TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403657 Teme od strane 25062 Članovi Poslednji član: zvezdatvoja

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 16, 2025, 07:59:29 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 78 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koliko sna nam je potrebno  (Pročitano 228902 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1145 poslato: Jun 08, 2025, 09:02:08 posle podne »

Vrućina može značajno narušiti kvalitet sna. Visoke temperature otežavaju telu da postigne optimalnu temperaturu za spavanje, što može dovesti do dužeg uspavljivanja, češćeg buđenja tokom noći i plićeg sna. Osim toga, znojenje i osećaj nelagodnosti dodatno smanjuju osećaj odmora. Idealna temperatura za spavanje je između 16 i 20°C, pa boravak u pretoploj prostoriji često rezultira neosvežavajućim snom.
Kao sto si ti rekla kada sam naveo temperaturu sobe u kojoj spavamo da to moze varirati od osobe do osobe.Ti i dr.Nikola ste rekli da volite toplije.
Naravno da varira ali mislim da nikome ne prija kada je iznad 22° pa se, prema tome, treba pridržavati saveta.
Znam ljude koji zimi ne mogu da podnesu kada je u sobi ispod 30 stepena....ja u tim prostorijama ne mogu da disem,kamoli da boravim,ali ima takvih....
Ok je boraviti u sobi sa 30° ali ne i spavati.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1144 poslato: Jun 06, 2025, 09:56:25 pre podne »

Leti nam ne treba nužno manje sna, ali zbog dužih dana i više svetlosti, ljudi često spavaju kraće – što ne znači da im to i koristi.

Evo zašto se to dešava i kako utiče na nas:

Više dnevne svetlosti potiskuje lučenje melatonina (hormona sna), zbog čega se teže uspavljujemo i kasnije odlazimo na spavanje.

Viša temperatura, kao što smo pomenuli, pogoršava kvalitet sna.

Zbog toga, iako možda spavamo manje, to ne znači da nam telu treba manje odmora – već da često spavamo ispod optimalnog nivoa, što može dovesti do umora i pada koncentracije.

Dakle, leti možda imamo manju potrebu za snom subjektivno, ali telo i dalje traži 7–9 sati sna, koliko i tokom drugih godišnjih doba.
Ja bas zbog toga spavam u totalnom mraku i tisini da mi nista ne ometa san koliko je to moguce.KOmsiji ponekad uspe vikendom da me u 7 ujutru budi sa kosilicom.....ali onda obavimo "informativni razgovor"  i onda on kosi travu kasnije.... ;D ;D ;D
Bolje da je kosi posle 18h uveče nego pre 7h ujutru. Ipak i kućni red treba da se poštuje.
Slazem se,a i rekao sam mu,ali mu se nije svidela moja ideja..... ;D ;D ;D
Ali posle "informativnog razgovora" se slozio da moze kasnije da kosi.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1143 poslato: Jun 06, 2025, 09:55:09 pre podne »

Vrućina može značajno narušiti kvalitet sna. Visoke temperature otežavaju telu da postigne optimalnu temperaturu za spavanje, što može dovesti do dužeg uspavljivanja, češćeg buđenja tokom noći i plićeg sna. Osim toga, znojenje i osećaj nelagodnosti dodatno smanjuju osećaj odmora. Idealna temperatura za spavanje je između 16 i 20°C, pa boravak u pretoploj prostoriji često rezultira neosvežavajućim snom.
Kao sto si ti rekla kada sam naveo temperaturu sobe u kojoj spavamo da to moze varirati od osobe do osobe.Ti i dr.Nikola ste rekli da volite toplije.
Naravno da varira ali mislim da nikome ne prija kada je iznad 22° pa se, prema tome, treba pridržavati saveta.
Znam ljude koji zimi ne mogu da podnesu kada je u sobi ispod 30 stepena....ja u tim prostorijama ne mogu da disem,kamoli da boravim,ali ima takvih....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1142 poslato: Jun 05, 2025, 04:37:27 posle podne »

Leti nam ne treba nužno manje sna, ali zbog dužih dana i više svetlosti, ljudi često spavaju kraće – što ne znači da im to i koristi.

Više dnevne svetlosti potiskuje lučenje melatonina (hormona sna), zbog čega se teže uspavljujemo i kasnije odlazimo na spavanje.

Zbog toga, iako možda spavamo manje, to ne znači da nam telu treba manje odmora – već da često spavamo ispod optimalnog nivoa, što može dovesti do umora i pada koncentracije.

Dakle, leti možda imamo manju potrebu za snom subjektivno, ali telo i dalje traži 7–9 sati sna, koliko i tokom drugih godišnjih doba.
Ja bas zbog toga spavam u totalnom mraku i tisini da mi nista ne ometa san koliko je to moguce.KOmsiji ponekad uspe vikendom da me u 7 ujutru budi sa kosilicom.....ali onda obavimo "informativni razgovor"  i onda on kosi travu kasnije.... ;D ;D ;D
Bolje da je kosi posle 18h uveče nego pre 7h ujutru. Ipak i kućni red treba da se poštuje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1141 poslato: Jun 05, 2025, 04:36:33 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1140 poslato: Jun 04, 2025, 09:37:53 pre podne »

Noću otvori prozor ako je napolju hladnije nego unutra.
Zasad je jos tako,ali ne zadugo.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1139 poslato: Jun 04, 2025, 09:36:49 pre podne »

Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1138 poslato: Jun 04, 2025, 09:34:31 pre podne »

Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1137 poslato: Jun 03, 2025, 06:13:14 posle podne »

4. Izbegavaj tešku hranu i alkohol uveče
Alkohol i teška hrana dodatno zagrevaju telo i otežavaju spavanje.

5. Blokiraj svetlost
Koristi zastore koji blokiraju svetlost (“blackout” zavese) ili masku za oči – leti je dan duži, pa melatonin kasni.

6. Dosledna rutina spavanja
Lezi i ustaj u približno isto vreme, čak i leti – stabilan ritam pomaže telu da se lakše uspava.

Ako i pored toga san ostaje loš duže vreme, korisno je obratiti se lekaru ili somnologu (stručnjaku za poremećaje spavanja).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1136 poslato: Jun 03, 2025, 06:12:34 posle podne »

2. Posteljina i odeća
Spavaj u laganoj, prozračnoj pidžami od pamuka ili spavaj bez odeće.

Koristi laganu posteljinu od prirodnih materijala (pamuk, lan), bez dodatnih ćebadi.

3. Tuširanje pre spavanja
Mlaki tuš može pomoći telu da se rashladi i pripremi za san.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1135 poslato: Jun 03, 2025, 06:12:07 posle podne »

Da bi poboljšao san tokom leta, ključno je smanjiti uticaj toplote i svetlosti. Evo nekoliko praktičnih saveta:

1. Rashladi prostoriju
Koristi ventilator ili klima-uređaj (idealna temperatura za spavanje je 18–20°C).

Danju drži roletne/spuštene zavese da sprečiš zagrevanje prostorije.

Noću otvori prozor ako je napolju hladnije nego unutra.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1134 poslato: Jun 03, 2025, 06:11:34 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1133 poslato: Jun 03, 2025, 06:09:21 posle podne »

Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1132 poslato: Maj 20, 2025, 10:27:31 pre podne »

Kod mene je ranije bilo ako je hladno spavam više.
Međutim sada više nema pravila.
Nasi stari na selu su spavali u hladnim sobama. I u zimskom periodu. Pokriju se vunenim cebadima, ali uvek u hladnoj sobi.
Kažu da je tako bolje. Mada neki ljudi zaista ne tolerišu hladnoću pa se njima ne preporučuje.
Ja obicno volim malo toplije, pa nekada dogrejem. Narocito u ovom periodu kada nema grejanja, a bude hladnijih dana.
Isto je slučaj i kod mene. Kada bi mi bilo iole hladno ne bih mogla da spavam.
A vidis meni obrnuto.Cim mi bude malo toplije ne mogu da spavam.Ako me moja draga pokrije sa svim tim sa cim se ona pokriva ja se probudim i pola skidam sa sebe jer mi smeta.... ;D
Nismo svi isti.
Verovatno sve zavisi od ljudske cirkulacije i termoregulacije.
I to a i od navika
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1131 poslato: Maj 19, 2025, 04:30:13 posle podne »

Kod mene je ranije bilo ako je hladno spavam više.
Međutim sada više nema pravila.
Nasi stari na selu su spavali u hladnim sobama. I u zimskom periodu. Pokriju se vunenim cebadima, ali uvek u hladnoj sobi.
Kažu da je tako bolje. Mada neki ljudi zaista ne tolerišu hladnoću pa se njima ne preporučuje.
Ja obicno volim malo toplije, pa nekada dogrejem. Narocito u ovom periodu kada nema grejanja, a bude hladnijih dana.
Isto je slučaj i kod mene. Kada bi mi bilo iole hladno ne bih mogla da spavam.
A vidis meni obrnuto.Cim mi bude malo toplije ne mogu da spavam.Ako me moja draga pokrije sa svim tim sa cim se ona pokriva ja se probudim i pola skidam sa sebe jer mi smeta.... ;D
Nismo svi isti.
Verovatno sve zavisi od ljudske cirkulacije i termoregulacije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 78 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 14 upita.