TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398847 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Octavia

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 04, 2024, 09:43:06 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Suplementi, sagorevači...Ili ne?  (Pročitano 32199 puta)
Kolev Nenad
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1443


« Odgovor #76 poslato: Februar 21, 2017, 11:24:50 posle podne »

Ako stavimo na stranu vitamine i minerale moj glas uvek ide za bcaa plus protein i no reaktor :) Nekako mi to objedini skoro sve potrebe ako ne mogu vise od toga da uzimam itd :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #75 poslato: Februar 21, 2017, 10:19:51 posle podne »

Što se tiče količine BCAA i glutamin "na duže", onda bolje "mega pakovanje"...

Za glutamin... https://www.pansport.rs/amino-kiseline/glutamin/power-glutamine

Za BCAA... https://www.pansport.rs/amino-kiseline/bcaa/power-bcaa-211

Kao što je Dušan primetio...samo to...ili još nešto?
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17344


« Odgovor #74 poslato: Februar 21, 2017, 10:15:29 posle podne »

Jel imas nesto od suplementacije pa tome zelis da dodas bcaa i glutamin ili mislis da samo njih koristis ?
Sačuvana
uzunovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #73 poslato: Februar 21, 2017, 08:07:00 posle podne »

Pozdrav ljudi. Polako su zalihe suplemenata nestale. Kontam da uzmem opet BCAA i Glutamin, ali bih gadjao neku količinu za mesec dana (posle toga idem u inostranstvo na pola godine, pa da ne stoji, tamo ću već videti, bolje da više vodim računa o ishrani). Šta biste preporučili? :)
Sačuvana
uzunovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #72 poslato: Novembar 17, 2016, 03:21:16 posle podne »

Jedino što slobodno može da trpi su suplementi...potrudi se da što manje "trpnje" bude kada su prioriteti u pitanju - trening i ishrana...  ;)

Suplementi ne trpe jer još traju zalihe :P
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #71 poslato: Novembar 17, 2016, 02:33:01 posle podne »

Jedino što slobodno može da trpi su suplementi...potrudi se da što manje "trpnje" bude kada su prioriteti u pitanju - trening i ishrana...  ;)
Sačuvana
uzunovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #70 poslato: Novembar 17, 2016, 02:29:02 posle podne »

Dobri ljudi,

Samo da se javim posle nekog vremena... :) Za sad ide sve kako treba, doduše ishrana trpi zbog budžeta i čeka bolje dane da se vrati na onu od preko leta, ali šta ću (mada vodim računa šta i kad jedem i kako to kombinujem)... I HIIT trpi zbog obaveza oko faksa, al' se trudim da kad god mogu odem istrčim koji sprint ili bar posle svakog treninga kad imam vremena da odradim do pola sata brzog hoda na maximalnom upsonu na traci... :)
Brojke su za sad sasvim okej, ako se setimo da je na početku bilo 97kg/103cm (i više), sad je negde na 80-83kg/88-93cm (zavisi kad padne merenje).

Pa se čujemo kad nestane suplemenata, da pitam za dalje savete... :)

Živi bili!
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #69 poslato: Oktobar 04, 2016, 01:23:17 posle podne »

Da, možda, ne?  ;)

SVE ŠTO JE SLATKO TRAJE KRATKO – PRIČA O ZASLAĂDIVAČIMA

Na putu do vitke linije većini je u prvom planu suzbiti ili bar maksimalno ograničiti upotrebu šećera. Pošto živimo u svetu industrijski preraĂ°ene hrane, šećer je svuda oko nas – i u dijet keksićima, i „zdravim“ grickalicama, „skoro“ prirodnim sokovima, energetskim napicima…“sve i sva“ u svetu industrijski preraĂ°enih namirnica!
Ok, svi smo upoznati sa uticajem prostih ugljenih hidrata na nivo insulina…posledičnu osetljivost naših ćelija na insulin, ali tu su i drugi problemi…da, da, sve ide iz glave…
Što više šećera( „slatkog“) jedemo, i što ga redovnije uzimamo, to smo zavisniji od istog! Tu su i uticaji na naše neurotransmitere – uticaj na sekreciju dopamina i serotonina…ipak, sve se svodi na mehanizme nagrade, da naš „mozak“ počinje da nas nagraĂ°uje za takav vid ponašanja?! Pomenimo i supresiju leptina( hormon sitosti) – tako da se menja naša percepcija gladi i obrazaca ishrane.

Da, živim i dišem za drogu savremenog sveta – ŠEĆER!

Ali pre dalje priče prisetimo se još jedne epohalne zablude, koja je trebala da zameni šećer – FRUKTOZE!

Fruktozu jedino direktno može da koristi naše jetra( nema brze popune mišićnog glikogena)…bitna stavka je vrlo brz prelaz „viška“ u trigliceride…fruktoza „ne izaziva“ burne skokova insulina, a dovodi i do tzv. „leptinske rezistencije“, tako da važi pravilo – „em smo gladni, em smo masni“. Bitna stavka koju malo ko pominje je i mokraćna kiselina( hm, giht?) koja nastaje u procesu obrade fruktoze u jetri, kao i slobodni radikali, a svi ti faktori doprinose globalnom zapaljenskom procesu u našem telu i oštećenju jetre. Ako se vratimo na „prelaz u trigliceride“, eto problema i sa „masnom jetrom“, dakle, „deo triglicerida“ ostaje u jetri ,a deo putem lipoproteinskih transportnih sistema odlazi u krvotok( „indukcija“ VLDL)…

Na osnovu izloženog mnogi krenu sa nerealnim strahovima od voća i sl., ne plašite se voća i biljnih namirnica koje imaju i dovoljno vlakana, a i pri „umerenoj“ konzumaciji ne dovode do pomenutih problema, plašite se šećera( saharoza = glukoza + fruktoza), visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, tzv. ( HFCS) - dakle, pomenutih izvora fruktoze u većim količinama, jer je naše telo naviklo na visoko-glukozni/ nisko-fruktozni način ishrane! Više fruktoze, više problema!

Dakle, klonite se slatkih zabluda – fruktoze, belog šećera, visoko-fruktoznog sirupa…da, fruktoza je slaĂ°a od dekstroze( oko 2 puta), ali slatko ubitačna – novija istraživanja ukazuju na blisku povezanost enormne konzumacije fruktoze i insulinske rezistencije, dislipidemije, i posledično ateroskleroze.

Skrenimo pažnju na pomenuti „pakleni sirup“ – sadrži 55% fruktoze, 45% dekstroze…1,5 puta je slaĂ°i od „belog“ šećera, a uz to je i jeftniji( slatkiši,sokovi…). Da, na njemu se lako zaradi, ali i teško boluje!
Ok i šta nam preostaju kao alternative…

Hm, možda ŠEĆERNI ALKOHOLI?

Ksilitol, eritritol, maltitol, manitol su najpoznatiji i najkorišćeniji iz ove grupe zaslaĂ°ivača, manji uticaj na insulin, nema rizika za karijes, manje kalorija od šećera. Naravno, nisu slatki kao šećer, čak su 30-50 % „manje slaĂ°i“ od šećera, što „šećer-zavisnicima“ može biti problem, a i pri povećanoj konzumaciji mogu dovesti do gastrointestinalnog diskomfora( dijereja…).

Ajmo malo „real“ sintetike – VEŠTAČKI ZASLAĂDIVAČI!

U ovu grupu ubrajamo – aspartam, acesulfam-K, neotam, sukralozu, saharin i dr. Može se slobodno reći da je ovo grupa kontraverznih zaslaĂ°ivača. Na prvi pogled deluju krajnje benigno, bez kalorija, „solidna slatkoća“, a neke studije su čak pokazale da se njihovom upotrebom postiže i bolja kontrola telesne težine. Ali vremenom se pokazalo da veštački zaslaĂ°ivači( studije na životinjama) mogu dovesti do karcinoma( mozga, bešike…), kao i nekih neuroloških problema.
Novija istraživanja, „u povoju“, ukazuju i na mogućnost nastanka problema sa digestivnim traktom, kao i regluacijom nivoa šećera u krvi( glikoregulacija).

STEVIA – najbolje rešenje!

Mnogo hvaljena, sa pravom…ne izaziva pikove insulina( „nema glikemički indeks“), „nema kalorija“, čak, doprinosi boljoj osetljivosti na insulin, kao i glikoregulaciji - idealna za dijabetičare. Jedini problem „čudan ukus“( 20 puta slaĂ°a od šećera), kao i „aftertaste“- naknadni „gorak“ ukus se pojavljuje samo ukoliko je koncentracija stevije previsoka, dakle, bez preterivanja!

Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1485

« Odgovor #68 poslato: Oktobar 04, 2016, 11:45:46 pre podne »

Da li treba da se plase???
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #67 poslato: Oktobar 04, 2016, 10:54:13 pre podne »

Zasto ljudi kupuju BCAA bez ukusa kada su iste cene svakako (priblizno)
Stalno kupujem sa ukusom limuna i bude osvezavajuca kao limunada sa 0gr secera.... ???

Plaše se ljudi tih veštačkih boja, aroma, zaslaĂ°ivača  ;)

Ah ;) Samo raw :)

Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1485

« Odgovor #66 poslato: Oktobar 04, 2016, 10:06:03 pre podne »

Zasto ljudi kupuju BCAA bez ukusa kada su iste cene svakako (priblizno)
Stalno kupujem sa ukusom limuna i bude osvezavajuca kao limunada sa 0gr secera.... ???
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #65 poslato: Oktobar 04, 2016, 09:41:23 pre podne »

Iskreno jedino u kombinaciji sa proteinskim suplementom BCAA mogu biti "prijatnog ukusa"( a ako je tu i dekstroza, još bolje), a solo ili sa glutaminom...eh, šta da kažem, smućakj i gutaj, tako je, kako je...kako ja to sebi kažem - "trpi skote zbog lepote"  :D

Zanimljiva stvar je da nam glukoza u pwm i nije neophodna...dakle, i sam pwm može proći bez prostih hidrata, jer su i amino kiseline iz dostupnog nam. npr. whey proteina, dovoljne da daju adekvatan insulinski pik za aktivaciju sinteze mišićnih proteina (MPS), čak iako su rezrve glikogena prazne.

Camera DM, et al. 2012. Low muscle glycogen concentration does not suppress the anabolic response to resistance exercise. J Appl Physiol 113 (2):206-14.

Sve u svemu, 15-30 gr dekstroze ili maltodekstrina...neće biti nikakav problem u pwm( bar kada nam striktan "carb-watch" i nije preko potreban)...  ;)

Sačuvana
uzunovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #64 poslato: Oktobar 04, 2016, 08:49:07 pre podne »

Otprilike počinjem da se uhodavam... S tim što mi ovaj BCAA i dalje ima taaaako odvratan ukus  ???
Elem, jedno pitanje, od trenera jednog u ovoj teretani gde sam, dobio sam predlog/savet, kako god,
da u pwm dodam još i dekstrozu (u fazonu, imaš u zdravoj hrani da kupiš). Kakve sad to veze ima
i ima li smisla dodavati to i treba li uopšte?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #63 poslato: Septembar 30, 2016, 11:10:48 posle podne »

Ako mene pitaš, uz obrok( u toku obroka, npr. "zalijem" sa jogurtom), ili "neposredno" posle...ja nekad uzmem i 3 odjedared, nikakav problem...  ;)

Sve u svemu rasporediti uz obroke...tako se mogu izbeći svi mogući znaci eventualnog digestivnog diskomfora...
Sačuvana
uzunovic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 72

« Odgovor #62 poslato: Septembar 30, 2016, 06:03:18 posle podne »

Beše si dobro... Samo je ova kombinacija pre treninga ružnog ukusa, uff... :D
P.S. Za omega 3, uzimanje uz obrok... Je l' to "uz" znači uzimanje kapsule (ili 2 kapsule kako ti reče)
neposredno pre ili neposredno posle obroka ili to nema veze?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.342 sekundi sa 18 upita.