TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 05:19:24 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zasićene masti u ishrani  (Pročitano 17290 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #78 poslato: Decembar 29, 2023, 09:01:01 pre podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
To svakako nije zdrava opcija. Kako je funkcionisao?
Jos uvek funkcionise,jos se i takmici mada je vec preko 60 godina.
Znam da nije zdravo,jako puno smo se raspravljali u vezi njegove ishrane,ajde sto on tako jede,nego to i propagira....to je jos gore.
Masti, kao i svi ostali makronutrijenti, su neophodne organizmu. Mnogo toga u organizmu se gradi na osnovu masti.
To sam mu ja objasnjavao 10 godina,ponekad smo se cak i posvadali zbog toga i posle sam batalio.
Nekima ne vredi objašnjavati. Postoje dosta rigidne ličnosti.
Zato sam se trudio toliko godina jer je poznat bodi bilder i mnogi se ugledaju na njega,sto na osnovu njegovih uspeha i treba,jer to sto je postigao to je extra,ali ne bih da propagira ovakvu ishranu.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #77 poslato: Decembar 29, 2023, 08:59:24 pre podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Nije kao matematika gde je 2+2=4
Naravno, dosta je kompleksno sve, kao u ostalom i ljudski organizam.
Ja bas to i volim,kada sam moras da nades nacin i da slusas svoje telo, a ne da ti sve bude nudeno na tacni.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #76 poslato: Decembar 28, 2023, 09:46:24 posle podne »

Mislim da smo sada ljudima malo približili zašto su nekada istraživanja nepotpuna ili zašto se sva istraživanja ne usklađuju pa dobijamo različite rezultate.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #75 poslato: Decembar 28, 2023, 08:09:25 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Ne kažem da su istraživanja nesavršena, samo da dosta toga zavisi od postavke hipoteza.
Naravno ali hipoteza ne uključuje sve faktore, zato i kažem...
Podrazumeva se.  Ali je i nemoguće sve da se uključi. Obično samo jedan faktor uključimo u ispitivanje. Dobro je da se porede. Naročito su meta analize korisne. Da poredimo rezultate različitih istraživanja.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #74 poslato: Decembar 27, 2023, 07:24:18 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Ne kažem da su istraživanja nesavršena, samo da dosta toga zavisi od postavke hipoteza.
Naravno ali hipoteza ne uključuje sve faktore, zato i kažem...
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #73 poslato: Decembar 27, 2023, 07:10:08 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Nije kao matematika gde je 2+2=4
Nije. Verovatnoća da li je neki rezultat ukazao na neke promene je stvar i prethodnog iskustva, kao i znanja. Problematika je mnogo složenija, nego što se misli.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #72 poslato: Decembar 27, 2023, 07:08:19 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Ne kažem da su istraživanja nesavršena, samo da dosta toga zavisi od postavke hipoteza.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #71 poslato: Decembar 27, 2023, 07:05:31 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
To je uvek tako,zato ja vise ne verujem tim SZO i slicnima.Procitam naravno,ali posle sam ili pomocu vas izvucem pouku.
U današnje vreme je sve diskutabilno.
I sve se mora dodatno objasnjavati... ;D
Najbolje tako, za svaki slučaj ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #70 poslato: Decembar 27, 2023, 07:04:43 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
Interesantno kako je isprogramio svoj organizam. A ulja koristi,kao maslinovo i slicno?
Ali samo maslinovo ulje i to minimalno.
Verovatno jedna od retkih osoba koja može tako da se hrani.
Ja ni onda ne verujem da je to zdravo i da nema nekakvih problema sa unutrasnjim organima zbog toga....
Ne znam kako funkcioniše, a još i trenira. A meso koje unosi?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #69 poslato: Decembar 27, 2023, 07:03:14 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
To svakako nije zdrava opcija. Kako je funkcionisao?
Jos uvek funkcionise,jos se i takmici mada je vec preko 60 godina.
Znam da nije zdravo,jako puno smo se raspravljali u vezi njegove ishrane,ajde sto on tako jede,nego to i propagira....to je jos gore.
Masti, kao i svi ostali makronutrijenti, su neophodne organizmu. Mnogo toga u organizmu se gradi na osnovu masti.
To sam mu ja objasnjavao 10 godina,ponekad smo se cak i posvadali zbog toga i posle sam batalio.
Nekima ne vredi objašnjavati. Postoje dosta rigidne ličnosti.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #68 poslato: Decembar 26, 2023, 04:14:01 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Nije kao matematika gde je 2+2=4
Naravno, dosta je kompleksno sve, kao u ostalom i ljudski organizam.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #67 poslato: Decembar 26, 2023, 01:19:22 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
To svakako nije zdrava opcija. Kako je funkcionisao?
Jos uvek funkcionise,jos se i takmici mada je vec preko 60 godina.
Znam da nije zdravo,jako puno smo se raspravljali u vezi njegove ishrane,ajde sto on tako jede,nego to i propagira....to je jos gore.
Masti, kao i svi ostali makronutrijenti, su neophodne organizmu. Mnogo toga u organizmu se gradi na osnovu masti.
To sam mu ja objasnjavao 10 godina,ponekad smo se cak i posvadali zbog toga i posle sam batalio.
Nekada je najteže razbiti tuđa uverenja.
To je nemoguca misija...
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #66 poslato: Decembar 26, 2023, 01:18:31 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
Koncept istraživanja je prosto takav. Treba odraditi više njih odjednom da bi se dobila celokupna slika. Nije baš sve toliko namenski farsa.
Nije kao matematika gde je 2+2=4
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #65 poslato: Decembar 24, 2023, 09:53:30 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
To svakako nije zdrava opcija. Kako je funkcionisao?
Jos uvek funkcionise,jos se i takmici mada je vec preko 60 godina.
Znam da nije zdravo,jako puno smo se raspravljali u vezi njegove ishrane,ajde sto on tako jede,nego to i propagira....to je jos gore.
Masti, kao i svi ostali makronutrijenti, su neophodne organizmu. Mnogo toga u organizmu se gradi na osnovu masti.
To sam mu ja objasnjavao 10 godina,ponekad smo se cak i posvadali zbog toga i posle sam batalio.
Nekada je najteže razbiti tuđa uverenja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #64 poslato: Decembar 24, 2023, 09:53:03 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
I to jeste tako. Posmatramo samo jednu varijablu, druge zapostavimo. Lepo nekada kažu da je statistika jedna velika laž. Sve zavisi kako se postave hipoteze i odradi celokupno istraživanje.
I to a i to ko finansira to istrazivanje....
Opet napominjem, ko god da uzme da ga radi ne može do kraja i odjednom sve da ispita. Nauka je ipak dobra stvar koliko god su istraživanja i statistika nesavršeni.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.139 sekundi sa 19 upita.