Sve se svodi na to kada lezemo uvece i kada se budimo ujutru. 
Znam da su mnogi ovde navikli da lezu jako kasno (to jest jako rano ujutru!), ali to umnogome moze da remeti vitalnost organizma jer se takvom navikom skracuje dan, t.j. deo dana kada treba da smo aktivni.#
Potrebno je oko 4 h nakon spavanja, t.j. kada se probudimo da telo postane potpuno vitalno, tako da 4 h nakon sto se probudite bez ikakvih problema bi trebali da odradite bilo kakvu vrstu treninga, ako vam ne prija, znaci da je hronicno od kasnog leganja i slicno... Uopste nisu potrebne nedelje da bi se "organizam navikao"... 
Znam po meni jer ja mnogo moram da vodim racuna o tome, jer cesto imam trke npr u 7,8,9 h ujutru, tako da se ponekad budim i u 4 h ujutru da bi se potpuno aktivirao, a samim tim moram mnogo ranije da legnem, zatim kada putujem vremenska razlika i td... Treba samo dobro isplanirati vreme odmora i vreme treninga i garantujem vam cete u bilo koje doba dana mocu da odradite trening sa istim osecajem kao sto ste navikli u drugom terminu...
Organizam se jako brzo prilagodjava. Kada imam obican trening u 7 h ujutru, npr trcanje ili bike, jasno je da necu zbog treninga ustati 4 h pre, ali zato mi je potrebno mozda 10-15 minuta zagrevanja da se telo aktivira... Plivanje je vec drugacije, tu cim uskocite u vodu, spremni ste za bilo kakav trening 

Tako da ako vec zbog obaveza, odmora i sl. nemozete da obezbedite da ste se najmanje 4 h pre treninga probudili, onda je potrebna samo kraca aktivacija organizma, t.j. nisko aerobno zagrevanje, za koje ne treba izdvojiti vise od 15-20 minuta...