TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 10:57:43 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zimske povrede i kako ih sprečiti.  (Pročitano 22043 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: Decembar 05, 2023, 08:38:32 posle podne »

Ako vodite računa o tome kako hodate zimi, možete smanjiti šanse da se okliznete na ledu. Pravite kratke, spore korake sa blago savijenim kolenima - kao da se gegate kao pingvin - i ispružite ruke u stranu. Ako ostavite ruke u džepovima, biće teže održati ravnotežu. Koristite rukohvate kad god je to moguće i tretirajte svaki prolaz kao da ima mnogo leda. Planirajte unapred i dajte sebi dovoljno vremena da stignete na odredište.
Kod nas je problem to planiranje unapred,jer ljudi i zimi misle da ako im leti treba 15 minuta da stignu iz tacke A u tacku B da ce im to i zimi po ledu ili snegu isto toliko trebati....
To jeste veliki problem. Ne misli se kako je to različito kada je zima i sve bude zaleđeno ili bude snega.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: Decembar 05, 2023, 08:36:43 posle podne »

1. Okliznuća i padovi
Zaleđene spoljašnje površine čine ljude sklonim okliznućima i padovima. Nastale povrede mogu uključivati slomljene kosti, povređena leđa ili uganuće zglobova. Povrede glave su takođe česte.
Februar je mesec kada se najčešće dešavaju povrede nastale na ovaj način. U proseku se ljudi zbog ovakvih povreda zadržavaju oko nedelju dana u bolnici u zavisnosti od težine- nekima ne treba bolničko lečenja, a nekima treba i operativno zbrinjavanje.
Nadam se da mi necete zameriti jedan vic mi je pao na pamet kada sam procitao ovo padanje.Cilj mi nije podsmevanje ili omalovazavanje ove teme jer je ovo veoma ozbiljna stvar,cilj mi je da unesem malo vedrine u ove sive dane.
Sta pada posle ledene kise?
Ljudi....
Malo crnog humora,ponavljam,nadam se da mi niko nece zameriti.
Dobar vic. Živa istina. Ja se ne ljutim, sigurno. Nadam se ne ni ostali.
Bude ortopedija puna tokom zime, a onda na proleće krene fizikalna da se puni. To se sećam još iz medicinske škole, pošto sam završio za fizioterapeuta. Pričao sam već. Krenu na fizikalnu posle završetka lečenja na ortopediji, pa bude dosta pacijenata na rehabilitaciji od marta, aprila.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: Decembar 04, 2023, 06:27:00 posle podne »

Osvrnuo bih se na padanje kada je sneg I led.Koliko puta sam pao I ponekad I dan danas dobro je da hodam.
Koliko god se čovek trudi da pazi uvek može da prokliza.
Uvek se može desiti. Skoro svako od nas bar jednom tokom zime se prokliza. Zato nije loše znati neke mere prevencije i postupaka u slučaju okliznuća.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: Decembar 04, 2023, 06:25:50 posle podne »

Extra tema dr Anita i sto mi se svida sto ne samo da si navela probleme nego si lepo i objasnila sta da se radi u datom slucaju i na sta treba dodatno paziti.
Svaka cast!!!!
Hvala mnogo. To nam je sastavni deo života i treba se više pričati o svakodnevnim temama i aktivnostima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: Decembar 04, 2023, 06:24:57 posle podne »

Obucite se mudro da biste sprečili padove
Ako znate da ćete morati da hodate po snegu ili ledu, vaš izbor obuće je bitan. Uverite se da su vam cipele udobne i da vam dobro stoje. Izaberite par sa dobrim gazištima i malo prijanjanja; cipele sa gumenim đonom obično imaju najbolju vuču. Razmislite o dodavanju bitve na cipele za dodatnu vuču. Studija objavljena u Journal of the American Geriatrics Societi otkrila je da ovi proizvodi smanjuju rizik od padova na otvorenom i zimskih povreda. Ako koristite štap, dodavanje neklizajućeg vrha štapa posebno za sneg i led takođe može pomoći. Nosite mobilni telefon da biste mogli da pozovete pomoć ako padnete i ne možete da ustanete. Nemojte gledati u mobilni prilikom hoda po klizavom terenu.
Dobro to za nosenje mobilnog je vise za starije osobe jer kod mladih je uvek pri ruci,njima bi predlozio da nose u dzepu a ne u ruci,jer ako bulje u mobilni tokom setnje a ne obracaju paznju na put povecava se rizik od pada.
Slažem se potpuno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Decembar 04, 2023, 06:24:31 posle podne »

Ako vodite računa o tome kako hodate zimi, možete smanjiti šanse da se okliznete na ledu. Pravite kratke, spore korake sa blago savijenim kolenima - kao da se gegate kao pingvin - i ispružite ruke u stranu. Ako ostavite ruke u džepovima, biće teže održati ravnotežu. Koristite rukohvate kad god je to moguće i tretirajte svaki prolaz kao da ima mnogo leda. Planirajte unapred i dajte sebi dovoljno vremena da stignete na odredište.
Kod nas je problem to planiranje unapred,jer ljudi i zimi misle da ako im leti treba 15 minuta da stignu iz tacke A u tacku B da ce im to i zimi po ledu ili snegu isto toliko trebati....
Uvek zimi treba više vremena i ljudi i zbog toga imaju utisak da im dan kraće traje. Jednostavno, tih 3-4 meseca moramo se prilagoditi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Decembar 04, 2023, 06:23:20 posle podne »

1. Okliznuća i padovi
Zaleđene spoljašnje površine čine ljude sklonim okliznućima i padovima. Nastale povrede mogu uključivati slomljene kosti, povređena leđa ili uganuće zglobova. Povrede glave su takođe česte.
Februar je mesec kada se najčešće dešavaju povrede nastale na ovaj način. U proseku se ljudi zbog ovakvih povreda zadržavaju oko nedelju dana u bolnici u zavisnosti od težine- nekima ne treba bolničko lečenja, a nekima treba i operativno zbrinjavanje.
Nadam se da mi necete zameriti jedan vic mi je pao na pamet kada sam procitao ovo padanje.Cilj mi nije podsmevanje ili omalovazavanje ove teme jer je ovo veoma ozbiljna stvar,cilj mi je da unesem malo vedrine u ove sive dane.
Ljudi....
Hahahaha, naravno da nema zamerki. Super. Pa to je dobri stari crni humor... 😊
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #21 poslato: Decembar 04, 2023, 11:45:42 pre podne »

Osvrnuo bih se na padanje kada je sneg I led.Koliko puta sam pao I ponekad I dan danas dobro je da hodam.
Ja sam kao klinac jako puno puta padao,sada vec duze vreme nisam hvala BOgu!
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #20 poslato: Decembar 04, 2023, 11:37:20 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Decembar 04, 2023, 11:32:00 pre podne »

Extra tema dr Anita i sto mi se svida sto ne samo da si navela probleme nego si lepo i objasnila sta da se radi u datom slucaju i na sta treba dodatno paziti.
Svaka cast!!!!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Decembar 04, 2023, 11:28:54 pre podne »

Obucite se mudro da biste sprečili padove
Ako znate da ćete morati da hodate po snegu ili ledu, vaš izbor obuće je bitan. Uverite se da su vam cipele udobne i da vam dobro stoje. Izaberite par sa dobrim gazištima i malo prijanjanja; cipele sa gumenim đonom obično imaju najbolju vuču. Razmislite o dodavanju bitve na cipele za dodatnu vuču. Studija objavljena u Journal of the American Geriatrics Societi otkrila je da ovi proizvodi smanjuju rizik od padova na otvorenom i zimskih povreda. Ako koristite štap, dodavanje neklizajućeg vrha štapa posebno za sneg i led takođe može pomoći. Nosite mobilni telefon da biste mogli da pozovete pomoć ako padnete i ne možete da ustanete. Nemojte gledati u mobilni prilikom hoda po klizavom terenu.
Dobro to za nosenje mobilnog je vise za starije osobe jer kod mladih je uvek pri ruci,njima bi predlozio da nose u dzepu a ne u ruci,jer ako bulje u mobilni tokom setnje a ne obracaju paznju na put povecava se rizik od pada.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Decembar 04, 2023, 11:26:55 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Decembar 04, 2023, 11:25:22 pre podne »

1. Okliznuća i padovi
Ljudi....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Decembar 03, 2023, 10:38:13 posle podne »

Mnogo pažnje treba posvetiti prevenciji ovih povreda. Fino je što si istakla koje su mogućnosti prevencije, a šta činiti ako dođe do pada.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Decembar 03, 2023, 09:22:15 posle podne »

Rizik od trovanja ugljen-monoksidom se povećava zimi zbog povećane upotrebe proizvoda koji proizvode dim kao što su kamini, peći i kerozinske grejalice. Da biste sprečili trovanje ugljen-monoksidom, proveravajte sistem grejanja vašeg doma svake zime i uverite se da su svi uređaji za sagorevanje goriva, kao što su grejači ili benzinski generatori, pravilno provetreni. Ako imate kamin, čistite svoj dimnjak i dimnjak svake godine. Ne „zagrevajte“ automobil u garaži, jer to može dovesti do nakupljanja ugljen-monoksida. Instalirajte alarm za ugljen monoksid ili testirajte postojeći alarm.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.145 sekundi sa 18 upita.