TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399040 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 12, 2024, 12:26:33 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Cigarete i sport  (Pročitano 6427 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #137 poslato: Novembar 25, 2024, 08:08:07 pre podne »

Imam par vežbača koji odmah posle treninga zapale cigaru.To nikada neću razumeti.
Svaka cigara je stetna,ali ako se moze reci onda je najstetnija,odmah posle treninga.

Ja uvek njima kazem: Ako baš morate sačekajte malo a ne baš odmah.Nijw lako znam u tu baš treba biti karakter.
I to jak karakter,ali da se moze moze. ;)
To je najmanje sto mogu da urade za sebe.
To je baš tačno, samo treba postati toga svestan.
Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
I to takodje. Tu je velika uloga porodice, rodjaka i prijatelja.
Podrška okruženja je veoma bitna kod borbe sa svakom pogrešnom navikom.
Najvažniji rekao bih.
Svakako. Okolina je tu da ukaze na nepravilne navike,kao i da pomogne u terapijskom procesu.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #136 poslato: Novembar 24, 2024, 06:45:34 posle podne »

Šest meseci nakon poslednje cigarete značajno se smanjuju kašalj i iskašljavanje, psihički oporavak i bolja tolerancija na stres.

Godinu dana nakon poslednje cigarete vidljiv je značajan oporavak plućne funkcije, a sada je vidljiva i značajna finansijska korist.

Tri godine nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog udara jednak je riziku od nepušača.

Pet godina nakon poslednje cigarete, rizik od raka pluća je prepolovljen.

Petnaest godina nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog i moždanog udara je na nivou nepušača, a rizik od raka pluća je skoro jednak onom kod nepušača.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #135 poslato: Novembar 24, 2024, 06:44:57 posle podne »

Mesec dana nakon poslednje cigarete dolazi do daljeg oporavka fizičke snage celog organizma i oporavka plućne funkcije, smanjenja proizvodnje sluzi u bronhima, boljeg funkcionisanja cilija u epitelu pluća koje uklanjaju sluz, a samim tim i smanjena je mogućnost bakterijskih infekcija.

Tri meseca nakon poslednje cigarete, plodnost žena se poboljšava, a rizik od prevremenog porođaja smanjuje se kod trudnica.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #134 poslato: Novembar 24, 2024, 06:44:26 posle podne »

Nedelju dana posle poslednje cigarete je prekretnica u smislu oporavka zdravlja, ali i uspešnosti odvikavanja od pušenja; pušači koji uspešno prežive prvu nedelju nepušenja imaju devet puta veću verovatnoću da će uspešno prestati.

Dve nedelje nakon poslednje cigarete dolazi do daljeg oporavka plućne funkcije, što dovodi do lakšeg disanja, a zbog poboljšane oksigenacije svih tkiva vraća se fizička i fizička snaga.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #133 poslato: Novembar 24, 2024, 06:43:42 posle podne »

72 sata nakon poslednje cigarete počinje da se oseća lakše disanje, pre svega zbog poboljšanja resica na sluzokoži disajnih puteva, lakše se izbacuje sekret, ali se smanjuje i bronhokonstrikcija, a bronhi šire, što olakšava prolaz vazduha; nakon tri dana nepušenja počinje oporavak plućnog kapaciteta.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #132 poslato: Novembar 24, 2024, 06:42:53 posle podne »

24 sata nakon poslednje cigarete rizik od srčanog i moždanog udara se polako smanjuje, a to se dešava jer se spazam smanjuje, tj. vazokonstrikcija arterija i vena koje postaju šire, pa se povećava protok krvi u svim organima, što uz smanjenje nivoa azot-monoksida dodatno povećava nivo kiseonika u tkivima.

48 sati nakon poslednje cigarete, čulo ukusa i mirisa počinje da se vraća, ali se i drugi nervni završeci oporavljaju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #131 poslato: Novembar 24, 2024, 06:40:20 posle podne »

Evo nekih kratkoročnih i dugoročnih efekata nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon popušene zadnje cigarete krvni pritisak i puls se počinju vraćati na niže vrednosti.

8 sati nakon zadnje cigarete nivo ugljen monoksida (CO) vraća se na normalan nivo što povećava nivo kisika u krvi i u svim tkivima.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #130 poslato: Novembar 23, 2024, 06:46:22 posle podne »

Imam par vežbača koji odmah posle treninga zapale cigaru.To nikada neću razumeti.
Svaka cigara je stetna,ali ako se moze reci onda je najstetnija,odmah posle treninga.

Ja uvek njima kazem: Ako baš morate sačekajte malo a ne baš odmah.Nijw lako znam u tu baš treba biti karakter.
Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Najvažniji rekao bih.
Zavisi iz kog aspekta se gleda, najvažnije je sam čovek šta suštinski želi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #129 poslato: Novembar 23, 2024, 05:44:04 pre podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Najvažniji rekao bih.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #128 poslato: Novembar 23, 2024, 05:43:08 pre podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Traženje pomoći nastupi obično kada nastanu ozbiljne posledice.
Ili ako ranije shvatis da ako ovako nastavis moze doci do ozbiljnih posledica. ;)
To se retko sreće.
Ali nije nemoguće.😉💪
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #127 poslato: Novembar 22, 2024, 07:20:54 posle podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
Na mreži Na mreži

« Odgovor #126 poslato: Novembar 22, 2024, 07:20:03 posle podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Ili ako ranije shvatis da ako ovako nastavis moze doci do ozbiljnih posledica. ;)
To se retko sreće.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #125 poslato: Novembar 22, 2024, 04:16:30 posle podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Ili ukaze na to neko iz neposredne okoline.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #124 poslato: Novembar 22, 2024, 04:15:27 posle podne »

Hajde da ne ulepšavamo stvar: nikotin je legalna droga! Organsko jedinjenje koje pripada alkaloidima. Oslobađa norepinefrin iz vegetativnog, simpatičkog nervnog sistema, adrenalin iz nadbubrežnih žlezda i antidiuretski hormon iz zadnjeg režnja hipofize. Njegov efekat povećava krvni pritisak, otkucaje srca, znojenje i smanjuje izlučivanje urina. Gastrointestinalni pokreti se obično usporavaju, ali može početi i refleks defekacije. Stimuliše centralni nervni sistem, u početku izaziva budnost, a kasnije deluje umirujuće. U umerenim dozama poboljšava mentalne funkcije, ubrzava reakcije, smanjuje pospanost i apetit. Nikotin povećava nivo dopamina u mozgu (čime se povećava osećaj zadovoljstva, ublažava anksioznost) i njegova konzumacija dovodi do teške zavisnosti. Dopamin je poznat kao "hormon sreće". Prema nekim studijama, njegovi efekti izazivaju barem jednako zavisnost kao i efekti kokaina ili heroina.
Postoje studije u kojima se navodi da nikotin izaziva jednaku zabisnost kao i heroin. Zbog dejstva na iste receptore.
To sam primetio pogotovo kada sam prestao.Ja sam prestao sa jednog dana na drugi.Nisam mogao tom metodom da cu sve vise smanjivati negio ili jesi ili nisi.I mogu reci da je prvih mesec dana pogotovo prvih 10 dana bilo izuzetno tesko.....posle negde oko 6 meseci pa na godinu dana i od onda kao da nikad nisam ni zapalio....
Posle svega par nedelja i meseci od prestanka pušenja primećuje znatno poboljšanje funkcionisanja kardiorespiratornog sistema.
Ja sam otprilike posle mesec dana poceo osecati da mi je bolje i to iz dana u dan.
To je taj period, neko posle mesec, neko posle dva. Ali su promene znatne.
Lakse sam mogao da udahnem i puno vise vazduha sam mogao da udisem.
I krvni pritisak i drugi simptomi se tokom tog perioda manje-više stabilizuju.
Stvarno je tako jer sam imao visok,a sad mi je ok.
Cigare stetno deluju na prakticno sve organe.
To mi je rekao doktor za pluca i u pocetku sam mislio da me hoce da uplasi....pa mi pokazao neke slike i onda me ubedio da kaze istinu....
Svaka štetna supstanca deluje na većinu organa, organizam je neraskidiva celina.
Da,samo svi misle da je recimo pušenje štetno samo za pluća ili alkohol samo za jetru itd ...ne i jedan i drugi su štetni za celo telo!
Od nokta na malom nožnom prstu do dlake na glavi.
Kad smo vec kod nokta i nokti na ruci su mi bili zuti od cigareta.....strasno....
Najcesca pojava je zuta prebojenost noktiju.
To mi je ostalo jos dugo posle prestanka....
Dok se sve nije ocistilo iz organizma.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #123 poslato: Novembar 22, 2024, 04:14:45 posle podne »

Obicno je to najteze.
I zatraziti pomoc
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.113 sekundi sa 19 upita.