TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 386880 Teme od strane 24967 Članovi Poslednji član: nostalgia_traveler

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 06, 2023, 10:32:12 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Omega-3 masne kiseline  (Pročitano 2196 puta)
drAnita Mrdakovic
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1982


« Odgovor #9 poslato: Septembar 11, 2022, 01:09:54 posle podne »

Ono što je isto često pitanje kada su Omega-3 u pitanju je da li moraju da se unose putem supkemenata.
Ukoliko neko ima pravilnu ishranu, a to znači ishranu sa dovoljno riba- sardina, losos, ostrige; sa dovoljno govedine i sa dovoljno oraha zaista nema potrebe za suplementacijom.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #8 poslato: Septembar 10, 2022, 08:58:03 posle podne »

Ono što je bitno, omega-3 masne kiseline mogu da stupaju u interakciju sa nekim lekovima. Ukoliko osoba ima neku hroničnu bolest i svakodnevno koristi lekove, najbolje je da porazgovara sa svojim lekarom, pre nego što počne sa suplementacijom omega-3 masnih kiselina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #7 poslato: Septembar 10, 2022, 08:57:53 posle podne »

Kao što možemo zaključiti iz svega navedenog, omega-3 masne kiseline obavezno treba uvrstiti u ishranu, a tu se, pre svega, misli na konzumiranje masne ribe. Unos suplemenata je uvek opravdan kada se putem hrane ne mogu uneti adekvatne količine ovih esencijalnih masnih kiselina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #6 poslato: Septembar 10, 2022, 08:57:41 posle podne »

- mogu uticati na poboljšanje kvaliteta sna, jer san je jedan od temelja zdravlja;
- pomažu sagorevanju masti i gubitku kilograma;
- štite kožu od sunčevog zračenja i smanjuju crvenilo kože;
- efikasne su u smanjenju rizika od pojave bubuljica i akni.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #5 poslato: Septembar 10, 2022, 08:57:30 posle podne »

- mogu biti značajna podrška u borbi protiv starenja - poboljšavaju čvrstoću i elastičnost kože;
- deluju na redukciju tegoba kod metaboličkog sindroma (ovaj sindrom podrazumeva postojanje centralne gojaznosti - masnih naslaga u predelu trbuha, visokog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, visokog nivoa triglicerida, niskog nivoa “dobrog” holesterola);
- poboljšavaju zdravlje mozga - smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti;
- smanjuju rizik od raka debelog creva, raka prostate i raka dojke;
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #4 poslato: Septembar 10, 2022, 08:57:16 posle podne »

- mogu pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa - smanjuju bol kod upalnih procesa u zglobovima, kao i jutarnju ukočenost;
- mogu poboljšati zdravlje kostiju i zglobova, što smanjuje rizik od osteoporoze;
- uspešne su kao dodatna terapija za lečenje inflamatornih bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis);
- poboljšavaju zdravlje očiju - unosom adekvatne količine omega 3 masnih kiselina smanjuje se rizik od makularne degeneracije;
- mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije;
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #3 poslato: Septembar 10, 2022, 08:57:04 posle podne »

Prednosti omega-3 masnih kiselina
- pomažu u smanjenju hroničnih upala;
- smanjuju rizik od srčanih bolesti;
- smanjuju nivo triglicerida (masti u krvi);
- smanjuju „loš“ LDL holesterol, a podižu nivoe “dobrog” HDL holesterola;
- efikasne su za održavanje normalnog krvnog pritiska;
- pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka;
- sprečavaju stvaranje naslaga u arterijama;
- uspešne su u lečenju bolesti masne jetre;
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #2 poslato: Septembar 10, 2022, 08:56:49 posle podne »

Te masti dolaze u 3 glavna oblika: 1. alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se nalazi u orasima, lanenom semenu i čia semenkama; 2. eikozapentaenska kiselina (EPA) i 3. dokosaheksaenska kiselina (DHA), i one su najviše zastupljene u masnim ribama (haringa, tuna, losos, bakalar, skuša), a ima ih i u ribljem ulju i morskim plodovima.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3106


« Odgovor #1 poslato: Septembar 10, 2022, 08:56:38 posle podne »

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su od velikog značaja za naše zdravlje, pravilan razvoj i funkcionisanje organizma. Poznate su i kao polinezasićene masne kiseline koje predstavljaju izvor energije i pomažu da srce, pluća i krvni sudovi funkcionišu na pravi način.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 19 upita.