezem mnogo stomak pa dolazi do određenih komplikacija. Desava se da se podigne dijafragma, imam otežano disanje. Zanima me kada se zeludac pomeri da li moze samo da se vrati na svoje mesto ili mora neko ko se razume? Najpametnije da nadjem dobrog trenera pa da mi od ispise koje vezbe bi smela.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Septembar 12, 2025, 08:06:29 pre podne »

Možda ne moraš prestati da vežbaš, ali treba da imaš prilagođen režim vežbanja, da modifikuješ treninge i postepeno gradiš toleranciju.

Šta verovatno smeš i treba da radiš:
Nisko-intenzivne vežbe – šetnja, lagana joga, pilates (ali bez položaja koji podižu stomak ili zahtevaju preveliko savijanje).
Vežbe disanja – dijafragmalno disanje jača „mišićni pritisak“ bez naprezanja i pomaže varenju.
Jačanje leđa i postura – dobra postura smanjuje pritisak na dijafragmu.
Vežbe u uspravnom položaju – stojeći ili sedeći pokreti sa malim opterećenjem, bez savijanja unapred.
Kratki i češći treninzi – npr. 20 minuta, ali 4 puta nedeljno.

Šta da izbegavaš:
Istezanja unapred (forward folds), pogotovo rano ujutru na prazan stomak.
Ležanje odmah posle jela ili vežbanje punog stomaka.
Vežbe u ležećem položaju na leđima s podizanjem nogu (npr. trbušnjaci, „bicikl“, leg raises) – pojačavaju pritisak na želudac.
Naprezanje trbušnih mišića (klasični plank, trbušnjaci).
Dizanje i nošenje tereta iznad 5–10 kg – čak i ako ti je to lagano, može pogoršati stanje.

Moram napomenuti da su ovo opšte smernice za medicinsko stanje koje je spomenuto, nikako nisu individualne smernice. Sve ovo bi bilo dobro za početak probati uz nekog dobro obučenog trenera koji može pratiti tvoje stanje i prevenirati vraćanje tegoba.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Septembar 12, 2025, 07:59:40 pre podne »

Veliki pozdrav za sve. Treba mi savet stručnjaka. Imam zeludacnu kilu I ostecenu sluzokozu snimala sam zeludac. Kad god treniram meni se zeludac pomeri stomak mi bude nadut i bol u zelucu čak često osetim i kiselinu. Vežbam sa malim kilazama. Gastroenterolog mi je rekao da smem da treniram a čovek koji mi namesti zeludac svaki put kada se pomeri on mi je rekao da ne mogu trenirati cim krenem da se istezem ja napravim problem. 😔 Da li moze neki savet i koje vezbe raditi?! Počela sam trenirati od februara i bas mi prija. Taman sam nasla da mi nesto odgovara međutim ne odgovara zelucu 😊 to je sve čisto rekreativno
Zdravo! Hvala ti što si podelila svoj problem – ovo je ozbiljna i kompleksna situacija, i potpuno je razumljivo da tražiš dodatni savet.
Najverovatnije neki pokreti tokom treninga povećavaju pritisak u trbuhu, što:
Povećava pomeranje želuca kroz dijafragmu (tj. pogoršava herniju),
Povećava refluks kiseline,
Vodi do nadutosti, bola, i osećaja "da se želudac pomerio".
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Lancica
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Septembar 11, 2025, 03:47:20 posle podne »

Veliki pozdrav za sve. Treba mi savet stručnjaka. Imam zeludacnu kilu I ostecenu sluzokozu snimala sam zeludac. Kad god treniram meni se zeludac pomeri stomak mi bude nadut i bol u zelucu čak često osetim i kiselinu. Vežbam sa malim kilazama. Gastroenterolog mi je rekao da smem da treniram a čovek koji mi namesti zeludac svaki put kada se pomeri on mi je rekao da ne mogu trenirati cim krenem da se istezem ja napravim problem. 😔 Da li moze neki savet i koje vezbe raditi?! Počela sam trenirati od februara i bas mi prija. Taman sam nasla da mi nesto odgovara međutim ne odgovara zelucu 😊 to je sve čisto rekreativno
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Jun 30, 2025, 10:56:33 pre podne »

Zdravo svima,

Vraćam se na ovu temu jer vidim da se odavno nije pisalo, a nadam se da ima još nekog ko bi mogao da podeli iskustvo ili savet.

Imam dijagnostikovanu želudačnu kilu (hiatus hernia), a voleo bih da počnem sa fizičkom aktivnošću – pre svega laganim vežbanjem i jačanjem tela. Ali kada se na netu pogleda, gotovo se savetuje da ništa ne dižete :D

Zanima me da li neko zna za personalnog trenera u Beogradu koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem? Ili možda nekog fizijatra/terapeuta koji sarađuje sa trenerima? Takođe, članovi koji su odgovarali na ovoj temi dr Tutorov i Stojić vidim da nisu više aktivni, pa da li možda može da se sa njima stupi u kontakt?

Ako imate bilo kakav savet ili kontakt, bio bih zahvalan da podelite.

Pozdrav svima i hvala unapred!
Pozdrav,
Ja licno nisam imao ,imao je moj trening partner i on je i dalje vezbao sa tim ali je na kraju morao na operaciju,tako da bih ti i ja predlozio da ne treniras dok to ne resis ili dok ne nades nekog strucnjaka.
Nazalost kontakt sa pomenutim ljudima nemam,sigurno ih mozes pronaci na drustvenim mrezama.

Hvala Vam puno na odgovoru! Da li možda imate savet, kod kog stručnjaka otići, da li je primarno bolje naći dobrog gastoenterologa (i kog, ako ne sme da se piše ime u postu molim za porku) ili nekog trenera koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem.

Na prošloj kontroli dr je odbacio operaciju...
Nema na cemu,bar da sam mogao vise pomoci.
To bi stvarno lekari znali odgovor na to.
Nije mi jasno zasto je odbacio operaciju....
Ako ti nije problem javi nam sta je bilo.Hvala ti.
Sačuvana
skinnyfat
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Jun 27, 2025, 10:56:59 posle podne »

Zdravo svima,

Vraćam se na ovu temu jer vidim da se odavno nije pisalo, a nadam se da ima još nekog ko bi mogao da podeli iskustvo ili savet.

Imam dijagnostikovanu želudačnu kilu (hiatus hernia), a voleo bih da počnem sa fizičkom aktivnošću – pre svega laganim vežbanjem i jačanjem tela. Ali kada se na netu pogleda, gotovo se savetuje da ništa ne dižete :D

Zanima me da li neko zna za personalnog trenera u Beogradu koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem? Ili možda nekog fizijatra/terapeuta koji sarađuje sa trenerima? Takođe, članovi koji su odgovarali na ovoj temi dr Tutorov i Stojić vidim da nisu više aktivni, pa da li možda može da se sa njima stupi u kontakt?

Ako imate bilo kakav savet ili kontakt, bio bih zahvalan da podelite.

Pozdrav svima i hvala unapred!
Pozdrav,
Ja licno nisam imao ,imao je moj trening partner i on je i dalje vezbao sa tim ali je na kraju morao na operaciju,tako da bih ti i ja predlozio da ne treniras dok to ne resis ili dok ne nades nekog strucnjaka.
Nazalost kontakt sa pomenutim ljudima nemam,sigurno ih mozes pronaci na drustvenim mrezama.

Hvala Vam puno na odgovoru! Da li možda imate savet, kod kog stručnjaka otići, da li je primarno bolje naći dobrog gastoenterologa (i kog, ako ne sme da se piše ime u postu molim za porku) ili nekog trenera koji ima iskustva u radu sa osobama koje imaju ovaj problem.

Na prošloj kontroli dr je odbacio operaciju...
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 13 upita.