TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399869 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 08:41:23 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povratak vežbanju...  (Pročitano 13281 puta)
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: April 19, 2016, 11:06:11 pre podne »

A sta kaze vaga? Ogledalo? Procenat telesnih masti? Obim struka? Obim butina?

Koliko unosis protein, hidrata, masti na dnevnom nivou?

Suplementacija omega-3? Vitaminsko/mineralni kompleksi?

Pozdrav i tebi!

Sve to smo pretresli u ovoj temi još na otvaranju, i moje godine, i moju težinu, i lekarske nalaze (pogodilo se da sam neposredno pred polazak u teretanu imao detaljan sistematski pregled).

A u ovom poslednjem postu sam napisao i kako napreduje težina, promena u obimu struka, grudi, ramena, ruku...

O ishrani smo takoĂ°e već pisali, dosta si mi lično ti pomogao savetima i složio si se i sam da sam na dobrom putu i da dobro kapiram smernice vezane za nutrijente.

TakoĂ°e sam napisao i šta i koliko dugo koristim od suplementacije. Dodaću samo da koristim i Daily formulu multivitamina, da budem konkretan... http://www.pansport.rs/Vitaminsko-mineralni-kompleksi/Za-rekreativce-i-aktivne-ljude/UN019-Daily-Formula.html

U suštini ima tu podataka o mojoj početnoj težini, nakon toga promene posle 4 nedelje, i evo sad još nakon dodatne 4 nedelje. Mislio sam da sam uspeo prilično detaljno da iznesem podatke u prošlom postu, ako treba ponoviću maksimalno detaljno sve što sam beležio...?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #33 poslato: April 19, 2016, 10:33:12 pre podne »

A sta kaze vaga? Ogledalo? Procenat telesnih masti? Obim struka? Obim butina?

Koliko unosis protein, hidrata, masti na dnevnom nivou?

Suplementacija omega-3? Vitaminsko/mineralni kompleksi?

Pozdrav i tebi!
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: April 19, 2016, 07:55:58 pre podne »

Sam sebi sam stvorio neko pravilo da se proveravam i merim na 4 nedelje, upravo toliko je i prošlo od mog prošlog javljanja.

Za prethodne 4 nedelje dodao sam još 2kg težine tako da sada imam 89kg (visina 185cm). Počeo sam vežbanje pre 8 nedelja i u prve 4 nedelje sam takoĂ°e dodao 2kg, znači da idem nekim ustaljenim tempom. Da sumiram, za 8 nedelja sam dodao 4kg.

Žao mi je što na početku nisam merio neke obime na telu, prvi put sam to uradio pre 4 nedelje. Sada, 4 nedelje nakon prvog merenja, imam neke podatke koje mogu da uporedim.

Za 4 nedelje mi se obim ruku povećao za 1,5cm. Da pojasnim, to se odnosi za svaku ruku pojedinačno, merio sam i opušten i stegnut biceps, razlika je ista. Pošto telo nije potpuno simetrično primetio sam razliku od 0,5cm izmeĂ°u ruku, pošto sam desnoruk upravo mi je desna ruka nešto većeg obima.

Meni je jako bitno što mi se od prošlog merenja obim struka smanjio za 2cm. Obim grudi mi se najmanje menjao, razlika je samo + 0,5cm, ali sam iznenaĂ°en obimom oko ramena, tu sam u plusu 3,5cm.

I dalje se trudim da maksimalno pazim na ishranu, treniram 4 puta nedeljno. Od suplemenata koristim kreatin poslednje 2 nedelje i WHEY protein 6 nedelja (ako sam lepo izračunao).

Da dodam da i dalje radim isti program 6 nedelja (prve dve nedelje treniranja su bile više kao borba sa upalama pa njih i ne računam, radio sam drugačiji raspored vežbi): ponedeljak-grudi i biceps, utorak-noge, četvrtak-ramena i triceps i petak-leĂ°a. Kako je krenulo lepo vreme tako sam počeo biciklom da idem do teretane i tu imam 10-15 minuta vožnje u jednom smeru, ukupno provedem prosečno oko 25 minuta u pravoj vožnji bicikle na dane treninga.

Ove podatke nisam ispisao da bih se hvalio (da neko ne shvati pogrešno) već me zanima mišljenje vas iskusnih, da li je ovo OK napredak ili eventualno treba da razmislim da nešto korigujem ukoliko stvari ne funkcionišu dobro?

Pozdrav svima na forumu  :)
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Mart 18, 2016, 04:11:05 posle podne »

Na svu sreću kod nas u porodici nema problema po pitanju ishrane jer je moja lepša polovina jako svesna važnosti zdrave hrane, takva je bila oduvek i nije to izazvano mojim aktiviranjem u teretani. Tako da se klincima spema najzdravija moguća hrana, s tim što nismo kod njih isključivi kao kod nas, ipak deci treba dati i dovoljnu količinu masti u periodu razvitka, pa i poneki slatkiš, sve je to normalno. U svakom slučaju, velika zahvalnost njoj što tako lepo pazi na svoja tri muškarca a mi u isto vreme gledamo da maksimalno uzvratimo, svako na svoj način.  :)

Ja klince zezam kako sam jak, pa merimo mišiće, pa pipamo koliko su bicepsi tvrdi... trudim se da njima sve to bude zabavno i smešno, tako se deca najlakše uvuku u neku priču. Uz to imaju dobru genetiku, zdravi su (hvala Bogu, da kucnem u drvo) i lepo rastu i razvijaju se. Što se mene tiče, neka ih zainteresuje bilo koji sport i ja sam srećan.  :)
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Mart 18, 2016, 04:01:24 posle podne »

Svojim radom i postignutim rezultatima ces mu dati najbolju motivaciju. Jos jedna dobra stvar je to da mozes uticati na njihovu ishranu jer si svestan kako se zdravo i pravilno hraniti. Ako si citao neke teme na forumu mogao si zakljuciti da mladi koji treniraju cesto nailaze na otpor od strane roditelja kada je promena ishrane u pitanju.
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: Mart 18, 2016, 03:41:28 posle podne »

Nema potrebe za persiranjem, ali pohvalno je videti lepe manire i lepo vaspitanje u današnje vreme  :)

Trudim se da ga motivišem da krene sa osnovnim vežbama kući, ni časovi fizičkog vaspitanja u školama nisu što su nekada bili. Mi smo prvih 15-ak minuta obavezno radili vežbe pa tek posle može fudbal, košarka, odbojka, rukomet, preskakanje kozlića, penjanje uz konopac... Sada, bitno je decu pustiti da rade šta hoće i to je to. Rano mu je za teretanu ali je dobro vreme za te najosnovnije vežbe zarad dobrog držanja i pravilnog razvitka, lako ćemo posle dodavati i tegove. Za početak, ima par mojih bučica kući koje voli da dohvati povremeno. Ako uspem sa njim onda će mlaĂ°i sin još lakše ući u celu priču uz brata i tatu, ali do tada ima još vremena  :)
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Mart 18, 2016, 03:06:33 posle podne »

Hvala na lepim rečima. Eto moj stariji klinac ima 13,5 godina pa moram da mu dajem dobar primer. Na svu sreću ne pokazuje sklonost ka porocima, "isprao sam mu mozak" od malena što se tiče pušenja, pića, droge... Ali treba biti na oprezu, lude su to godine  ;)

Mada, ponosam sam i što sam uticao na njega po pitanju muzike, ali to je već neka druga tema  :)
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Mart 18, 2016, 01:39:34 posle podne »

Koje si godište komšija? (Ako si iz Niša, kao što piše)

Pozdrav komšija, jesam Nišlija. Ja mu spadam u "stariju" grupu vežbača, imam 38 godina ('77. godište). Pisao sam malo više o sebi u prvom postu u okviru teme, aktivirao sam se posle 15-ak godina pauze  :)
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Mart 17, 2016, 04:37:02 posle podne »

Hvala još jednom na strpljenju i pravim savetima koji, očigledno, daju rezultat u jako kratkom vremenskom periodu. Videću za vikend da se bavim malo merenjem obima ruku, nogu, struka, ramena... pa da slika bude još jasnija za nekih mesec dana kada bih se opet merio.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Mart 17, 2016, 04:33:22 posle podne »

I meni se cini da si shvatio sustinu price, samo polako...javljaj kako ide, za sve sugestije, tu smo...
Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Mart 17, 2016, 04:27:22 posle podne »

Sudeći po ovom tekstu na dobrom sam putu po pitanju ishrane, ali treba još neke stvari da ispravim. Naravno, sve sam saznao, pre svega, zahvaljujući ovom forumu i tekstovima na sajtu. Tako da veliko hvala svima još jednom.  :)

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Mart 17, 2016, 04:13:27 posle podne »

Za veceru dobar izbor su vec pomenuti sir i jezgrasti plodovi( zdrave masti)...dobar izbor moze biti i npr. posirana skusa( ili gril) + salate od svezeg povrca...

Dovoljno vlaknastog povrca uz obroke moze "prevariti glad"( i "usporiti hidrate u nasem obroku"), kao i dobro tempiranje unosa hidrata( idealno prvi jutarnji obrok, obrok pre i posle treninga), kao i odabir istih...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kako-napraviti-plan-ishrane.html

Bananu cuvaj za pwm( izvor prostih hidrata...), od voca kao sto vec rekosmo, akcenat na citruse( kivi, limun, grejp, pomorandže), bobičasto voće( jagode, kupine, maline...ok su i zamrznute varijante)...jabuke...

« Poslednja izmena: Mart 17, 2016, 04:33:35 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
NikolaNiš
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Mart 17, 2016, 03:44:53 posle podne »

- Izbegavaj hidrate u obroku pred pocinak...bolje ubaci salatu od vlaknoastog povrca( kupus, zelena salata, cvekla, paradajz, krastavac...)...btw...unos svezeg voca( po koja vocka izmedju obroka...) i povrca?

- Koliki je ciljani unos proteina, hidrata, masti...neka okvirna racunica...?

- Od suplemenata moja preporuka bi bila pored pomenutih vitaminsko mineralno kompleksa, omega-3 esencijalne masne kiseline, proteinski suplementi...

- Od vitamina i minerala poseban akcenat na vitamine C i E, vitamine B - grupe, magnezijum( visokoasporptivni oblici - citrat, aspartat, glicinat...)

- Sta kaze vaga? Sta kaze ogledalo?

Pred spavanje glavni akcenat mi je na mladom siru ili jogurtu zbog kazeina. Probaću da izbacim onda pirinač i kukuruz, bolje da se okrenem kombinaciji sira sa zdravim mastima (orasi, bademi...). Jedini mi je problem što mi telo traži hranu uveče, jednostavno ogladnim bez obzira na dva dobra obroka u toku popodneva.

Pokušavam da pravim što tačniji proračun unetih nutrijenata, ali ne mogu baš sve meriti u gram. Cilj mi je najmanje 170-180g proteina, oko 300g ugljenih hidrata i oko 80g masti. Ako mi proračun i cilj nije dobar molim za sugestiju.  :)

Nisam pominjao, ali uvek imam neku voćku u toku dana, uglavnom jabuka, banana, kivi... Nešto od toga i ne u velikim količinama, po jedna voćka. Povrće u vidu salate, volim da pomešam luk, papriku, šargarepu, brokoli... i to malo stavim na gril bez ikakvog ulja, bude jako ukusno.

Mora se sve lepo isplanirati , samo uzmi u obzir i to da neki suplementi traju i po nekoliko meseci pa da na mesecnom nivou ne izadju tako puno. Kao na primer kreatin koji ce ti trajati dosta dugo u zavisnosti od pakovanja koje kupis.Dok bi ti ovi vitamini trajali oko 2 meseca ako se ne varam.

Slažem se, gledaću da sa prijateljem (sa njim idem u teretanu) uzmem kilo Power kreatina pa podelimo, tako ispadne najjeftinije 500g. U pravu si za vitaminski kompleks, piše da ima 60 tableta a da se dnevno uzima jedna.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: Mart 17, 2016, 03:12:40 posle podne »

Mora se sve lepo isplanirati , samo uzmi u obzir i to da neki suplementi traju i po nekoliko meseci pa da na mesecnom nivou ne izadju tako puno. Kao na primer kreatin koji ce ti trajati dosta dugo u zavisnosti od pakovanja koje kupis.Dok bi ti ovi vitamini trajali oko 2 meseca ako se ne varam.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Mart 17, 2016, 03:11:51 posle podne »

- Izbegavaj hidrate u obroku pred pocinak...bolje ubaci salatu od vlaknoastog povrca( kupus, zelena salata, cvekla, paradajz, krastavac...)...btw...unos svezeg voca( po koja vocka izmedju obroka...) i povrca?

- Koliki je ciljani unos proteina, hidrata, masti...neka okvirna racunica...?

- Od suplemenata moja preporuka bi bila pored pomenutih vitaminsko mineralno kompleksa, omega-3 esencijalne masne kiseline, proteinski suplementi...

- Od vitamina i minerala poseban akcenat na vitamine C i E, vitamine B - grupe, magnezijum( visokoasporptivni oblici - citrat, aspartat, glicinat...)

- Sta kaze vaga? Sta kaze ogledalo?
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.212 sekundi sa 18 upita.