TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 07:56:11 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 48 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povreda trbusnog zida bruh ili kila  (Pročitano 171772 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #382 poslato: Maj 25, 2013, 07:15:44 pre podne »

Čučnjevi nikako, opterećuju i trbušnjake i primicače.... Strpi se još malo.

Kako si Marco, da li je bolje?
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #381 poslato: Maj 24, 2013, 05:58:20 posle podne »

Jesu li dozvoljeni čučnjevi za vježbe?
Pomogli bi mi bar malo za održavanje kondicije, a ne znam da li opterećuju previše neke dijelove koje ne bi smjeli ?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #380 poslato: Maj 21, 2013, 10:32:43 posle podne »

Ok, marco nastavi ovako još 7 dana. Izbegavaj poskoke, istezanja prepona radi kako si napisao, kose dodaj kako radiš ako ti ne smeta...
Javi kako ide...
Pozdrav
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #379 poslato: Maj 20, 2013, 10:59:12 pre podne »

Evo da javim kako ide. Od subote sam prvi put primjetio malo poboljšanje (koje još traje) - trbušni više ne bole na najmanje podražaje primicača, nego samo na dosta nagle kontrakcije/okrete, iskorake i sl., a i u tom slučaju je bol slabija nego što je bila. Radim kako sam opisao u prošlom postu, vježbe ne bole (samo kod obaranja koljena kad se preĂ°e granica, a i to dosta manje nego prije)

Primjer - (polu)ležeći položaj na kauču, koljena savijena i razmaknuta 90 stupnjeva (jedno gleda u plafon, a drugo u stranu dok ta noga leži na podu) - ranije zbog boli u trbusnima ovu nogu s poda nisam mogao privući da skupim koljena jedno uz drugo, toga sad nema. (odnosno kod tog pokreta u trbusnima vise ne osjećam bol, samo malo zatezanja)

Jedine promjene (ne znam je li pomoglo, može a ne mora imati veze s poboljšanjem):
- od cetvrtka radim kratko zagrijavanje prije vjezbi 2-3 min, čisto za bar malo aerobne kondicije (skakanje u mjestu, kruženje rukama naprijed nazad, vojničko ( http://bit.ly/YU9XPU ) i sl.),
- kod statickih trbusnih uz 3-4 obične serije (po 20 sec) dodam 4 "kose" (trup lagano okrenut u lijevo/desno, - to bi trebalo pogadjati kose trbusne koji su kod ovog problema jako bitni za ojačati koliko sam shvatio)

Šta dalje, da dodam neke vježbe i/ili modifikacije? Produžiti statičke trbušnjake na duže vremena ili uvesti dinamičke?
Pozdrav i hvala!

PS
pitanje - prepone pri istezanju (obaranje koljena u stranu) ne bole ali su (tetive s unutrašnje s strane bedra) dosta zategnute čim se malo razmaknu - da li ih svejedno držim tako 2 min, bitno je samo da ne bole ?
« Poslednja izmena: Maj 21, 2013, 11:59:58 pre podne od strane marco » Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #378 poslato: Maj 15, 2013, 10:48:01 pre podne »

Pozdrav, radim od petka vjezbe - jos nema poboljsanja, i trbusni i prepone (tetive na unutrašnjoj strani bedra na vrhu) ostro bole kod micanja trupa lijevo ili desno u lezecem polozaju. Trbusni malo bole i kod hodanja po ulici ako nije skroz sporo.

vjezbe+istezanje: - uk. trajanje oko 45 min. (svaku napravim za lijevu pa desnu nogu bez pauze, pa tako 3x)

- Trbušni statički - ne boli nigdje neovisno o trajanju, blago naprezanje ako glavu jos priblizim prema koljenima
- Unutrašnjom stranom noge guram nogu stola (guram sjedeći, samo unutrašnjom stranom stopala)- tu boli samo ako bas jako guram , svom snagom nakon 10tak sec (* osim ako je noga potpuno ispravljena u koljenu - onda odmah jako boli, ne mogu ništa)
- Ležeći na boku paralelno sa zidom guram nogom zid ka napred i petom okrenut leĂ°ima - ovo oboje mogu svom snagom bez ikakve boli. Osjetim da djeluje na zadnjoj loži odnosno kvadricepsu.

Istezanje:
- položaj sklek i podižem glavu i ramena do karlice - ne boli, teško mi je osjetiti tu zatezanje (tu me zaboli donji dio leĂ°a nakon nekog vremena pa moram istegnuti leĂ°a :)
- spojiš pete i polako obaraš kolena u stranu - doĂ°em do oko 60 stupnjeva meĂ°u nogama (30 od svake do okomice) i onda lagana bol u trbusnima i preponi. Kasnije (nakon minut-dva) mogu dosta više skoro do poda, ali bol i koliko mogu jako ovise o sitnim promjenama (da li je dno leĂ°a skroz uz pod ili malo uzdignuto, stopala malo bliže ili dalje leĂ°ima)

Najjača bol je pri stiskanju koljenima (ne radim te vježbe).

« Poslednja izmena: Maj 16, 2013, 12:20:07 posle podne od strane marco » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #377 poslato: Maj 10, 2013, 03:06:59 posle podne »

Ajde polako, radi lagano vežbe, obavezna istezanja (polako i dozirano zatežeš pa zadržaj).
posle vežbi led pa lioton gel.
Budi strpljiv, za prepone treba vremena, javi za 2-3 dana kako ide...
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #376 poslato: Maj 10, 2013, 02:12:30 posle podne »

Radim vježbe i pazim koliko mogu da nema boli (kad se javi popustim pritisak), ali čini mi se da cak i slabije vjezbe izazivaju pogoršanje bolova koji se javljaju pri naprezanju. (Zadnjih 7 dana su, neovisno o mirovanju, bolovi pri naprezanju najjači od početka simptoma)

S druge strane, mirovanje ne pomaže, okolnu muskulaturu moram ojačati u svakom slučaju - onda ipak ostaje opcija da vježbam koliko mogu i nadam se da će se ipak javiti bar neki mali napredak i da neću morati na operaciju....
« Poslednja izmena: Maj 10, 2013, 02:15:37 posle podne od strane marco » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #375 poslato: Maj 09, 2013, 02:08:41 posle podne »

tako je marco  :)
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #374 poslato: Maj 09, 2013, 01:34:53 posle podne »

Ležeći na boku guraš nogom o zid ka napred, zadržaj 10-15sec, tri serije. Isto i ka pozadi.

jesam li dobro ovo shvatio: ležim na boku paralelno sa zidom,
prvo okrenut prema zidu (kad guram ka napred), guram stopalom kao loptu na nogometu
a onda leĂ°ima uz zid (kad guram ka pozadi), guram petom. ?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #373 poslato: Maj 08, 2013, 04:59:06 posle podne »

Obaraš oba kolena istovremeno...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #372 poslato: Maj 08, 2013, 04:58:09 posle podne »

Ok Marco, da krenemo lagano vežbe pa da vidimo kako će ići...
ako imaš neko pitanje....

>spojiš pete i polako obaraš kolena u stranu. - ovo oba koljena istovremeno ili samo jedno ovako? http://www.coreperformance.com/knowledge/movements/knee-fallouts.html

1.) je li mi dovoljno samo jačanje pa istezanje?
ili bi možda bilo bolje prvo zagrijavanje, pa istezanje, pa onde jačanje i na kraju opet istezanje?

2.) I trajanje: koliko bi bilo najbolje - može po pola sata ujutro i popodne? ili odjednom sve, i koliko bi trebalo onda trajati?

ono stiskanje lopte koljenima ako su mi stopala spojena boli i na najmanji pritisak, dobro da toga nema u novom programu. Pozdrav.
1) dovoljno jačanje, pa istezanje. zagrevanje nije potrebno...
2)trajanje dok ne uradiš vežbe i istezanja. Bolje je poslepodne, nego odmah iz kreveta. Jednom dnevno...
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #371 poslato: Maj 08, 2013, 04:52:56 posle podne »

ako imaš neko pitanje....

>spojiš pete i polako obaraš kolena u stranu. - ovo oba koljena istovremeno ili samo jedno ovako? http://www.coreperformance.com/knowledge/movements/knee-fallouts.html

1.) je li mi dovoljno samo jačanje pa istezanje?
ili bi možda bilo bolje prvo zagrijavanje, pa istezanje, pa onde jačanje i na kraju opet istezanje?

2.) I trajanje: koliko bi bilo najbolje - može po pola sata ujutro i popodne? ili odjednom sve, i koliko bi trebalo onda trajati?

ono stiskanje lopte koljenima ako su mi stopala spojena boli i na najmanji pritisak, dobro da toga nema u novom programu. Pozdrav.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #370 poslato: Maj 08, 2013, 03:47:32 posle podne »

Trbušne radi ležeći,  podigneš glavu od podloge i zadržaj do 10-15sec. Pauza 1 min, pa ponoviš ( tri serije).
unutršnju stranu noge nasloniš o nepomičan predmet (nogu od stola), lagano guraš nogom (pojačavaš pritisak na predmet, bez pomeranja) ka unutra tj primicanje. Zadržaj 10-15sec, pauza 1 min, 3 serije. Ležeći na boku guraš nogom o zid ka napred, zadržaj 10-15sec, tri serije. Isto i ka pozadi.

Posle istezanje:
-trbušni na stomaku staviš ruke u položaj sklek i podižeš glavu i ramena od podloge, ispravljaš laktove, a karlica ostaje na podu.
- Primicači na ledjima pete staviš malo ispred kolena (savijena kolena), spojiš pete i polako obaraš kolena u stranu. Do cranice zatezanja tu napraviš zadržaj 1-2 min i duže (isto važi i za trbušne).
bilo bi dobro da sve ovo bude ispod granice bola. Posle led 10min, 3x dnevno, pa lioton gel.
Marco, ako imaš neko pitanje....
Radi ovako par dana pa javi ko ide. Pozdrav  :)
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #369 poslato: Maj 06, 2013, 02:17:29 posle podne »

Evo me. Nema promjena (iako zadnjih 7 dana fizicka aktivnost skoro nula, čak nisam išao ni u teretanu lagane vježbe za gornji dio). Sve isto - dakle bol pri pokretima koji naprežu je jača nego što je bila prije (najviše pri pomicanju trupa/nogu u ležećem položaju - okretanju pri spavanju ili poluležeći položaj na kauču - to mogu kompenzirati dizanjem kukova, npr ako kod micanja savijenih koljena u stranu boli, onda dignem kukove http://bit.ly/106fvai )

Ako napnem trbusne, osjetim po sredini, par cm iznad pub. kosti jako tvrdo, kao kamen .

Bio sam na kontroli kod doktora fizijatra, i on kaže da radim mjesec dana vjezbe, da bez obzira što me boli (ne za vrijeme vježbi) ne radim pauzu.
Sačuvana
marco
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #368 poslato: Maj 03, 2013, 05:59:27 posle podne »

Pozdrav Marco, sa op ne treba žuriti. Sve što si naveo izbegavaj da radiš- podizanje nogu, iskorak, brži hod....
izbjegavam, nije da sam to radio nego osjetim da bi zabolilo da to napravim.

Najgore je što me od prije 3 dana bole donji trbusni malo i dok hodam, a nikad nisam toliko mirovao nego zadnjih 7 dana. Brufen sam prestao još u onaj petak, a u utorak je počela bol za vrijeme hodanja.
Je li moguće da se mišići tu  "ukoče" od premalo aktivnosti pa zato onda bole i na slabiju aktivnost kao što je hodanje? Da sam radio neke vjezbe ili nešto pa bih znao da je od toga, ali ovako više ništa ne kužim : (

Ajde odmaraj do ponedeljka, masiraj ledom još malo, pa se javi kako je da probamo neki lakši program vežbi i istezanja....  

ok, do pon...
hvala i pozdrav
« Poslednja izmena: Maj 03, 2013, 06:02:25 posle podne od strane marco » Sačuvana
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 48 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.104 sekundi sa 19 upita.