TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 394579 Teme od strane 25004 Članovi Poslednji član: Sandra1986

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 28, 2024, 08:29:51 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Iskoristljivost biljnih proteina ?  (Pročitano 1798 puta)
Dr Aleksandra Brankovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3083


« Odgovor #4 poslato: Avgust 02, 2020, 11:35:15 pre podne »

Neki poseban razlog za bundevin protein?
Svakako moze biti zastupljeno u ishrani, niko ne savetuje suprotno. Ali ovo sto su kolege oznacile ti je mnogo bolja varijanta.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #3 poslato: Avgust 02, 2020, 01:22:41 pre podne »

Postoji nešto što se zove komplementarnost proteina...svi smo upoznati sa onim čuvenim pravilom da se biljni proteini, kao nekomplentni "ne računaju" ( nemaju sve esencijalne amino kiseline), vegani u prvi plan stavljaju kombinovanje proteina iz različitih izvora u cilju dobijanja komletnog profila amino kiselina(npr. kombinacija mahunarki i pirinča)...daakle, to može biti u istom obroku ili čak u različitim obrocima, pa se navodno postižu izbalansirani odnosu u "amino kiselinskom pulu" našeg tela što je preduslov uspešne sinteze proteina...

sve u svemu, mnogo komplikovanja...protein budneve nije najbolji izbor...zato se okani nepotrebnog komplikovanja i usmeri na proteine visoke biološke vrednosti...meso, riba, sir, jaja, whey...
Sačuvana
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #2 poslato: Avgust 01, 2020, 12:51:16 posle podne »

Proteini biljnog porijkla, osim onih koje su sadržane u mahunarkama, imaju nižu biološku vrijednost, jer im neke esencijalne aminokiseline nedostaju ili su prisutne u veoma malim količinama. Zagovornik sam biljnih proteina, nemam ništa protiv njih, čak mnogi iz svijeta sporta koriste iste, ali svakako dajem prednost proteinima visoke biološke vrijednosti.

A to su oni proteini koji su po aminokiselinskom sastavu najsličniji proteinima ljudskog organizma. Dakle najveću biološku vrijednost imaju proteini  mlijeka i  jaja, budući da se nakon resorpcije u organizmu gotovo u potpunosti iskoriste.

Meso takođe spada u proteine visoke biološke vrijednosti.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Sačuvana
lonewolf
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 120

« Odgovor #1 poslato: Avgust 01, 2020, 12:36:52 posle podne »

Kolika je iskoristljivost u organizmu biljnih proteina ? Pre svega mislim na bundevin protein.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.096 sekundi sa 18 upita.