TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399984 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 22, 2025, 12:52:44 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zavisnost od secera  (Pročitano 3875 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: Januar 01, 2025, 06:52:55 posle podne »

Razlika između povremenog unosa šećera i zavisnosti

Važno je razlikovati povremeni unos šećera od prave zavisnosti. Povremeno uživanje u slatkišima je normalno i ne predstavlja problem, ali zavisnost se manifestuje kroz stalnu potrebu za slatkišima, nemogućnost kontrolisanja unosa šećera i negativne posledice po zdravlje. Ako primetite da svakodnevno konzumirate velike količine šećera i da to utiče na vaše fizičko i mentalno zdravlje, može biti vreme da razmotrite mogućnost da ste zavisni od šećera.

Povremeni unos šećera, kao deo uravnotežene ishrane, može biti potpuno bezopasan. Međutim, kada konzumacija šećera postane nekontrolisana i dovodi do negativnih posledica po zdravlje, to može biti znak zavisnosti. Osobe sa zavisnošću od šećera često osećaju neodoljivu potrebu za slatkišima, čak i kada nisu gladni, i mogu se suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima ako ne preduzmu korake ka smanjenju unosa šećera.

Prepoznavanje i razumevanje zavisnosti od šećera prvi je korak ka njenom prevazilaženju. U nastavku ćemo detaljno razmotriti simptome koji ukazuju na ovu zavisnost, kako biste mogli da identifikujete problem i preduzmete korake ka zdravijem načinu života. Razumevanje ovih simptoma pomoći će vam da prepoznate problem kod sebe ili kod svojih bližnjih i da preduzmete neophodne korake ka oporavku.
Ja bukvalno samo povremeno i konzumiram slatkiše. A kao mali sam dosta voleo, kao i većina dece.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: Januar 01, 2025, 06:51:23 posle podne »

Kako šećer utiče na mozak?

Kada konzumiramo šećer, on stimuliše oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji nam pruža osećaj zadovoljstva i sreće. Ovaj proces se odvija u mozgu u oblastima zaduženim za nagrađivanje, što dovodi do osećaja zadovoljstva sličnog onom koji se javlja kod konzumiranja određenih droga. Vremenom, mozak postaje tolerantniji na šećer, što znači da je potrebna sve veća količina šećera da bi se postigao isti nivo zadovoljstva.

Studije su pokazale da šećer može imati slične efekte na mozak kao nikotin i kokain. Ove supstance aktiviraju dopaminske puteve u mozgu, stvarajući ciklus nagrađivanja koji može dovesti do zavisnosti. Kod osoba sa zavisnošću od šećera, mozak razvija toleranciju na šećer, što znači da je potrebna sve veća količina da bi se postigao isti nivo zadovoljstva. Ovaj ciklus može dovesti do prejedanja i drugih poremećaja u ishrani.
Čest je problem u današnjem svetu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: Januar 01, 2025, 06:50:14 posle podne »

U današnjem modernom društvu, šećer je postao sveprisutan u našoj svakodnevnoj ishrani. Od bezalkoholnih pića do gotovih jela, šećer se često skriva u mnogim namirnicama koje konzumiramo.

Iako uživanje u slatkišima povremeno nije štetno, prekomerni unos šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Višak šećera u ishrani povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih tipova raka.

Jedan od najvećih problema sa šećerom je njegova sposobnost da izazove zavisnost. Mnogi ljudi nisu svesni koliko je lako postati zavisnik od šećera i koliko teško može biti osloboditi se ove zavisnosti.
Najveći problem je skriveni šećer, tj. prisustvo šećera u namirnicama u kojima ga ne očekujemo.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #47 poslato: Decembar 31, 2024, 10:58:11 pre podne »

S obzirom na to da zavisnost dugo nastaje potreban je veoma dug proces kako bi se začarani krug prekinuo i kako biste se oslobodili zavisnosti.

Mislim da kod secera nije toliki period, ali da je izuzetno fizicki stresno.
Kod mene je jos veci....a bogami i tezi.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #46 poslato: Decembar 31, 2024, 10:57:32 pre podne »

Moj deda je umro sa 91 godinom i bio dobrog zdravlja što se šećera tiče.
Kasa je ležao u starackom domu do zadnjeg dana nije mogao bez slatkog
Nosio sam mu xkoro svaki dan 300g napolitanki koje je obožavao.
Krvnu sliku je imao tada bolju nego ja.
Ja sam na dedu. Jedem slatko svaki dan.

Dobra genetika i ocigledno nema smetnji u zdravlju. :)
Kao sto neko pije alkohol celog zivota i zdrav je kao dren.
Koju god genetiku imao sve ce kad tad doci na naplatu!!!Sa dobrom genetikom kasnije,ali ce isto doci!
Sto se alkoholista tice celog zivota su zdravi kao dren,ali zato ne zive duze od 60 godina......
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: Decembar 31, 2024, 10:56:02 pre podne »

10. Osećate krivicu zbog jedenja šećera

Osećaj krivice nakon konzumiranja slatkiša je čest znak zavisnosti od šećera. Ljudi koji su zavisni od šećera često se osećaju krivima zbog svoje nesposobnosti da kontrolišu unos šećera. Ovaj osećaj krivice može dodatno pogoršati zavisnost, jer može dovesti do emocionalnog prejedanja kao načina suočavanja sa negativnim emocijama.

Prepoznavanje osećaja krivice kao znak zavisnosti može vam pomoći da preduzmete korake ka promeni. Razvijanje pozitivnog odnosa prema hrani i traženje podrške može vam pomoći da smanjite osećaj krivice i preuzmete kontrolu nad svojim navikama. Korišćenje strategija za smanjenje unosa šećera i postavljanje realnih ciljeva može vam pomoći da postepeno smanjite zavisnost i poboljšate svoje zdravlje.
Nisam imao taj problem.Jeo sam ga bez grize savesti.Naravno to nije za pohvalu,naprotiv.Zato se sad jos uvek borim da smanjim kilazu. ;)

Ja verujem da nije do toga.
Znam da ne verujes,ali vise njih je rekla da je tako a i ja sam vidim da je tako,drugo ne moze biti.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #44 poslato: Decembar 31, 2024, 10:54:50 pre podne »

5. Žudite za slanom hranom

Iako zvuči kontradiktorno, mnogi ljudi koji su zavisni od šećera takođe osećaju žudnju za slanom hranom. Ovo je često rezultat poremećaja u ravnoteži elektrolita i nivoa šećera u krvi uzrokovanih prekomernim unosom šećera. Kada konzumirate velike količine slatkiša, vaš organizam može početi da traži slanu hranu kao način da povrati ravnotežu.

Ova kombinovana žudnja za slanom i slatkom hranom može dovesti do začaranog kruga prejedanja, gde naizmenično konzumirate slatku i slanu hranu kako biste zadovoljili svoje potrebe. Prepoznavanje ovog ponašanja je ključni korak ka oslobađanju od zavisnosti od šećera i uspostavljanju uravnotežene ishrane.
Osim mesa koji ne solim to mi se retko kad desava,godisnje 2-3 puta.Onda pojedem neki slani cips i sa tim sam resio.

Nema greske sa mesom. :D
Jedan cips godisnje je nista. A kapiram da npr. semenke i kokice zadovoljavaju takodje, a zdravija su opcija.
Semenke,kikiriki,pistaci sam zaboravio da navedem.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Decembar 31, 2024, 10:53:49 pre podne »

4. Uvek žudite za slatkom hranom

Konstantna žudnja za slatkišima je jedan od najjasnijih znakova zavisnosti od šećera. Ako stalno mislite o slatkoj hrani i imate neodoljivu potrebu da jedete slatkiše, to je znak da vaš mozak traži šećer kao izvor zadovoljstva. Ova žudnja može biti toliko jaka da se osećate anksiozno ili nervozno dok ne unesete šećer.

Stalna žudnja za slatkišima može dovesti do učestalih epizoda prejedanja i konzumiranja nezdravih količina šećera. Važno je prepoznati ovu žudnju i pronaći zdrave alternative koje mogu zadovoljiti vašu potrebu za slatkim bez negativnih posledica po zdravlje.
Pre cu pojesti bilo sta sto je slatkog ukusa nego gorkog

Ok, a ako biras izmedju slatkog i slanog?
Za glavna jela cu uvek jesti slano da se razumemo.E sad sto se deserta tice uvek ce prednost imati slatko kod mene....ako pustim iskusenju,ali zasad vec par godina drzim sve pod kontrolom.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: Decembar 31, 2024, 10:52:14 pre podne »

2. Treba vam sve više i više da biste zadovoljili žudnju za slatkim

Jedan od ključnih znakova zavisnosti je povećana tolerancija na šećer. Ako primetite da vam je potrebno sve više slatkiša da biste se osećali zadovoljno, to je znak da vaš mozak postaje tolerantniji na efekte šećera. Ova povećana potreba za slatkišima može dovesti do prejedanja i konzumiranja veće količine kalorija nego što je potrebno, što može negativno uticati na vaše zdravlje.

Povećana tolerancija može dovesti do ciklusa gde unosite sve veće količine šećera da biste postigli isti nivo zadovoljstva. Ovo ponašanje može imati ozbiljne posledice po vaše fizičko zdravlje, uključujući povećanje telesne mase, povećan rizik od dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja.
Hvala Bogu to nije bio slucaj samnom,ali zato sam nekih 20 godina svako vece posle vecere pojeo tablu cokolade.Bilo kakve....

Kada kazes- tablu, mislis na 100g? :D
Da,naravno,onda je jedna tabla toliko tezila,ali ne verujem da tih 10-20grama za koliko su sada manje prave veliku razliku..... ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Decembar 31, 2024, 10:51:00 pre podne »

Znakovi zavisnosti od šećera

Postoji nekoliko ključnih simptoma koji mogu ukazivati na zavisnost od šećera. U nastavku ćemo detaljno razmotriti deset najčešćih znakova koji mogu ukazivati na ovaj problem. Razumevanje ovih znakova može vam pomoći da prepoznate zavisnost kod sebe ili kod nekog bliskog i preduzmete korake ka zdravijem načinu života.

1. Skrivate svoju ljubav prema šećeru

Ako često krijete koliko slatkiša konzumirate od prijatelja, porodice ili kolega, to može biti znak zavisnosti. Ljudi koji su zavisni od šećera često osećaju sramotu zbog svoje potrebe za slatkišima i pokušavaju da sakriju svoju konzumaciju. Skrivanjem koliko jedete, izbegavate osudu drugih i pokušavate da minimizirate ozbiljnost problema.

Skriveno konzumiranje šećera može uključivati tajno jedenje slatkiša, sakrivanje zaliha slatkiša na mestima gde drugi ne mogu da ih pronađu, ili izbegavanje jedenja slatkiša u prisustvu drugih. Ovo ponašanje može dodatno pogoršati osećaj krivice i sramote, što dalje podstiče ciklus zavisnosti.
Taj sam bio ja,ali srecom pa je to sad vec proslost!

Kako si prestao?
Isto kao i sa pusenjem,sa jednog dana na drugi.Cim sam primetio posledice rekao sam sebi dosta i prestao.I da budem iskren meni je ovo puno teze palo nego odvikavanje od cigareta....
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Na mreži Na mreži

Never give up!

« Odgovor #40 poslato: Decembar 31, 2024, 09:55:18 pre podne »

Nije to samo genetika već jednostavno prija.
A sto se tice alkohola to je ipak svakome loše i kad tad strada organizam samo je pitanje kada.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: Decembar 30, 2024, 10:44:30 posle podne »

S obzirom na to da zavisnost dugo nastaje potreban je veoma dug proces kako bi se začarani krug prekinuo i kako biste se oslobodili zavisnosti.

Mislim da kod secera nije toliki period, ali da je izuzetno fizicki stresno.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: Decembar 30, 2024, 10:43:38 posle podne »

Moj deda je umro sa 91 godinom i bio dobrog zdravlja što se šećera tiče.
Kasa je ležao u starackom domu do zadnjeg dana nije mogao bez slatkog
Nosio sam mu xkoro svaki dan 300g napolitanki koje je obožavao.
Krvnu sliku je imao tada bolju nego ja.
Ja sam na dedu. Jedem slatko svaki dan.

Dobra genetika i ocigledno nema smetnji u zdravlju. :)
Kao sto neko pije alkohol celog zivota i zdrav je kao dren.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Decembar 30, 2024, 10:42:37 posle podne »

10. Osećate krivicu zbog jedenja šećera

Osećaj krivice nakon konzumiranja slatkiša je čest znak zavisnosti od šećera. Ljudi koji su zavisni od šećera često se osećaju krivima zbog svoje nesposobnosti da kontrolišu unos šećera. Ovaj osećaj krivice može dodatno pogoršati zavisnost, jer može dovesti do emocionalnog prejedanja kao načina suočavanja sa negativnim emocijama.

Prepoznavanje osećaja krivice kao znak zavisnosti može vam pomoći da preduzmete korake ka promeni. Razvijanje pozitivnog odnosa prema hrani i traženje podrške može vam pomoći da smanjite osećaj krivice i preuzmete kontrolu nad svojim navikama. Korišćenje strategija za smanjenje unosa šećera i postavljanje realnih ciljeva može vam pomoći da postepeno smanjite zavisnost i poboljšate svoje zdravlje.
Nisam imao taj problem.Jeo sam ga bez grize savesti.Naravno to nije za pohvalu,naprotiv.Zato se sad jos uvek borim da smanjim kilazu. ;)

Ja verujem da nije do toga.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Decembar 30, 2024, 10:41:51 posle podne »

7. Jedete slatko kada se osećate loše

Emocionalno jedenje je čest znak zavisnosti od šećera. Ako posežete za slatkišima svaki put kada se osećate tužno, anksiozno, ili pod stresom, to je znak da koristite šećer kao način suočavanja sa negativnim emocijama. Ova vrsta prejedanja može dovesti do začaranog kruga, gde se osećate loše zbog konzumiranja šećera, a zatim jedete još više slatkiša da biste se nosili sa osećajem krivice.

Prepoznavanje emocionalnog prejedanja je ključni korak ka oslobađanju od zavisnosti od šećera. Razvijanje zdravih mehanizama za suočavanje sa stresom i negativnim emocijama može vam pomoći da smanjite potrebu za slatkišima i poboljšate svoje emocionalno zdravlje.
Ja sam sa mesom imao taj problem.

Dobro, emocionalno prejedanje je poseban slucaj. Pricali smo o njemu u temi o poremecajima u ishrani.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.083 sekundi sa 18 upita.