TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 403657 Teme od strane 25062 Članovi Poslednji član: zvezdatvoja

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jun 16, 2025, 02:08:23 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 29460 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31315


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #155 poslato: Jun 11, 2025, 07:27:47 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
Onda cu drugacije formulisati:nekada si MORAO to jesti,nije bilo izbora.Barem jednom nedeljno uz pricu jedi sine to je zdravo.....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5144


« Odgovor #154 poslato: Jun 10, 2025, 11:33:14 pre podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Možda od preterivanja, možda ti u tom periodu sama banana nije odgovarala, a možda su tad koristili i neke specifične pesticide.
I ja sam misljenja da je zbog preterivanja bilo ali ste sa ovim pesticidom probudili sumnju u meni.....mada je to bio duzi period a nisam uvek iz jednog izvora kupovao bananu zato ipak mislim da je preterivanje bilo u pitanju u mom slucaju.
Voleo si da preterujes ;D Sta da se radi. Svi smo ljudi ;)
Obozavam banane i bila mi je savrsen preworkout meal.Nisi ga morao pripremati samo ljustis i jedes,brzo se svari,daje ti energiju.....sta ces vise. ;)
Banane su super i imaju mnogo prednosti ali stvarno ne ide da se preteruje.
Ma sta zna dete sta je kilo banane svaki dan pred trening i tako minimum 10 godina. ;)
Pa posle 10 godina ko preživi... 😅
Šalu na stranu, čudo te stomak nije boleo. Mene boli čim pojedemo tako malo više vlakana.
Kazem ti da mi nije to izaslo na ruci ja bi i sad tako jeo,samo sad vec manje.
Onda izgleda imaš čeličan želudac.
To su mi vise puta rekli,a vise zbog belanaca i kilo pileceg dnevno.
Meni je čak to prihvatljivije od toliko voća i vlakna.
Posle izvesnog vremena se naviknes za sve i onda ne jedes zbog ukusa nego to smatras kao sredstvo sa kojim postizes svoj cilj. ;)
Drugacije gledas na hranu kao profesionalni sportista, a drugacije gledaju oni koji to nisu.
To je svakako deo profesije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5144


« Odgovor #153 poslato: Jun 10, 2025, 11:32:09 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
Verujem da su ti oni to prvo pokazali. Sad računam da roditelji uopšte tako nešto ne primenjuju.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #152 poslato: Jun 10, 2025, 07:36:43 pre podne »

Da bi izbegao sulfate u hrani, možeš pratiti ove korake:

Čitaj etikete — sulfati su često označeni kao sulfiti, natrijum-sulfat, kalijum-sulfat ili E-brojevi poput E220–E228.

Izbegavaj prerađenu i konzerviranu hranu — suvo voće, vina, sokove i neke mesne prerađevine često tretiraju sulfatom.

Biraj sveže i neobrađene namirnice — sveže voće, povrće i meso uglavnom ne sadrže dodatne sulfate.

Kupi organsku hranu — organski proizvodi obično imaju manje aditiva, uključujući sulfate.

Kuvaj i pripremaj hranu kod kuće — tako kontrolišeš šta tačno jedeš.

Ako si osetljiv na sulfite, najbolje je da se konsultuješ sa lekarom ili nutricionistom za dodatne savete.
Kupuj sveze i domace ako si u mogucnosti.
Ja obicno gledam sa naseg podneblja, kada je sezona tog voca i povrca. Ne striktno. Recimo kupim i banane. Ali mozda budu i sa naseg podneblja ;) Posto sam vec cuo da je neko uspeo da ih uzgaja.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #151 poslato: Jun 10, 2025, 07:34:42 pre podne »

Da se podsetimo!
Sulfati su jedinjenja sumpora koja se prirodno nalaze u nekim namirnicama i često se koriste kao aditivi (npr. natrijum-sulfat) za očuvanje svežine i sprečavanje kvarenja. Najčešće ih nalazimo u suvom voću, vinima i prerađenoj hrani. Kod većine ljudi sulfati ne izazivaju probleme, ali kod osetljivih osoba mogu izazvati glavobolju, astmatične simptome ili osipe. Zato je njihova upotreba regulisana i obavezno označena na deklaracijama.
Jedan od razloga zasto se jave tegobe kod ljudi, koji recimo nisu ranije imali problema sa tom namirnicom.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #150 poslato: Jun 10, 2025, 07:33:21 pre podne »

Zato uvek i svakog nagovaram da se ne boji isprobati nove stvari.
Osim nekih za koje svako smatra da nema pregovora oko probanja ;D ;D ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #149 poslato: Jun 10, 2025, 07:32:00 pre podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Možda od preterivanja, možda ti u tom periodu sama banana nije odgovarala, a možda su tad koristili i neke specifične pesticide.
I ja sam misljenja da je zbog preterivanja bilo ali ste sa ovim pesticidom probudili sumnju u meni.....mada je to bio duzi period a nisam uvek iz jednog izvora kupovao bananu zato ipak mislim da je preterivanje bilo u pitanju u mom slucaju.
Voleo si da preterujes ;D Sta da se radi. Svi smo ljudi ;)
Obozavam banane i bila mi je savrsen preworkout meal.Nisi ga morao pripremati samo ljustis i jedes,brzo se svari,daje ti energiju.....sta ces vise. ;)
Banane su super i imaju mnogo prednosti ali stvarno ne ide da se preteruje.
Ma sta zna dete sta je kilo banane svaki dan pred trening i tako minimum 10 godina. ;)
Pa posle 10 godina ko preživi... 😅
Šalu na stranu, čudo te stomak nije boleo. Mene boli čim pojedemo tako malo više vlakana.
Kazem ti da mi nije to izaslo na ruci ja bi i sad tako jeo,samo sad vec manje.
Onda izgleda imaš čeličan želudac.
To su mi vise puta rekli,a vise zbog belanaca i kilo pileceg dnevno.
Meni je čak to prihvatljivije od toliko voća i vlakna.
Posle izvesnog vremena se naviknes za sve i onda ne jedes zbog ukusa nego to smatras kao sredstvo sa kojim postizes svoj cilj. ;)
Drugacije gledas na hranu kao profesionalni sportista, a drugacije gledaju oni koji to nisu.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #148 poslato: Jun 10, 2025, 07:30:43 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
Zbog zdravlja nadam se da jesu.
Roditelji pricaju jedno, ali deca ako vole, sta onda da se radi. I moji su mi govorili, ali ja se nisam dao ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #147 poslato: Jun 10, 2025, 07:29:48 pre podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Možda od preterivanja, možda ti u tom periodu sama banana nije odgovarala, a možda su tad koristili i neke specifične pesticide.
I ja sam misljenja da je zbog preterivanja bilo ali ste sa ovim pesticidom probudili sumnju u meni.....mada je to bio duzi period a nisam uvek iz jednog izvora kupovao bananu zato ipak mislim da je preterivanje bilo u pitanju u mom slucaju.
Voleo si da preterujes ;D Sta da se radi. Svi smo ljudi ;)
Obozavam banane i bila mi je savrsen preworkout meal.Nisi ga morao pripremati samo ljustis i jedes,brzo se svari,daje ti energiju.....sta ces vise. ;)
Vidim ponekad kako neko u svlacionici kompulzivno jede bananu ili pre ili posle treninga. Haos ;D
I ja sam takav bio.Ja uglavnom pre treninga.
Da probas kao neki kod nas koji su uspeli da uzgajaju banane. Da imas svoje :)
Tek bi onda nastao haos.Ja bi bukvalno pojeo profit.... ;D ;D ;D
Ma samo za svoje svrhe da uzgajas. Ne bi silazio sa drveta banane ;D
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #146 poslato: Jun 10, 2025, 07:28:31 pre podne »

Bilo je slucaja da je devojcica pojela jagode i posle imala tesku alergijsku reakciju. To mi je pricala jedna doktorka- pedijatar. A do tada je to dete stalno jelo jagode. Utvrdili su da je definitivno zbog nekih pesticida. Jer su bile jagode uvozne, prodavane u periodu pre nego sto nase krecu da radjaju.
Ja sam isti slucaj imao od banana....doslo iznenada,pocele obe ruke da mi se crvene i nisam mogao pra godina da ih jedem uopste i evo sad zadnjih par godina opet mogu.
Mozda je meni bilo i od preterivanja,to nisam nikad saznao.
Možda od preterivanja, možda ti u tom periodu sama banana nije odgovarala, a možda su tad koristili i neke specifične pesticide.
I ja sam misljenja da je zbog preterivanja bilo ali ste sa ovim pesticidom probudili sumnju u meni.....mada je to bio duzi period a nisam uvek iz jednog izvora kupovao bananu zato ipak mislim da je preterivanje bilo u pitanju u mom slucaju.
Voleo si da preterujes ;D Sta da se radi. Svi smo ljudi ;)
Obozavam banane i bila mi je savrsen preworkout meal.Nisi ga morao pripremati samo ljustis i jedes,brzo se svari,daje ti energiju.....sta ces vise. ;)
Banane su super i imaju mnogo prednosti ali stvarno ne ide da se preteruje.
Ma sta zna dete sta je kilo banane svaki dan pred trening i tako minimum 10 godina. ;)
Pa posle 10 godina ko preživi... 😅
Šalu na stranu, čudo te stomak nije boleo. Mene boli čim pojedemo tako malo više vlakana.
Kazem ti da mi nije to izaslo na ruci ja bi i sad tako jeo,samo sad vec manje.
Imao si upozorenje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8768


« Odgovor #145 poslato: Jun 10, 2025, 07:28:12 pre podne »

Dijareja. Neki ljudi mogu dobiti dijareju zbog većih koncentracija sulfata u vodi za piće. Ova dijareja se može javiti kod dece ili osetljivih osoba bilo kog uzrasta kada koncentracije postanu previsoke.

Grčevi u crevima. Neki ljudi mogu iskusiti grčeve i nadimanje creva kada piju vodu bogatu sulfatima.
Te grceve sam dugo imao dok su mi nasli od cega moze biti....
Od čega je na kraju bilo?
Od neke supstance sto pomaze da hrana bude duze upotrebljiva.
Znači jedan od konzervanasa i aditiva.
Samo da napomenem da osobe cesto misle da nema nekih dodataka u namirnicama, jer napisu bez konzervansa. Ali se stave drugi aditivi. Tako da je najbolje uvek citati deklaracije proizvoda. Osim konzervanasa u aditive se ubrajaju i druge supstance.
Recimo najobicniji hleb.Nismo ni svesni koliko aditiva ima u njemu....
Da, a svi ga konzumiraju.
Ja od posle detinjstva jako malo a tek kad sam saznao koliko aditiva ima tek ga sad slabo jedem,jedino sto mi kuci ispecemo.A ni to preterano.
Mislim da je u našoj kulturi više navika da se hleb jede nego što je nužnost.
Znam ljude koji jedu hleb uz supu.....
Ja sam kao malo iskljucivo tako jeo. Nisam mogao drugacije. Sada mogu samo bez hleba. Sto je i logicno, jer vec sadrzi rezance. Ali sam kao mali imao drugaciji ukus.
Nazalost jako puno ljudi jedu tako,jer su tako navikli,nauceni.
Meni su govorili da jedem supu bez hleba. Ali sam kao mali samo tako sa hlebom jeo ili je ne bih mogao ni pojesti.
Pa svakako imas testo u supi sta ce ti onda jos i hleb?
Kada sam bio malo samo tako mi je odgovaralo. Moji su mi stalno to pricali da ne radim. Ali ja sam mogao samo tako da jedem supu. Kada si klinac, onda nema pregovora ;D
Ranije je dosta dece to volelo, ne znam da li su sada izbacili tu naviku iz dečje ishrane.
Ne vredi sto su mi moji pricali. Deca imaju svoju volju ;D
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31315


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #144 poslato: Jun 06, 2025, 09:48:19 pre podne »

Da se podsetimo!
Sulfati su jedinjenja sumpora koja se prirodno nalaze u nekim namirnicama i često se koriste kao aditivi (npr. natrijum-sulfat) za očuvanje svežine i sprečavanje kvarenja. Najčešće ih nalazimo u suvom voću, vinima i prerađenoj hrani. Kod većine ljudi sulfati ne izazivaju probleme, ali kod osetljivih osoba mogu izazvati glavobolju, astmatične simptome ili osipe. Zato je njihova upotreba regulisana i obavezno označena na deklaracijama.
A desava se i to da te godinama nista ne osecas od njih i onda odjednom ta ista hrana koju si dotle konzumirao pocinje da ti stvara probleme....
Baš tako, reakcija se uvek može pojaviti bez obzira na životnu dob.
Meni se to desavalo,a desavalo se i to da kako je dosao tako je posle par dana i otisao i nikad se vise nije ni pojavila nikakva reakcija.
Zavisi od organizma do organizma.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5144


« Odgovor #143 poslato: Jun 05, 2025, 04:31:03 posle podne »

Da se podsetimo!
Sulfati su jedinjenja sumpora koja se prirodno nalaze u nekim namirnicama i često se koriste kao aditivi (npr. natrijum-sulfat) za očuvanje svežine i sprečavanje kvarenja. Najčešće ih nalazimo u suvom voću, vinima i prerađenoj hrani. Kod većine ljudi sulfati ne izazivaju probleme, ali kod osetljivih osoba mogu izazvati glavobolju, astmatične simptome ili osipe. Zato je njihova upotreba regulisana i obavezno označena na deklaracijama.
A desava se i to da te godinama nista ne osecas od njih i onda odjednom ta ista hrana koju si dotle konzumirao pocinje da ti stvara probleme....
Baš tako, reakcija se uvek može pojaviti bez obzira na životnu dob.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31315


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #142 poslato: Jun 04, 2025, 09:27:07 pre podne »

Da bi izbegao sulfate u hrani, možeš pratiti ove korake:

Čitaj etikete — sulfati su često označeni kao sulfiti, natrijum-sulfat, kalijum-sulfat ili E-brojevi poput E220–E228.

Izbegavaj prerađenu i konzerviranu hranu — suvo voće, vina, sokove i neke mesne prerađevine često tretiraju sulfatom.

Biraj sveže i neobrađene namirnice — sveže voće, povrće i meso uglavnom ne sadrže dodatne sulfate.

Kupi organsku hranu — organski proizvodi obično imaju manje aditiva, uključujući sulfate.

Kuvaj i pripremaj hranu kod kuće — tako kontrolišeš šta tačno jedeš.

Ako si osetljiv na sulfite, najbolje je da se konsultuješ sa lekarom ili nutricionistom za dodatne savete.
Kupuj sveze i domace ako si u mogucnosti.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 31315


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #141 poslato: Jun 04, 2025, 09:26:27 pre podne »

Da se podsetimo!
Sulfati su jedinjenja sumpora koja se prirodno nalaze u nekim namirnicama i često se koriste kao aditivi (npr. natrijum-sulfat) za očuvanje svežine i sprečavanje kvarenja. Najčešće ih nalazimo u suvom voću, vinima i prerađenoj hrani. Kod većine ljudi sulfati ne izazivaju probleme, ali kod osetljivih osoba mogu izazvati glavobolju, astmatične simptome ili osipe. Zato je njihova upotreba regulisana i obavezno označena na deklaracijama.
A desava se i to da te godinama nista ne osecas od njih i onda odjednom ta ista hrana koju si dotle konzumirao pocinje da ti stvara probleme....
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.06 sekundi sa 14 upita.