TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403930 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 01, 2025, 05:34:23 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 36 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelena salata  (Pročitano 114341 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #155 poslato: April 16, 2025, 08:09:00 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Na primer sir ili kajmak.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #154 poslato: April 16, 2025, 08:08:09 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
Postoje brojne zanimljive kombinacije ovih jela.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #153 poslato: April 16, 2025, 08:07:31 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Iako stariji nisu baš znali možda medicinu odlično su znali šta je zdrav život, iz iskustva i osećaja.
Vise su to radili iz nekog instinkta,ali su dobro radili.
Neki su i zabelezili od svojih predaka,pa ima i knjiga o razlicitim narodnim lekovima, koji dosta pomazu.
Treba čuvati te zabeleške.
Meni je dan danas zao sto nisam nista zabelezio od toga sto me  cale ucio u vezi biljaka ....
Ja ponešto pamtim ali trebale su to i generacije ranije da beleže.
Nesto i ja,nije da bas nista,ali sa obzirom koliko je on znao to je samo delic.
To bi bilo idealno.
To je poruka za buduce generacije.
Neka neko beleži naša iskustva. 😅
I onda napisu knjigu i prodaju je, a nama nista od profita ;D
A ideja je bila nasa  ;)
Bar u posveti da se pojavimo ;D
To je minimum sto smo zasluzili. ;D
Samo ono sto nam po zakonu pripada ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31436


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #152 poslato: April 16, 2025, 07:53:48 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5185


« Odgovor #151 poslato: April 15, 2025, 04:14:32 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5185


« Odgovor #150 poslato: April 15, 2025, 04:13:34 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Iako stariji nisu baš znali možda medicinu odlično su znali šta je zdrav život, iz iskustva i osećaja.
Vise su to radili iz nekog instinkta,ali su dobro radili.
Neki su i zabelezili od svojih predaka,pa ima i knjiga o razlicitim narodnim lekovima, koji dosta pomazu.
Treba čuvati te zabeleške.
Meni je dan danas zao sto nisam nista zabelezio od toga sto me  cale ucio u vezi biljaka ....
Ja ponešto pamtim ali trebale su to i generacije ranije da beleže.
Nesto i ja,nije da bas nista,ali sa obzirom koliko je on znao to je samo delic.
To bi bilo idealno.
To je poruka za buduce generacije.
Neka neko beleži naša iskustva. 😅
I onda napisu knjigu i prodaju je, a nama nista od profita ;D
A ideja je bila nasa  ;)
Bar u posveti da se pojavimo ;D
Sigurna sam da nas tu neće izostaviti. 😅
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31436


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #149 poslato: April 15, 2025, 10:28:13 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31436


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #148 poslato: April 15, 2025, 10:27:31 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Iako stariji nisu baš znali možda medicinu odlično su znali šta je zdrav život, iz iskustva i osećaja.
Vise su to radili iz nekog instinkta,ali su dobro radili.
Neki su i zabelezili od svojih predaka,pa ima i knjiga o razlicitim narodnim lekovima, koji dosta pomazu.
Treba čuvati te zabeleške.
Meni je dan danas zao sto nisam nista zabelezio od toga sto me  cale ucio u vezi biljaka ....
Ja ponešto pamtim ali trebale su to i generacije ranije da beleže.
Nesto i ja,nije da bas nista,ali sa obzirom koliko je on znao to je samo delic.
To bi bilo idealno.
To je poruka za buduce generacije.
Neka neko beleži naša iskustva. 😅
I onda napisu knjigu i prodaju je, a nama nista od profita ;D
A ideja je bila nasa  ;)
Bar u posveti da se pojavimo ;D
To je minimum sto smo zasluzili. ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #147 poslato: April 15, 2025, 08:30:39 pre podne »

Da je zelena salata veoma lagan obrok, potvrđuje i količina masti koja se u njoj nalazi.

Ukupna količina masti u 100 grama zelene salate je svega 0,22 g.

Interesantno je da odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u zelenoj salati iznosi 2 prema 1, što se smatra za idealnu zastupljenost ovih masti.
Zato ga ja jedem sa majonezom iz Servivite i pecenim pilecem belim mesom iseckanim na kocke. ;)
Dobra kombinacija. Sviđa mi se. Nešto slično sam jeo i po kafićima.
Ima dosta tih laganih kombinacija i da se naruče. Posebno salate sa mesom ili ribom.
Meni je to bas fino kombinovanje ukusa.
I dobre su kombinacije ako se ne pretera sa uljem.
Najbolje da se koristimo maslinovo, kada sami spremamo.
Mislim da ga sve više ima kao opcija i u restoranima. 😁
Koliko je to stvarno maslinovo....mislim u restoranima....
Prepozna se po ukusu pa ko posumnja neka menja. 😁
Bas sam na to hteo da aludiram,ko vec koristi jedno vreme maslinovo ulje prepoznace ukus.
Nema lazi. Odmah se vidi koje je ulje u pitanju.
Nema lazi,nema prevare.Ne bih znao reci da je to recimo laneno ulje ali bih znao reci da to nije maslinovo. ;)
Zaista ima poseban šmek pa je teško zamaskirati da li ga ima ili ne.
Mozdas jedino Gordon Ramsey bi nas uspeo prevariti,ali ovako cisto sumnjam. ;D
Samo neka pokusa  ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #146 poslato: April 15, 2025, 08:29:50 pre podne »

Da je zelena salata veoma lagan obrok, potvrđuje i količina masti koja se u njoj nalazi.

Ukupna količina masti u 100 grama zelene salate je svega 0,22 g.

Interesantno je da odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u zelenoj salati iznosi 2 prema 1, što se smatra za idealnu zastupljenost ovih masti.
Zato ga ja jedem sa majonezom iz Servivite i pecenim pilecem belim mesom iseckanim na kocke. ;)
Dobra kombinacija. Sviđa mi se. Nešto slično sam jeo i po kafićima.
Ima dosta tih laganih kombinacija i da se naruče. Posebno salate sa mesom ili ribom.
Meni je to bas fino kombinovanje ukusa.
I dobre su kombinacije ako se ne pretera sa uljem.
Najbolje da se koristimo maslinovo, kada sami spremamo.
Mislim da ga sve više ima kao opcija i u restoranima. 😁
Koliko je to stvarno maslinovo....mislim u restoranima....
Prepozna se po ukusu pa ko posumnja neka menja. 😁
Bas sam na to hteo da aludiram,ko vec koristi jedno vreme maslinovo ulje prepoznace ukus.
Nema lazi. Odmah se vidi koje je ulje u pitanju.
Nema lazi,nema prevare.Ne bih znao reci da je to recimo laneno ulje ali bih znao reci da to nije maslinovo. ;)
I to je sasvim dovoljno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #145 poslato: April 15, 2025, 08:29:15 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #144 poslato: April 15, 2025, 08:28:15 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Iako stariji nisu baš znali možda medicinu odlično su znali šta je zdrav život, iz iskustva i osećaja.
Vise su to radili iz nekog instinkta,ali su dobro radili.
Neki su i zabelezili od svojih predaka,pa ima i knjiga o razlicitim narodnim lekovima, koji dosta pomazu.
Treba čuvati te zabeleške.
Meni je dan danas zao sto nisam nista zabelezio od toga sto me  cale ucio u vezi biljaka ....
Ja ponešto pamtim ali trebale su to i generacije ranije da beleže.
Nesto i ja,nije da bas nista,ali sa obzirom koliko je on znao to je samo delic.
To bi bilo idealno.
To je poruka za buduce generacije.
Neka neko beleži naša iskustva. 😅
I onda napisu knjigu i prodaju je, a nama nista od profita ;D
A ideja je bila nasa  ;)
Bar u posveti da se pojavimo ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8869


« Odgovor #143 poslato: April 15, 2025, 08:27:37 pre podne »

Da je zelena salata veoma lagan obrok, potvrđuje i količina masti koja se u njoj nalazi.

Ukupna količina masti u 100 grama zelene salate je svega 0,22 g.

Interesantno je da odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u zelenoj salati iznosi 2 prema 1, što se smatra za idealnu zastupljenost ovih masti.
Zato ga ja jedem sa majonezom iz Servivite i pecenim pilecem belim mesom iseckanim na kocke. ;)
Dobra kombinacija. Sviđa mi se. Nešto slično sam jeo i po kafićima.
Ja mislio po kaficima se pije.... ;D ;D ;D
Nisam ja kriv sto je danas takav koncept i pice i hrana po kaficima ;D
Koliko se svet promenio... ;D
Hahaha Bas tako. Razni novi koncepti. Odes u knjizaru, a ono je tu i kafic.
To tek nisam znao.I dosad sam isao u knjizare ali odsad jos cesce. ;D
Još je jači koncept pivnice i knjižare. 😅
Kroz casu se mnogo bolje cita ;D
Samo sta ce se tako upamtiti... ;D ;D ;D
Ne moze sve da se dobije ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31436


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #142 poslato: April 13, 2025, 02:22:36 posle podne »

Da je zelena salata veoma lagan obrok, potvrđuje i količina masti koja se u njoj nalazi.

Ukupna količina masti u 100 grama zelene salate je svega 0,22 g.

Interesantno je da odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u zelenoj salati iznosi 2 prema 1, što se smatra za idealnu zastupljenost ovih masti.
Zato ga ja jedem sa majonezom iz Servivite i pecenim pilecem belim mesom iseckanim na kocke. ;)
Dobra kombinacija. Sviđa mi se. Nešto slično sam jeo i po kafićima.
Ima dosta tih laganih kombinacija i da se naruče. Posebno salate sa mesom ili ribom.
Meni je to bas fino kombinovanje ukusa.
I dobre su kombinacije ako se ne pretera sa uljem.
Najbolje da se koristimo maslinovo, kada sami spremamo.
Mislim da ga sve više ima kao opcija i u restoranima. 😁
Koliko je to stvarno maslinovo....mislim u restoranima....
Prepozna se po ukusu pa ko posumnja neka menja. 😁
Bas sam na to hteo da aludiram,ko vec koristi jedno vreme maslinovo ulje prepoznace ukus.
Nema lazi. Odmah se vidi koje je ulje u pitanju.
Nema lazi,nema prevare.Ne bih znao reci da je to recimo laneno ulje ali bih znao reci da to nije maslinovo. ;)
Zaista ima poseban šmek pa je teško zamaskirati da li ga ima ili ne.
Mozdas jedino Gordon Ramsey bi nas uspeo prevariti,ali ovako cisto sumnjam. ;D
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5185


« Odgovor #141 poslato: April 12, 2025, 06:37:29 posle podne »

Da je zelena salata veoma lagan obrok, potvrđuje i količina masti koja se u njoj nalazi.

Ukupna količina masti u 100 grama zelene salate je svega 0,22 g.

Interesantno je da odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u zelenoj salati iznosi 2 prema 1, što se smatra za idealnu zastupljenost ovih masti.
Zato ga ja jedem sa majonezom iz Servivite i pecenim pilecem belim mesom iseckanim na kocke. ;)
Dobra kombinacija. Sviđa mi se. Nešto slično sam jeo i po kafićima.
Ima dosta tih laganih kombinacija i da se naruče. Posebno salate sa mesom ili ribom.
Meni je to bas fino kombinovanje ukusa.
I dobre su kombinacije ako se ne pretera sa uljem.
Najbolje da se koristimo maslinovo, kada sami spremamo.
Mislim da ga sve više ima kao opcija i u restoranima. 😁
Koliko je to stvarno maslinovo....mislim u restoranima....
Prepozna se po ukusu pa ko posumnja neka menja. 😁
Bas sam na to hteo da aludiram,ko vec koristi jedno vreme maslinovo ulje prepoznace ukus.
Nema lazi. Odmah se vidi koje je ulje u pitanju.
Nema lazi,nema prevare.Ne bih znao reci da je to recimo laneno ulje ali bih znao reci da to nije maslinovo. ;)
Zaista ima poseban šmek pa je teško zamaskirati da li ga ima ili ne.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 36 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 17 upita.