TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 401962 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 02, 2025, 12:31:28 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 41 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Poremecaji u ishrani  (Pročitano 55636 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #489 poslato: Mart 19, 2025, 07:32:45 posle podne »

Kao i to da se obrate lekaru i nikako ne na svoju ruku da pocnu nesto da uzimaju...
To posebno. Prvo lekar pa čitanje uputstva itd. Samostalno internet lečenje nikako.
To bi trebalo da bude prvi korak,ljude odvici od toga da se sami lece.
Dosta cesto se desava da se osobe same lece.
Pogotovo kod nas na BALKANU.
Bas sam juce imao jednog starijeg pacijenta, koji ima sekreciju iz desnog uva vise od mesec dana. A u stvari mu je pukla bubna opna i curi iz srednjeg uva. A on stavlja caj od kamilice u uvo. Toliko o tome.
Jujujuj,mene je bolelo kad je pukla bubna opna i nista nisam cuo na to usi.....
Verujem da je i njega bolelo ali je trpeo verovatno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #488 poslato: Mart 19, 2025, 07:32:12 posle podne »

To je rečenica koju su nama na fakultetu stalno ponavljali: " Lekovi nisu bombone."
I maximalno su u pravu!A kod nas svi doktori,cim te nesto boli uzmi ovo ili ono a nisi jos ni bio kod lekara....
Veruj mi da u nekim slučajevima i sami ljudi zahtevaju lekove i idu od jednog do drugog lekara dok im zacrtani lekovi ne budu propisani. Nije samo do lekara, uglavnom je pola- pola.
To i kazem,uopste ne prebacujem lekarima nego pacijentima.Znam mnogo njih koji jos uvek kupuju lekove bez recepta....
Zato sto ce se uvek naci oni koji znaju farmaceute ili ima i onih koji ce prodati lek bez recepta.
Kod nas se desava ovo drugo.....
Pitanje je kako neke stvari spreciti. Ne moze to sve da se kontrolise.
Prodaja lekova bi se moglo iskontrolisati sa kaznama tih apoteka koji prodavaju lekove koje ne bi smeli.
Kazne već postoje i mnogi ih i plaćaju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #487 poslato: Mart 19, 2025, 07:31:43 posle podne »

To je rečenica koju su nama na fakultetu stalno ponavljali: " Lekovi nisu bombone."
I maximalno su u pravu!A kod nas svi doktori,cim te nesto boli uzmi ovo ili ono a nisi jos ni bio kod lekara....
Veruj mi da u nekim slučajevima i sami ljudi zahtevaju lekove i idu od jednog do drugog lekara dok im zacrtani lekovi ne budu propisani. Nije samo do lekara, uglavnom je pola- pola.
To i kazem,uopste ne prebacujem lekarima nego pacijentima.Znam mnogo njih koji jos uvek kupuju lekove bez recepta....
Toga ima dosta uprkos zabrani apotekama da većinu lekova prodaju bez recepta.
Da,svima je vaznije da zarade....
Na žalost. Pretpostavljam da je u privatnom poslu tako...
Da,to su privatne apoteke.Mislim da imamo samo jednu drzavnu u Backoj Topoli.
Samo jednu? Ne znam kako određuju to, verovatno po broju stanovnika.
Da,na 20000 stanovnika imamo jednu drzavnu i mnooooogo privatnih.
Ne znam ko i na osnovu cega to odereduje ali bi me interesovalo.
Ko dodje prvi do informacija neka podeli to. To je nekako pitanje iz svakodnevnog života, a retko ko zna odgovor.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #486 poslato: Mart 19, 2025, 07:29:25 posle podne »

Kao i to da se obrate lekaru i nikako ne na svoju ruku da pocnu nesto da uzimaju...
To posebno. Prvo lekar pa čitanje uputstva itd. Samostalno internet lečenje nikako.
Bas sam juce imao jednog starijeg pacijenta, koji ima sekreciju iz desnog uva vise od mesec dana. A u stvari mu je pukla bubna opna i curi iz srednjeg uva. A on stavlja caj od kamilice u uvo. Toliko o tome.
Eto primera kako ljudi naštete sami sebi ako ne potraže lekarski savet.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #485 poslato: Mart 19, 2025, 07:28:36 posle podne »

Zato sto ce se uvek naci oni koji znaju farmaceute ili ima i onih koji ce prodati lek bez recepta.
Naravno, koliko god da se uspostave pravila ista mogu i da se prekrše.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #484 poslato: Mart 19, 2025, 07:27:32 posle podne »

Problem je sto mnogi citaju razne neproverene tekstove na Internetu.
Ako i procitaju,neki cak ni to.....
Postoje situacije da kazu da je njihovom komsiji nesto pomoglo, pa bi i oni isto to.
Ima baš dosta toga. To je ok za neka blaga stanja i lekovite čajeve, obloge ali čak oprezno i sa tim.
Tako je. Nekome ce pomoci, drugome ne. Ili ce mu cak biti i gore stanje.
Može i to da se desi. Čak i lekovite biljke imaju neželjenih efekata.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

« Odgovor #483 poslato: Mart 19, 2025, 07:26:21 posle podne »

Jasno je to. Ali je neke osobe tesko ubediti.
To je mnogima teško objasniti, posle no kada su ljudi mladji.
Drugacije poglede imamo u razlicitim uzrastima. Trudimo se da ukazemo na mnoge znacajne stvari u zivotu.
Što je oke, menjaju se stavovi, ukusi itd.
Naravno. Sve je to normalno.
To trebaju I drugi oko osobe koja se menja da prihvate, to uglavnom budu promene u sklopu sazrevanja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #482 poslato: Mart 18, 2025, 03:23:01 posle podne »

Pa i steroide su izmislili kako bi pacijenta nakon operacije sto pre se oporavio....e sad sto su to neki zloupotrebili kao i doze to je vec druga stvar....
Da su samo steroide... Većina narkotika je u svrhe lečenja prvobitno smišljena.
Jeste. Recimo kokain je koriscen kao anestetik.
A kanabis za obolele od raka....
Sto se i danas koristi. Postoje legalni preparati, bez THC-a koji se mogu naci i kod nas. Odnosno koji imaju minimalne kolicine THC, u okviru dozvoljenih.
Mozes to da mi prepises na recept? ;D
Pitam za druga.... ;D ;D ;D
Hahaha Salu na stranu. Koliko znam mogu se kupiti i bez izvestaja lekara. Samo u nekim apotekama se prodaju. Tako su pricali na jednom kongresu. Bio je stand sa tom farmaceutskom kucom. Ne izaziva efekte kao marihuana, jer je minimalan procenat THC-a.
Nemoj posle da mi morate dolaziti u posetu u zatvor....hocu reci ja kod mog druga.... :D :D :D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #481 poslato: Mart 18, 2025, 03:22:15 posle podne »

Svakako ogledalo je i korisna stvar, vidimo da li smo uredni ili ne. Tako da umereno ogledanje je sasvim ok.
U redu je ogledati se. I ja tako smatram, sve dok ne postane opsesija. Kao i u ostalim aspektima.
A ja kazem za takmicarske svrhe da nije merodavno. ;)
Može biti i ok nakon treninga da se neko ogleda, da vidi rezultate, samo bez udubljivanja i preterivanja.
Vecina se ogleda posle treninga  :)
Samo ne treba preterivati jer ako ogledalo umanjuje a ti sebe stalno vidas malog onda ces posegnuti za nekim supstancama kojima ne bi trebao.....
To verovatno dosta ljudi i ucini.
To zaista može biti opasno. Zato je, još jednom naglašavamo, potrebna konsultacija sa stručnim licem.
U mojoj teretani neki dvadesetogodisnjaci vec razmisljaju o uzimanju steroida. Ja cinim sve sto mogu da ih odgovorim od toga. Videcemo sta ce biti.
Welcome to the club.Svi mi se borimo protiv toga sa vise-manje srece.
Ne znam samo sta njihovi roditelji misle o tome i da li uopste znaju kada im dete koristi steroide.
Verovatno većina ni ne zna ili bar ne znaju baš koliko je to štetno.
Ima i toga kao i toga da misle da njima nece biti stetno....a varaju se!Stetno je svakome!
Samo se nezeljeni efekti nekome kasnije manifestuju.
Problem je u tome da klinci misle da njima UOPSTE nece da se manifestuje.
Cesto je to misljenje kod ljudi- po principu nece mene.
Samo kod steroida hoce svakako,tamo je samo pitanje vremena,da li ce pre ili kasnije....VELIKA razlika!Niko ne prolazi nekaznjeno!!!
Naravno. Nezeljeni efekti su razliciti,a koji od njih i kada ce se ispoljiti je individualno.
Nekima se ispolji posle par godina a nekima za +20 godina,ali kad tad se ispolji.
Tu je problem što može da se ispolji posle mnogo godina pa onda to ljude dodatno navodi misle da neće kod njih ili da će i ako se jave, posledice biti minimalne.
Zato kazem da ce posledice sigurno biti i da nece biti male!!!!
Minimum je celavost,bubuljice, i oboljenja jetre i bubrega,kao i slab krvotok,gusta krv itd....
Potencijalni neželjeni efekti su brojni.
Ja sam naveo one koje ce sigurno biti i zaboravio sam povisen krvni pritisak da dodam!!!
Mnogi su, zaista. Kao što je i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, zbog razvoja ateroskleroze. Pre svega, zbog povećanja nivoa LDL.
Tegobe vezane za srce najviše plaše ljude. Svako stezanje i probadanje u grudima treba shvatiti ozbiljno.
To je i mene najvise uplasilo i dovelo u red da tako kazem

Sta si ti osecao, kada?
Bol u grudima i probadanje kao i nedostatak vazduha...

Pri normalnom funkcionisanju ili nekom naporu?
I jedno i drugo je bilo.

Aha, onda je jasno da je zabrinjavajuce.
Bilo,pisem ti celo vreme u proslom vremenu,hvala Bogu to se vec odavno normalizovalo. ;)

Razumeo sam da je u proslom. :)
Je l samo od sebe ili uz terapiju?
Ako pod terapijom mislis na lekove onda ne.
Ako mislis nekim promenama u zivotu onda da.Sporiji ritam zivota kako na poslovnom tako i u privatnom zivotu.Promena prioriteta kao i nekih ljudi u mom zivotu je dovelo do normalizacije situacije i da puno manje stresnije zivim.
Promena stila života i jeste prva u rešavanju mnogih simptoma.
Samo sto je ljudima lakse da koriste lekove, nego da promene nacin zivota. To zahteva veci napor.
Kod velikog broja ljudi je zaista tako, a trebalo bi biti lakše malo promeniti navike nego konzumirati supstance koje mogu imati i neke nusefekte.
Naravno. Lekovi nisu bombone. Neke bolesti mogu da se izlece promenom zivotnog stila. Ali je potrebno uloziti napor da se to osobama i lepo objasni. Dobro je, ako to prihvate.
I da lek moze biti i otrov. Uvek sve zavisi od doze i svrhe upotrebe
Naravno, svaka lekovita supstanca u većim dozama je više štetna nego korisna.
Pa i steroide su izmislili kako bi pacijenta nakon operacije sto pre se oporavio....e sad sto su to neki zloupotrebili kao i doze to je vec druga stvar....
Bilo je slucajeva i sa drugim supstancama, pa je krenula njihova zloupotreba.
Jasno mi je,ja sam samo naveo jedan primer koji mi je poznat,nisam naveo sve primere....
Naravno. Nego rekoh da spomenem i razne psihoaktivne supstance.
Jasno mi je samo sa njima nemam nikakva iskustva,a ovo sam video iz prvog reda....
Hoces da kazes da ja imam iskustva ;D ;D ;D
Taman posla.... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #480 poslato: Mart 18, 2025, 03:21:37 posle podne »

Jujujuj,mene je bolelo kad je pukla bubna opna i nista nisam cuo na to usi.....
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #479 poslato: Mart 18, 2025, 03:20:48 posle podne »

Prodaja lekova bi se moglo iskontrolisati sa kaznama tih apoteka koji prodavaju lekove koje ne bi smeli.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #478 poslato: Mart 18, 2025, 03:19:40 posle podne »

Toga ima dosta uprkos zabrani apotekama da većinu lekova prodaju bez recepta.
Da,svima je vaznije da zarade....
Na žalost. Pretpostavljam da je u privatnom poslu tako...
Da,to su privatne apoteke.Mislim da imamo samo jednu drzavnu u Backoj Topoli.
Samo jednu? Ne znam kako određuju to, verovatno po broju stanovnika.
Da,na 20000 stanovnika imamo jednu drzavnu i mnooooogo privatnih.
Ne znam ko i na osnovu cega to odereduje ali bi me interesovalo.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #477 poslato: Mart 18, 2025, 09:16:41 pre podne »

Lepa misao ali ne znam kako bi se to sprovelo.
Edukacijom,predavanjima,seminarima...
Više je bilo retoričko pitanje jer mislim da bi najmanje jedan vek trebao za takvu promenu.
Ni to ne bi bilo dosta.
Znam da je bilo retoricko pitanje i ja cesto postavljam takva pitanja i obicno mi odgovorite. ;)
Nema ovde takvih pitanja. I meni se to desavalo ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #476 poslato: Mart 18, 2025, 09:14:52 pre podne »

Da su samo steroide... Većina narkotika je u svrhe lečenja prvobitno smišljena.
Jeste. Recimo kokain je koriscen kao anestetik.
A kanabis za obolele od raka....
Sto se i danas koristi. Postoje legalni preparati, bez THC-a koji se mogu naci i kod nas. Odnosno koji imaju minimalne kolicine THC, u okviru dozvoljenih.
Mozes to da mi prepises na recept? ;D
Pitam za druga.... ;D ;D ;D
Hahaha Salu na stranu. Koliko znam mogu se kupiti i bez izvestaja lekara. Samo u nekim apotekama se prodaju. Tako su pricali na jednom kongresu. Bio je stand sa tom farmaceutskom kucom. Ne izaziva efekte kao marihuana, jer je minimalan procenat THC-a.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #475 poslato: Mart 18, 2025, 09:13:25 pre podne »

Svakako ogledalo je i korisna stvar, vidimo da li smo uredni ili ne. Tako da umereno ogledanje je sasvim ok.
U redu je ogledati se. I ja tako smatram, sve dok ne postane opsesija. Kao i u ostalim aspektima.
A ja kazem za takmicarske svrhe da nije merodavno. ;)
Može biti i ok nakon treninga da se neko ogleda, da vidi rezultate, samo bez udubljivanja i preterivanja.
Vecina se ogleda posle treninga  :)
Samo ne treba preterivati jer ako ogledalo umanjuje a ti sebe stalno vidas malog onda ces posegnuti za nekim supstancama kojima ne bi trebao.....
To verovatno dosta ljudi i ucini.
To zaista može biti opasno. Zato je, još jednom naglašavamo, potrebna konsultacija sa stručnim licem.
U mojoj teretani neki dvadesetogodisnjaci vec razmisljaju o uzimanju steroida. Ja cinim sve sto mogu da ih odgovorim od toga. Videcemo sta ce biti.
Welcome to the club.Svi mi se borimo protiv toga sa vise-manje srece.
Ne znam samo sta njihovi roditelji misle o tome i da li uopste znaju kada im dete koristi steroide.
Verovatno većina ni ne zna ili bar ne znaju baš koliko je to štetno.
Ima i toga kao i toga da misle da njima nece biti stetno....a varaju se!Stetno je svakome!
Samo se nezeljeni efekti nekome kasnije manifestuju.
Problem je u tome da klinci misle da njima UOPSTE nece da se manifestuje.
Cesto je to misljenje kod ljudi- po principu nece mene.
Samo kod steroida hoce svakako,tamo je samo pitanje vremena,da li ce pre ili kasnije....VELIKA razlika!Niko ne prolazi nekaznjeno!!!
Naravno. Nezeljeni efekti su razliciti,a koji od njih i kada ce se ispoljiti je individualno.
Nekima se ispolji posle par godina a nekima za +20 godina,ali kad tad se ispolji.
Tu je problem što može da se ispolji posle mnogo godina pa onda to ljude dodatno navodi misle da neće kod njih ili da će i ako se jave, posledice biti minimalne.
Zato kazem da ce posledice sigurno biti i da nece biti male!!!!
Minimum je celavost,bubuljice, i oboljenja jetre i bubrega,kao i slab krvotok,gusta krv itd....
Potencijalni neželjeni efekti su brojni.
Ja sam naveo one koje ce sigurno biti i zaboravio sam povisen krvni pritisak da dodam!!!
Mnogi su, zaista. Kao što je i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, zbog razvoja ateroskleroze. Pre svega, zbog povećanja nivoa LDL.
Tegobe vezane za srce najviše plaše ljude. Svako stezanje i probadanje u grudima treba shvatiti ozbiljno.
To je i mene najvise uplasilo i dovelo u red da tako kazem

Sta si ti osecao, kada?
Bol u grudima i probadanje kao i nedostatak vazduha...

Pri normalnom funkcionisanju ili nekom naporu?
I jedno i drugo je bilo.

Aha, onda je jasno da je zabrinjavajuce.
Bilo,pisem ti celo vreme u proslom vremenu,hvala Bogu to se vec odavno normalizovalo. ;)

Razumeo sam da je u proslom. :)
Je l samo od sebe ili uz terapiju?
Ako pod terapijom mislis na lekove onda ne.
Ako mislis nekim promenama u zivotu onda da.Sporiji ritam zivota kako na poslovnom tako i u privatnom zivotu.Promena prioriteta kao i nekih ljudi u mom zivotu je dovelo do normalizacije situacije i da puno manje stresnije zivim.
Promena stila života i jeste prva u rešavanju mnogih simptoma.
Samo sto je ljudima lakse da koriste lekove, nego da promene nacin zivota. To zahteva veci napor.
Kod velikog broja ljudi je zaista tako, a trebalo bi biti lakše malo promeniti navike nego konzumirati supstance koje mogu imati i neke nusefekte.
Naravno. Lekovi nisu bombone. Neke bolesti mogu da se izlece promenom zivotnog stila. Ali je potrebno uloziti napor da se to osobama i lepo objasni. Dobro je, ako to prihvate.
I da lek moze biti i otrov. Uvek sve zavisi od doze i svrhe upotrebe
Naravno, svaka lekovita supstanca u većim dozama je više štetna nego korisna.
Bilo je slucajeva i sa drugim supstancama, pa je krenula njihova zloupotreba.
Jasno mi je,ja sam samo naveo jedan primer koji mi je poznat,nisam naveo sve primere....
Naravno. Nego rekoh da spomenem i razne psihoaktivne supstance.
Jasno mi je samo sa njima nemam nikakva iskustva,a ovo sam video iz prvog reda....
Hoces da kazes da ja imam iskustva ;D ;D ;D
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 41 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 14 upita.