TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398426 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 06:56:58 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 27 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Neke zanimljive činjenice o hrani- šta kažu stručnjaci  (Pročitano 21358 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #58 poslato: Novembar 09, 2022, 09:43:56 posle podne »

Ono što bih ja preporučila je pravljenje lepinja od ovasa. Vidim da su to počeli primenjivati i restorani zdrave ishrane.
Probao sam u jednom restoranu. Zanimljiv je ukus.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #57 poslato: Novembar 09, 2022, 09:43:10 posle podne »

Kažu da ne postoji bolji lek za obaranje pritiska i holesterola od ovasa.
Meni prija za digestivni trakt dosta.
Mada ima ljudi koji se žale da ih ne može zasiti.
Ja ga koristim samo kao užinu. Mene ne može da zasiti. Anita, jel tebi odgovara kao obrok? Kakva su iskustva ostalih?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #56 poslato: Novembar 09, 2022, 09:07:11 pre podne »

Ono što bih ja preporučila je pravljenje lepinja od ovasa. Vidim da su to počeli primenjivati i restorani zdrave ishrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #55 poslato: Novembar 09, 2022, 09:05:21 pre podne »

Pored toga što se od njega sprema hrana, može se pripremiti čaj od ovasa.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #54 poslato: Novembar 09, 2022, 09:03:34 pre podne »

Takođe, postoje podaci da je ovas dobar za uspostavljanje hormonskog balansa. Pokazalo se da reguliše nivo estrogena. Takođe, poznat je i kao tonik za matericu, pa se koristi u ishrani u toku lečenja neplodnosti i impotencije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4021


« Odgovor #53 poslato: Novembar 09, 2022, 09:00:38 pre podne »

Kažu da ne postoji bolji lek za obaranje pritiska i holesterola od ovasa.
Meni prija za digestivni trakt dosta.
Mada ima ljudi koji se žale da ih ne može zasiti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #52 poslato: Novembar 08, 2022, 09:42:24 posle podne »

4. Snižava krvni pritisak
Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.
Ovo mogu licno da potvrdim,kao i smanjenje holesterola i podsticaj rada creva. ;)
Za sniženje holesterola je bitan sadržaj vlakana. Isto, gde god se nalaze mogu dobro poslužiti u ove svrhe.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #51 poslato: Novembar 08, 2022, 09:39:09 posle podne »

3. Smanjuje rizik od raka debelog creva
Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana može da spreči razvoj raka debelog creva. Da biste izbegli ovu opaku bolest, jedite što više ovsenih kaša.
Jel ovo vazi i onda ako sameljem i popijem ovas?
Pa u principu nije bitan oblik, jer su vlakna svakako prisutna. I ona su ta koja nas štite od kancera debelog creva. Gde god ima vlakana, ona štite od ove bolesti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #50 poslato: Novembar 08, 2022, 09:31:22 posle podne »

Postoje dve varijante ovog doručka:
Slani (kuvanom ovasu dodate kuvano jaje, sir, pavlaku, urdu, bilo koju kombinaciju)
Slatki (kuvanom ovasu dodate suvo grožđe, med, jabuku, cimet, kakao)
Auuuu,slani jos nisam probao,ali si mi sad dao izvanrednu ideju!Hvala ti!
Nema na čemu. Ja sam probao samo sa jogurtom ili kiselim mlekom. I onu slatku varijantu, kada dodam i protein ili neko suvo voće. Ali ove kombinacije su bile zanimljive koje sam pročitao, pa sam ih naveo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #49 poslato: Novembar 08, 2022, 09:27:15 posle podne »

Evo šta stručnjaci kažu vezano za najzdraviji doručak. 
Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Danas pričamo o ovsenoj kaši koju mnogi nutricionisti smatraju najzdravijim doručkom. Ali ovde nije reč o ovsenoj kaši kakvu mi poznajemo. Prava ovsena kaša je ona dobijena mlevenjem celog zrna ovsa. Ovas možete naći u svakoj radnji zdrave hrane ili na pijaci.
Možete ga spremiti tako što ćete ga prvo skuvati, a potom samleti, a možete ga ostaviti i u zrnu.
Ja ga kupujem u bio prodavnici i kuci ga sameljem i tako ga jedem ili sto najcesce biva popijem ga sa proteinom.Lakse mi je nego jesti. ;D
Mnogi tako vole sa proteinom. Ja ponekada sa proteinom koristim. Stavim kiselo mleko, whey i ovsene. Mada ne voli svako ni ovu kombinaciju.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #48 poslato: Novembar 08, 2022, 02:52:32 posle podne »

4. Snižava krvni pritisak
Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smela da zameni lekove.
Ovo mogu licno da potvrdim,kao i smanjenje holesterola i podsticaj rada creva. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #47 poslato: Novembar 08, 2022, 02:51:35 posle podne »

3. Smanjuje rizik od raka debelog creva
Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana može da spreči razvoj raka debelog creva. Da biste izbegli ovu opaku bolest, jedite što više ovsenih kaša.
Jel ovo vazi i onda ako sameljem i popijem ovas?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #46 poslato: Novembar 08, 2022, 02:50:25 posle podne »

Postoje dve varijante ovog doručka:
Slani (kuvanom ovasu dodate kuvano jaje, sir, pavlaku, urdu, bilo koju kombinaciju)
Slatki (kuvanom ovasu dodate suvo grožđe, med, jabuku, cimet, kakao)
Auuuu,slani jos nisam probao,ali si mi sad dao izvanrednu ideju!Hvala ti!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 29359


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #45 poslato: Novembar 08, 2022, 02:49:44 posle podne »

Evo šta stručnjaci kažu vezano za najzdraviji doručak. 
Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Danas pričamo o ovsenoj kaši koju mnogi nutricionisti smatraju najzdravijim doručkom. Ali ovde nije reč o ovsenoj kaši kakvu mi poznajemo. Prava ovsena kaša je ona dobijena mlevenjem celog zrna ovsa. Ovas možete naći u svakoj radnji zdrave hrane ili na pijaci.
Možete ga spremiti tako što ćete ga prvo skuvati, a potom samleti, a možete ga ostaviti i u zrnu.
Ja ga kupujem u bio prodavnici i kuci ga sameljem i tako ga jedem ili sto najcesce biva popijem ga sa proteinom.Lakse mi je nego jesti. ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #44 poslato: Novembar 07, 2022, 07:37:14 posle podne »

Način pripreme ovsene kaše:
Kupite ovas u zrnu i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuvajte oko 15 do 20 minuta dok se potpuno ne raskuvaju zrna (kao kod kuvanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 27 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.173 sekundi sa 18 upita.