TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405193 Teme od strane 25065 Članovi Poslednji član: Istraživač

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Avgust 23, 2025, 08:45:40 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 93 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koliko sna nam je potrebno  (Pročitano 337723 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1385 poslato: Avgust 22, 2025, 03:32:34 posle podne »

Probao sam da pijem protein pred spavanje, medjutim 30ak minuta nakon popijenog proteina osecam neverovatnu glad i moram da jedem po svaku cenu :D
Ista je situacija i kod mene i bas zato sam i naveo taj primer da se to ne racuna....nekako mi napravi jos veci apetit nego da nista nisam jeo,mada to nisam probao....mislim da ne jedem nista uvece.
Ni za tebe nema proteina pred spavanje ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1384 poslato: Avgust 22, 2025, 03:31:45 posle podne »

Probao sam da pijem protein pred spavanje, medjutim 30ak minuta nakon popijenog proteina osecam neverovatnu glad i moram da jedem po svaku cenu :D
Znači nema proteina pred spavanje za tebe ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1383 poslato: Avgust 22, 2025, 03:30:52 posle podne »

Zanimljivo je da postaneš gladan, iako si imao obrok pred spavanje. Meni prođe bar sat vremena pre spavanja, čak i kada radim popodne. Ali nikada nisam gladan u toku noći. Nekada budem žedan, ali je i to baš retko.
Bas to, ako imam obrok pred spavanje onda se budim barem 2x nocu gladan kao da je dan u pitanju i da mi trebaju redovni obroci. Dok ako sam bez hrane barem 2h pre spavanja onda nemam tih problema i ne budim se nocu gladan.
Zavisi kakav obrok imas pred spavanje.Ako je neki lagan u pitanju u smislu popijes 1 protein onda naravno da ces se buditi nocu.Ako pojedes 500gr pileceg belog onda neces sigurno. ;)
To čuveno pileće belo ;D Ima da ga sanjam nekada ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1382 poslato: Avgust 22, 2025, 03:30:02 posle podne »

Zanimljivo je da postaneš gladan, iako si imao obrok pred spavanje. Meni prođe bar sat vremena pre spavanja, čak i kada radim popodne. Ali nikada nisam gladan u toku noći. Nekada budem žedan, ali je i to baš retko.
Bas to, ako imam obrok pred spavanje onda se budim barem 2x nocu gladan kao da je dan u pitanju i da mi trebaju redovni obroci. Dok ako sam bez hrane barem 2h pre spavanja onda nemam tih problema i ne budim se nocu gladan.
Gledaj onda, ukoliko je moguće, da napraviš dovoljan razmak od večere do odlaska na spavanje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1381 poslato: Avgust 22, 2025, 03:27:17 posle podne »

Zašto leti imamo veću potrebu za vodom noću?
Manje unošenje vode danju

Ljudi leti često svesno smanjuju unos vode tokom dana:

Da ne bi previše mokrali ako su van kuće.

Zaborave da piju jer su zauzeti.

Zamenjuju vodu kafom, sokovima ili alkoholom, koji dodatno dehidriraju.

Noću, kad legneš i osetiš žeđ, telo “traži svoje”.
Ja sam zbog posla često zaboravljao,ali sam promenio tu naviku
Desi se to sigurno svakom od nas.
Skinuo sam jednu aplikaciju na mobilni koji me je stalno podsecivao na vodu.
Dobar je i to način. Samo meni ne bi prijalo, jer bi mi sigurno povećalo opsesivnost.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1380 poslato: Avgust 22, 2025, 03:25:52 posle podne »

3. Tuširanje mlakom vodom pre spavanja
Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Zasto ne sme hladnom vodom?Nije zdravo?
Nisam odjednom,nego postepeno stigao do hladne vode,ali meni "radi'
Hladna voda utiče na razbuđivanje.
Ponekad da,ali kad sam jako umoran onda ne,ali me pre rashladi i pre zaspem
Deluje ti drugačije, nego uobičajeno. Ali dobro. Svi smo različiti.
Nekako me smiruje.Ne mogu ti drugacije opisati.
Dobro. Bitno je da ti prija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1379 poslato: Avgust 22, 2025, 03:25:00 posle podne »

6. Smanji unos teške hrane i alkohola uveče
Alkohol i masna/teška hrana dodatno zagrevaju telo i remete faze sna, posebno u toplim noćima.
Naravno. Poslednji obrok treba da bude najmanje 2 sata pre spavanja, i to lagana hrana, kao što si napomenula.
Nažalost to nije uvek moguće,ali trudim se
I meni bude izazovno, kada radim popodne.
Naravno,svako ima situaciju gde nisu bas svi uslovi idealni ali i onda se trudimo da iz date situacije izvucemo svoj max
Svakako. Trudim se, koliko god je moguće.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1378 poslato: Avgust 22, 2025, 03:24:20 posle podne »

Fragmentacija sna i češća buđenja
Visoke temperature povećavaju verovatnoću buđenja tokom noći.
Objašnjenje:
Zbog nelagodnosti, znojenja i povećane aktivnosti simpatičkog nervnog sistema (odgovornog za stresne reakcije), san postaje plitak i isprekidan, naročito REM faza koja je ključna za mentalnu obnovu.
Ja se leti nocu budim cesce zbog odlaska u toalet.
Normalno je ne ići ili ići samo jednom u toku noći u toalet. A sve zavisi i koliko smo tečnosti popili pred spavanje. Ako neko ide češće, onda to može ukazati na neki poremećaj.
Srećom nemam poremećaj,prosle nedelje sam pregledao sve,krv, mokraću,markere,srce, unutrašnje organe, pluća i hvala Bogu sve je u najboljem redu.
Pijem noću puno
Kao što kaže u onoj seriji- Prestani da nalivaš cisternu ;D
Moram jer preko dana ne pijem dovoljno i osetim da sam dehidriran.
Znači nema spavanja ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1377 poslato: Avgust 22, 2025, 03:23:42 posle podne »

Evo nekoliko dokazanih saveta koji ti mogu pomoći da poboljšaš kvalitet sna tokom vrućih noći:
1. Rashladi prostoriju pre spavanja
Ventilator + posuda s ledom: Postavi ventilator da duva prema posudi s ledom ili hladnom vodom – rashlađeni vazduh će cirkulisati prostorijom.

Zatvori roletne/draperije preko dana: Tako sprečavaš da se soba zagreje od sunca.
Dobar način da se rashladi bez klime. Zanimljivo sa ventilatorom i ledom.
To jos nisam probao a voleo bih
Moglo bi nekada da se proba. U kafićima postoje oni ventilatori koji raspršuju vodenu paru.
To sam sebi napravio na svojoj terasi,postavio jedno staro crevo za vodu okolo terase i probusio ga i prikljucim vodu i eto ti rasprsivac.Extra je!!!!
Odlična ti je ideja. Svaka čast.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1376 poslato: Avgust 22, 2025, 03:22:31 posle podne »

6. Smanji unos teške hrane i alkohola uveče
Alkohol i masna/teška hrana dodatno zagrevaju telo i remete faze sna, posebno u toplim noćima.
Naravno. Poslednji obrok treba da bude najmanje 2 sata pre spavanja, i to lagana hrana, kao što si napomenula.

Ja ako jedem neposredno pre spavanja, znam sigurno da cu se probuditi barem 2x u toku noci mrtav gladan i da cu morati da jedem inace nema spavanja. Tako da sam u poslednje vreme pomerio poslednji obrok bas kao sto kazes barem 2h pre spavanja. Ranije mi to nije smetalo, ada mozda i jeste kad bolje razmislim. Budio se u toku noci i jeo slatkise :D
Zedan budem svaku noc ali ako sam manje jeo tog dana a recimo vezbao noge ili leda,trosio vise kalorija onda znam i da ogladnim.
Jel imaš utisak da nisi dovoljno jeo tokom dana? Da li legneš možda već gladan?
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1375 poslato: Avgust 22, 2025, 03:17:03 posle podne »

Ne ledeno! Tuširanje mlakom (blago hladnijom od telesne temperature) vodom pomaže telu da se rashladi i pripremi za san.
Vazokonstrikcija (sužavanje krvnih sudova)

Kada se izložiš ledenoj vodi, telo automatski reaguje tako što sužava krvne sudove da bi očuvalo toplotu u vitalnim organima.

Ovo povećava krvni pritisak i opterećuje srce.

Kod osoba sa hipertenzijom ili srčanim bolestima, to može izazvati aritmije, anginu pektoris, pa čak i srčani udar.
Ekstremni primer, ali osobe sa ovim bolestima treba da povedu računa.
Naravno, samo neko ni ne zna da ima neki  zdravstveni problem.
Jeste. Čest problem. naročito na našim prostorima. Treba poraditi mnogo više na zdravstvenom prosvećivanju. Već smo pisali o tome.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1374 poslato: Avgust 21, 2025, 09:50:47 pre podne »

Hlađenje unutrašnjih organa

Duže izlaganje može dovesti do hipotermije – opadanja telesne temperature ispod 35°C.

Telo tada prestaje efikasno da funkcioniše, dolazi do zbunjenosti, slabosti, nesvestice.
To je svega 1-3 minuta
Da je i 1-3 sekunde pa kod nekog može biti fatalno.
Naravno,nisam zato ni napisao vreme,nego izneo cisto kao cinjenicu.
Trebao si onda da precizira, da ne pomisle ljudi da sve prođe za 1 do 3 min, a posledice mogu biti fatalne.
Kada se piše o zdravlju i zdravstvenim savetima treba biti veoma oprezan i precizan i jasno se ograditi ako se priča o sebi. Mnogi ljudi mogu pogrešno protumačiti, dovoljno je da jedan pogrešno protumači.
Zato ja uvek pocinjem sa time da ne preporucujem nikom to je samo moje iskustvo i napisem sta sam radio i onda individua moze a i ne mora da proba.
A ovo sto si ti navela me opet asocira na onaj slucaj sa mackom i mikrotalasnom.....ili mackom i centrifugom....
Nije isto, zdravstvo je veoma delikatno.
Mislio sam na to dr Anita da sam na pocetku svog texta o tome napisao da je to MOJE iskustvo,da ga NE PREDLAZEM nikome!!!!
Nikad se ne bih igrao sa nicijim zdravljem!!!!
Isto uvek i napisem da nisam lekar ali da je to i to meni pomoglo i onda navedem primer.....
Nadam se da je sad jasno sta sam napisao!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1373 poslato: Avgust 20, 2025, 05:43:18 posle podne »

Hlađenje unutrašnjih organa

Duže izlaganje može dovesti do hipotermije – opadanja telesne temperature ispod 35°C.

Telo tada prestaje efikasno da funkcioniše, dolazi do zbunjenosti, slabosti, nesvestice.
To je svega 1-3 minuta
Da je i 1-3 sekunde pa kod nekog može biti fatalno.
Naravno,nisam zato ni napisao vreme,nego izneo cisto kao cinjenicu.
Trebao si onda da precizira, da ne pomisle ljudi da sve prođe za 1 do 3 min, a posledice mogu biti fatalne.
Kada se piše o zdravlju i zdravstvenim savetima treba biti veoma oprezan i precizan i jasno se ograditi ako se priča o sebi. Mnogi ljudi mogu pogrešno protumačiti, dovoljno je da jedan pogrešno protumači.
Zato ja uvek pocinjem sa time da ne preporucujem nikom to je samo moje iskustvo i napisem sta sam radio i onda individua moze a i ne mora da proba.
A ovo sto si ti navela me opet asocira na onaj slucaj sa mackom i mikrotalasnom.....ili mackom i centrifugom....
Nije isto, zdravstvo je veoma delikatno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1372 poslato: Avgust 20, 2025, 07:09:09 pre podne »

Ista je situacija i kod mene i bas zato sam i naveo taj primer da se to ne racuna....nekako mi napravi jos veci apetit nego da nista nisam jeo,mada to nisam probao....mislim da ne jedem nista uvece.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1371 poslato: Avgust 19, 2025, 01:06:56 posle podne »

Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 93 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 12 upita.