TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 06:56:34 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zasićene masti u ishrani  (Pročitano 17293 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #48 poslato: Decembar 22, 2023, 05:21:43 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Nije samo ni marketing uvek kriv. Nego je koncept naučnoistraživačkih radova takav da se nikada ne mogu obuhvatiti svi faktori.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #47 poslato: Decembar 22, 2023, 05:20:25 posle podne »

Dodala bih da je pre svega bitno kroz koju hranu unosimo masti, da li kroz prerađevine ili neko domaće meso, kao i kakav je način pripreme. Sve skupa treba sagledati namirnicu, a ne samo da li ima zasićenih masti ili ne.
Slazem se. Nije isto kada je preradjena hrana,kao sto je receno. Tu ima dosta trans masti,koje su stetne po zdravlje. Najjednostavnije receno, nije isto jesti mast namazanu na hleb ili hamburger sa pomfritom.
Naravno, pre svega nije isto jesti čips ili pečenicu. I jedno i drugo imaju zasićene masti. Sve skupa se treba sagledati.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #46 poslato: Decembar 22, 2023, 05:19:20 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
To svakako nije zdrava opcija. Kako je funkcionisao?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #45 poslato: Decembar 22, 2023, 04:58:20 posle podne »

Dodala bih da je pre svega bitno kroz koju hranu unosimo masti, da li kroz prerađevine ili neko domaće meso, kao i kakav je način pripreme. Sve skupa treba sagledati namirnicu, a ne samo da li ima zasićenih masti ili ne.
Slazem se. Nije isto kada je preradjena hrana,kao sto je receno. Tu ima dosta trans masti,koje su stetne po zdravlje. Najjednostavnije receno, nije isto jesti mast namazanu na hleb ili hamburger sa pomfritom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #44 poslato: Decembar 22, 2023, 04:55:32 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Ocigledno je nekim kompanijama odgovaralo da se okrive masti,a da se ugljeni hidrati popularizuju,i to prosti ugljeni hidrati.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #43 poslato: Decembar 22, 2023, 04:54:05 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
Interesantno kako je isprogramio svoj organizam. A ulja koristi,kao maslinovo i slicno?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #42 poslato: Decembar 20, 2023, 03:09:11 posle podne »

Dodala bih da je pre svega bitno kroz koju hranu unosimo masti, da li kroz prerađevine ili neko domaće meso, kao i kakav je način pripreme. Sve skupa treba sagledati namirnicu, a ne samo da li ima zasićenih masti ili ne.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #41 poslato: Decembar 20, 2023, 03:07:01 posle podne »

Uticaj zasićenih masti na zdravlje
Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da samo 5 do 6 procenata vaših dnevnih kalorija dolazi od zasićenih masti.
Jedan od glavnih razloga za preporuku da se unos zasićenih masti svede na minimum je činjenica da potrošnja zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, uključujući LDL (loš) holesterol.
Zasićene masti su energetski bogate kalorijama pa je kod njihove konzumacije veći rizik od dobijanja na telesnoj težini.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #40 poslato: Decembar 20, 2023, 03:04:19 posle podne »

Već decenijama, zdravstvene organizacije širom sveta preporučuju držanje unosa zasićenih masti na minimumu, kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i unapredilo opšte zdravlje.
Uprkos ovim preporukama, stope srčanih oboljenja su u stalnom porastu, kao i gojaznost i srodne bolesti, kao što je dijabetes tipa 2. Umesto da okrivljuju zasićene masti, neki stručnjaci veruju da je konzumiranje previše jednostavne, prerađene hrane, bogate ugljenim hidratima možda igralo ulogu.
Treba napomenuti da na porast kardiovaskularnih bolesti utiču i drugi etiološki činioci. Naime, kada se vrši istraživanje za jedan faktor, ne mogu se isključiti u potpunosti uticaji drugih faktora.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #39 poslato: Decembar 20, 2023, 02:33:51 posle podne »

Zaključak
Zasićene masti se decenijama smatraju nezdravim. Ipak, trenutna istraživanja podržavaju činjenicu da se hrana sa visokim sadržajem masti zaista može uključiti u dobro zaokruženu ishranu koja promoviše zdravlje.
Kao sto bi dr.Anita rekla najbolje je zlatna sredina!
Tacno. Uvek tako. Samo balansirati.
Kao i u svemu u zivotu!!!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #38 poslato: Decembar 20, 2023, 02:33:19 posle podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Ne,nikakve masti.Ja ne znam kako to moze,jer nije dzabe to tako da je covek svastojed.....
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #37 poslato: Decembar 20, 2023, 10:21:09 pre podne »

Zaključak
Zasićene masti se decenijama smatraju nezdravim. Ipak, trenutna istraživanja podržavaju činjenicu da se hrana sa visokim sadržajem masti zaista može uključiti u dobro zaokruženu ishranu koja promoviše zdravlje.
Kao sto bi dr.Anita rekla najbolje je zlatna sredina!
Tacno. Uvek tako. Samo balansirati.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #36 poslato: Decembar 20, 2023, 10:20:15 pre podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Steta sto neko ima toliko rigidne stavove. I znaci uopste ne unosi zasicene masti?
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #35 poslato: Decembar 19, 2023, 10:12:56 pre podne »

Zaključak
Zasićene masti se decenijama smatraju nezdravim. Ipak, trenutna istraživanja podržavaju činjenicu da se hrana sa visokim sadržajem masti zaista može uključiti u dobro zaokruženu ishranu koja promoviše zdravlje.
Kao sto bi dr.Anita rekla najbolje je zlatna sredina!
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 29361


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #34 poslato: Decembar 19, 2023, 10:11:32 pre podne »

Ono što je ustanovljeno decenijama istraživanja jeste da ishrana koja promoviše zdravlje i štiti od bolesti treba da bude bogata hranljivom, celovitom hranom, posebno biljnom hranom bogatom vlaknima, iako je jasno da se može uključiti i hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti.
Zapamtite, bez obzira na to koji način ishrane izaberete, najvažnija stvar je balans i optimizacija, a ne izostavljanje.
To recimo mom bivsem treneru nikako nisam mogao da objasnim.On uopste ne jede nikakve masti vec nekih 35 godina da se ne bi ugojio i dzaba sve moje price da je to potrebno organizmu i da nece stetiti....
Sačuvana
Stranice: 1 ... 13 14 [15] 16 17 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.093 sekundi sa 18 upita.