TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 11:01:58 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Neke zanimljive činjenice o hrani- šta kažu stručnjaci  (Pročitano 21369 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #43 poslato: Novembar 07, 2022, 07:36:32 posle podne »

6. Pomaže pri regulaciji telesne težine
Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem da smršaju, jer konstantno osećaju glad, pa pribegavaju nezdravim grickalicama. Ovsena kaša stvara osećaj sitosti, a organizam čisti od toksina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #42 poslato: Novembar 07, 2022, 07:35:51 posle podne »

5. Reguliše šećer u krvi
Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #41 poslato: Novembar 07, 2022, 07:35:11 posle podne »

4. Snižava krvni pritisak
Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #40 poslato: Novembar 07, 2022, 07:34:49 posle podne »

3. Smanjuje rizik od raka debelog creva
Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana može da spreči razvoj raka debelog creva. Da biste izbegli ovu opaku bolest, jedite što više ovsenih kaša.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #39 poslato: Novembar 07, 2022, 07:34:11 posle podne »

2. Čuva zdravlje srca
Istraživanja dokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Antioksidansi i vlakna prisutna u ovsu čine ga odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo LDL (lošeg) holesterola.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #38 poslato: Novembar 07, 2022, 07:33:09 posle podne »

Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:

1. Podstiče rad creva
Vlakna koja se nalaze u ovsu pomažu u čišćenju creva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #37 poslato: Novembar 07, 2022, 07:32:09 posle podne »

Postoje dve varijante ovog doručka:
Slani (kuvanom ovasu dodate kuvano jaje, sir, pavlaku, urdu, bilo koju kombinaciju)
Slatki (kuvanom ovasu dodate suvo grožđe, med, jabuku, cimet, kakao)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #36 poslato: Novembar 07, 2022, 07:31:36 posle podne »

Evo šta stručnjaci kažu vezano za najzdraviji doručak. 
Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Danas pričamo o ovsenoj kaši koju mnogi nutricionisti smatraju najzdravijim doručkom. Ali ovde nije reč o ovsenoj kaši kakvu mi poznajemo. Prava ovsena kaša je ona dobijena mlevenjem celog zrna ovsa. Ovas možete naći u svakoj radnji zdrave hrane ili na pijaci.
Možete ga spremiti tako što ćete ga prvo skuvati, a potom samleti, a možete ga ostaviti i u zrnu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4024


« Odgovor #35 poslato: Novembar 07, 2022, 02:54:45 posle podne »

Generalno ni sama ne smatram da su sirevi štetni, osim onih koji se namenski prave za razne burgere i sendviče.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #34 poslato: Novembar 07, 2022, 01:44:19 posle podne »

Što se tiče kobasica, pašteta, konzervi, sokova, grickalica i keksova apsolutno se slažem.. Sve ostalo mi je i prihvatljivije.
Isto,to nisam hteo uopste da komentarisem.Jedino me malo iznenadilo da budem iskren kremsi,to nisam mislio da je toliko stetno,ostalo sam znao.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4024


« Odgovor #33 poslato: Novembar 06, 2022, 09:09:55 posle podne »

Što se tiče kobasica, pašteta, konzervi, sokova, grickalica i keksova apsolutno se slažem.. Sve ostalo mi je i prihvatljivije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #32 poslato: Novembar 06, 2022, 06:41:53 posle podne »

Ako jedem ranije onda to mora biti nesto sasvim lagano,kao neki sejk ili ovsene 120-150g da mogu da izdrzim do 10-11 sati,ali to je retko.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #31 poslato: Novembar 06, 2022, 06:40:34 posle podne »

Zaista je sve individualno.
Ja ne doručkujem rano, zapravo prvo par sati radim pa tek onda nešto jedem. Mnogo bolje funkcioniše "na prazan stomak" nego sita, tako da i kad jedem ujutru to bude veoma lagan obrok. Pun stomak me usporava.
To je moje iskustvo. Mnogo ljudi funkcioniše suprotno.
Ja doruckujem oko 10-11 sati,ustajem posle 6 sati tako da prode dosta vremena dok ja doruckujem,ali ako big ga preskocio i to mi se desavalo par puta,onda sam duplo toliko pojeo za rucak.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #30 poslato: Novembar 06, 2022, 06:39:02 posle podne »

Ovaj savet poznatog ruskog lekara potvrdila su i najnovija istraživanja sprovedena na Kornel Univerzitetu. Naučnik Dejvid Levitski je otkrio da oni ljudi koji preskaču doručak za nekoliko nedelja znatno smanje kilažu. Ovu teoriju je potvrdio eksperimentom čiji je cilj bio da se odredi količina hrane koju čovek unese u organizam tokom dana.
Polovina učesnika je doručkovala, druga grupa je odbijala doručak. Grupa koja je preskakala doručak dnevno bi u organizam unosila 408 kalorija manje, nego ona grupa koja je redovno doručkovala.
Prema ovom naučniku, preskakanje doručka se može smatrati odličnim sistemom brzog gubitka težine.
Po meni je veca sansa da se preskoci vecera da smanjite kalorije i samim tim da smrsate,barem sam ja tako uspeo.Jednostavno doruckovati moram!
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #29 poslato: Novembar 05, 2022, 10:09:41 posle podne »

7. Krem sir
Bilo koja dodatna obrada sir pretvara u čistu mast koja se lepi za vaša creva. Za pripremu krem sira koristi se sir koji se više ne može prodavati u svom prvom obliku jer mu je verovatno istekao rok trajanja.

Ovo je zanimljiva tvrdnja i definitivno upozorava da ne treba jesti industrijske krem sireve. Zato samo mlekara :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 18 upita.