TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 410061 Teme od strane 25087 Članovi Poslednji član: Gisa67

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 15, 2026, 10:17:10 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 426 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kako promena vremena na satu utiče na zdravlje?  (Pročitano 2057813 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #6387 poslato: danas u 08:59:17 posle podne »

Izveštaji Svetske meteorološke organizacije (WMO)
Zvanični izveštaj WMO State of the Global Climate potvrđuje da klima ubrzano gubi stabilnost.
Statistika: Period od 2015. do 2025. godine zvanično je potvrđen kao najtoplijih 11 godina u istoriji merenja, sa energetskim debalansom Zemlje koji je na najvišem nivou u istoriji.
Prognoza fluktuacija: Najnoviji WMO Global Annual-to-Decadal Update predviđa da će se ekstremne promene i anomalije samo pojačavati do 2030. godine, vođene kombinacijom antropogenih faktora i prirodnih oscilacija poput fenomena El Niño.
Koji pocinje od ovog vikenda i trajace 6-8 nedelja i kod nas,i to bez kisa,i kazu da ce biti najtoplije leto dosad. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6386 poslato: danas u 08:57:52 posle podne »

Studija u časopisu Nature (Novembar 2025.)
Prestižni naučni časopis objavio je revolucionarnu studiju pod nazivom Global warming intensifies extreme day-to-day temperature changes koja se bavila upravo ovim problemom.
Statistika: Istraživači su otkrili da su ekstremni skokovi temperature iz dana u dan (definisani kao promene koje prelaze 90. percentil istorijskih normi) drastično učestaliji u najnaseljenijim delovima sveta.
Ekstremni primeri: Zabeleženi su šokantni rekordi gde su dnevni temperaturni obrti u istočnoj Kini dostizali 22,9°C, a na zapadu SAD-a 20,3°C unutar samo 24-48 sati.
Uzrok: Globalno zagrevanje isušuje zemljište i menja vazdušni pritisak, smanjujući toplotni kapacitet tla. Zbog toga atmosfera brže i agresivnije reaguje, stvarajući nagle temperaturne „klackalice”.
Hvala na detaljnom objasnjenju dr.Anita.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6385 poslato: danas u 08:56:34 posle podne »

Evo par informacija o klimatskim promenama.
Naučne studije, poput onih objavljenih u časopisu Nature Communications, potvrđuju da su brzi temperaturni preokreti (nagli prelazi iz ekstremno toplog u ekstremno hladno vreme i obrnuto) u stalnom porastu od 1990-ih godina. Klimatske promene ne znače samo da planeta postaje toplija u proseku, već da klima gubi stabilnost. Zato danas imamo situacije da temperatura u roku od samo 24 sata padne ili skoči za 15 do 20 stepeni Celzijusa, što je pre par decenija bila retkost.
https://dailygreen.rs/eko-price/temperaturne-oscilacije-predstavljaju-znacajan-rizik-po-zdravlje
Sa pre devedestih sto si i  ti navela  dr.Anita se slazem,ali sa pre 20 godina se ne slazem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6384 poslato: danas u 08:55:09 posle podne »

Evo kako je danas izgledala Bačka Topola oko 17 časova iako je ispaljeno 12 protivgradnih raketa. Žednik koji je udaljen 15 km od Topole i Subotica koja je udaljeno 30 km je prošlo mnogo gore. Kod nas je samo  5 minuta padao led.
Strasno nevreme. Cuo sam na vestima. Jesi ti ovo snimao? Nadam se da su svi ljudi bili na bezbednom.
Da,ja sam snimao.Sve je bilo okej.Bilo je jezivo kada je led padao i kada su se lomile grane od vetra,pa cak i sudijsku stolicu je prevrnuo i jednu klupu,ali hvala Bogu svi smo u redu!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6383 poslato: danas u 07:34:06 posle podne »

Izveštaji Svetske meteorološke organizacije (WMO)
Zvanični izveštaj WMO State of the Global Climate potvrđuje da klima ubrzano gubi stabilnost.
Statistika: Period od 2015. do 2025. godine zvanično je potvrđen kao najtoplijih 11 godina u istoriji merenja, sa energetskim debalansom Zemlje koji je na najvišem nivou u istoriji.
Prognoza fluktuacija: Najnoviji WMO Global Annual-to-Decadal Update predviđa da će se ekstremne promene i anomalije samo pojačavati do 2030. godine, vođene kombinacijom antropogenih faktora i prirodnih oscilacija poput fenomena El Niño.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6382 poslato: danas u 07:32:55 posle podne »

Studija u časopisu Nature (Novembar 2025.)
Prestižni naučni časopis objavio je revolucionarnu studiju pod nazivom Global warming intensifies extreme day-to-day temperature changes koja se bavila upravo ovim problemom.
Statistika: Istraživači su otkrili da su ekstremni skokovi temperature iz dana u dan (definisani kao promene koje prelaze 90. percentil istorijskih normi) drastično učestaliji u najnaseljenijim delovima sveta.
Ekstremni primeri: Zabeleženi su šokantni rekordi gde su dnevni temperaturni obrti u istočnoj Kini dostizali 22,9°C, a na zapadu SAD-a 20,3°C unutar samo 24-48 sati.
Uzrok: Globalno zagrevanje isušuje zemljište i menja vazdušni pritisak, smanjujući toplotni kapacitet tla. Zbog toga atmosfera brže i agresivnije reaguje, stvarajući nagle temperaturne „klackalice”.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6381 poslato: danas u 07:31:16 posle podne »

U naučnoj zajednici se ova pojava naziva DTDT (Day-to-Day Temperature Variability), odnosno kratkoročna varijabilnost temperature iz dana u dan. Ona se posmatra odvojeno od opšteg globalnog zagrevanja jer direktno meri stabilnost atmosfere.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6380 poslato: danas u 07:29:57 posle podne »

Evo par informacija o klimatskim promenama.
Naučne studije, poput onih objavljenih u časopisu Nature Communications, potvrđuju da su brzi temperaturni preokreti (nagli prelazi iz ekstremno toplog u ekstremno hladno vreme i obrnuto) u stalnom porastu od 1990-ih godina. Klimatske promene ne znače samo da planeta postaje toplija u proseku, već da klima gubi stabilnost. Zato danas imamo situacije da temperatura u roku od samo 24 sata padne ili skoči za 15 do 20 stepeni Celzijusa, što je pre par decenija bila retkost.
https://dailygreen.rs/eko-price/temperaturne-oscilacije-predstavljaju-znacajan-rizik-po-zdravlje
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6379 poslato: Jun 14, 2026, 08:35:51 posle podne »

Evo kako je danas izgledala Bačka Topola oko 17 časova iako je ispaljeno 12 protivgradnih raketa. Žednik koji je udaljen 15 km od Topole i Subotica koja je udaljeno 30 km je prošlo mnogo gore. Kod nas je samo  5 minuta padao led.
Strasno nevreme. Cuo sam na vestima. Jesi ti ovo snimao? Nadam se da su svi ljudi bili na bezbednom.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6378 poslato: Jun 14, 2026, 07:28:23 posle podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6377 poslato: Jun 14, 2026, 07:24:56 posle podne »

U Novome Sadu sam rođen I tu sam odrastao.
Nikada nisu bile ranije pre dvadeset godina ovakve promene a pogotovu ne leta gde su temperature sada i do 40 stepeni.
Govorim za Novi Sad.
Zato sam ti i citirao za celu Vojvodinu,ukljucujuci i Novi Sad.I ja sam roden tamo,ziveo tamo do svoje seste godine,a i svako leto sam proveo tamo kod brace i sestara od 5 strica.Jedino sto nije bilo ovako pre 20 godina Zoli je +40 stepeni,a to nam se desilo zbog ozonskog omotaca.....i tako nam je u zadnjih 7-8 godina,sto znaci da se moramo polako poceti da se navikavamo.Za ovo leto kazu da ce biti jos pakleniji od dosadasnjih,da nam dolazi El Ninjo i bice nam jako puno dana oko 40 stepeni...a temperaturne promene od 10-15 stepeni je uvek bilo i bice normalno za ovaj period godine.Samo ti kao mali mozda nije toliko smetao kao sad kada staris.... ;)
Definitivno se moramo prilagoditi novim klimatskim uslovima.
Znas kako kazu:ko prezivi pricace. ;)
To je jedan od principa evolucije.
Prirodna selekcija
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6376 poslato: Jun 14, 2026, 04:35:06 posle podne »

Nikada nisu bile ranije pre dvadeset godina ovakve promene a pogotovu ne leta gde su temperature sada i do 40 stepeni.
Govorim za Novi Sad.
Zato sam ti i citirao za celu Vojvodinu,ukljucujuci i Novi Sad.I ja sam roden tamo,ziveo tamo do svoje seste godine,a i svako leto sam proveo tamo kod brace i sestara od 5 strica.Jedino sto nije bilo ovako pre 20 godina Zoli je +40 stepeni,a to nam se desilo zbog ozonskog omotaca.....i tako nam je u zadnjih 7-8 godina,sto znaci da se moramo polako poceti da se navikavamo.Za ovo leto kazu da ce biti jos pakleniji od dosadasnjih,da nam dolazi El Ninjo i bice nam jako puno dana oko 40 stepeni...a temperaturne promene od 10-15 stepeni je uvek bilo i bice normalno za ovaj period godine.Samo ti kao mali mozda nije toliko smetao kao sad kada staris.... ;)
To je jedan od principa evolucije.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6375 poslato: Jun 13, 2026, 10:04:30 posle podne »

Govorim za Novi Sad.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6374 poslato: Jun 13, 2026, 10:03:48 posle podne »

Govorim za Novi Sad.
Nigde nisu bile toliko visoke temperature u ovim predelima. Jos jedan dokaz da se klima promenila.
Ne samo u ovim predelima nego po celom svetu.....unistili smo veci deo prirode i kao posledica svega toga je i klimatska promena...
Naravno. Samo sam govorio konkretno za nase podneblje.
Sve jasno.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

« Odgovor #6373 poslato: Jun 13, 2026, 10:03:13 posle podne »

Evo malog zahladjenja :D
Taman na vreme. ;)
Bice opet toplo. Nema brige ;)
Sledeci vikend vec 36 stepeni.E to nije normalno.Sad bi bilo normalno 30 stepeni a ne iznad toga.
To je nesto optimalno za ovo klimatsko podrucje.
Slazem se.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 426 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 17 upita.